Ο Πορτογάλος προπονητής δεσμεύεται με συμβόλαιο με το Τριφύλλι έως το 2026. Υπό αυτήν την έννοια, αυτή τη στιγμή, δεν θα έπρεπε να τίθεται ζήτημα για το μέλλον του από το καλοκαίρι και μετά. Αλλά στον Παναθηναϊκό δεν ξέρεις ποτέ…
Από την 26η Δεκεμβρίου 2023, ο Γιάννης Αλαφούζος έβαλε τον Παναθηναϊκό σε μία κατάσταση η οποία διαιωνίζεται έως σήμερα μετατρέποντας την καρέκλα του προπονητή σε… ηλεκτρική. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτέλεσε παρελθόν και έκτοτε στη θέση του βρέθηκαν οι Φατίχ Τερίμ, Χρήστος Κόντης, Ντιέγκο Αλόνσο και, τώρα, ο Ρουί Βιτόρια. Εκ του αποτελέσματος η σιγουρια αντικαταστάθηκε από την αμφιβολία. Το αποτέλεσμα, βέβαια, δεν άλλαξε αναφορικά με τον μεγάλο στόχο. Μηδέν Πρωταθλήματα κατακτήθηκαν με τη σιγουριά, μηδέν με την αμφιβολία…
Η τελευταία αλλαγή αποφασίστηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2024. Συγκεκριμένα, ο Αλόνσο, που είχε αναλάβει το καλοκαίρι, αποτέλεσε παρελθόν και στη θέση του προσελήφθη, στις 31/10, για ενάμιση χρόνο ο Ρουί Βιτόρια. Από τη στιγμή που ο Πορτογάλος έχει συμβόλαιο ενεργό, ίσως, μοιάζει άχαρη η προσέγγιση για το μέλλον του. Τα δεκαπέντε χρόνια δίχως Πρωτάθλημα, όμως, οι αλλαγές που αναμένονται στη στελεχιακή πυραμίδα της ΠΑΕ και η τελική κατάταξη στη Stoiximan Super League που εκκρεμεί καθιστούν το περιβάλλον ευμετάβλητο. Μία καταγραφή των συν και πλην του Ίβηρα κόουτς είναι χρήσιμη, πάντως, και μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα αν, πράγματι, μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον μεγάλο στόχο του. Διότι αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα…
Τίτλοι μηδέν ίσον αποτυχία
Η μεγάλη εικόνα αφορά την επίτευξη στόχων. Ο Ρουί Βιτόρια, προφανώς, και ήρθε, έστω μεσούσης της σεζόν, για να οδηγήσει το Τριφύλλι στο Πρωτάθλημα. Παρέλαβε την ομάδα μετά την 9η αγωνιστική, στην 8η θέση με 13 βαθμούς (3-4-2), στο -5 από τον πρωτοπόρο Άρη και στο -2 από τον νυν Πρωταθλητή Ολυμπιακό. Μετά την 3η αγωνιστική των playoffs, ο Παναθηναϊκός βρίσκεταιν στο -10 από την κορυφή και τους «ερυθρόλευκους».
Επί των ημερών του ήρθε ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας και τους Πειραιώτες, τους οποίους πέρυσι είχε αποκλείσει η αθηναϊκή ομάδα κατακτώντας το τρόπαιο. Στην Ευρώπη ο αποκλεισμός ήρθε από τη Φιορεντίνα, στους «16» του Conference League. Ναι μεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις να προχωρήσει το Τριφύλλι, αλλά το όνομά του αντιπάλου και η ιταλική Λίγκα από την οποία προέρχεται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σκληρή κριτική. Το συμπέρασμα είναι οι μηδέν τίτλοι, που δημιουργούν συνθήκες αποτυχίας. Όπως και η απόσταση από τον Ολυμπιακό, η οποία πενταπλασιάστηκε…
Το άλλοθι του Βιτόρια που δεν ήταν άλλοθι για τον Τερίμ
Εδώ χρειάζεται μία πραγματική εξήγηση των πραγμάτων, ώστε να βγουν από τα κριτήρια αποτυχίας οι προσωπικές συμπάθειες, κάθε μορφής λαγνεία και να μπει επάνω από όλα το καλό του συλλόγου. Ο Ρουί Βιτόρια παρέλαβε ρόστερ άλλου προπονητή. Ακόμα και οι μεταγραφές των Σιώπη και Σφιντέρσκι, τον Ιανουάριο, δεν αποτέλεσαν εισηγήσεις του, αλλά εγκρίσεις του. Κλήθηκε να συμμαζέψει μία ομάδα που είχε χάσει την ψυχολογία και τον προσανατολισμό της. Χωρίς να είναι δική του, χωρίς να έχει κάνει μαζί της προετοιμασία. Αποδεκτά όλα…
Τα ίδια, όμως, συνέβησαν και πέρυσι, όμως η τελική εικόνα έβγαλε σκάρτο και τσαρλατάνο έναν προπονητή με μία… γκαρσονιέρα τίτλους καριέρας. Ο Τερίμ, μάλιστα, προσελήφθη τέλος Δεκεμβρίου του 2024 και είχε δύο μήνες λιγότερους να διαχειριστεί τη σεζόν από ό,τι ο Βιτόρια. Επίσης, με ρόστερ άλλου προπονητή. Επίσης, παραλαμβάνοντας μία ομάδα με κακή ψυχολογία, η οποία είχε αποκλειστεί από την Ευρώπη από τη Μακάμπι Χάιφα, είχε χάσει στο Περιστέρι 3-2 από τον Ατρόμητο με την γκάφα του Μπρινιόλι και είχε κερδίσει 3-0 στον Βόλο, αφού πρώτα μπήκε ο ξεχασμένος Γερεμέγεφ για να «κλειδώσει» το ματς.
Ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, τον οποίο κατέκτησε με τον Κόντη. Έγινε η τελευταία ομάδα που κέρδισε τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (1-3), σε Ελλάδα και Ευρώπη, και διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι δύο αγωνιστικές πριν το τέλος των playoffs και το 0-1 από τον Άρη στη Λεωφόρο. Αν ο Βιτόρια πρέπει να κριθεί με τα τα κριτήρια Τερίμ είναι δύο φορές αποτυχημένος… Διότι ο Τούρκος έφτασε την ομάδα, με τεράστιες προκρίσεις, σε έναν τελικό Κυπέλλου και, ουσιαστικά, σε ένα τρόπαιο. Αν πρέπει να κριθεί με πραγματικά κριτήρια και όχι με συμπάθειες, δεν μπόρεσε να φέρει εις πέρας μία δύσκολη αποστολή, με ρόστερ άλλου προπονητή, επομένως αξίζει την ευκαιρία να «χτίσει» τον δικό του Παναθηναϊκό.
Από καθαρά στατιστικής πλευράς και όχι advanced stats αλλά των προφανών, με τον Ρουί Βιτόρια ο Παναθηναϊκός έκανε το, συνήθως, ημιάδειο ΟΑΚΑ έδρα ξανά. 14-2-0 ο απολογισμός, σε όλες τις διοργανώσεις, με το Τριφύλλι να είναι αήττητο με τον Πορτογάλο στον πάγκο. Πέραν, όμως, της συνολικής ψυχολογίας του γκρουπ ο Βιτόρια δούλεψε καλά και στην ατομική ψυχολογία ποδοσφαιριστών του. Στήριξε και επανένταξε τον Ουναΐ μετά την ανισορροπία του Ιανουαρίου. Ομοίως τον Ντραγκόφσκι, στις κακές του εμφανίσεις μετά τη «λασπομαχία» και την «κλοπή» βαθμών στις Σέρρες. Όπως και μετά την γκέλα στο Φάληρο, στο 4-2 των playoffs από τον Ολυμπιακό.
Κατάφερε να εντάξει άμεσα στον οργανισμό τούς δύο «νέους» Σφιντέρσκι και Σιώπη. Διαχειρίστηκε με καθαρό μυαλό τις μαζεμένες απουσίες, ειδικά, στην άμυνα, ανεξάρτητα με το αν αυτές κόστισαν και δεν ήρθαν τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Δείχνει προσωπικότητα, επίσης, στις δύσκολες διαχειρήσεις των Ιωαννίδη και Πελίστρι, που ενώ η θέση τους ήταν για πρώτα «βιολιά» επί των ημερών του έχουν μετατραπεί σε ρολίστες πολυτελείας.
Το σημαντικότερο σε όλα αυτά είναι πως, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που ανέλαβε μεσούσης της σεζόν Τερίμ, δεν δείχνει συγκρουσιακός και δεν μπήκε στο… υαλοπωλείο ως ταύρος. Προσπαθεί με ψύχραιμες κινήσεις, να επαναφέρει την ομάδα και τους παίκτες της όταν χρειάζεται. Τρανή απόδειξη ότι μετά το βαρύ 4-2 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Παναθηναϊκός νίκησε, διαδοχικά με 3-1, τους ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Δεν κατέρρευσε, αντέδρασε…
Σε πέντε εβδομάδες χάθηκαν όλα…
Είναι η πραγματικότητα. Στις 5/2/2025 ο Παναθηναϊκός έχασε, εκτός με 1-0, από τον Ολυμπιακό και εκθρονίστηκε από το Κύπελλο. Στις 13/3/2025 ηττήθηκε, με 3-2 στη Φλωρεντία, από τη Φιορεντίνα και έμεινε εκτός Ευρώπης. Ενδιάμεσα, οι ήττες από τον Άρη έξω (2-0), από την ουραγό Λαμία έξω (3-1) και η ισοπαλία με τον Ατρόμητο έξω (1-1) τού αφαίρεσαν κάθε ελπίδα για το Πρωτάθλημα. Οι κόποι μίας σεζόν κρίθηκαν σε λίγες ημέρες, ουσιαστικά, στο μοναδικό διάστημα που ο Βιτόρια δεν μπόρεσε να είναι επιδραστικός, όσο θα ήθελε, στην ομάδα. Με συνέπεια, πλέον, ο Παναθηναϊκός να «κυνηγάει» τη δεύτερη θέση του Champions League…
Εύπλαστος, με ιδέες, αλλά και ερωτηματικά
Ο Ρουί Βιτόρια, στο διάστημα παρουσίας του στους Πράσινους, αν και μπήκε στη δουλειά διακριτικά και με διάθεση για λελογισμένες αλλαγές, εξελίχθηκε σε προπονητή που είναι διατεθειμένος να θυσιάσει το πλάνο και τις ιδέες του. Δημιουργώντας νέες, με σκοπό το καλό του συνόλου. Στηρίζεται στο 4-3-3, όμως έχει επιλέξει, από διατάξεις, το 4-2-3-1, το 4-4-2 και το 3-4-1-2. Στα δύο δεύτερα ημίχρονα με τη Φιορεντίνα, μέσα – έξω, του βγήκαν οι αποφάσεις. Με τον Ολυμπιακό, στην πρεμιέρα των playoffs, όχι. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο…
Το μεγάλο ζήτημα είναι αν μπορεί ο Πορτογάλος να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην επόμενη ημέρα του. Με δεκαπέντε χρόνια, πλέον, δίχως τον τίτλο του Πρωταθλητή στην… πλάτη και με ένα μεγάλο «πρέπει» επάνω από το κεφάλι του από την πρώτη ημέρα της θερινής προετοιμασίας. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τους διοικούντες τον Παναθηναϊκό, σε λίγες εβδομάδες. Με το σωστό να είναι η απόφαση αυτή να ληφθεί όχι με βάση την κατάταξη στα playoffs, τη δεύτερη, την τρίτη ή την τέταρτη θέση. Αλλά με κριτήρια καθαρά: Μπορεί ο Βιτόρια να «χτίσει» έναν Παναθηναϊκό Πρωταθλητή; Μπορεί να το κάνει άμεσα;
Comments