Ο Παναθηναϊκός προχώρησε μέσα στον Ιανουάριο σε δύο μεταγραφές (Σφιντέρσκι – Σιώπης), καλύπτοντας τα σημαντικότερα κενά που είχε εντοπίσει ο Ρουί Βιτόρια. Μια ανάλυση για το μεταγραφικό… πάρε-δώσε του «Τριφυλλιού» τον χειμώνα.
Ο Παναθηναϊκός έχει φέτος υψηλούς στόχους, διεκδικώντας τους δύο εγχώριους τίτλους και συνεχίζοντας και στην Ευρώπη, εκεί όπου βρίσκεται στα Play-Offs του Conference League. Το ρόστερ που σχηματίστηκε από το καλοκαίρι απαρτίζεται από ποιοτικούς παίκτες σε όλες τις γραμμές, με τους «πράσινους» να προβαίνουν σε λίγες ενισχυτικές κινήσεις μέσα στον Ιανουάριο.
Το «διπλό» μεταγραφικό χτύπημα
Συγκεκριμένα, το «Τριφύλλι» προχώρησε στην απόκτηση δύο ποδοσφαιριστών: του Κάρολ Σφιντέρσκι και του Μανώλη Σιώπη. Πρόκειται για δύο διεθνείς άσους, οι οποίοι μάλιστα έχουν σημαντική εμπειρία από το ελληνικό Πρωτάθλημα, κάτι που καθιστά μηδαμινό τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζονται. Αυτό έγινε φανερό και στο ντεμπούτο του Σφιντέρσκι, ο οποίος αγωνίστηκε για ένα ημίχρονο κόντρα στον ΟΦΗ κι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην μεγάλη ανατροπή της ομάδας του.
Ο Ρουί Βιτόρια είδε το ρόστερ του να ενισχύεται με δύο παίκτες που του δίνουν σημαντική τακτική ευελιξία, κάτι που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην συνέχεια της σεζόν. Ο Σφιντέρσκι έχει την ικανότητα να αγωνιστεί τόσο μόνος του στην κορυφή της επίθεσης, όσο και σε δίδυμο με τον Ιωαννίδη, δίνοντας στον Πορτογάλο τεχνικό την επιλογή του 4-4-2. Κάτι τέτοιο είδαμε και κόντρα στον ΟΦΗ, με απόλυτη επιτυχία. Παράλληλα, μπορεί να παίξει και περιφερειακά, αλλά και να δώσει στον Ιωαννίδη την δυνατότητα να τραβηχτεί λίγο πιο πίσω στο γήπεδο.
Όσον αφορά τον Σιώπη, είναι ένας γρήγορος χαφ με πάθος και δύναμη, κάτι που επιτρέπει στον προπονητή του να δοκιμάσει έναν σχηματισμό 4-2-3-1, αλλά και να ανεβάσει μέτρα την ομάδα του. Το πρόβλημα του αμυντικού τρανζίσιον άλλωστε, το οποίο είχε εντοπίσει ο Βιτόρια, μπορεί να λυθεί σε μεγάλο βαθμό από έναν μέσο με τα χαρακτηριστικά του έμπειρου Έλληνα, ο οποίος έχει γρήγορες επιστροφές και μπορεί να καλύψει τους χώρους.
Οι «άκαρπες» προσπάθειες για άλλες προσθήκες
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μέσα στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός δεν έκανε προσπάθεια για κανέναν άλλον ποδοσφαιριστή. Αυτός που έφτασε πιο κοντά απ’ όλους ήταν ο Σουαλιχό Μεϊτέ, που ουσιαστικά τα είχε βρει σε όλα με το «Τριφύλλι». Την τελευταία στιγμή όμως επέλεξε τον ΠΑΟΚ και άφησε στα… κρύα του λουτρού τους «πράσινους».
Μια ακόμα επιλογή που «δουλεύτηκε» για την θέση του αμυντικού χαφ είναι αυτή του 26χρονου Κροάτη, Νίκολα Μόρο, που αγωνίζεται στην Μπολόνια. Ο Παναθηναϊκός είχε επαφές με τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος λόγω του μικρού χρόνου συμμετοχής στην Serie A έδειχνε «ψημένος» στην προοπτική της Ελλάδας. Το πρόβλημα όμως ήταν η ομάδα του, που είχε από την πρώτη στιγμή ανένδοτη στάση και κανέναν σκοπό να τον παραχωρήσει. Μετά τις επαφές του Μόρο με τον Παναθηναϊκό μάλιστα του αύξησε και τα αγωνιστικά λεπτά, ώστε να τον διατηρήσει ευχαριστημένο.
Ο Σιώπης ήταν ένα όνομα που βρισκόταν πάντα στο προσκήνιο, με τους «πράσινους» να έχουν κάνει τις πρώτες επαφές μαζί του από τον Δεκέμβριο. Μετά τα συνεχόμενα ντέρμπι, ο Βιτόρια διαπίστωσε ότι αυτό που χρειάζεται στα χαφ είναι ένας παίκτης με μεγάλη ένταση, που θα του επιτρέψει να ανεβάσει την ομάδα του πιο ψηλά, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την απόκτηση του 30χρονου άσου.
Τέλος, στην επιθετική γραμμή υπήρχε και η περίπτωση του Μοχάμεντ της Ναντ. Ο συγκεκριμένος παίκτης ήταν από την πρώτη στιγμή ο βασικός στόχος του Βιτόρια, ενώ και ο ίδιος δεν έβρισκε ομάδα που να του ικανοποιεί τις απαιτήσεις. Ο χρόνος όμως πίεζε ασφυκτικά κι έτσι το «Τριφύλλι» προχώρησε στην απόκτηση του Σφιντέρσκι, που επίσης άρεσε αρκετά στον Πορτογάλο προπονητή λόγω των χαρακτηριστικών που διαθέτει. Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου έγινε μια ύστατη προσπάθεια για τον Αιγύπτιο, ο οποίος ήταν θετικός, αλλά η Ναντ αξίωνε 10 εκατ. ευρώ για μεταγραφή και δεν συζητούσε τον δανεισμό. Στον Παναθηναϊκό έκριναν πως δεν υπήρχε λόγος να μπει η ομάδα σε τέτοια διαδικασία αφού είχε ήδη αποκτήσει επιθετικό, χωρίς να αποκλείεται πάντως ο Μοχάμεντ να απασχολήσει και το καλοκαίρι.
Οι αποχωρήσεις που υπήρξαν
Στο κομμάτι των αποχωρήσεων, ο Παναθηναϊκός αποδέσμευσε τους Λάζλο Κλεϊνχέισλερ και Αλεξί Τρουιγιέ, ενώ λίγο πριν την μεταγραφική περίοδο έμεινε ελεύθερος και ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς, που συνεχίζει στον Λεβαδειακό. Υπήρξε έτσι αποσυμφόρηση του ρόστερ από παίκτες που δεν υπολογίζονται και μένει να φανεί εάν θα υπάρξει τις επόμενες ώρες/μέρες και κάποια εξέλιξη με τους Σπόραρ, Βιλένα και Πέρεθ, που είναι επίσης εκτός των πλάνων του Ρουί Βιτόρια.
Ο τελικός απολογισμός
Συνολικά, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να καλύψει τις δύο βασικότερες ανάγκες που είχε εντοπίσει ο προπονητής του και μάλιστα με παίκτες που μπορούν να προσφέρουν με το… καλημέρα, δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής και του δίνουν τακτική ευελιξία. Εξυπακούεται πως καμία ομάδα δεν είναι τέλεια και πάντα υπάρχει κάποια επιπλέον ανάγκη που θα μπορούσε να καλυφθεί, με την ανασφάλεια στο αριστερό άκρο της άμυνας και την θέση πίσω από τον Μλαντένοβιτς να είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη στο «Τριφύλλι». Το πρόσημο της μεταγραφικής περιόδου είναι πάντως θετικό και πλέον μένει να φανεί τι θα πετύχει το ρόστερ αυτό στις τρεις διοργανώσεις όπου αγωνίζεται.
Πηγή: sdna.gr
Comments