Κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα, λέει ο λαός. Άπαξ και σε βάλει κάποιος στο μυαλό του με κάποιον τρόπο, θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να του αλλάξεις γνώμη. Ο Τζέριαν Γκραντ το γνωρίζει αυτό από πρώτο χέρι.
Σαν χθες θυμόμασταν τις γνώμες ειδικών και «ειδικών» όταν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, στις 10 Ιουλίου 2023. «ΟΚ, αναδείχτηκε MVP του EuroCup, αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει σε επίπεδο Euroleague»; Αυτή ήταν η «ψαγμένη» ερώτηση για τον 31χρονο τότε γκαρντ, που όντως είχε βγάλει μάτια με την Τουρκ Τέλεκομ, αλλά κατά τη γνώμη πολλών δεν είχε αποδείξει ακόμα ότι μπορεί και στο υψηλότερο επίπεδο.
Τα γνωρίζει αυτά ο Τζέριαν Γκραντ; Ότι κάποιοι αμφέβαλλαν για το μπασκετικό του ποιόν; Ακόμα κι αν τα γνωρίζει, μάλλον αδιαφορεί. Είναι φιλοσοφία ζωής αυτό, που φαίνεται κι από τον τρόπο που κινείται εκτός παρκέ, το πόσο απλός και ήσυχος είναι στην οικογενειακή του ζωή, ακόμα και τον λιτό τρόπο που απαντά στις ερωτήσεις όταν καλείται για συνέντευξη.
Μήπως, λοιπόν, έχει περάσει ήδη η ώρα για να… αναβαθμίσουμε τον Τζέριαν Γκραντ σε σχέση μ’ αυτό που είχαμε στο μυαλό μας; Να του αποδώσουμε τη λάμψη που του αξίζει, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν την επιζητεί;
Μια απλή ματιά στο βιογραφικό του πρωταγωνιστή της νίκης του αποδεκατισμένου περιφερειακά Παναθηναϊκού επί της Παρτίζαν Βελιγραδίου (έμεινε στο παρκέ περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο, για 37:23) πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι το… λουστράρισμα του προφίλ του αξίζει και με το παραπάνω.
Εν αρχή ην το… DNA. Ο πατέρας Χάρβεϊ και ο θείος Χόρας στο ΝΒΑ, μάλιστα ο Χόρας και All Star και πρωταθλητής, μάλιστα με δύο ομάδες (Σικάγο και Λέικερς). Όχι κάποιος περαστικός, δηλαδή. Δεν θα ασχοληθούμε, βέβαια, πρωτίστως με την ευγονική, δεν σημαίνει ντε και καλά ότι αν ο πατέρας είναι καλός μπασκετμπολίστας, το ίδιο και καλύτερος θα βγει και ο γιος. Αλλά το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε, και ο ανταγωνισμός που βίωσε από τα άλλα του αδέλφια (όλοι παίκτες υψηλού επιπέδου), κάτι λέει.
Ο Τζέριαν, όπως και τα άλλα παιδιά της οικογένειας, έγινε δεκτός στο γυμνάσιο DeMatha Catholic, που βρίσκεται στην ίδια μικρή πολιτεία μ’ αυτή που γεννήθηκε, στο Μέριλαντ. Αυτή η λογική, ότι πήγε στο γυμνάσιο «της γειτονιάς του», αδικεί κατάφωρα το συγκεκριμένο ίδρυμα, που είναι μακράν το πιο εμβληματικό μπασκετικό πρόγραμμα για γυμνασιόπαιδες σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Κατά το κοινώς λεγόμενο στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί μπασκετμπολίστες που «βάζουν μέσο» για να πάνε τα παιδιά τους στο DeMatha για να μάθουν μπάσκετ, ανάμεσα στ’ άλλα.
Το «ανάμεσα στ’ άλλα» δεν το γράφουμε για να μεγαλώσει η πρόταση. Το γυμνάσιο αυτό, αυστηρό καθολικό (διοικείται από την τοπική αρχιεπισκοπή της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας) και μόνο για αγόρια, δεν κάνει χάρες στους προικισμένους νεαρούς μπασκετμπολίστες. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόοδος στα μαθήματα, ανοίγει η πόρτα της εξόδου. Όλα τα παιδιά του Χάρβεϊ Γκραντ αποφοίτησαν από το DeMatha.
Το κολλέγιο ήταν μια άλλη ιστορία. Σε αντίθεση με τον κατά τρία χρόνια μεγαλύτερο αδελφό του Τζεράι, που προτίμησε το Clemson, ο Τζέριαν προτίμησε το Notre Dame. Τον κέρδισε ο προπονητής Μάικ Μπρέι, ο οποίος είναι τώρα ασίσταντ στους Ατλάντα Χοκς. Ο Μπρέι επισκέφθηκε επανειλημμένα τον Γκραντ στο σπίτι του, του μίλησε για το αυστηρό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για το αυστηρό περιβάλλον του σχολείου (είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από κάθε ματς οι παίκτες γονατίζουν και παίρνουν την ευχή ενός καθολικού ιερέα) και το μόττο του σχολείου «Play like a champion today» (παίξε σαν πρωταθλητής σήμερα), σαφές μήνυμα να τα δίνεις όλα σε κάθε ματς.
Από το 2014 άκουγε σειρήνες για να εγκαταλείψει το κολλέγιο και να μπει στο επαγγελματικό μπάσκετ, όμως προτίμησε να ολοκληρώσει την τετραετία των σπουδών του στο Notre Dame και να εδραιωθεί και μπασκετικά, αφού στην τελευταία του χρονιά η ομάδα κατέκτησε τον τίτλο στην κατηγορία Atlantic Coast, μια από τις πιο απαιτητικές στην πρώτη κατηγορία του NCAA, κι αποκλείστηκε στο τελικό τουρνουά του NCAA από το Κεντάκι (που πήρε τον τίτλο αήττητο) με ήττα στους δύο πόντους.
Έγινε ντραφτ πρώτου γύρου το 2015 στο Νο19. Κι αυτό το παραβλέπουμε. Πόσα ντραφτ πρώτου γύρου έχουν παίξει σε ελληνικές ομάδες τα τελευταία δέκα χρόνια; Η πενταετία, πάντως, στον κόσμο του ΝΒΑ ήταν κάτι ανάμεσα στην προσδοκία και την αμφισβήτηση. Όλοι αναγνώριζαν ότι… κάτι κάνει, αλλά κανείς δεν τον πίστεψε για να αναβαθμίσει το παιχνίδι του. Παρ’ όλα αυτά, «πρόλαβε» να παίξει 287 ματς στο ΝΒΑ, τα 63 απ’ αυτά ξεκίνησε και βασικός. Με καλύτερες χρονιές τη διετία του στους Σικάγο Μπουλς (2016-18).
Η… τριετής αμφισβήτηση στην Ευρώπη ξεκίνησε από τον Προμηθέα, όταν ήλθε την τελευταία ημέρα του 2020 και διαφημίστηκε ως ο… αδελφός του Τζεράι Γκραντ κι όχι ως Τζέριαν! Tη χρονιά του στο Μιλάνο (2021-22), η πρώτη που έπαιξε σε επίπεδο Euroleague (και προέκυψαν οι… αμφιβολίες για το επίπεδό του) ξεχνάμε ότι κέρδισε και τους δύο εγχώριους τίτλους σ’ ένα γεμάτο ρόστερ υπό τον Μεσίνα, ο οποίος πάσχιζε, λέει, να του βρει χρόνο συμμετοχής και δεν του έβρισκε…
Η μετακίνηση στην Άγκυρα και την Τουρκ Τέλεκομ ήταν το σημείο κλειδί. Έφτανε μια κυριαρχική χρονιά για να του δώσει τον τίτλο του MVP στο EuroCup και να πείσει τον Αταμάν ότι όχι μόνο… χωράει στο ρόστερ, αλλά μπορεί να πάρει και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η σημασία που δίνει ο Τζέριαν Γκραντ στις ανθρώπινες σχέσεις και τους δεσμούς φάνηκε για ακόμα μια φορά τον περασμένο Αύγουστο, όταν και αποφάσισε να βάλει… κουλούρα. Στην τελετή παραβρέθηκαν τόσο ο προπονητής του στο κολλέγιο Μάικ Μπρέι, όσο και όλοι οι τότε συμπαίκτες του!