Ο απολογισμός του πρώτου γύρου της EuroLeague του Παναθηναϊκού AKTOR. Ο διαστημικός Ναν, ο εξαιρετικός Χουάντσο και το κενό του Λεσόρ.
Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκλεισε τον πρώτο γύρο της EuroLeague με νίκη επί της Μπασκόνια και με ρεκόρ 10-7 βρίσκεται ισόβαθμος στην 6η θέση με την Αναντολού Εφές και την Ζάλγκιρις.ι
Οι “πράσινοι” είχαν αρκετά σκαμπανεβάσματα μέσα στην σεζόν και πάνω που άρχισαν να ρολάρουν έχασαν με σοβαρό τραυματισμό τον Ματίας Λεσόρ (κάταγμα περόνης), με αποτέλεσμα να πρέπει πλέον να βρουν τρόπο να καλύψουν το κενό του. Αυτό όμως είναι μία διαφορετική ιστορία, που έχει ήδη αναλυθεί. Το θέμα είναι τι έχει κάνει το “τριφύλλι” μέχρι στιγμής στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Η ποιότητα των γκαρντ που φαίνεται στην επίθεση και τα προβλήματα στην άμυνα
Ο Παναθηναϊκός AKTOR ενίσχυσε μία ήδη δυνατή περιφέρεια με την απόκτηση του Λορέντζο Μπράουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει τέσσερις παίκτες που είναι εξίσου καλοί σε κατάσταση Pick and Roll τόσο ως εκτελεστές, όσο και ως δημιουργοί (Ναν, Σλούκας, Γκραντ, Μπράουν). Αυτή η ποιότητα των “πρασίνων” είναι εμφανής στην επίθεση, αφού ο Παναθηναϊκός AKTOR βρίσκεται μαζί με την Μπάγερν στην πρώτη θέση της EuroLeague στους πόντους ανά κατοχή στην επίθεσή του (1.05 ανά κατοχή).
Η ποιότητα των περιφερειακών του – και τα καλά τελειώματα των ψηλών του στο Pick and Roll – φαίνονται ωστόσο ακόμα περισσότερο όταν αναφέρεται το εξής: Ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι η μοναδική ομάδα της EuroLeague που βρίσκεται στο Top-3 της διοργάνωσης στους πόντους ανά κατοχή στις εξής τρεις καταστάσεις: Pick and Roll που τελειώνει την φάση ο χειριστής, Pick and Roll που τελειώνει την φάση ο ψηλός και Isolation (ένας εναντίον ενός). Η μοναδική άλλη ομάδα που βρίσκεται στο Top-5 και στις τρεις αυτές κατηγορίες είναι η Μπάγερν.
Για να βρεθούν βέβαια όλοι αυτοί οι χώροι στο Pick and Roll, ο Παναθηναϊκός AKTOR χρειάζεται να σπάει σωστά και την μπάλα στην περιφέρεια. Καθόλου τυχαία, οι “πράσινοι” ειναι τρίτοι στην EuroLeague στους πόντους που παίρνουν ανά αγώνα σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση) με 16.5 πόντους ανά αγώνα. Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν κάνει πολύπλοκα πράγματα στην επίθεση. Κάνει τα απλά, αλλά τα κάνει σωστά.
Είναι σαφές ότι η απώλεια του Ματίας Λεσόρ αλλάζει τα δεδομένα στο “τριφύλλι”. Ο Γάλλος σέντερ ήταν η δύναμη της ομάδας σε κατάσταση Pick and Roll, κάνοντας καλά σκριν και δυναμικά ρολαρίσματα στο καλάθι. Σε αυτά τα δύο κομμάτια του παιχνιδιού βέβαια είναι εξαιρετικός και ο Ομέρ Γιούρτσεβεν. Η απώλεια του Λεσόρ όμως θα φανεί κυρίως στην άλλη πλευρά του παρκέ, όπου η εικόνα των “πρασίνων” είναι έτσι κι αλλιώς προβληματική στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου γύρου, με τον νεοαποκτηθέντα Γουένιεν Γκέιμπριελ να έρχεται για να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.
Το φινάλε του περσινού πρώτου γύρου είχε βρει τον Παναθηναϊκό AKTOR να έχει την 3η καλύτερη άμυνα στην EuroLeague στην κατηγορία “πόντοι ανά κατοχή”, με 0.94 πόντους ανά κατοχή. Το φινάλε του φετινού πρώτου γύρου βρίσκει το “τριφύλλι” να έχει την 5η χειρότερη επίδοση, με 1.01 πόντους ανά κατοχή παθητικό.
Τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό AKTOR ξεκινούν από την άμυνά του στο Pick and Roll, οπου με 0.84 πόντους ανά κατοχή παθητικό έχει την 7η χειρότερη επίδοση. Το πρόβλημα ωστόσο συνεχίζεται από εκεί και πέρα, με τους “πράσινους” να είναι για ακόμα μία φορά μία από τις χειρότερες ομάδες στην άμυνα στο transition, αφού δέχονται 7.8 πόντους ανά αγώνα στο ανοιχτό γήπεδο (2η χειρότερη επίδοση). Παράλληλα, είναι η 2η χειρότερη ομάδα στον αριθμό των πόντων που δέχονται στο Pick and Roll από τον ψηλό (5.4 ανά αγώνα) και η 3η χειρότερη στους πόντους που δέχονται σε κατάσταση Catch and Shoot (15.4 ανά αγώνα) και η 2η χειρότερη σε καταστάσεις off screen (4.9 ανά αγώνα).
Τα προβλήματα των “πρασίνων” στην άμυνα είναι γνωστά, με την ποιότητα της επίθεσής τους να τους έχει ξελασπώσει σε πολλές περιπτώσεις. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στους τελευταίους αγώνες τους έδειξαν να γυρίζουν τον διακόπτη, ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό θα επηρεαστεί από την απώλεια του Λεσόρ.
Τα πεπραγμένα των παικτών
Τώρα με την βοήθεια και του Hudl Instat αυτά που έκαναν οι παίκτες του Παναθηναϊκού AKTOR στον πρώτο γύρο. Το κριτήριο που τέθηκε για να συμπεριληφθεί ένας παίκτης ήταν να έχει πάρει χρόνο συμμετοχής σε τουλάχιστον 8 από τα 17 παιχνίδια των “πράσινων” στην EuroLeague, για αυτό έμειναν εκτός οι Μάριους Γκριγκόνις, Κώστας Αντετοκούνμπο, Δημήτρης Μωραΐτης και Αλέξανδρος Σαμοντούροβ.
*Οι παίκτες παρουσιάζονται με βάση τον αριθμό φανέλας τους
Παναγιώτης Καλαϊτζάκης
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 1.5 πόντοι και 0.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 7 λεπτά συμμετοχής (13 αγώνες, 3 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός AKTOR δέχεται μόλις 0.75 πόντους ανά κατοχή. Αυτή είναι η 6η καλύτερη επίδοση στην φετινή EuroLeague (μινιμουμ 8 παιχνίδια και 7 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής).
Με λίγα λόγια: Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης είναι ένα από τα καλύτερα success stories του Παναθηναϊκού AKTOR. Ξεκινώντας από 13ος – ή και 14ος – πέρυσι στο ροτέισον, έφτασε στο σημείο να πάρει ρόλο και, στα τελευταία παιχνίδια του πρώτου γύρου της κανονικής περιόδου, να χριστεί βασικός.
Ο διεθνής γκαρντ/φόργουορντ έχει κερδίσει με το σπαθί του κάθε λεπτό συμμετοχής και πλέον έχει εξελιχθεί στον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό των “πρασίνων” και έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη, όντας ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών.
Λορέντζο Μπράουν
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 8.5 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ μέσο όρο με 36.8% στα τρίποντα σε 18.5 λεπτά συμμετοχής (16 αγώνες – 7 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Μπράουν την φετινή σεζόν παίρνει 1.7 προσπάθειες ανά αγώνα σε κατάσταση Pick and Roll και 1.6 κατοχές σε κατάσταση Catch and Shoot. Σουτάρει με ποσοστό 36% σε κατάσταση Catch and Shoot, σε ένα καλό νούμερο. Την περσινή σεζόν στην Μακάμπι έπαιρνε 6 κατοχές σε κατάσταση Pick and Roll και 1.3 σε Catch and Shoot.
Με λίγα λόγια: Ο Μπράουν αποκτήθηκε για να συμπληρώσει την καλύτερη τριάδα γκαρντ της EuroLeague της περσινής σεζόν (Ναν, Σλούκας, Γκραντ), προκειμένου ο Παναθηναϊκός AKTOR να αποκτήσει την καλύτερη… τετράδα γκαρντ της EuroLeague. Η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα μέχρι στιγμής, έχοντας μερικές καλές και μερικές κακές στιγμές, ψάχνοντας τον ρόλο του.
Το γεγονός ότι είναι ένας παίκτης που θέλει την μπάλα στα χέρια του και φέτος αυτό δεν συμβαίνει – κάτι που φαίνεται και από την σύγκριση των περσινών αριθμών του – σαφώς και έχει παίξει ρόλο σε αυτά τα πάνω-κάτω. Σε γενικές γραμμές όμως όμως το πρόσημο είναι θετικό αυτή την στιγμή στην περίπτωσή του
Κώστας Σλούκας
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 7.9 πόντοι, 1.6 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ μέσο όρο με 36.9% στα τρίποντα σε 20 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες – 2 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Οι 4.4 ασίστ που μοιράζει ανά αγώνα ο Σλούκας, δίνουν κατά μέσο όρο 9.5 πόντους ανά αγώνα στον Παναθηναϊκό AKTOR.
Με λίγα λόγια: Προερχόμενος από τραυματισμό – που του στέρησε και την παρουσία στο Προολυμπιακό τουρνουά και την συνέχεια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες – ο Κώστας Σλούκας ξεκίνησε την σεζόν με όριο λεπτών στον χρόνο συμμετοχής του, κάτι που επηρεάσε και τους αριθμούς του. Ακόμα κι έτσι ο 34χρονος γκαρντ βγήκε μπροστά σε παιχνίδια που τον χρειάστηκε το “τριφύλλι”, όπως στον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε και τον Ερυθρό Αστέρα.
Ο Σλούκας είναι παίκτης που παραδοσιακά ανεβάζει την απόδοσή του το δεύτερο κομμάτι της σεζόν. Η περσινή σεζόν, όπου έπαιζε στα κόκκινα από το ξεκίνημά της, ήταν σαφώς διαφορετική, αφού ήταν άλλες οι συνθήκες.
Τσέντι Οσμάν
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 5.4 πόντοι και 2.1 ριμπάουντ μέσο όρο με 34.8% στα τρίποντα σε 15 λεπτά συμμετοχής (16 αγώνες – 6 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Τσέντι Οσμάν έχει πάρει όλη την φετινή σεζόν μόλις 3 προσπάθειες σε κατάσταση Pick and Roll ως χειριστής. Αντιθέτως, το 38% των σουτ που έχει επιχειρήσει είναι σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση. Το ποσοστό του πάντως σε τέτοιες καταστάσεις είναι καλό (39%).
Με λίγα λόγια: Ο Οσμάν αποκτήθηκε για να αποτελέσει το κερασάκι στην τούρτα του ρόστερ του Παναθηναϊκού AKTOR, ώστε να δώσει μέγεθος και ποιότητα στην θέση του σμολ φόργουορντ. Αρκετοί περίμεναν ότι ίσως θα είχε έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν που έχει στην εθνική Τουρκίας, όπου παίρνει αποφάσεις με την μπάλα, αν και η παρουσία τεσσάρων ελίτ γκαρντ έκανε τους πιο υποψιασμένους να θεωρούν ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει. Οι περισσότεροι περίμεναν πάντως ότι θα δώσει λύσεις στο ανοιχτό γήπεδο.
Το τέλος του πρώτου γύρου πάντως βρίσκει τον Οσμάν σε μία κατάσταση… αναζήτησης. Ο Τούρκος παίζει μακριά από την μπάλα, επιχειρεί περισσότερα τρίποντα από δίποντα, γενικά στην επίθεση έχει περισσότερο έναν ρόλο περσινού Γκριγκόνις, που είναι σαφές ότι δεν του ταιριάζει. Στην άμυνα δίνει πράγματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του.
Ιωάννης Παπαπέτρου
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 4 πόντοι και 1.6 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14 λεπτά συμμετοχής (12 αγώνες – 4 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δέχεται μόλις 0.22 πόντους ανά κατοχή όταν χρειαστεί να αμυνθεί σε κατάσταση Catch and Drive (μετάφραση: Βγαίνει επιθετικά στον αντίπαλό του στο τρίποντο και τον υποχρεώνει να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να επιτεθεί).
Με λίγα λόγια: Έχοντας κλείσει δυναμικά την περσινή σεζόν – και αποφασίζοντας να μην ενισχύσει την Εθνική Ελλάδας το καλοκαίρι ώστε να ξεκουράσει το γόνατό του – ο Ιωάννης Παπαπέτρου φαινόταν έτοιμος για έναν μεγαλύτερο ρόλο. Η έλευση του Οσμάν φάνηκε να το αλλάζει αυτό, αλλά ο τραυματισμός του Γκριγκόνις σήμαινε ότι ο Έλληνας φόργουορντ θα έπρεπε τελικά να έχει σημαντικό ρόλο. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.
Η επιλογή του Εργκίν Αταμάν να παίζει συχνά με τρία γκαρντ είχε ως αποτέλεσμα ο Παπαπέτρου να έχει αρκετές ολιγόλεπτες συμμετοχές (σε 4 από τα 12 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί έμεινε στο παρκέ λιγότερο από 10 λεπτά), αλλά και να περάσει χρόνο στο 4, ενώ υπήρξε και η τιμωρία ενός αγώνα που του επιβλήθηκε. Ο διεθνής φόργουορντ ψάχνει ακόμα πατήματα και ρόλο σε αυτή την εκδοχή του Παναθηναϊκού AKTOR.
Τζέριαν Γκραντ
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 7.9 πόντοι, 1.5 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ μέσο όρο με 39.5% στα τρίποντα, σε 26 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες – 12 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Τζέριαν Γκραντ δέχεται μόλις 0.78 πόντους ανά κατοχή όταν μαρκάρει έναν παίκτη σε κατάσταση Isolation (ένας εναντίον ενός) και μόλις 0.88 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll.
Με λίγα λόγια: Ο πιο… φανερός-“αφανής” ήρωας του περσινού Παναθηναϊκού AKTOR. Ο Τζέριαν Γκραντ τράβηξε πολλά βλέμματα την περσινή σεζόν με τον τρόπο που μετατράπηκε από scoring γκαρντ σε αμυντικό εξολοθρευτή. Αντίστοιχο ρόλο έχει και φέτος.
Οι αριθμοί του είναι ελαφρώς πεσμένοι σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τον ρόλο του, ούτε το πόσο σημαντικός είναι, αφού πρόκειται για τον μοναδικό γκαρντ της ομάδας που παντρεύεται με ευκολία με τους άλλους τρεις ελίτ περιφερειακούς του “τριφυλλιού”.
Κέντρικ Ναν
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 20.2 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 42.1% στα τρίποντα, σε 30 λεπτά συμμετοχής (16 αγώνες – 15 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Ναν επιχειρεί 5.9 σουτ ανά αγώνα σε κατάσταση Pick and Roll (3ος στην EuroLeague, πίσω από Σορτς και Μαλεντόν) και σημειώνει 1.03 πόντους ανά κατοχή (τρίτος στην EuroLeague, πίσω από Έντουαρντς και Οκόμπο – μίνιμουμ 45 κατοχές).
Με λίγα λόγια: Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού AKTOR. Ο Κέντρικ Ναν κάνει μαγικά πράγματα από το ξεκίνημα της σεζόν, όντας ο δεύτερος σκόρερ της EuroLeague, πίσω μόνο από τον Κάρσεν Έντουαρντς (20.7 πόντοι ανά αγώνα). Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι, συνολικά, έχει επιχειρήσει 44 λιγότερα σουτ από τον Έντουαρντς για να τα καταφέρει.
Ο Ναν έχει προσφέρει την φετινή σεζόν τα μεγαλύτερα σόου στην EuroLeague, με τα απιθανα πράγματα που έκανε κόντρα σε Μπαρτσελόνα (τρία buzzer-beater στο φινάλε των τριών πρώτων περιόδων, τα δύο από το κέντρο) και την Αρμάνι (39 πόντοι) να ξεχωρίζουν, με τον Αμερικανό να μπαίνει στην κουβέντα για τον MVP της διοργάνωσης.
Ματίας Λεσόρ
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 13.4 πόντοι, 7.1 ριμπάουντ, 1. Ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 74.1% στα δίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες – 16 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Ματίας Λεσόρ πήρε στον πρώτο γύρο 53 επιθέσεις σε κατάσταση Post Up (2ος στην EuroLeague, πίσω μόνο από τον Σενγκέλια) και σημείωσε συνολικά 50 πόντους (πρώτος στην EuroLeague), με 0.94 πόντους ανά κατοχή (2ος, πίσω από τον Λοβέρν, μίνιμουμ 30 προσπάθειες), ενώ σημείωνε 1.23 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll (5ος στην EuroLeague).
Με λίγα λόγια: Η κολώνα του Παναθηναϊκού AKTOR. Ο άνθρωπος πάνω στον οποίο στήθηκε το αμυντικό και το επιθετικό πλάνο των “πρασίνων” και πιθανότατα ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας. Όλα αυτά είναι ο Ματίας Λεσόρ και τα επιβεβαίωσε στον πρώτο γύρο. Είναι όμως και ο μεγάλος άτυχος των “πρασίνων”, αφού ο τραυματισμός του (κάταγμα περόνης) θα τον αφήσει εκτός δράσης για 4 μήνες.
Έχει αναλυθεί ήδη τι θα χάσει ο Παναθηναϊκός AKTOR εν τη απουσία του Γάλλου σέντερ, με τους “πράσινους” να πρέπει να καλύψουν το κενό του – βάσει αριθμών – δεύτερο καλύτερου παίκτη τους (πίσω από τον Ναν) και – βάσει εικόνας – σημαντικότερου παίκτη του ρόστερ του, ο οποίος στον πρώτο γύρο ήταν ο κορυφαίος ψηλός της EuroLeague. Δεν θα είναι εύκολο.
Χουάντσο Ερνανγκόμεθ
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 9.2 πόντοι, 5.3 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ μέσο όρο με 46% στα τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες – 10 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ευστόχησε σε 18 τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot στον πρώτο γύρο (7ος στην EuroLeague), ενώ σούταρε με ποσοστό 41.9% (5ος – μίνιμουμ 40 προσπάθειες).
Με λίγα λόγια: Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ μοιάζει με… Χουάντσο Ερνανγκόμεθ φέτος. Έπειτα από μία πρώτη σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα, ο Ισπανός φόργουορντ είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες των “πρασίνων” φέτος – πιθανότατα ο τρίτος MVP της ομάδας πίσω από Ναν και Λεσόρ.
Ο Χουάντσο κάνει φέτος όσα περίμενε να κάνει ο κόσμος από αυτόν την περσινή σεζόν: Ανοίγει το γήπεδο, πηγαίνει στα ριμπάουντ, κλείνει τρύπες στην άμυνα. Ο Ισπανός είναι την φετινή σεζόν ένα από τα καλύτερα 4αρια στην Ευρώπη και μία από τις καλύτερες ιστορίες της φετινής χρονιάς.
Ντίνος Μήτογλου
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 4.4 πόντοι και 2.4 ριμπάουντ μέσο όρο με 52.6% στα τρίποντα σε 14 λεπτά συμμετοχής (16 αγώνες – 7 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Μήτογλου σημείωνε στον πρώτο γύρο 1.22 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Pop.
Με λίγα λόγια: Έχοντας κάνει σεζόν καριέρας πέρυσι και παίζοντας σερί μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν δεδομένο ότι ο Ντίνος Μήτογλου θα έμπαινε στο παρκέ λίγο σβηστά φέτος. Αυτή ήταν και η λογική του Εργκίν Αταμάν, ο οποίος γενικά προσέχει πολύ τον χρόνο συμμετοχής του διεθνή φόργουορντ/σέντερ, ο οποίος εκεί που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ο MVP, ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος ριμπάουντερ των “πρασίνων”, φέτος είναι μόλις 7ος σε χρόνο συμμετοχής, έχοντας ξεπεράσει – οριακά – σε μόλις δύο παιχνίδια τα 20 λεπτά συμμετοχής.
Ακόμα κι έτσι βέβαια, είναι γεγονός ότι ο Μήτογλου έχει βρει τρόπο να κάνει την διαφορά σε κάποια παιχνίδια, με αποκορύφωμα το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, όπου αν και αγωνίστηκε μόνο στο τελευταίο 6λεπτο, ήταν καθοριστικός στην νίκη του “τριφυλλιού”. Είναι δεδομένο πάντως ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR περιμένει περισσότερα από αυτόν.
Ομέρ Γιούρτσεβεν
Το Shot Chart του:
Οι αριθμοί του: 6.5 πόντοι και 3.1 ριμπάουντ μέσο όρο με 63.1% στα τρίποντα σε 11 λεπτά συμμετοχής (16 αγώνες – 1 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Ομέρ Γιούρτσεβεν σημείωνε 1.33 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll, όντας δεύτερος στην EuroLeague, πίσω μόνο από τον Ντέβιν Μπούκερ.
Με λίγα λόγια: Ο Τούρκος ψηλός ήρθε με περγαμηνές στον Παναθηναϊκό AKTOR, προκειμένου να καλύψει το κενό που υπήρχε πέρυσι πίσω από τον Ματίας Λεσόρ. Η αλήθεια είναι πως αν και έχει καλύτερη παρουσία από τον παίκτη που αντικατέστησε (Όλεγκ Μπαλτσερόφσκι), ο πήχης δεν είχε τεθεί ακριβώς και πολύ ψηλά από τον Πολωνό, αφού πρακτικά είχε τεθεί εκτός ροτέισον από νωρίς.
Ο Γιούρτσεβεν έχει δείξει σαφή προβλήματα προσαρμογής, επιβεβαιώνοντας πάντως μέχρι στιγμής τα θετικά και τα αρνητικά της περίπτωσής του: Εξαιρετικός στο μπροστινό μέρος του παρκέ και με θέματα στην πίσω πλευρά, ειδικά σε κατάσταση Pick and Roll. Οι ολιγόλεπτες συμμετοχές σε κρίσιμα παιχνίδια δεν είναι καλό σημάδι για τον Τούρκο, ο οποίος όμως ξέρει ότι πλέον έχει μεγαλύτερες ευθύνες μετά τον τραυματισμό του Λεσόρ.
Comments