Οι δύο Λατινοαμερικάνοι ήρθαν, το περασμένο καλοκαίρι, στο Τριφύλλι, στην προσπάθεια αναβάθμισης του δεξιού «φτερού» και αντικαταστάσης του Μπερνάρ στο αριστερό. Έως τώρα, μόνο ο Βραζιλιάνος κάνει τη μεγάλη διαφορά στον Παναθηναϊκό. Η προσφορά των θερινών μεταγραφών των Πράσινων, μετά το φινάλε του πρώτου γύρου στο ελληνικό Πρωτάθλημα.
Σε επένδυση, που άγγιξε και ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ σε transfer fees, προχώρησε το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε αφορούσε τη διατήρηση των βασικών πυλώνων του ρόστερ που ολοκλήρωσε τη σεζόν και την ενδυνάμωση στις θέσεις που χρειαζόταν ενίσχυση η ομάδα.
Το σωστό πρίσμα αξιολόγησης πρέπει να στηριχθεί σε τρεις άξονες. Ο Παναθηναϊκός έδωσε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, για να διατηρήσει δύο παίκτες του περυσινού δυναμικού. Τους Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι και Τιν Γεντβάι, καταβάλλοντας αυτά τα χρήματα σε Σπέτσια και Λοκομοτίβ Μόσχας, ομάδες από τις οποίες αγωνίζονταν δανεικοί.
Δεύτερη παράμετρος στην αξιολόγηση των κινήσεων πρέπει να είναι οι επεκτάσεις συμβολαίων. Αυτές που έμοιαζαν, πλέον, δύσκολες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, υλοποιήθηκαν. Ο Φώτης Ιωαννίδης αποτέλεσε πόλο έλξης για σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες. Ωστόσο, η επιθυμία της διοίκησης να τον κρατήσει εξελίχθηκε σε επέκταση συμβολαίου έως το 2028. Επίσημα έχει κλείσει εδώ και καιρό η μακρόχρονη συμφωνία με τον Άνταμ Τσέριν και αναμένεται η επισημοποίηση της προφορικής με τον Γιώργο Βαγιαννίδη.
Στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, ο Παναθηναϊκός άπλωσε χρήμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι δύο πιο δαπανηρές περιπτώσεις υπήρξαν των Τετέ και Φακούντο Πελίστρι, με 7,25 και 6 εκατ. ευρώ να καταλήγουν στα ταμεία των Γαλατασάραι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα. Με σαφή προσανατολισμό να έρθει ένας καλύτερος παίκτης αντί του Παλάσιος στο δεξί «φτερό» και να αντικατασταθεί ο παικταράς Μπερνάρ με ποιοτικό ποδοσφαιριστή με μεγαλύτερο προσδοκώμενο.
Ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε, με αγορά, στο ρόστερ τον Ίνγκι Ίνγκασον στο κέντρο άμυνας, τον Φίλιπ Μαξ στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ πλήρωσε «ενοίκιο» για τον Αζεντίν Ουναΐ στη Μαρσέιγ. Έχοντας κλείσει μήνες πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου τον Νεμάνια Μαξίμοβιτς, που έμενε ελεύθερος από τη Χετάφε, για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής.
Έχοντας φτάσει στο φινάλε του πρώτου γύρου του Πρωταθλήματος, ο Τετέ είναι αυτός που έχει κάνει τη μεγάλη διαφορά. Εκπληρώνοντας μέρος του σκοπού, για τον οποίο ήρθε. Ο Πελίστρι ακόμα «ψάχνεται», ο Ίνγκασον έχει ηγετικά χαρακτηριστικά στην άμυνα, ο Μαξίμοβιτς ανεβαίνει, ο Ουναΐ μπορεί σίγουρα περισσότερα και ο Μαξ είναι ο low starter της παρέας. Mία πρώτη αξιολόγηση των θερινών μεταγραφών των Πράσινων, όχι με βάση την απόλυτη στατιστική. Αλλά κυρίως με τον ρόλο που έχουν ή δεν έχουν, αυτή τη στιγμή, στο rotation.
Από πλευράς στατιστικής, οι 22 συμμετοχές (1.429 λεπτά), με 6 γκολ και 1 ασίστ, δείχνουν ότι έχει «κουβαλήσει» το μεγάλο βάρος, μίας ομάδας που προσπαθεί να «χτίσει» τη σχέση της με την αντίπαλη εστία. Είναι ο ένας πόλος, μαζί με τον Φίλιπ Τζούριτσιτς. Αυτόματα, το επίτευγμα στέκεται ικανό να αφήνει ικανοποιημένους άπαντες στο Τριφύλλι. Κενά διαστήματα, όλοι οι παίκτες έχουν. Τα έχει περάσει και ο Βραζιλιάνος, σε παιχνίδια όπως με την Τζουργκάρντεν στη Στοκχόλμη. Απέναντι στον Ατρόμητο, σε μία διαδικασία που «στράβωσε» τελικά για τον Παναθηναϊκό, ο Τετέ συμμετείχε περισσότερο και στο ανασταλτικό κομμάτι. Δεν τίθεται θέμα ότι, μέχρι στιγμής, είναι η πλέον επιτυχημένη προσθήκη του καλοκαιριού.
Φακούντο Πελίστρι
Αν και έχει καταγράψει 19 συμμετοχές, ο αγωνιστικός χρόνος (912 λεπτά) είναι μικρότερος, συγκριτικά με του Τετέ. Ο Ουρουγουανός έχει 2 γκολ και 1 ασίστ. Ποτέ στην, έως τώρα, πορεία του δεν ήταν ο μεγάλος γκολτζής. Στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, διότι το επίπεδο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα Πρωταθλήματα Αγγλίας και Ισπανίας, όπου έχει αγωνιστεί. Με 104 συμμετοχές καριέρας ως δεξιός εξτρέμ, το πλάνο αξιοποίησής του είχε την ταμπέλα του αντι – Μπερνάρ. Καλείται να προσφέρει ως αριστερός εξτρέμ, τη στιγμή που και στην Εθνική Ουρουγουάης ο κόουτς Μπιέλσα τον χρησιμοποιεί δεξιά. Δύσκολο task, το οποίο δεν έχει βγει ακόμα στο Τριφύλλι. Με την Ελσίνκι, που αγωνίστηκε στη φυσική του θέση, ήταν MVP, αν και απέτυχε να «ξεμπουκώσει» στο σκοράρισμα. Παρά το γεγονός ότι δημιούργησε τρεις μεγάλες ευκαιρίες. Highlight το γκολ με τη Λανς στο ΟΑΚΑ, το οποίο άνοιξε τον δρόμο πρόκρισης στη League Phase του Conference League.
Ίνγκι Ίνγκασον
Γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, από την πολυετή θητεία του στον ΠΑΟΚ, άμεσα κλήθηκε να ηγηθεί του κέντρου άμυνας των Πράσινων. Με 19 συμμετοχές, έως τώρα, σε όλες τις διοργανώσεις (1.640 λεπτά). Ότι διαθέτει την ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Ομοίως, η εμπειρία του, με περισσότερα από 350 ματς καριέρας στη θέση, δεν μπαίνει σε συζήτηση. Δόθηκαν περίπου 3,1 εκατ. ευρώ στη Μίντιλαντ, για να γυρίσει στην Ελλάδα. Ως προσθήκη είναι από υψηλό ράφι. Ένσταση, η χρησιμοποίησή του ως αριστερό στόπερ. Με τον Ντιέγκο Αλόνσο είχε έναν ρόλο που του πήγαινε πιο πολύ. Αυτόν του τελεταίου παίκτη στην άμυνα, που «σκουπίζει» φάσεις. Ο Ρουί Βιτόρια τον έχει καθιερώσει αριστερά στο κέντρο άμυνας, με τον Τιν Γεντβάι να αγωνίζεται δεξιά. Ο Κροάτης έχει το ίδιο πρόβλημα απόδοσης όταν μετατοπίζεται αριστερά, κάτι που φάνηκε και πέρυσι από τον τραυματισμό του Μάγκνουσον και μετά. Θετικό το πρόσημο της, έως τώρα, παρουσίας του, αλλά εννοείται μπορεί περισσότερα.
Αζεντίν Ουναΐ
Ο Μαροκινός διαθέτει αστείρευτο ταλέντο και ποιότητα. Ήρθε για να δώσει λύσεις στο «οκτώ» και στο «δέκα», δίχως να «συγκρουστεί» αγωνιστικά με τον Τάσο Μπακασέτα. Η αντοχή, οι σίγουρες μεταβιβάσεις, τα καλά χτυπήματα αποτελούν ορισμένες από τις αγωνιστικές αρετές του. Είναι δανεικός, με υψηλή ρήτρα αγοράς, η οποία για να καλυφθεί θα πρέπει να αγγίξει υψηλότατα επίπεδα απόδοσης. Μέχρι στιγμής, και λόγω της αλλαγής προπονητή, που έναν ποδοσφαιριστή με το γενικότερο mindset του Ουναΐ δεν γίνεται να μην τον επηρεάσει, σε αυτά δεν έχει πλησιάσει. Έχει παίξει σε 14 ματς, με 669 λεπτά συμμετοχής.
Νεμάνια Μαξίμοβιτς
Ήταν στην transfer list του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Υπέγραψε με τον Φατίχ Τερίμ. Ενσωματώθηκε με τον Ντιέγκο Αλόνσο. Βρήκε ρόλο με τον Ρουί Βιτόρια. Είναι ανώφελο να συζητάμε αν ένας παίκτης με τις δικές του παραστάσεις, στην ισπανική La Liga, κάνει ή δεν κάνει. Προφανώς και κάνει. Ενθαρρυντικό ότι, τελευταία, με τον Πορτογάλο κόουτς παίρνει ποιοτικά λεπτά συμμετοχής (συνολικά έχει 18 συμμετοχές και 855 λεπτά συμμετοχής, με 1 γκολ). Βρήκε για πρώτη φορά δίχτυα με τον Ατρόμητο, αλλά τούτο αποτελεί συμπληρωματική απαίτηση. Ο Μαξίμοβιτς δίνει εκτόπισμα στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Προτιμάει να αγωνίζεται στο «οκτώ», μπορεί, κάλλιστα, και στο «έξι». Δεν έχουμε δει ούτε το 20% των όσων μπορεί να κάνει. Με τον Ρουί Βιτόρια να δείχνει, πάντως, ότι μπορεί να τον «ξεκλειδώσει».
Φίλιπ Μαξ
Όταν για έναν ποδοσφαιριστή δίνεται συμβόλαιο με 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Και προοπτική να έρθει, για να παίξει βασικός στη θέση του. Και αυτό δεν συμβαίνει… Εν προκειμένω, ο Φίλιπ Μαξ (5 συμμετοχές, 285 λεπτά συμμετοχής) αποτελεί τον ορισμό του underachiever. Μόνο και μόνο που ο Μλαντένοβιτς είναι ο κορυφαίος σε λεπτά, μέχρι στιγμής, αποδεικνύει τη μηδαμινή προσφορά του. Μία σειρά μικροτραυματισμών, ιώσεων και ελλείμματος αγωνιστικού ρυθμού, έφεραν τον Γερμανό εδώ. Έχει το βιογραφικό και την εμπειρία, άρα, θεωρητικά, μπορεί να ανέβει και να βοηθήσει εμπράκτως το Τριφύλλι. Θα χρειαστεί χρόνος…
Comments