0

Οι Πράσινοι ξεκινούν απόψε το ευρωπαϊκό ταξίδι τους στη League Phase του Conference League, με πρώτο σταθμό στη Βοσνία, όπου μάλιστα θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Γνώριμη αντίπαλος στο ελληνικό κοινό η Μπόρατς Μπάνια Λούκα, καθώς την αντιμετώπισε και ο ΠΑΟΚ στα καλοκαιρινά προκριματικά του Champions League και την απέκλεισε με δύο οριακές νίκες στο γκολ.

Προφανώς το τρίποντο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομάδα του Ντιέγκο Αλόνσο. Όχι μόνο για να ανασάνει ψυχολογικά, να βάλει βάσεις πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης και να πάρει και “μπουστάρισμα” ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ακολουθεί την Κυριακή (7/10).

Η νίκη είναι αναγκαία για τους Πράσινους γιατί εκτός όλων των άλλων χτίζουν παράλληλα και το ευρωπαϊκός τους μέλλον. Τις κακές ευρωπαϊκές χρονιές του τις πληρώνει σταθερά άλλωστε τα τελευταία χρόνια που επέστρεψε στο προσκήνιο ο Παναθηναϊκός, με τις πολύ δύσκολες καλοκαιρινές κληρώσεις του.

Ενδεικτικό κι ό,τι συνέβη φέτος, όπου μπορεί να ήταν μεν κι άτυχος, αλλά όταν προκαλείς διαρκώς την τύχη σου (και πηγαίνεις ως ανίσχυρος στις κληρώσεις), είναι μοιραίο κάποια στιγμή να το πληρώσεις. Κάπως έτσι στον 3ο προκριματικό του Europa League έπεσε πάνω στον δυσκολότερο αντίπαλο που θα μπορούσε, τον Άγιαξ, ενώ το ίδιο συνέβη και στα πλέι οφ του Conference League, με τη Λανς να έρχεται στον δρόμο του και να παίρνει τελικά μία μεγαλειώδη πρόκριση.

Κάτι ανάλογο όμως συνέβη και πέρυσι το καλοκαίρι για το Τριφύλλι, όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αρχικά την Μαρσέιγ στον 3ο προκριματικό του Champions League, κι αφού έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, δεν μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν, με την Μπράγκα να τους στερεί την παρουσία στους ομίλους.

Με 4 νίκες, όλα αλλάζουν

Γι’ αυτό και στον Παναθηναϊκό θέλουν τη φετινή χρονιά να βάλουν τις βάσεις για ένα πολύ πιο… δροσερό καλοκαίρι την επόμενη σεζόν. Μπορεί άλλωστε η κληρωτίδα τον Ιούνιο να μην τους φέρθηκε καθόλου καλά, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομίλους, έχουν μία απολύτως βατή αποστολή, που καθιστά εκ των ων ουκ άνευ την απευθείας πρόκριση στην επόμενη φάση και μάλιστα με το μέγιστο της συγκομιδής.

Μοναδικό πολύ υψηλό εμπόδιο εκείνο της Τσέλσι τη 2η αγωνιστική, την οποία ωστόσο θα αντιμετωπίσουν εντός έδρας οι Κυπελλούχοι Ελλάδας, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Κατά τα λοιπά έχοντας να αντιμετωπίσουν Μπάνια Λούκα (εκτός), Τζουργκάρντεν (εκτός), Ελσίνκι (εντός), Δε Νιου Σεντς (εκτός) και Ντιναμό Μινσκ (εντός), το σενάριο των έξι νικών είναι απολύτως εφικτό για τον Παναθηναϊκό.

Βέβαια, και λιγότερες νίκες να πάρει η ομάδα του Αλόνσο, πάλι μπορεί να “φτιάξει” το ευρωπαϊκό μέλλον της. Ο μίνιμουμ στόχος είναι οι τέσσερις νίκες το οποίο μεταφράζεται σε 8,000 βαθμούς, ενώ φυσικά χρειάζεται να συνδυαστεί και με μία μετέπειτα καλή πορεία, αφού με μία ευνοϊκή κλήρωση, μπορεί να… ανοίξει ο δρόμος για πρόκριση και στους “8” της διοργάνωσης. Κι έπειτα… ό,τι ήθελε προκύψει!

Αρχικά να σημειώσουμε ότι ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή 7,500 βαθμούς, βρισκόμενος στην 179η θέση στο ranking της UEFA, ισόβαθμος μαζί με ακόμα οκτώ ομάδες. Πώς προκύπτει η συγκεκριμένη βαθμολογία; Από τη συμμετοχή του το 2022 στον 3ο γύρο του Conference League μάζεψε 2,000 βαθμούς, άλλους 3,000 βαθμούς πήρε πέρυσι κι ακόμα 2,500 με την φετινή πορεία. Το θετικό για το Τριφύλλι είναι ότι του χρόνου θα έχει “πετάξει” από πάνω του μία μηδενική χρονιά και σε περίπτωση που καταφέρει να πάρει μίνιμουμ 8,000 βαθμούς ακόμα φέτος, θα είναι πιθανότατα ισχυρός στους πρώτους προκριματικούς γύρους όλων των διοργανώσεων το επόμενο καλοκαίρι.

Στο ενδεχόμενο δε μίας ακόμα καλύτερης πορείας στα νοκ άουτ, αν δηλαδή πάρει 6+ νίκες, όχι τόσο εύκολο αλλά σίγουρα εφικτό, τότε μπορεί να σπάσει ακόμα και το φράγμα του Νο.100 στο ευρωπαϊκό raking.

Έτοιμος για την Euroleague ο Οσμάν: «Ας ξεκινήσει το κυνήγι» (Pic)

Previous article

Οι GMs της Euroleague προβλέπουν το back-to-back του Παναθηναϊκού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.