0

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναλύθηκαν τα πάντα: ο Παναθηναϊκός Aktor έγινε ακόμα πιο ισχυρός, με στόχο να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό τίτλο του. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε πολλάκις και από «επίσημα χείλη», η διατήρηση στην κορυφή είναι το δυσκολότερο πράγμα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

“Past is past”, όπως λέει και ο Κώστας Σλούκας, με φωνή… Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όμως, το παρελθόν μπορεί να αποτελέσει οδηγό, ειδικά όταν είναι τόσο πετυχημένο. Αν μη τι άλλο, ο Εργκίν Αταμάν έχει αποδείξει περίτρανα σε όσους τον αμφισβητούν πως στα κρίσιμα έχει τον τρόπο του και φέρνει τις αποστολές εις πέρας. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του έχει δώσει τα «κλειδιά», η επένδυση σε όλα τα επίπεδα είναι τεράστια και αφού ξεκινήσαμε τις αγγλικές εκφράσεις, μετά το “past is past”, ας χρησιμοποιήσουμε και το “sky is the limit”.

Η παραμονή του Ναν και οι… ανώδυνες αποχωρήσεις

Ο Παναθηναϊκός Aktor φρόντισε να δώσει στον Τούρκο προπονητή ένα ακόμα πιο ισχυρό ρόστερ, ενόψει της σεζόν 2024-2025. Αρχικά, οι «πράσινοι» κράτησαν τον «κορμό» παικτών που τους έφεραν το πρωτάθλημα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο Κέντρικ Ναν παραμένει κάτοικος ΟΑΚΑ, όπως και οι Τζέριαν Γκραντ – Μάριους Γκριγκόνις.

Οι αποχωρήσεις των Λούκα Βιλντόζα – Όλεκ Μπαλτσερόφσι ήταν… ανώδυνες για το «τριφύλλι». Οι δύο παίκτες διαθέτουν καλά χαρακτηριστικά, αλλά δεν ταίριαξαν στη φιλοσοφία του προπονητή και δικαιολογημένα οι «πράσινοι» κινήθηκαν διαφορετικά στο «παζάρι».

Με τον «κορμό» ουσιαστικά… απείραχτο και τον Ναν να συνεχίζει στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός Aktor είχε ήσυχο το κεφάλι του το καλοκαίρι. Έτσι, βγήκε στην αγορά με υπομονή και επί της ουσίας οι τρεις του κινήσεις ήταν -στα χαρτιά τουλάχιστον- ιδανικές. Τρεις προσθήκες, ισάριθμα upgrades σε κάθε γραμμή (γκαρντ, φόργουορντ, σέντερ) και ένα ακόμα πιο «βαθύ» ρόστερ.

Μπράουν, Γιούρτσεβεν, Οσμάν: Τρεις προσθήκες, ισάριθμες αναβαθμίσεις

Ο Λορένζο Μπράουν ήρθε στο ΟΑΚΑ ως ένας elite πλέι μέικερ στην Euroleague. Ο Αμερικανός γκαρντ την περσινή σεζόν έδινε 6,1 ασίστ ανά ματς με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ και όπως έγραφαν ευρωπαϊκά media «πολλές ομάδες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης… λαχταρούσαν» να τον υπογράψουν. Ουσιαστικά, ο Αταμάν θα έχει την ευχέρεια πλέον να αλλάζει έναν top level πόιντ γκαρντ με έναν άλλον (Σλούκας – Μπράουν) ή να χρησιμοποιεί και τους δύο μαζί στο παρκέ, για να έχει άψογο χειρισμό της μπάλας και μεγαλύτερη δημιουργία. Upgrade, λοιπόν, σε σύγκριση με τον Βιλντόζα, που δεν «έδεσε» με τα «θέλω» του επιτελείου.

Εν συνεχεία, ο Ομέρ Γιούρτσεβεν αποκτήθηκε ως το «κομμάτι του παζλ», που θα δώσει αγωνιστικές… ανάσες στον Ματίας Λεσόρ. Ο 26χρονος Τούρκος των 2,13μ. έδειξε στα φιλικά την τεράστια έφεση που έχει στα ριμπάουντ. Όπως εξηγούσε ο Χρήστος Σερέλης στην “Magic Euroleague”, ο πρώην NBAer με τα δυνατά του σκριν μπορεί να «ανοίξει» το γήπεδο για τους χειριστές και να συνεργαστεί άριστα μαζί τους. Ο Γιούρτσεβεν, ύστερα από μία τριετία στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, όμως η «πρώτη ύλη» υπάρχει και σίγουρα αποτελεί σπουδαία αναβάθμιση, έναντι του -ανέτοιμου για αυτό το επίπεδο- Μπαλτσερόφσκι.

Last but not least και ενώ το «τριφύλλι» φάνταζε γεμάτο σε κάθε θέση, κάτοικος Αθήνας έγινε και ο Τσεντί Οσμάν. Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές για έναν παίκτη 29 χρόνων, που ήδη έχει 476 συμμετοχές στο ΝΒΑ στην «πλάτη» του με 9,3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά αγώνα. Τι θα δώσει ο Οσμάν; Με μια πρώτη ανάγνωση, επιπλέον αθλητικότητα στη θέση «3», μέγεθος στην άμυνα με το δυνατό κορμί του, αλλά κυρίως παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο και εύκολο σκορ στο τρανζίσιον. Ο ύψους 2,01μ. Τούρκος θα πάρει λεπτά και στο «4», δίνοντας επιπλέον ευελιξία στο τεχνικό team.

Το νέο ΟΑΚΑ και το “experience” που… απογειώνεται

Η σπουδαία αγωνιστική αναβάθμιση μίας ήδη επιτυχημένης ομάδας συνδυάστηκε τόσο με την επέκταση της συνεργασίας της ΚΑΕ με τον Εργκίν Αταμάν, όσο και με εξίσου σημαντικές κινήσεις εκτός αγωνιστικού τμήματος. Ο Παναθηναϊκός Aktor υλοποιεί το όραμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, εκμεταλλεύεται την μεγάλη επένδυσή του και πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς.

Από το περσινό καλοκαίρι αναφέραμε πως στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων κατέφθασαν κορυφαία στελέχη, που θέλουν να δώσουν νέα… πνοή στο συνολικό “experience” του κοινού στο γήπεδο, στα social media, στο κομμάτι του marketing και όχι μόνο. Τα αποτελέσματα της πρώτης σεζόν ήταν εντυπωσιακά και την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο… χρυσά, σαν το badge στη φανέλα των πρωταθλητών Ευρώπης.

Το ΟΑΚΑ, με το sold out των 11.000+ διαρκείας από το παθιασμένο κοινό μέσα σε λίγες ώρες, έχει αλλάξει μορφή, τα πράσινα καθίσματα έχουν ήδη τοποθετηθεί, ο ήδη αλλαγμένος φωτισμός βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο, οι σουίτες δημιουργήθηκαν και στο παρκέ τοποθετήθηκε το διάσημο πλέον glass floor. Οι «πράσινοι» -μαζί με την Μπάγερν Μονάχου- γίνονται οι πρώτες ομάδες που θα παίζουν σταθερά πάνω σε αυτή τη γυάλινη επιφάνεια, η οποία αλλάζει… επίπεδο την εμπειρία του θεατή, αλλά και τις αγωνιστικές και εμπορικές προοπτικές του κλαμπ.

Κι όλα αυτά με τον κόσμο, όσο κλισέ και αν φανεί, να αποτελεί… σταθερά τον 6ο παίκτη της ομάδας, εντός και εκτός του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Η «δίψα» που υπάρχει στον κόσμο ήταν έκδηλη την περσινή σεζόν και άπαντες, από τη διοίκηση μέχρι τον κόσμο, θέλουν να βάλουν το «λιθαράκι» τους για το repeat.

«Στα αστέρια πάμε…»

Όλα τα παραπάνω φέρνουν τον Παναθηναϊκό Aktor -δικαίως- στην κορυφή των Power Rankings, που κάνουν δημοσιογράφοι, παίκτες και αναλυτές ανά την Ευρώπη. Ο «Επτάστερος» ξεκινάει ως φαβορί της διοργάνωσης, μαζί με τον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αποτελούν όσα αναφέρθηκαν… εγγύηση επιτυχίας; Στον αθλητισμό, όπως και στη ζωή γενικότερα, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα συμβεί σε οκτώ – εννέα μήνες από σήμερα.

Όμως, ένα είναι σίγουρο: ο Παναθηναϊκός Aktor επιστρέφει στο… αγαπημένο του Βερολίνο όντας κυρίαρχος σε όλους τους τομείς, έχοντας τα φόντα να φτάσει και πάλι μακριά. Τι σημαίνει αυτό;

Τον στόχο τον έχουν θέσει εδώ και καιρό διοίκηση, προπονητές και παίκτες και δεν είναι άλλος από την… παραμονή του «βασιλιά» στον θρόνο του, την εκ νέου κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής.

Ο Αλόνσο θα αφήσει πάλι έξω τον Μπακασέτα;;

Previous article

Απίστευτο: Οπαδός της Τραμπζονσπόρ ονόμασε το παιδί του Μπακασέτα!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.