Η κρισιμότητα του αγώνα της Τούμπας, το διακύβευμα του αποτελέσματος για τον Παναθηναϊκό και ο ορισμός του Σλάβκο Βίντσιτς.
Αν πρέπει να διαχωριστεί η, έως τώρα, δουλειά του Ουρουγουανού προπονητή στο Τριφύλλι, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η ευρωπαϊκή αποτελεσματικότητα και οι χαμένοι βαθμοί στην Ελλάδα. Σε Europa και Conference League ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε ισχυρούς αντιπάλους και τον στόχο του να μπει σε League Phase ευρωπαϊκής διοργάνωσης τον πέτυχε. Άγιαξ και Λανς αποτέλεσαν σημαντικά εμπόδια. Με τους Ολλανδούς το Τριφύλλι απέτυχε να συνεχίσει στο Europa League στα πέναλτι, νικώντας τους στο Άμστερνταμ σε 120 λεπτά. Με τους Γάλλους ανέτρεψε το σκηνικό στο ΟΑΚΑ και πήρε το επιθυμητό.
Πράγματι, στη Stoiximan Super League, η αποτελεσματικότητα κρίνεται εκ διαμέτρου αντίθετη. Οι 5 χαμένοι βαθμοί με Αστέρα AKTOR και Athens Καλλιθέα και η γενικότερη απόδοση του συνόλου, έφεραν την ομάδα αντιμέτωπη με έναν «τελικό» μόλις την 4η αγωνιστική. Μία συνθήκη δύσκολα αντιμετωπίσιμη για κάθε οργανισμό, τόσο νωρίς στη σεζόν. Το διακύβευμα του αποτελέσματος στην Τούμπα, απέναντι στον Πρωταθλητή ΠΑΟΚ, είναι μεγάλο. Διότι, στο κακό σενάριο ήττας, η απόσταση από τους Θεσσαλονικείς θα πάει στους 8 βαθμούς. Όχι κατάσταση μη αναστρέψιμη, αλλά δύσκολα διαχειρίσιμη.
Το… διαγώνισμα του Ντιέγκο Αλόνσο
Ο Ουρουγουανός προπονητής καλείται να διορθώσει τα εν Ελλάδι κακώς κείμενα. Έως τώρα στα ανταγωνιστικά παιχνίδια, με Άγιαξ και Λανς, ο Παναθηναϊκός, συνολικά, έχει πάρει καλύτερο βαθμό από ό,τι στα, θεωρητικά, πιο εύκολα ματς (όπως του ελληνικού Πρωταθλήματος). Σε όλα υπήρχε ένα μεγάλο «πρέπει» επάνω από το κεφάλι του. Όπως και στην Τούμπα…
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει τον αγώνα αυτό ως σημείο καμπής, όχι μόνο για το Τριφύλλι αλλά και για το μέλλον του Ντιέγκο Αλόνσο. Είναι άδικο, διότι σε 9 αγώνες, 10 με τον ΠΑΟΚ, ουδείς είναι λογικό να κρίνεται. Ο κόσμος και ο Τύπος μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Και από αυτήν εδώ τη γωνιά έχουμε πει, σε άρθρα και εκπομπές, ότι ο προπονητής θα βρεθεί σε δύσκολη θέση σε περίπτωση ήττας και κακής εμφάνισης. Είναι λογικό, μια και δεν υπάρχει υπομονή στον οργανισμό λόγω των πολλών ετών δίχως Πρωτάθλημα. Παράλληλα, είναι και άδικο για έναν επαγγελματία να κρίνεται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η γραμμή ανάμεσα στη λογική και την πραγματικότητα, όμως, έχει λεπτύνει. Οι συνθήκες και το δύσκολο παρελθόν οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Η λογική και η πραγματικότητα, δυστυχώς, συγκρούονται και αυτή τη σύγκρουση ουδείς πρέπει να την υποτιμήσει. Άλλο πράγμα, λοιπόν, να συζητάμε τι μπορεί να γίνει «αν…» και διαφορετικό τι πρέπει να γίνει «αν…». Ο Παναθηναϊκός έχει το διαμέτρημα και το βεληνεκές να τα βγάλει πέρα, μετά την παραπάνω σύγκρουση. Μένει να το αποδείξει στο γήπεδο.
Η επένδυση έγινε για το Πρωτάθλημα και την Ευρώπη
Θα είναι αστείο να συζητήσουμε αν οι Πράσινοι ενισχύθηκαν αυτό το καλοκαίρι. Τα περίπου 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν, μόνο για μεταγραφές, αποδεικνύουν τους στόχους της διοίκησης και του οργανισμού. Παρά τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν στην ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση, η προσθήκη ποδοσφαιριστών όπως οι Φακούντο Πελίστρι, Τετέ, Αζεντίν Ουναΐ, Ίνγκι Ίνγκασον αποτελεί statement.
Η επένδυση αυτή έχει διττό στόχο. Τη διεκδίκηση του πολυπόθητου Πρωταθλήματος στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή διάκριση, με τα δεδομένα στο Conference League να μην είναι απαγορευτικά. Σε κάθε περίπτωση δεν θα κριθεί τον Σεπτέμβριο, αν αυτές οι κινήσεις έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση ή πήγαν στον βρόντο. Στο τέλος κάθε διοργάνωσης θα γίνει ο απολογισμός για τους Κυπελλούχους Ελλάδας. Και αυτό είναι το σωστό, το δίκαιο, το τίμιο…
Ο αμφιλεγόμενος ορισμός του Σλάβκο Βίντσιτς
Η νέα αρχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή η ιδιότυπη επανεκκίνηση που διαφημίζεται, ευχή όλων είναι να πιάσει. Έτσι ώστε, σε λίγο καιρό, μόλις δούμε πως πραγματικά κάτι αλλάζει, να μην τολμά κανείς φίλαθλος και κανείς δημοσιογράφος να μιλάει, τοξικά, για τη διαιτησία.
Ναι, ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια του ελληνικού Πρωταθλήματος δεν ήταν καλός. Όμως υπάρχουν φάσεις, που μπορεί να διαμαρτύρεται. Σιωπηλά έστω, διότι το Τριφύλλι, παραδοσιακά, αντιδρά για τη διαιτησία όχι για ψύλλου πήδημα, αλλά σε «μπαμ» αδικίες εις βάρος του. Το γκολ του Τετέ δεν μέτρησε μέσω VAR με τον Αστέρα AKTOR, ενώ του Γιάρεμτσουκ μέτρησε στο Ολυμπιακός – Athens Καλλιθέα με τον ίδιο VAR (κ. Τσαγκαράκης). Φάσεις ομοιότατες…
Άπαντες αποφάσισαν, εκ των υστέρων, ότι κακώς μέτρησε το γκολ των Αρκάδων, λόγω παράβασης του Άνταμ στην εκτέλεση φάουλ του Κρέσπι. Ναι θα μπορούσε να αποβληθεί ο Τσέριν με τον Λεβαδειακό, όπως θα μπορούσε, όμως, να αποβληθεί και ο Κωστή. Συζήτηση δε για το δεύτερο γκολ της Athens Καλλιθέας (Βαλμπουενά) και αν υπήρχε φάουλ του Μότοκ στον Τετέ στην αρχή της φάσης, δεν έγινε καν… Τέλος πάντων, είναι, ούτως ή άλλως, απαγορευτική η κουβέντα και εντός των τειχών, διότι έχει «ποτιστεί» το ευρύτερο περιβάλλον πως «δεν πρέπει να μιλάμε για διαιτησία, αν δεν παίζουμε μπάλα». Κουφό τελείως…
Πιο πολύ, όμως, είναι η αντιμετώπιση του ορισμού του Σλάβκο Βίντσιτς. Χωρίς καμία αναδρομή στο τι έχει κάνει στα υπόλοιπα ματς Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, όπου έχει βρεθεί στην Ελλάδα, άπαντες έμειναν στο ότι είναι elite ρέφερι που σφύριξε τελικό Champions League. Και μπράβο του, πραγματικά, που κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Ξεπερνώντας τις παλιές, κακές του, διαιτησίες και τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη (καταγεγραμμένα το 2020 από μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης).
Το ματς, όμως, της 3ης Νοεμβρίου 2019 (2-2) δεν μπορεί να περάσει στο έτσι… Πάλι στην Τούμπα. Για το πέναλτι στον Κουρμπέλη που διαμόρφωσε το σκορ στο 101’, αμφιλεγόμενο αν ήταν ή όχι. Για τις καθυστερήσεις που κράτησε, οι οποίες ήταν παραπάνω από διπλές από αυτές που αρχικά υποδείχθηκαν. Για το γεγονός ότι στην εκτέλεση του Βιεϊρίνια, δύο παίκτες των γηπεδούχων έχουν μπει, παράτυπα, στην περιοχή. Ευχή και ελπίδα όλων, αυτά να αποτελούν μία κακή ανάμνηση. Για πολλούς χάθηκαν στη λήθη του χρόνου, όμως ο παθών δεν πρέπει να ξεχνά. Μακάρι την επομένη του αγώνα να μην βρεθεί κανείς… τοξικός να διαμαρτύρεται για την απόδοση του κ. Βίντσιτς.
Comments