0

Η δήλωση του Αζεντίν Ουνάι, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Αθήνα, «ήρθα σε μία ομάδα που με πιστεύει» δεν ήταν καθόλου μα καθόλου τυχαία!

Το αντίθετο, μάλιστα.

Από την ημέρα της μεταγραφής του στην Μαρσέιγ (29/1/2023), στα 22 του μόλις χρόνια, προερχόμενος από μιάμιση γεμάτη σεζόν στην Ανζέρ (32 συμμετοχές την περίοδο 2021/2022 και άλλες 15 στο μισό της περιόδου 2022/2023), ο διεθνής Μαροκινός μέσος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα.

Όχι μόνο αγωνιστικά (με το που υπέγραψε έσπασε το δάκτυλο του ποδιού του κι έμεινε για 10 ματς εκτός δράσης), αλλά κυρίως σε ό,τι είχε να κάνει με τις διαπροσωπικές σχέσεις του με κάποιους παράγοντες του συλλόγου της Μασσαλίας και δη με τον Μεντί Μπενατιά.

Η αποχώρησή του από το «Βελοντρόμ» μπορεί να χαρακτηριστεί ως «λύτρωση» για τον ποδοσφαιριστή…

Γράφτηκε ότι ο Ουνάι δεν βρισκόταν στα πλάνα του Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι για την περίοδο 2024/2025 κι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η ομάδα της Μασσαλίας αναζητούσε την πώλησή του ή, το δανεισμό, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση με τον Παναθηναϊκό!

Πόσο αληθές μπορεί να είναι αυτό, όταν μιλάμε για έναν προπονητή που ανέλαβε πρόσφατα τους Μασσαλούς, που δεν είχε συνεργαστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν με το συγκεκριμένο παίκτη;

Πότε πρόλαβε να καταλάβει ότι δεν ταιριάζει στα πλάνα του;

Μέσα από την προετοιμασία και τα φιλικά; Χωρίς να του δώσει την παραμικρή ευκαιρία στο ξεκίνημα της σεζόν και να μην τον βάλει ούτε αλλαγή σε κάποιο από τα τρία ματς της Ligue 1 που έχουν διεξαχθεί;

Το monobala.gr θα «γυρίσει τον χρόνο» λίγους μήνες πιο πίσω, ούτως ώστε να γίνει αντιληπτός ο λόγος που ο Αζεντίν Ουνάι έγινε ξαφνικά «persona non grata» στη Μαρσέιγ…

Ο ρόλος του Μπενατιά, οι πιέσεις για να υπογράψει στο Κατάρ και η άρνησή του

Τον περασμένο Ιούλιο φτάνει στα γραφεία της Μαρσέιγ μία άκρως ικανοποιητική πρόταση για την παραχώρηση του Αζεντίν Ουνάι.

Ο Μαροκινός ενημερώνεται από τον παράγοντα της ομάδας και σύμβουλο της διοίκησης, Μεντί Μπενατιά και του δίνεται η εντολή να υπογράψει στην ομάδα του Κόλπου.

Τότε, ο νεαρός βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Να επιδείξει σθένος και υπερηφάνεια αντέχοντας στην πίεση που του ασκούνταν, γνωρίζοντας ότι αυτή η άρνηση θα έφερνε πιθανότατα την απομάκρυνσή του από την Μαρσέιγ ή, να σεβόταν την επιθυμία του συμπατριώτη του (Μπενατιά) στο… σχέδιο που είχε για το μέλλον του ποδοσφαιριστή;

Επέλεξε το πρώτο! Ο Αζεντίν Ουνάι αρνήθηκε να υποκύψει στα «θέλω» του ατζέντη του και αθλητικού συμβούλου της Ολιμπίκ, Μεντί Μπενατιά, να συνεχίσει την καριέρα του στην Qatar Syars League. Έχοντας πλήρη επίγνωση της πράξέως του και του αποτελέσματος που θα είχε για εκείνον.

Γιατί είπε ο «όχι» ο παίκτης

«Η αντίδραση του νέου αποκτήματος του Παναθηναϊκού στην “εντολή” του Μπενατιά ήταν απλά άκρως κατανοητή και φυσιολογική», είχε αναφέρει τότε στην ιστοσελίδα Le360 πηγή προσκείμενη στον ποδοσφαιριστή.

Ο Ουνάι ήταν και παραμένει ένα από τα βασικότατα στελέχη της εθνικής ομάδας του Μαρόκου, άκρως απαραίτητος στα σχέδια του ομοσπονδιακού τεχνικού, Βαλίντ Ρεγκραγκί, στην ηλικία μόλις των 24 ετών.

Ποδοσφαιρικά έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. «Ο Αζεντίν θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ πρόωρο να παίξει στο πρωτάθλημα του Κατάρ.

Θέλει να αγωνιστεί τα επόμενα χρόνια σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου, να εξελιχθεί και να δείξει το πλήρες εύρος του ταλέντου του», είχε αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή κοντά στον παίκτη.

 

Η αναζήτηση νέας ομάδας

Μετά από όλο αυτό ο νεαρός άσος δεν θα έβαζε μόνο σοβαρό εμπόδιο στην καριέρα του, αλλά θα διέτρεχε επίσης σοβαρό κίνδυνο να χάσει την επαφή του με την Εθνική ομάδα, στερώντας την από ένα βασικό στέλος, που είχε λάμψει στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022.

Ενόψει κρίσιμων διοργανώσεων όπως το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2025, το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 και εκείνο του 2030, η Εθνική Ομάδα του Μαρόκου να χάσει, άγνωστο για πόσο, έναν εκ των πυλώνων του οικοδομήματός της.

Σε συνεννόηση με τον γαλλικό σύλλογο και τους εκπροσώπους του, γνώριζε ότι θα έπρεπε να βρει μία νέα ομάδα που θα τον εμπιστευόταν απόλυτα, που θα του έδινε χρόνο συμμετοχής, μιας και του έγινε σαφές ότι ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα του.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Μπενατιά, θα πρέπει να ενεργήσει ως αθλητικός διευθυντής, δείχνοντας fair play και μη πραγματοποιώντας την απειλή του να τον «στείλει στην εξέδρα», με τον κίνδυνο να βάλει πιο πολλά εμπόδια σε μια καριέρα που ήδη είχε δοκιμαστεί από τη μικρή θητεία του στη Μαρσέιγ.

Πήγε να του «μπλοκάρει» τη μεταγραφή η Μαρσέιγ

Περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο Ουνάι έφτασε στην Αθήνα, υπέγραψε και ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο το δανεισμό του από τη Μαρσέιγ έως το τέλος της σεζόν 2024/2025.

Επέστρεψε αμέσως στο Μαρόκο, για να ενσωματωθεί και πάλι στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας ενόψει των αγώνων εναντίον της Γκαμπόν και του Λεσότο.

Κι, όμως, ακόμη και την τελευταία στιγμή, λίγο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο γαλλικός σύλλογος επιχείρησε να «χαλάσει» το deal με τον Παναθηναϊκό.

Ο σύλλογος του λιμανιού ενημέρωσε τον παίκτη ότι η Αλ Σαντ του Κατάρ αύξησε κι άλλο την προσφορά της για την αγορά των δικαιωμάτων του προσφέροντας 35 εκατομμύρια ευρώ!

Ήταν η τελευταία προσπάθεια των ανθρώπων της Μαρσέιγ να αποτρέψουν τον Ουνάι από το να ενταχθεί στους «πράσινους».

Ο Μαροκινός διεθνής, όμως, έμεινε στην απόφασή του, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Τα «μπλεξίματα» του Μπενατιά και η προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ο πρώην Μαροκινός διεθνής και νυν αθλητικός διευθυντής της Μαρσέιγ, Μεντί Μπενατιά, σκέφτηκε την… αντεπίθεση μετά από τις σοβαρές κατηγορίες που του αποδόθηκαν.

Στο Μαρόκο η υπόθεση της πιθανής τότε μεταγραφής του Αζεντίν Ουνάι στο Κατάρ προκάλεσε πολλές… αναταράξεις.

Σύμφωνα με την έγκυρη L’ Equipe, η Αλ Σαντ, η πρωταθλήτρια του Κατάρ, είχε υποβάλει μία συγκεκριμένη πρόταση στη Μαρσέιγ για τον 24χρονο μέσο, ενώ ενδιαφέρον είχε επιδείξει και η Αλ Ετιφάκ από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Το καλοκαίρι, ο Μπενατιά ήταν επιφυλακτικός στην αρχή σχετικά με τη μετακίνηση του Ουνάι στον Κόλπο.

Η στάση του άλλαξε μετά από μια συζήτηση με τον τερματοφύλακα της Εθνικής ομάδας, Γιασίν Μπούνου, ο οποίος είχε πρόσφατα ενταχθεί στην Αλ Χιλάλ.

Ο Ουνάι από την αρχή δεν ήταν σύμφωνος, έχοντας και την υποστήριξη της Μαροκινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FRMF), η οποία του πρότεινε να παραμείνει στην Ευρώπη.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Μπενατιά απείλησε να προχωρήσει σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, ως απάντηση στις κατηγορίες περί εκφοβισμού και διακινδύνευσης του μέλλοντος του Ουνάι όπως είχαν ισχυριστεί κάποια μέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό στο X «TeamOM Official», «το επιτελείο του Μπενατιά θα προχωρήσει νομικά εναντίον αυτών των ισχυρισμών».

«Ο 37χρονος επιχειρηματίας δεν έχει χρησιμοποιήσει καμία μορφή πίεσης ή εξαναγκασμού, παρά τις προθέσεις του ίδιου και της Μαρσέιγ να βρουν μια επικερδή συμφωνία για τον παίκτη», ισχυρίστηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι του Μπενατιά.

Η L’Equipe, από την πλευρά της υποστήριξε πως «ο Μπενατιά συνεχίζει να αναζητά συμφέρουσες οικονομικά ευκαιρίες στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για τον Ουνάι», σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της «Le360», που φαίνεται να έρχονται σε αντιπαράθεση μαζί του.

«Είναι πολύ σοβαρό!» αντέδρασε το περιβάλλον του Μπενατιά, το οποίο παρουσαιαζόταν πανέτοιμο να μηνύσει τους συγγραφείς του συκοφαντικού άρθρου για τον Αζεντίν Ουναΐ.

Εν κατακλείδι

Ο Αζεντίν Ουνάι αντιμετώπισε πάρα πολλές δυσκολίες στη Μαρσέιγ μετά το τέλος της περασμένης σεζόν (2023/2024) και την άφιξη του νέου προπονητή, Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι.

Ο Ιταλός του έστειλε… με το καλημέρα σαφή μηνύματα ότι δεν τον υπολόγιζε στα σχέδιά του για την τρέχουσα σεζόν.

Επιπλέον, φέρεται να υπέστη πιέσεις από τον συμπατριώτη του και αθλητικό διευθυντή των Μασσαλών, Μεντί Μπενατιά, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον πείσει να υπογράψει στην Αλ Σαντ, αντί να ενταχθεί σε άλλον ευρωπαϊκό σύλλογο.

Αυτό, είναι προφανές, ότι συνέβη καθαρά για οικονομικούς και όχι για αγωνιστικούς λόγους…

Αθανασίου: «Το πιο δαπανηρό μεταγραφικό καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό – Πλέον έχει ένα πλήρες ρόστερ»

Previous article

Το πρόβλημα με τις αποδεσμεύσεις και οι… μηδέν προτάσεις

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.