0

Η αίσθηση που έχει ένα κλαμπ όταν διανύει σεζόν που δεν είναι επιτυχημένες, είναι πως όλοι το ξεχνούν. Κανείς πλέον δεν υπολογίζει τη δυναμική του, χάνει την αίγλη που είχε στο παρελθόν, μειώνεται συντριπτικά το στάτους που «κουβαλά». Γίνεται η φανέλα του πιο ελαφριά αν θέλετε. Κι αυτό «πιστοποιείται» από δύο παράγοντες:

Πρώτον τον χλευασμό των αντιπάλων, ο οποίος συνήθως είναι εμμονή που κουβαλούν από τις μέρες που εκείνοι αισθάνονταν μειονεκτικά μπροστά στα κατορθώματα του αντιπάλου. Δεύτερον τους ψυχρούς αριθμούς στο ranking. Εκεί όπου δε μετριέται η ιστορία και τα πεπραγμένα συνολικά, αλλά ψυχρά η τελευταία πενταετία.

Για τον Παναθηναϊκό αυτό σημαίνει πως η κατρακύλα στο ranking είναι τεράστια. Όπως και ο χλευασμός των αντιπάλων. «Γεννήθηκε» λοιπόν εκνευρισμός στον δικό του κόσμου, βλέποντας τα πάντα να έχουν καταστραφεί. Μέχρι να έρθει το καλοκαίρι του 2024. Γιατί αυτά τα προκριματικά που έδωσε ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν ενδεικτικά του τί πραγματικά πρεσβεύει για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αντιμετώπιση τεράστιων αντιπάλων, στον κόσμο αλλά και στο πώς τον «βλέπουν» πανευρωπαϊκά.

Ο Παναθηναϊκός που έχει… κατρακυλήσει, έχει «ξεχαστεί», έχει «σβηστεί απ’ τον ποδοσφαιρικό χάρτη» και κανείς πλέον δεν τον γνωρίζει στην Ευρώπη (φράσεις που άκουγαν διαρκώς οι Παναθηναϊκοί), μέσα σε λίγες εβδομάδες βίωσε και βιώνει τα εξής:

*Η αντιμετώπιση του Άγιαξ ήταν το λιγότερο… ανατριχιαστική. Ειδικά στη ρεβάνς της Ολλανδίας, πέρα απ’ τον σεβασμό στην αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού, ακόμη και μέσω των social media του τεράστιου αυτού σωματείου, εξυμνούσαν τους «πράσινους» και όσα σημαίνουν οι μεταξύ τους αναμετρήσεις ιστορικά. Μέχρι που ετοίμασαν ένα εικαστικό με ένα βιβλίο να βγαίνει απ’ το ράφι της βιβλιοθήκης και να γράφει: «Άγιαξ-Παναθηναϊκός» με την σημείωση: «Η ιστορία συνεχίζεται».

*Παρά τον αποκλεισμό, ακόμη και νεότεροι άνθρωποι πανευρωπαϊκά που δεν έχουν ζήσει τον Παναθηναϊκό στα… ντουζένια του, εξυμνούσαν την προσπάθεια του «τριφυλλιού» και την ιστορική διαδικασία των πέναλτι. Γιατί αυτό το ζευγάρι ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο συναρπαστικό στο σύνολο των καλοκαιρικών προκριματικών, ίσως μάλιστα και το πλέον ιστορικά για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επειδή στο τέλος αποκλείστηκε το «τριφύλλι», κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία σε όλα αυτά.

*Ο Παναθηναϊκός με τον αποκλεισμό της Λανς, είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που απέκλεισε εκπρόσωπο των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία). Όλοι συνεχίζουν με το σύνολο των εκπροσώπων τους στην Ευρώπη, με εξαίρεση τους Γάλλους που έχουν 6 στους 7 καθώς οι «πράσινοι» άφησαν εκτός τη Λανς.

*Η αναφορά του BBC σχετικά με την επιθυμία της Λάρνε από τη Βόρεια Ιρλανδία να παίξει με μεγάλους αντιπάλους στην έδρα της, υπογραμμίζοντας ως τέτοιους την Τσέλσι, την Φιορεντίνα και τον Παναθηναϊκό!

*Οι αναφορές των φίλων της Τσέλσι που είναι μειωτικές για κάθε τους αντίπαλο, με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό. Σε τέτοιο σημείο που τους… φοβίζει η έδρα των «πράσινων», θεωρώντας πως είναι πολύ πιθανό να χάσουν! Από κοντά και οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που για να τους πικάρουν τους λένε πως δεδομένα θα χάσουν απ’ τον Παναθηναϊκό με γκολ του Πελίστρι.

*Οι στοιχηματικές εταιρίες βάζουν τον Παναθηναϊκό στην πεντάδα των ομάδων που θεωρούν φαβορί για να κατακτήσουν το Conference League. Παρότι οι «πράσινοι» ήταν στο 5ο γκρουπ δυναμικότητας της κλήρωσης.

Αυτά όλα για το κλαμπ που… κατρακύλησε. Γιατί η ιστορία δεν ξεγράφει, όσες δυσκολίες κι αν προκύψουν στην πορεία. Άλλωστε μεγαλύτερα κλαμπ απ’ τον Παναθηναϊκό έχουν βιώσει (τηρουμένων των αναλογιών) τέτοιες καταστάσεις (π.χ. Μίλαν). Κανείς δεν ξεχνάει, κανείς δεν υποτιμά τα πεπραγμένα. Παρά τις εγχώριες μειωτικές αναφορές, επειδή αυτό εξυπηρετεί την εντός συνόρων «φαγωμάρα».

Η λάμψη των «πράσινων» δεν ξεθώριασε. Τελικά ίσως η κλήρωση με τον Άγιαξ και τη Λανς, να ήταν η ιδανική διαδρομή για τον Παναθηναϊκό, προκειμένου να θυμηθεί το ποιος είναι ο ρόλος του ακόμη και τώρα, έχοντας στο πρόσφατο παρελθόν του τα δυσκολότερα χρόνια της ευρωπαϊκής ιστορίας του.

 

Χωρίς Ινγκασον, Μαξίμοβιτς αλλά με 10.000 φίλους του στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός

Previous article

Το «όχι» του Παναθηναϊκού για στόπερ και οι εσωτερικές μεταγραφές

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.