0

Η διαχείριση του Ελληνα στράικερ, η ποιοτική αναβάθμιση του Παναθηναϊκού μεσοεπιθετικά, τα κλειδιά της ρεβάνς με τη Λανς και τα μεταγραφικά.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι μπορεί να θυμούνται ότι η πρώτη πρόταση που είχε απορρίψει ο Παναθηναϊκός για τον Φώτη Ιωαννίδη ήταν τον Φεβρουάριο του 2022.

Είχε ύψος 2,5 εκατ. ευρώ, ήταν από ομάδα του MLS και η πλειονότητα του κόσμου την είχε αντιμετωπίσει μάλλον χλευαστικά.

Το «φαινόμενο» Ιωαννίδης δεν προέκυψε τυχαία. Αντιθέτως, είναι ένα απ’ τα λίγα επιτεύγματα, σε βαθμό που λαμπυρίζουν σαν να βρέθηκε χρυσός στη λάσπη, της διοίκησης ο τρόπος διαχείρισής του.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα ολοκληρωθεί η καριέρα ενός αθλητή, αλλά από τη στιγμή που έφτασε στο σημείο να φέρνει προτάσεις 30 εκατ. ευρώ, ανεξαρτήτως αν τις αποδέχεται ή όχι ο σύλλογος, μάλλον κάτι σωστό έχει γίνει με την περίπτωσή του αυτήν την τετραετία (τον Αύγουστο του 2020 ήρθε από τον Λεβαδειακό).

Ο Παναθηναϊκός επένδυσε στοχευμένα στον Ιωαννίδη από την πρώτη στιγμή που τον απέκτησε. Επαιξαν πολλά ρόλο στο να έχει τη θαλπωρή και τη στήριξη που του άξιζε ως ακατέργαστο διαμάντι που ήταν και πλέον έχει φτάσει στο σημείο να κάνει τη διαφορά σε υψηλό επίπεδο και να πετυχαίνει γκολάρες σαν αυτή στο Λανς με τις οποίες παραμιλάει ολόκληρη η Ευρώπη.

Η απόφαση του Αλαφούζου είναι να μην τον πουλήσει αυτή τη σεζόν. Δεν μας επιτρέπεται να μιλάμε για εκατομμύρια λες και είναι στραγάλια. Αυτός που πληρώνει, μας αρέσει ή όχι, αποφασίζει.

Ποτέ δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά σε αυτά τα θέματα, για το σωστό και το λάθος, ούτε υπάρχει γυάλινη σφαίρα για να μαντέψεις τι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση.

Αλλά αυτό προκύπτει με βεβαιότητα πλέον από το ρεπορτάζ. Οτι ο Φώτης δεν πωλείται, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

Με βάση συνεπώς αυτό το δεδομένο, της παραμονής του Ιωαννίδη, ενός επιθετικού κορυφής υψηλού επιπέδου που μπορεί να αναδειχθεί σε νέα «σημαία», ανάλογη ιερών τεράτων του συλλόγου όπως ο Σαραβάκος, εάν μείνει πολλά χρόνια ακόμα, ο Παναθηναϊκός δείχνει ικανός να δημιουργήσει «τρίγωνο» φωτιά μεσοεπιθετικά.

Η συνύπαρξη Ιωαννίδη, Πελίστρι και Τετέ αποτελεί ξεκάθαρο upgrade στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στη διάρκεια της σεζόν, παρότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί από μόνη της.

Είναι μία τριπλέτα ικανή να προκαλέσει «τρόμο» στους εγχώριους αντιπάλους, μα και πόλο έλξης στους φίλους της ομάδας που θα πρέπει να ταξιδέψουν τον νου πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή της πολυμετοχικότητας για μεταγραφικές προσθήκες ανάλογου κόστους/διαμετρήματος. Και δη τα πρώτα της χρόνια, όταν είχε «ανοίξει» η ΠΑΕ κι ήταν όλοι οι επιχειρηματίες μαζεμένοι. 

Γυρίζουμε σελίδα.

Ο Μαξίμοβιτς και οι 2+1 μεταγραφές 

Οι παραστάσεις και τα χαρακτηριστικά του Νεμάνια Μαξίμοβιτς είναι απαραίτητα με αντιπάλους υψηλού επιπέδου και ο Σέρβος άσος δεν έχει ακόμη αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ούτε καν κεντρικό. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο Αύγουστος για να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελεί θέσφατο γεγονός, αλλά σε πρώτη φάση πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει ο Σέρβος και σε ποιο βαθμό υποστηρίζουν έναν ρόλο στο «6» ή στο «8» σε μία από τις δύο θέσεις των κεντρικών χαφ, δηλαδή, στο 4-2-3-1 του Αλόνσο.

Ο Μαξίμοβιτς πρεσάρει σε υψηλές εντάσεις, παίζει απλά και σίγουρα, διαθέτει εξαιρετική αντίληψη του χώρου, αλλά παρότι έχει πολλές συμμετοχές στο «8» στην καριέρα του, όταν αυτό συνέβαινε δεν ήταν για τις δημιουργικές εμπνεύσεις του. Ηταν επειδή ο -εκάστοτε- προπονητής του ήθελε να πιέσει ψηλά τον αντίπαλο και με τον Μαξίμοβιτς εξασφάλιζε πιο «ποιοτικά»/καλύτερα τρεξίματα από ένα κλασικό «οκταρωδεκάρι».

Πιο συμβατός σ’ έναν πιο δημιουργικό ρόλο είναι ο Τσέριν (παρεμπιπτόντως του αξίζει και θα του γίνει άμεσα νέο συμβόλαιο με αυξημένες απολαβές, όταν το υπάρχον είναι μόλις 280 χιλ. ευρώ το χρόνο). 

Με την ειδοποιό διαφορά ότι πίσω απ’ αυτόν είναι ο Βιλένα που με την εικόνα που έχει στους αγώνες από πέρσι μέχρι σήμερα δίνει την εντύπωση ότι έχει έρθει στον Παναθηναϊκό ο… δίδυμος αδερφός που δεν έχει.

Ως εκ τούτου μία ποιοτική προσθήκη στον πιο νευραλγικό χώρο του γηπέδου, τον άξονα της μεσαίας γραμμής είναι απαραίτητη.

Εκτός σοβαρού απροόπτου θα γίνει, ακόμη κι αν χρειαστεί να «παρκαριστούν» τα 1.4 εκατ. ευρώ του Βιλένα και να θεωρηθούν χαμένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Το δεδομένο είναι ότι ο Παναθηναϊκός κινείται στην αγορά για 8άρι και είναι μία από τις 2+1 μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας που αναμένεται να προκύψουν μέχρι να πέσει η θερινή μεταγραφική αυλαία.

Η δεύτερη μεταγραφή προβλέπεται στην κορυφή της επίθεσης και η τρίτη στα «φτερά». Το «συν ένα» μπορείτε να το βάλετε όπου θέλετε, διότι με τον μεν στράικερ θα πρέπει -λογικά- να περιμένουμε την πώληση του Σπόραρ, όποτε κι αν αυτή επιτευχθεί, για τον δε εξτρέμ περιπτώσεις τύπου… Βάργκας (δεν έχει βγει ποτέ από τη λίστα) θα εξαρτηθούν και απ’ το εάν ο Παναθηναϊκός συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή όχι. Μην έχετε αμφιβολία έπ’ αυτού.

Το οξύμωρο με τον Βαγιαννίδη και η ώρα του Μαξ

Το οξύμωρο ποδοσφαιρικά με βάση τα χειροπιαστά δεδομένα απόδοσης των ποδοσφαιριστών είναι η μη παρουσία του Βαγιαννίδη στην ενδεκάδα, ειδικότερα όταν στην ίδια πλευρά βρίσκεται ο Τετέ.

Ο Ελληνας φουλ μπακ είναι παίκτης γραμμής κι ο Βραζιλιάνος εξτρέμ που κλείνει προς τα μέσα, για να σουτάρει ή να δημιουργήσει με ανάποδο πόδι, με συνέπεια να κουμπώνουν αρμονικά μεταξύ τους. Ως ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά και ως δίδυμο πλευράς.

Ο Κώτσιρας, για παράδειγμα, αισθάνεται πολύ άνετα να κλείνει προς τα μέσα κάνοντας μέτρα με τη μπάλα ανάμεσα στις γραμμές και του ταιριάζει καλύτερα να έχει μπροστά του έναν εξτρέμ «γραμμής». Με χαρακτηριστικά «ασβέστη».

Γενικώς ο Βαγιαννίδης πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό (ίσως το επόμενο μετά τον Ιωαννίδη) πρότζεκτ για τον Παναθηναϊκό και θα είναι αυτογκόλ να μην αξιοποιηθεί στο έπακρο το ταλέντο και τα χαρακτηριστικά του, ακόμη και στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου κι όχι αποκλειστικά και μόνο του αγωνιστικού συμφέροντος της ομάδας εδώ και τώρα.

Το να συμβεί το ανάποδο απ’ αυτό που έχει γίνει με τον Ιωαννίδη σε επίπεδο διαχείρισης, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι περιπτώσεις, θα είναι καραμπινάτο λάθος και ποδοσφαιρικό «έγκλημα».

Να δίνουμε τα εύσημα, αλλά να χτυπάμε και τα καμπανάκια.

Πάμε στην απέναντι πλευρά. Η ισορροπία της αριστερής πτέρυγας αποτελεί ένα προβληματικό ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό στην παρούσα χρονική στιγμή.

Ο Μλαντένοβιτς δεν είναι σταθερός αμυντικά, ούτε συνεπής τακτικά κι ο Τζούρισιτς δεν είναι εξτρέμ, αλλά 10άρι, που σημαίνει ότι είναι λάθος να περιμένεις την ταχυδύναμη, τα τρεξίματα και τις καλύψεις ενός κλασικού εξτρέμ τύπου Πελίστρι ή ακόμα και Μαντσίνι τακτικά/ανασταλτικά από τον Σέρβο.

Με την πλήρη ενσωμάτωση του Πελίστρι (μην ξεχνάμε ότι έκανε τέτοιο ντεμπούτο με μισή προπόνηση στο «Μπολάρ») και τη συνύπαρξή του με τον Τετέ στα δύο «φτερά» θα υπάρχουν -λογικά- δύο κλασικοί εξτρέμ στην ενδεκάδα.

Την ίδια στιγμή που ο Μαξ, είναι μεν μία πρόσφατη προσθήκη, αλλά έχει και τα χαρακτηριστικά και την ωριμότητα και τις παραστάσεις από ανάλογο επίπεδο και αγωνιστικό ρυθμό, για να κερδίσει μια θέση στο αρχικό σχήμα. Εχει έρθει η ώρα.

Επί της ουσίας και ενόψει της ρεβάνς με τους Γάλλους, δύο πράγματα είναι απολύτως απαραίτητα για να νικήσει ο Παναθηναϊκός τη Λανς στο ΟΑΚΑ.

Πρωτίστως, να αντιδράσει στο ποδοσφαιρικό ξύλο που έφαγε στη Γαλλία και να βγάλει πάθος και εγωισμό στο μάξιμουμ προκειμένου να μειώσει την -ξεκάθαρη- ανωτερότητα της Λανς στη δύναμη και την αθλητικότητα.

Αν δεν κερδίσει τις δεύτερες μπάλες και δεν ισορροπήσει κάπως στις προσωπικές μονομαχίες, θα είναι αδύνατο να νικήσει.

Το γαλλικό πρωτάθλημα, με τέτοια αφρικανική βάση μεταναστών, είναι από τα κορυφαία σε αθλητικότητα, με τα θετικά και αρνητικά μιας τέτοιας βάσης υπό την έννοια ότι τεχνικά δεν είναι πολλοί παίκτες σε top επίπεδο.

Το είδαμε άλλωστε και πέρυσι με τη Ρεν, σε παρόμοιες ποδοσφαιρικές συνθήκες, όπως και τη διαφορά απόδοσης στην Αθήνα και Γαλλία, ενώ το ειδικό βάρος της φανέλας που δεν είναι σαν του Αγιαξ. Ολα παίζουν το ρόλο τους.

Αρκεί να μπει πίεση. Πίεση στο χορτάρι και πίεση από την εξέδρα. Το ΟΑΚΑ θα πρέπει να έχει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Το εγχείρημα είναι δύσκολο κι ο Παναθηναϊκός τον χρειάζεται.

Πηγή: sdna.gr

 

Κύπριος σπίκερ… τρελάθηκε στο γκολ του Ιωαννίδη (Vid)

Previous article

Κράτησε ανοιχτή την πόρτα της πρόκρισης με Φώτη, όμως έχει «γολγοθά» στο ΟΑΚΑ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.