0

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκης», αναφέρεται έντονα μία σύγκριση που αφορά τους οπαδούς των δύο ομάδων. Την στάση τους τη στιγμή που ένας αντίπαλος τραυματίστηκε. Η πρώτη περίπτωση στο μπάσκετ, όπου οι Παναθηναϊκοί στο ντέρμπι με τον «αιώνιο» χειροκρότησαν τον Μιλουτίνοφ όταν τραυματίας πήγαινε στον πάγκο της ομάδας του. Κάτι που επανέλαβαν ακόμη πιο θερμά, όταν κατευθυνόταν στα αποδυτήρια.

Στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι του Φαλήρου, στο πεντάλεπτο ο Ντραγκόφσκι τραυματίστηκε. Έπεσε στο έδαφος. Αμέσως το γήπεδο άρχισε να γιουχάρει. Όσο το ιατρικό τιμ ήταν πάνω από τον Πολωνό, ακουγόταν σύνθημα ειρωνικό, το γνωστό που προτρέπει αντιπάλους να πέσουν κάτω. Την στιγμή της αλλαγής του τερματοφύλακα των «πράσινων», υπήρξαν αποδοκιμασίες και συνθήματα υβριστικά για την ομάδα του.

Σημαντική λεπτομέρεια το 5ο λεπτό, δηλαδή δεν είχε διαμορφωθεί κάποιο αποτέλεσμα που να κάνει τον κόσμο να θεωρεί πως ο Ντραγκόφσκι κάνει καθυστέρηση. Ούτε είχε κάποιο αγωνιστικό ρυθμό ο Ολυμπιακός προκειμένου να προσπαθεί να του τον «σπάσει».

Η διαφορά συμπεριφοράς Παναθηναϊκών και Ολυμπιακών, ξεκάθαρη. Από τη μία το παράδειγμα, από την άλλη το αντί-παράδειγμα. Αυθόρμητες αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με το ήθος. Όμως, είναι αλήθεια τόσες χιλιάδες Ολυμπιακοί τέτοιοι άνθρωποι, τη στιγμή που αντίστοιχα οι Παναθηναϊκοί σε τόσες χιλιάδες άτομα ήταν όλοι τόσο καλόψυχοι; Η απάντηση προφανώς και είναι όχι.

Άρα γιατί τόσο μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά τους; Η απάντηση μοιάζει απλή: Η ίδια η στάση των ομάδων, ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνει τον κόσμο να φέρεται, δημιουργώντας τη νοοτροπία του όχλου. Γιατί πάντα στο γήπεδο, η αντίδραση δεν είναι συνήθως ατομική του καθενός, ειδικά όταν μιλάμε για γιούχα ή χειροκρότημα.

Οι Παναθηναϊκοί που χειροκρότησαν τον Μιλουτίνοφ, είναι αυτοί που διαρκώς άκουγαν παραινέσεις για να κυλήσουν όλα ομαλά. Εκείνοι που βλέπουν γύρω τους στο γήπεδο να επιβραβεύεται η παρουσία οικογενειών και παιδιών. Διαπιστώνουν πως ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ που υποστηρίζουν, έχει αφήσει τις έντονες αντιδράσεις του παρελθόντος και μπήκε στη διαδικασία να βγάλει μέχρι και κοινά κασκόλ με μήνυμα «Όχι στη βία». Δίνοντας συγχαρητήρια στον αντίπαλο στις νίκες του.

Αυτή η ηρεμία και η διαρκής παραίνεση για τη σωστή συμπεριφορά, έφερε απλά τη λειτουργία των ανθρώπινων ενστίκτων, όχι της νοοτροπίας του θερμοκέφαλου όχλου. Σε αντιδιαστολή οι προσλαμβάνουσες που είχαν οι φίλοι του Ολυμπιακού πηγαίνοντας στο γήπεδο για το ποδοσφαιρικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Πριν κάποιους μήνες, είδαν μια κροτίδα να ρίχνει κάτω τον Χουάνκαρ. Από τότε άρχισαν να ακούν για θέατρο του αντιπάλου, για… φόβο που τον οδήγησε να φύγει από το γήπεδο για να πάρει αποτέλεσμα. Πολεμική κατά νοσοκομείων και γιατρών επειδή οι γνωματεύσεις τους έλεγαν αυτό που συνέβη: Τον τραυματισμό αθλητή.

Παράλληλα, οι Ολυμπιακοί έβλεπαν μέχρι και διοικητικά στελέχη της ομάδας τους, να βρίζουν τον παίκτη που τραυματίστηκε. Ενώ επικοινωνιακά τους ενημέρωναν πως… δικαιώθηκαν από το CAS, παρότι εκείνο δέχτηκε τον τραυματισμό του Χουάνκαρ και τη σωστή διακοπή του ματς εις βάρος του Ολυμπιακού.

Με αυτά στο μυαλό, οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά είδαν τον Ντραγκόφσκι να πέφτει τραυματίας και άρχισαν να γιουχάρουν, να αποδοκιμάζουν και να ειρωνεύονται/βρίζουν με συνθήματα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Κι αυτό το γεγονός στον Ολυμπιακό, δυστυχώς δεν σταματά μόνο στην περίπτωση Χουάνκαρ-Ντραγκόφσκι. Είδαμε για παράδειγμα τον Γιώργο Μπαρτζώκα στις εξέδρες, δίπλα στον Τάκη Τσουκαλά. Έναν οπαδό ο οποίος έχει χαρακτηρίσει με συγκεκριμένο τρόπο τον Θανάση Αντετοκούνμπο, έχει κάνει τον Καλάθη να βγει απ’ τα ρούχα του με αυτά που του λέει ενώ κάθεται δίπλα στο παρκέ και φυσικά το σκηνικό ντροπής του περασμένου καλοκαιριού στις ίδιες εξέδρες. Όταν φώναζε «γ@μω τον Σλούκα» για να τον ακούσει ο Μπαρτζώκας και να σηκωθεί να τον αγκαλιάσει!

Ο ίδιος προπονητής που ζήτησε διακοπή αγώνα επειδή τον έβριζαν και αντιδρά σε κάθε γήπεδο όταν αυτό συμβαίνει. Αλλά την ίδια ώρα, αγκαλιάζει και επιδεικνύει διαρκώς την καλή του σχέση, με γνωστό οπαδό που βρίζει χυδαία τον Σλούκα και όχι μόνο. Που κάνει τα κύπελλα σουρωτήρια κ.ο.κ…

Βέβαια στο ΣΕΦ όταν θα βρίζουν τον Σλούκα, θα φταίνε μόνο οι κακοί οπαδοί και η… κακή παιδεία που πήραν στα σχολεία και στην οικογένειά τους.

Μένοντας στον μπασκετικό Ολυμπιακό, υπάρχει φυσικά και το καλό παράδειγμα. Η αντίδραση του Παπανικολάου και του Μπαφέ, όταν στον τελικό Κυπέλλου υπήρξε σύνθημα για τον Σλούκα. Αμέσως σήκωσαν τα χέρια ζητώντας από τον κόσμο να σταματήσει. Με τους οπαδούς να ακούν, παίρνοντας το σωστό παράδειγμα από τους πρωταγωνιστές.

Αντί επιλόγου, μια παρένθεση-απορία εδώ που αφορά την ΠΑΕ Ολυμπιακός: Τόσο ψηλά έχει τον Τσουκαλά και του δίνει προσκλήσεις μαζί με τον προπονητή του Ολυμπιακού ή τόσο χαμηλά έχει τον προπονητή και τον στέλνει να κάθεται δίπλα δίπλα με τον Τσουκαλά;

 

Νικολογιάννης: «Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ έστειλε μήνυμα και θέλει στήριξη και συσπείρωση»

Previous article

Το ρεσιτάλ του Τερίμ και οι προσωπικότητες που δίνουν τίτλους

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.