Αρκετές αλλαγές θα πρέπει να έχουμε προκειμένου να δούμε ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στα γήπεδα τόσο της Stoiximan Super League, αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδας.
Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει όσα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να ανοίξουν τα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου και αφορούν τα εισιτήρια που θα παίρνουν οι οπαδοί, τις τιμωρίες των ομάδων και φυσικά τις κάμερες.
Ακόμα προχωράει και ένα συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» θα έχει επτά συνολικά άξονα.
Ποιοι είναι αυτοί;
1.Θα προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης µόνο µιας λέσχης φιλάθλων ανά έµβληµα οµάδας που θα λειτουργεί υποχρεωτικά υπό την ΠΑΕ, εφόσον υφίσταται ΠΑΕ ή αλλιώς υπό τον Ερασιτέχνη, εφόσον το σωµατείo δεν αγωνίζεται στις επαγγελµατικές κατηγορίες. Με άλλα λόγια, οι ενέργειες των µελών της λέσχης φιλάθλων θα επισείουν πλέον συνέπειες και για τις ίδιες τις εταιρείες του ποδοσφαίρου.
2.Θα ενεργοποιηθεί το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, το οποίο είχε εξαγγελθεί και το προηγούµενο διάστηµα, αλλά ακόµα δεν λειτουργούσε.
3.Κανένας αγώνας δεν θα ξεκινά αν δεν λειτουργούν οι κάµερες υψηλής ευκρίνειας που θα τοποθετηθούν στα γήπεδα. Οπως αναφέρουν αρµόδιες πηγές, οι κάµερες θα είναι στην ευθύνη των ΠΑΕ, θα παρέχουν πλήρη εικόνα των τεκταινοµένων στα γήπεδα και θα είναι διασυνδεδεμένες µε την ΕΛ.ΑΣ. Οι κάµερες θα ελέγχονται σε εβδοµαδιαία βάση. Για οποιαδήποτε πληµµέλεια στη λειτουργία των συστηµάτων των καµερών κατά τον εβδοµαδιαίο έλεγχο που θα διεξάγεται, ο αγώνας θα πραγµατοποιείται δίχως την παρουσία φιλάθλων. Μάλιστα, έλεγχος θα γίνεται και την ηµέρα του αγώνα, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του.
4.Θα προβλέπεται η ψηφιακή ταυτοποίηση του κατόχου κάθε ηλεκτρονικού εισιτηρίου µέσω του κινητού του, µε αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας. Όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», ο φίλαθλος που επιθυμεί να εκδώσει εισιτήριο θα µπαίνει στο site της οµάδας του, θα επιλέγει τη θέση που επιθυμεί, θα προβαίνει σε ταυτοπροσωπία µέσω του gov.gr µε χρήση των προσωπικών του κωδικών Τaxis και πλήρη διασφάλιση των προσωπικών του δεδοµένων και µε την τεχνολογία NFT θα λαµβάνει στο κινητό του το εισιτήριό του. Με αυτό, σαν ψηφιακή κάρτα στο κινητό, θα πηγαίνει την ηµέρα του αγώνα και θα το σκανάρει στο reader της θύρας του γηπέδου. Στην πραγµατικότητα, καταργείται το εισιτήριο στην έγχαρτη µορφή του. Κάτι παρόµοιο, άλλωστε, εφαρµόζει και η UEFA για τις δικές της διοργανώσεις, εκδίδοντας εισιτήρια µέσω του app της, ενώ οι Έλληνες φίλαθλοι έγιναν κοινωνοί αυτού του τρόπου έκδοσης στο πρόσφατο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ που έγινε τον Αύγουστο στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
5.Το νέο νοµοσχέδιο θα προβλέπει την ενίσχυση των διοικητικών µέτρων από πλευράς Πολιτείας, πέρα από τις πειθαρχικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι διοργανώτριες αρχές των πρωταθληµάτων. Θα πρόκειται, στην πραγµατικότητα, για ένα αυτοµατοποιηµένο πλαίσιο ποινών που θα επιβάλλεται εφόσον παραβιάζεται η αθλητική νοµοθεσία και θα περιλαµβάνει κυρώσεις, όπως η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές σε περιπτώσεις ρίψεων οτιδήποτε µπορεί να προκαλέσει σωµατική βλάβη. Αυτή η ποινή θα αναβαθµίζεται σε περίπτωση που µια οµάδα υποτροπιάζει. Παράλληλα, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, θα εισαχθεί και η λεγόµενη «ρήτρα παραβατικότητας» για όσες ΠΑΕ δεν συµµορφωθούν, καθώς θα τους αποστερούνται έσοδα από το Στοίχηµα και θα αποδίδονται υπέρ των σταδίων της χώρας.
6.Προβλέπεται η αναβάθµιση του τρόπου λειτουργίας και των αρµοδιοτήτων της ∆ιαρκούς Επιτροπής Αντιµετώπισης της Βίας (∆ΕΑΒ), η οποία και είναι αυτή που επιβάλλει τις αυτοµατοποιηµένες ποινές, πριν από την αξιολόγηση της αθλητικής δικαιοσύνης.
7.Συστήνεται Εθνική Επιτροπή Συντονισµού, σύµφωνα µε τις προσταγές της Σύµβασης Saint-Denis, για την καταπολέµηση της βίας.
Comments