Ο Μάρκους Μπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «gazzetta.gr», μίλησε μεταξύ άλλων για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό πρωτάθλημα.
Αναλυτικά όσα είπε ο Μάρκους Μπεργκ στο «gazzetta.gr»:
Πέρσι βρέθηκες στην Ελλάδα και παρακολούθησες τον Παναθηναϊκό μετά από αρκετά χρόνια. Τι εικόνα σχημάτισες για την ομάδα;
Ναι. Είχα, μάλιστα, πιστέψει πως αν κέρδιζαν εκείνον τον αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, θα κατακτούσαν και το πρωτάθλημα. Δυστυχώς, ο Παναθηναϊκός δεν είχε παρουσιαστεί όπως έπρεπε σε εκείνο το ματς και έτσι ηττήθηκε. Ήταν σκληρό αλλά, σίγουρα, ήταν μία ωραία εμπειρία για μένα να επιστρέψω στη Λεωφόρο, να δω και πάλι από κοντά τον κόσμο, την ομάδα και τους ανθρώπους της. Ήταν μία όμορφη στιγμή για μένα. Δεν είμαι συνηθισμένος σε ανάλογες εμπειρίες, μου είναι πολύ πιο εύκολο να βγω στο χορτάρι με τη φανέλα και να παίξω, αλλά ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία. Συνάντησα ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα στο διάστημα που ήμουν στην Ελλάδα.
Αισθάνθηκες πως η κατάσταση στην ομάδα εμπεριέχει μεγαλύτερη σταθερότητα, συγκρίνοντάς την με το διάστημα που ανήκες στον Παναθηναϊκό;
Το ελπίζω και η αλήθεια είναι πως έτσι φαίνεται να είναι. Το διάστημα που εγώ βρισκόμουν στον Παναθηναϊκό, αλλάξαμε πολλούς προπονητές, τεχνικούς διευθυντές και σίγουρα υπήρξαν πολλές αλλαγές και σε παίκτες. Σήμερα, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον προπονητή και στους ποδοσφαιριστές. Ελπίζω αυτή τη χρονιά να μπορέσουν να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείς ποτέ αυτό να το πεις με βεβαιότητα, πρόκειται ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό το ότι αγωνίζεται και πάλι στα Κύπελλα Ευρώπης. Είναι ένα μεγάλο μέγεθος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όλοι ξέρουν την ιστορία του. Είναι, λοιπόν, καιρός για τον σύλλογο να γράψει νέες σελίδες στην ευρωπαϊκή του ιστορία και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Φυσικά, είναι σημαντικό να μπορέσει να επιστρέψει και στο Champions League.
Για σένα, όντας αρχηγός, ήταν πιο δύσκολο να διαχειριστείς την έλλειψη σταθερότητας που υπήρχε εκείνη την εποχή στο κλαμπ;
Ναι, γιατί εμένα η δουλειά μου είναι να αποδίδω καλά στο γήπεδο και να βοηθάω με τον τρόπο αυτόν την ομάδα να κερδίζει. Πάντα υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στο εσωτερικό ενός συλλόγου και τα οποία είναι δύσκολο για έναν παίκτη να ελέγξει. Φυσικά, είναι δύσκολο να διαχειριστείς πνευματικά μία κατάσταση όταν αντιλαμβάνεσαι πως δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Από την άλλη, όντας αρχηγός αλλά και ένας από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές του ρόστερ, είναι κομμάτι του ρόλου σου να καταναλώσεις πολλή ενέργεια και προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι σκληρό, αλλά πρέπει να φανείς δυνατός και να κατανοήσεις διαφορετικές καταστάσεις τόσο από την πλευρά του συλλόγου όσο και από εκείνη του κόσμου. Είναι δύσκολο γιατί άνθρωποι εκτός ομάδας που μπορεί να σε κρίνουν, δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτήν. Πρέπει να είσαι σε θέση να δουλεύεις ως μέλος του γκρουπ, αλλά και ως ηγέτης αυτού. Πιστεύω ότι κάναμε αυτό που ο κόσμος προσδοκούσε από εμάς, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Σίγουρα, κάναμε κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Χρόνο με τον χρόνο, γινόταν όλο και δυσκολότερο να βρω το κίνητρο από την στιγμή που αισθανόμουν πως αδικούμουν»
Ποια ιστορία από τα αποδυτήρια θυμάσαι να σου έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένη στο μυαλό από τις μέρες σου στον Παναθηναϊκό;
Είναι πολλές. Είχαμε τον Γρηγόρη, τον τιμ μάνατζερ, έναν θρύλο. Έναν άνθρωπο με ζεστή καρδιά. Αυτού του είδους τους ανθρώπους χρειάζεσαι, που θα κάνουν πάντα το καλύτερο για σένα αλλά και για το κλαμπ. Υπήρχαν εκείνοι που εργάζονταν στην κουζίνα, στο προπονητικό κέντρο. Την ίδια στιγμή στα γραφεία όλοι πάλευαν για να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Στη Σουηδία δεν λειτουργεί έτσι, οι οπαδοί ελέγχουν απόλυτα τις ομάδες. Τα πρόσωπα αλλάζουν συνεχώς. Ο Παναθηναϊκός έχει δομή, ανθρώπους στους οποίους μπορεί κάποιος να στηριχθεί. Ίσως όταν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που ο κόσμος προσδοκά, να είναι εύκολος δρόμος η αλλαγή προσώπων. Όμως, χρειάζεται σταθερότητα, άτομα στα οποία θα πιστέψεις ακόμα και στις δύσκολες στιγμές και θα τα στηρίξεις.
Όταν ήρθες στην Ελλάδα είχες κάποια συζήτηση με τον κ. Γιάννη Αλαφούζο;
Τον συνάντησα στον αγώνα και χαιρετηθήκαμε. Ήταν πολύ όμορφο που είχα την ευκαιρία να τον δω και πάλι από κοντά, τρέφω για εκείνον μεγάλο σεβασμό και με σέβεται και εκείνος από την πλευρά του. Κάνει για τον Παναθηναϊκό το καλύτερο που μπορεί. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Μπορεί να βάλεις ψηλά τον πήχη και να έχεις στόχο να κατακτήσεις το πρωτάθλημα. Κάποιες φορές είναι πραγματικά δύσκολο να το καταφέρεις, ακόμα και αν έχεις την καλύτερη ομάδα. Εμένα ο Γιάννης Αλαφούζος μου συμπεριφέρθηκε πάντα με τον καλύτερο τρόπο.
Είχατε καλή επικοινωνία και το διάστημα που αποχώρησες από τον Παναθηναϊκό. Σωστά;
Ναι, είχαμε καλή σχέση. Το διάστημα που βρισκόμουν στον Παναθηναϊκό, άλλαξαν πολλοί άνθρωποι μέσα στο κλαμπ, τεχνικοί διευθυντές και κάθε λογής εργαζόμενοι. Αυτό καθιστούσε πιο δύσκολη τη διαχείριση μίας κατάστασης. Όταν έρχεται ένας νέος τεχνικός διευθυντής, είναι δύσκολο να κατανοήσεις τη σκέψη του. Έχουν μείνει στο μυαλό σου κάποιες κουβέντες από τον προηγούμενο με τις οποίες ενδεχομένως να μην συμφωνεί ο νέος. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Στο τέλος, βέβαια, όταν είσαι ο πρόεδρος, είσαι αυτός που έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.
Υποθετικά, τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά το καλοκαίρι του 2017, ώστε να είχες παραμείνει μεγαλύτερο διάστημα στον Παναθηναϊκό;
Δεν ήταν κάτι που είχε να κάνει με τον σύλλογο, αλλά με την κατάσταση στο πρωτάθλημα. Αγαπώ τον Παναθηναϊκό και τρέφω απεριόριστο σεβασμό για το κλαμπ. Ήταν πολύ δύσκολο να έχεις ελπίδες και στόχους κάθε χρόνο πριν ξεκινήσει η σεζόν, να σκέφτεσαι ότι «αυτή είναι η χρονιά που μπορούμε να τα καταφέρουμε» και στο φινάλε να αντιλαμβάνεσαι πως τελικά ήταν αδύνατο. Η πνευματική διαχείριση αυτής της κατάστασης, ήταν για μένα πάρα πολύ δύσκολη. Η απόφασή μου να αποχωρήσω δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τον Παναθηναϊκό. Θα μπορούσα να μείνω στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, αλλά η κατάσταση στο πρωτάθλημα δεν μου το επέτρεψε. Ήταν πολύ σκληρό για μένα να έχω στόχους να κατακτήσω τρόπαια και στο τέλος να αντιλαμβάνομαι πως αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις μου.
Πώς μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να διαχειριστεί το συναίσθημα της αδικίας;
Ήταν πολύ δύσκολο. Μπορεί να το επιβεβαιώσει και η γυναίκα μου, υπήρχαν φορές που έκλαιγα μετά από κάποια παιχνίδια ή μετά το φινάλε κάποιων περιόδων. Απολάμβανα το ότι έπαιζα στον Παναθηναϊκό, αλλά και το ότι ήμουν ένας εκ των ηγετών της ομάδας. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο σπουδαίο ήταν αυτό για μένα. Χρόνο με τον χρόνο, όμως, γινόταν όλο και δυσκολότερο να βρω το κίνητρο από την στιγμή που αισθανόμουν πως αδικούμουν. Δεν εννοώ ότι αξίζαμε κάθε χρόνο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, αλλά ότι καταλάβαινα πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Το ότι δεν είχα την δυνατότητα να κερδίσω τρόπαια, ήταν για μένα πολύ σκληρό. Ίσως, ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ να κατακτούσαν τρόπαια ακόμα και αν λειτουργούσαν όπως έπρεπε. Όμως, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την αδικία εις βάρος μας. Αυτή ήταν η σκέψη που είχαμε στο μυαλό, τόσο εγώ, όσο και οι άνθρωποι γύρω μου.
«Η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή είναι σύντομη και πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα»
Το καλοκαίρι του 2017 πήρες μία απόφαση που όλο και περισσότεροι ποδοσφαιριστές παίρνουν στις μέρες μας, ακόμα και αν προέρχονται από τα κορυφαία πρωταθλήματα. Τι δυσκολίες συνάντησες;
Για μένα ήταν μία ευκαιρία να πάω σε ένα κλαμπ με καλούς ποδοσφαιριστές. Παίξαμε στο Champions League της Ασίας και πήγαμε καλά στη διοργάνωση. Κερδίσαμε την πρωταθλήτρια της Λατινικής Αμερικής αλλά και την πρωταθλήτρια της Αφρικής. Είχαμε καλό ρόστερ και ήταν η σεζόν που προηγήθηκε του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, στο οποίο εγώ είχα υψηλούς στόχους ως παίκτης της εθνικής ομάδας. Φυσικά, το οικονομικό σκέλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου. Μου προσέφεραν χρήματα τα οποία δεν έφτασα ποτέ κοντά να πάρω σε άλλη φάση της καριέρας μου.
Τι θυμάσαι από τις πρώτες σου μέρες μακριά από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό;
Ήταν μία μεγάλη αλλαγή. Η νοοτροπία στην Ασία είναι διαφορετική. Δεν ήμουν συνηθισμένος σε αυτό. Είχα ενδιαφέρον να γνωρίσω κάτι διαφορετικό. Το να πάω εκεί με την οικογένειά μου ήταν δύσκολο γιατί ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές στην Ελλάδα. Από την άλλη, είχαμε Ευρωπαίο προπονητή και εκεί που μείναμε ήταν όμορφα και οργανωμένα με καλά σχολεία και δραστηριότητες για τα παιδιά. Υπέγραψα συμβόλαιο δύο ετών, γνωρίζοντας πως μετά από αυτό το διάστημα θα πάμε κάπου αλλού. Έτσι, η μετάβαση από τον Παναθηναϊκό στα Εμιράτα ήταν, σίγουρα, ένα δύσκολο βήμα. Όμως, η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή είναι σύντομη και πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικά πράγματα. Τα τέσσερα χρόνια στον Παναθηναϊκό είναι ένα αναλογικά μεγάλο διάστημα για να παραμείνει κάποιος ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα. Φυσικά και θα μπορούσα να έχω μείνει πολλά περισσότερα. Χρειαζόμουν μία αλλαγή και όταν εμφανίστηκε η Αλ Αΐν, ήταν δύσκολο να πω «όχι».
Στα Εμιράτα όλα μοιάζουν οργανωμένα για έναν επαγγελματία. Όμως, ο κόσμος δεν αγαπά πραγματικά το ποδόσφαιρο. Πως το εισέπραξες αυτό;
Μπορεί η Αλ Αϊν να διαθέτει ένα καινούργιο γήπεδο, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τις υπόλοιπες ομάδες. Ο κόσμος δεν γεμίζει τις εξέδρες και θέλει μόνο να βλέπει τους καλύτερους παίκτες. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Παίξαμε εναντίον ομάδων του Κατάρ και ήταν ελάχιστος κόσμος στην εξέδρα. Δεν υπάρχει ενθουσιασμός για το ποδόσφαιρο ανάλογος με αυτόν στην Ευρώπη. Στην Αλ Αϊν, πάντως, είχαμε κόσμο, ακόμα και αν το γήπεδο δεν ήταν πάντα γεμάτο. Οπότε για μένα αυτό δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα.
«Για μένα δεν υπήρξε ποτέ ερώτημα για το αν θα πάω σε άλλη ελληνική ομάδα»
Αρκετές ελληνικές ομάδες προσπάθησαν μετά την αποχώρησή σου από τον Παναθηναϊκό να σε αποκτήσουν. Μπήκες ποτέ στη θέση ενός οπαδού του Παναθηναϊκού που θα σε έβλεπε να αγωνίζεσαι με τη φανέλα ενός αντιπάλου;
Για μένα δεν υπήρξε ποτέ ερώτημα για το αν θα πάω σε άλλη ελληνική ομάδα. Ο εκπρόσωπός μου το γνώριζε καλά αυτό. Δεν θα έφτανε ποτέ σε μένα κάποια πρόταση. Για μένα στην Ελλάδα υπήρχε πάντα μόνο ο Παναθηναϊκός.
Ποια ομάδα, όμως, έκανε την πιο μεγάλη προσπάθεια να σε αποκτήσει;
Δεν υπήρξε ποτέ κάποια προσφορά την οποία να μπήκα σε διαδικασία να αξιολογήσω. Φυσικά και είναι τιμητικό να θέλει μία ομάδα να σε αποκτήσει, σημαίνει ότι κάτι κανείς καλά. Αλλά καταλάβαιναν όλες οι ομάδες ότι ήταν κάτι αδύνατο. Δεν υπήρξε ποτέ ούτε καν σκέψη για μένα.
Πόσο θεωρείς ότι επηρέασε τη ζωή σου και την καριέρα σου η Covid-19;
Η covid-19 ξεκίνησε όταν ήμουν στην Κρασνοντάρ. Στην αρχή, όταν δεν ξέρεις τι συμβαίνει και μαθαίνεις ότι κόσμος πεθαίνει, αισθάνεσαι ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Εκείνη την περίοδο ήμασταν τρεις Σουηδοί ποδοσφαιριστές στην Κρασνοντάρ και αυτό μας έδινε μία αίσθηση ασφάλειας. Ξέραμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και θα ταξιδέψουμε όλοι μαζί. Επιστρέψαμε στη Σουηδία για 3-4 μήνες και μετά αρχίσαμε να ακούμε διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να κάνουμε και πόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε. Είχα συμβόλαιο και έπρεπε να επιστρέψω για προπονήσεις και αγώνες, αλλά, η οικογένειά μου έπρεπε να μείνει στην πατρίδα. Εκεί, δεν υπήρχαν σχολεία ή άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά. Έπρεπε να μένουν όλη μέρα στο σπίτι. Οι ποδοσφαιριστές μέναμε στο προπονητικό κέντρο και απλά δίναμε αγώνες. Είχε διαμορφωθεί ένας τελείως διαφορετικός τρόπος ζωής για όλους μας, σε σχέση με αυτόν που ξέραμε ως τότε. Ήταν μία πολύ περίεργη περίοδος για όλον τον πλανήτη. Μετά το φινάλε εκείνης της σεζόν, επέστρεψα στην Γκέτεμποργκ.
«Στον Παναθηναϊκό έζησα τα καλύτερα χρόνια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας»
Σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό το φινάλε της καριέρας σου να γραφτεί στην Αθήνα;
Ναι. Όταν ζούσαμε στην Ελλάδα λέγαμε ότι μπορεί να τελειώσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό και μετά να παραμείνουμε στην Αθήνα, όπως έχει κάνει και ο Μίκαελ Νίλσον. Αν μπορούσα να επιλέξω ένα μέρος για να ζήσω μακριά από τη Σουηδία, αυτό θα ήταν, με βεβαιότητα, η Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι ένα σενάριο που μπορούσα μονάχα να το φανταστώ. Όταν υπέγραψα στην Γκέτεμποργκ γνώριζα πως με δεδομένη την ηλικία μου αλλά και τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπιζα, θα έπαιζα όσο μπορούσα και μετά θα σταματούσα το ποδόσφαιρο.
Τον αντίκτυπο, όμως, που έχεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού, τον έχουν ελάχιστοι στην ιστορία της ομάδας.
Ανατριχιάζω όποτε το σκέφτομαι αυτό, είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσα ότι σταματάω το ποδόσφαιρο, με κατέκλυσαν τα συναισθήματα. Συζητούσα με τους δικούς μου ανθρώπους, πόσο κόσμο επηρέασα κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Δεν είναι εύκολο να το αντιληφθώ και να το περιγράψω με λόγια. Το σκέφτομαι, όμως, με αγάπη και ζεστασιά.
Πόσες φορές διαβάσαμε στα ελληνικά Μέσα ότι κάποια ομάδα χρειάζεται έναν «Μπεργκ». Αυτό, όμως, δεν ήταν εφικτό. Δεν υπάρχει άλλος σαν εσένα!
Στον Παναθηναϊκό έζησα τα καλύτερα χρόνια της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Ελπίζω ότι ο κόσμος δεν θα θυμάται μόνο τα γκολ μου, αλλά και το πάθος μου για αυτή τη φανέλα. Λάτρευα να παίζω για αυτόν τον σύλλογο. Κάθε φορά που έβγαινα στο χορτάρι της Λεωφόρου, ένιωθα να διαπερνά φωτιά την καρδιά και την ψυχή μου. Ήθελα να παλέψω για αυτόν τον κόσμο, γιατί καταλάβαινα πόσα σημαίνει για εκείνους ο Παναθηναϊκός. Εκείνοι έβλεπαν ότι σε κάθε ματς έδινα ό,τι είχα για να βοηθήσω την ομάδα. Μεγαλύτερη τιμή και από τα γκολ που πέτυχα, αποτελεί το γεγονός ότι ήμουν εκεί με όλη μου την καρδιά και την ψυχή για να κάνω το καλύτερο για το κλαμπ.
«Η απόφαση να φύγω από τον Παναθηναϊκό, ήταν η πιο δύσκολη που πήρα»
Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που πήρες όσο ήσουν στην Ελλάδα;
Όσο σκληρό και αν ήταν το συναίσθημα της αδικίας, η απόφαση να φύγω από τον Παναθηναϊκό, ήταν η πιο δύσκολη που πήρα στο διάστημα που ήμουν στην Ελλάδα. Μου αρέσει να ζω κάθε μου στιγμή στο έπακρο. Προσπαθούσα κάθε μέρα να το κάνω καλύτερο που μπορούσα και ξαφνικά αντιλαμβανόμουν πως όσο και αν προσπαθούσα, αυτό που ονειρευόμουν δεν θα συνέβαινε ποτέ. Ήταν σαν κάποιος να μου κόβει τα πόδια. Μέσα από κάθε εμπειρία μαθαίνεις και αποκτάς έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, βλέπεις με διαφορετικό μάτι τη ζωή. Όταν μετακόμισα στην Αλ Αϊν, σε μία νέα για μένα χώρα, με διαφορετική κουλτούρα, είδα έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου. Καθετί στο τέλος σου αφήνει μία εμπειρία, είτε θετική, είτε αρνητική. Με αυτόν τον τρόπο, θέλω να σκέφτομαι την καριέρα μου.
Λείπει στα παιδιά σου η Ελλάδα;
Ναι, αγαπούν τη χώρα και θέλουν να επιστρέφουμε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο! Τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα γιατί είχα αγώνες αλλά τώρα νομίζω θα έχουμε περισσότερο χρόνο να ταξιδεύουμε και πιστεύω ότι το προσεχές καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε και πάλι στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι σκέψεις σου για την επόμενη μέρα;
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ασχοληθώ με πράγματα που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση. Θα κάνω μία εκπαίδευση για προπονητές, ακόμα και αν για την ώρα δεν έχω σκοπό να γίνω επαγγελματίας προπονητής. Θεωρώ, ωστόσο, ότι θα είναι μία ωραία εμπειρία. Στη Σουηδία αν κάποιος παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο τουλάχιστον για επτά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να προσπεράσει κάποια στάδια και να βρεθεί σε αυτό πριν το UEFA Pro License. Πιστεύω ότι θα μάθω πολλά όχι μόνο σε θέματα τακτικής αλλά γενικότερα αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους. Αυτό πρόκειται να ξεκινήσει τη νέα σεζόν.
Εκτός από την ποιότητα που διέθετες ως ποδοσφαιριστής, αγωνιζόσουν πάντα και με το μυαλό. Θεωρείς ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να σε βοηθήσει στο ενδεχόμενο που ακολουθήσεις καριέρα προπονητή;
Ναι, το ελπίζω. Πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορώ να περάσω στις επόμενες γενιές. Το αν αυτό θα δουλέψει ή όχι, θα φανεί στην πορεία. Αν καταφέρω να βοηθήσω έστω ένα άτομο να εξελιχθεί, τότε αυτό θα με κάνει να αισθανθώ πολύ όμορφα. Μου μοιάζει, πάντως, ως μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική. Θα το προσπαθήσω και από εκεί και πέρα θα φανεί με τι τρόπο μπορώ να το κάνω και τι, ακριβώς, ρόλο μπορώ να έχω. Αν, για παράδειγμα, θα εργαστώ σε ένα κλαμπ ή σε περισσότερα την ίδια στιγμή. Ή ακόμα και πιο ιδιαίτερα.
Comments