Το «πράσινο» Space Song: Ο Παναθηναϊκός, πετυχαίνοντας την πιο σπουδαία πρόκριση ελληνικής ομάδας σε προκριματικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης ever, σιγοτραγουδάει δειλά δειλά τον ύμνο του Τσάμπιονς Λιγκ.
«Έσχισα, φίλε μου, πολλά χαρτιά για να σου γράψω.
Εδώ η Μαρσίλια μ’ έκανε πολύ να ζαλιστώ…»
Η χθεσινή 54η πρόκριση του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (και 28η στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ – 1ο το Τριφύλλι και στους δύο σχετικούς πίνακες) μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως η κατά τεκμήριο πιο δύσκολη πρόκριση ελληνικής ομάδας σε προκριματική φάση ή πλέι οφ οποιουδήποτε ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σημειώθηκε απέναντι σε μια ομάδα της οποίας το μπάτζετ πλησιάζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ούτε ότι η Μαρσέιγ μετρούσε έως χθες ποσοστό 100% επιτυχίας (7/7) σε προκριματικά. Είναι ο τρόπος που ο διαχρονικός «πρέσβης» της Ελλάδας στο εξωτερικό κατάφερε να γυρίσει ένα παιχνίδι που με μαθηματική ακρίβεια φαινόταν να οδηγεί σε μια ιστορική συντριβή, με βάση την απόδοση των δύο ομάδων στο πρώτο -κυρίως- ημίχρονο!
Ναι, ο Παναθηναϊκός δεν έθελξε με την απόδοσή του, τουλάχιστον για τα πρώτα 60-70 λεπτά της αναμέτρησης του εντυπωσιακού και «καυτού» Βελοντρόμ. Κανένας βέβαια δεν υποστήριξε ότι το Τριφύλλι διαθέτει καλύτερη ή πιο ποιοτική ομάδα από τους Μασσαλούς (το μπάτζετ της OΜ είναι σχεδόν εξαπλάσιο!). Ενδεχομένως το 2-0 της ανάπαυλας, αν αναλογιστεί κανείς τις χαμένες ευκαιρίες των γηπεδούχων, να μην θεωρείται καν δίκαιο. Η θεά Τύχη ήταν αναμφισβήτητα με το μέρος των ποδοσφαιριστών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Πόσες φορές όμως συνέβη το ανάποδο στο παρελθόν με τον ευρωΠαναθηναϊκό; Η μπάλα άλλωστε είναι πόρνη, όπως είχε πει κάποτε ο μεγάλος Ίβιτσα Όσιμ…
Μια λαμπάδα στην Παναγία την… Δεκατριαθυριανή πρέπει να την ανάψει ο Παναθηναϊκός, κυρίως για τρεις φάσεις:
– Τη σωτήρια επέμβαση του Χόρντουρ Μάγκνουσον στη γραμμή της εστίας, στο 103′.
– Το ακυρωθέν τέρμα του Βιτίνια στο 109′ (ήταν εκτεθειμένος ο Σαρ για ελάχιστα εκατοστά).
– Την παραλίγο άστοχη εκτέλεση από τα 11 βήματα του Κλεϊνχέισλερ. Ο Ρούμπεν Μπλάνκο, ο οποίος αντικατέστησε τον Πάου Λόπεζ για τη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι (κάτι αντίστοιχο είχε κάνει η ΑΕΚ -με επιτυχία όμως- το 1977 απέναντι στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, με τους Στεργιούδα και Χρηστίδη), απέκρουσε την μπάλα, η οποία, παρ’ όλα αυτά, κατέληξε στα δίχτυα.
Σε ένα ματς που ξεκίνησε Δεκαπενταύγουστο και ολοκληρώθηκε… την επόμενη μέρα, ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε κάτι αδιανόητο. Εκτός από τυχερός στάθηκε και άξιος απέναντι στους ακριβοθώρητους Γάλλους και διεκδίκησε μέχρι τέλους τον στόχο του. Δεν είναι πολλές οι ομάδες οι οποίες, δεχόμενες γκολ στο 2ο λεπτό της αναμέτρησης, θα στέκονταν όρθιες σε μια τέτοια έδρα και τελικά θα κατάφερναν να κερδίσουν την πρόκριση (με τον κανονισμό του εκτός έδρας τέρματος, μάλιστα, να μην ισχύει πια). Το Τριφύλλι χθες έδειξε σθένος και ψυχή. Παναθηναϊκή ψυχή… Και οι ποδοσφαιριστές του ήταν υπερβολικά ψύχραιμοι όταν η μπάλα «έκαιγε». Ο Φώτης Ιωαννίδης, με δύο εκτελέσεις πέναλτι αλά Τζιμπρίλ Σισέ (στην αριστερή γωνία του γκολκίπερ, που για τους δεξιοπόδαρους θεωρείται πιο δύσκολη εκτελεστικά) απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν χαμπαριάζει ούτε από την κρισιμότητα ενός αγώνα ούτε από την πίεση του must-do (στην οποία έχει αντεπεξέλθει επιτυχώς και άλλες φορές στο παρελθόν). Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ευστόχησαν πέντε φορές (100% ευστοχία) από τη λευκή βούλα, με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι (μακράν MVP του αθηναϊκού συλλόγου) να αποκρούει με έξοχο τρόπο το χτύπημα του Ματεό Γκεντουζί (επίσης… MVP, αλλά για τους Έλληνες, όχι τους Γάλλους)!
Και τώρα… Μπράγκα. Ο τελευταίος σταθμός πριν από το ταξίδι στα αστέρια. Αν οι «πράσινοι» αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα στο γήπεδο-νταμάρι των Πορτογάλων, η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ θα θυμίσει τις παλιές glory days του Τριφυλλιού, με 60.000 κόσμο να παραληρούν σαν άλλοτε…
ΥΓ.1: Όπως γράψαμε στον πρόλογο, η πρόκριση απέναντι στη Μαρσέιγ είναι η κατά τεκμήριο πιο σημαντική πρόκριση ελληνικού συλλόγου σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ίσως μόνο η πρόκριση του ΠΑΟΚ απέναντι στην Μπενφίκα (την περίοδο 2020-21) να μπορεί να θεωρηθεί ισάξια, βάσει πάντα δυσκολίας και ονόματος του αντιπάλου. Ο «Δικέφαλος του Βορρά», όμως, απέκλεισε τους «Αετούς της Λισαβόνας» σε μονό ματς στην Τούμπα (2-1). Αξιόλογες προκρίσεις σε προκριματικά έχει πετύχει και η ΑΕΚ (Μπριζ, Σέλτικ, Βόλφσμπουργκ), ενώ ο ΠΑΟΚ έχει αποκλείσει αντίστοιχα τις Βασιλεία, Σπάρτακ Μόσχας και Μπεσίκτας.
ΥΓ.2: Το Twitter και το Facebook γέμισαν χθες με βίντεο πανηγυρισμών των φίλων του Τριφυλλιού σε ολόκληρη την Ελλάδα! Ο Panathinaikos επιστρέφει σε τηλεοράσεις και -το κυριότερο- στις συνειδήσεις και στην καθημερινότητα των ίδιων των οπαδών του…
ΥΓ.3: Είναι η πρώτη φορά που η Μαρσέιγ αποκλείεται σε διπλές αναμετρήσεις από ελληνική ομάδα. Μέχρι χθες, μετρούσε 3/3 (απέναντι σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ)
ΥΓ.4: Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται -και προκρίνεται- στα πέναλτι, στην ιστορία του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα! Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1972-73, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο αθηναϊκός σύλλογος είχε βρεθεί ξανά στην ίδια θέση, κερδίζοντας με το ίδιο σκορ του πρώτου ματς (2-1). Έπειτα από λάθος όμως του διαιτητή στη διαδικασία, ο αγώνας θεωρήθηκε ως μη γενόμενος και τελικά επαναλήφθηκε από την αρχή, με ήττα του Τριφυλλιού από τους Βούλγαρους (0-2).
«Υστερα σ’ είδα στη Μαρσίλια σαν εχάθηκες
μέσα στο θόρυβο χωρίς να στρέψεις πίσω…» (Νίκος Καββαδίας)
Comments