0

Το διάβασμα της γαλλικής ομάδας απ’ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους συνεργάτες του, το ταξίδι του Χρήστου Κόντη στο φιλικό της περασμένης Τετάρτης με τη Λεβερκούζεν, τα σημεία στα οποία θα ρίξουν βάρος οι “πράσινοι” και οι στατικές φάσεις.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του ενόψει του πρώτου αγώνα με τη Μαρσέιγ για τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League που θα πραγματοποιηθεί, την προσεχή Τετάρτη (9/8, 21:00, στο “Απόστολος Νικολαΐδης” κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει αρχίσει να βάζει σε μία σειρά το σχέδιο μάχης των “πράσινων” απέναντι στον πιο ποιοτικό αντίπαλο που θα μπορούσαν να συναντήσουν σ’ αυτήν τη σειρά αγώνων. Δίνοντας (όπως κάνει πάντα) μεγάλη έμφαση στις λεπτομέρειες, που πολλές φορές είναι ικανές να κρίνουν την εξέλιξη ενός παιχνιδιού.

Οι “πράσινοι” έχουν απ’ την πρώτη στιγμή στα χέρια τους τα VIDEO με τα τέσσερα φιλικά που έδωσαν οι Γάλλοι στην προετοιμασία τους, ενώ στο τελευταίο τους τεστ, αυτό με τη Λεβερκούζεν (1-2) στο “Βελοντρόμ” την περασμένη Τετάρτη (2/8) έδωσε το “παρών” κι ο άμεσος συνεργάτης του Γιοβάνοβιτς, Χρήστος Κόντης.

Το τεχνικό τιμ του “τριφυλλιού” έχει εστιάσει -απολύτως λογικά- στα καλοκαιρινά φιλικά της Μαρσέιγ, καθότι η γαλλική ομάδα άλλαξε προπονητή (Μαρθελίνο αντί του Ίγκορ Τούντορ), ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε ένα γενναίο makeover στο ρόστερ της, με επτά μεταγραφές παικτών που προορίζονται για το βασικό σχήμα (Εντιαγέ, Λόντι, Σαρ, Κοντογκμπιά, Χαρίτ, Μπλάνκο, Ομπαμεγιάνγκ), έχοντας ξοδέψει ως τώρα 67,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν δυο… φορές το συνολικό μπάτζετ που αναμένεται να φτάσει ο Παναθηναϊκός για τη σεζόν 2023/24, όταν ολοκληρώσει όλες τις κινήσεις του στο τέλος της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου!

Η πρώτη ανάγνωση αυτής της νέας version της Μαρσέιγ δείχνει πως ο Ισπανός προπονητής της δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τις σκέψεις του σε 2-3 θέσεις της ενδεκάδας. Ως βάση του έχει το 4-2-3-1, με τους Ουναχί και Χαρίτ (που μοιράζονται ως τώρα το χρόνο στα φιλικά) να ξεκινούν από το αριστερό άκρο της επίθεσης, αλλά να συγκλίνουν διαρκώς προς τα μέσα σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν υπεραριθμίες στο pressing πάνω στο build-up της αντίπαλης ομάδας και τον Εντιαγέ να τραβιέται πιο πολύ προς το άκρο.

Είναι ξεκάθαρο πως η γαλλική ομάδα δεν έχει ακόμη τον απαιτούμενο βαθμό ομοιογένειας, κάτι που παραδέχθηκε κι ο Μαρθελίνο μετά το φιλικό με τη Λεβερκούζεν. Της λείπουν οι αυτοματισμοί, οι συνεργασίες στο επιθετικό τρίτο κι ο συντονισμός στις κινήσεις της, κάτι πολύ λογικό απ’ την στιγμή που έχει πέντε νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα της από τη μέση και μπροστά.

Οι κάθετες κινήσεις στον χώρο

Απ’ την άλλη όμως, είναι επίσης δεδομένο πως η Μαρσέιγ ξεχειλίζει από ατομική ποιότητα και μολονότι δεν έχει ακόμη μεγάλη ομοιογένεια, επιδιώκει σ’ αυτή την εκκίνηση της σεζόν να ψάχνει τις κάθετες κινήσεις στο χώρο των Σαρ – Εντιαγέ (που προσπαθούν να παίζουν διαρκώς ανάμεσα στις γραμμές), αλλά και του Ομπαμεγιάνγκ, μέσα απ’ το παιχνίδι κυρίως του Γκεντουζί (ή του Βερτού) και λιγότερο απ’ τον Κοντόγκμπια, ο οποίος έχει πιο πολύ τον ρόλο του σκληρού και του “κυματοθραύστη” στη μεσαία γραμμή.

Ο Γιοβάνοβιτς θα προσπαθήσει να απενεργοποιήσει αυτές τις κάθετες κινήσεις και πάσες στον χώρο, μειώνοντας τους χώρους ανάμεσα στις γραμμές. Και με δεδομένη την επιστροφή στην ευρωπαϊκή λίστα του Τσέριν, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το σενάριο να προσθέσει τον διεθνή Σλοβένο ως τρίτο κεντρικό χαφ στον “πράσινο” άξονα, “αφαιρώντας” έναν εκ των Μπερνάρ ή Παλάσιος και τραβώντας τον Τζούριτσιτς πιο πολύ στ’ αριστερά, σ’ έναν ρόλο που έχει και στην εθνική Σερβίας.

Τα αδύναμα σημεία της

Απ’ την άλλη πλευρά, η γαλλική ομάδα έχει κι αρκετές αδυναμίες τις οποίες θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Σέρβος τεχνικός και οι συνεργάτες του. Οι στόπερ Μπαλέρντι και Ζιγκό είναι επιρρεπείς στο εύκολο λάθος, όταν πιεστούν ψηλά, ενώ τα ανεβάσματα του (πολύ επιθετικογενούς) Κλος από τα δεξιά αφήνουν κενά στο αμυντικό transition της Μαρσέιγ.

Επιπλέον, οι Μασσαλοί έδειξαν (και) στο φιλικό με τη Λεβερκούζεν πως έχουν σοβαρά θέματα στις αμυντικές στατικές φάσεις, κάτι που έχει εντοπίσει απ’ την πρώτη μέρα του στην ομάδα ο Μαρθελίνο, αλλά δεν έχει βρει ακόμη το “αντίδοτο”. Και είναι πολύ λογικό το γεγονός πως στις προπονήσεις των τελευταίων ημερών οι “πράσινοι” δουλεύουν ακόμη περισσότερο σ’ αυτό το κομμάτι με διαφορετικά τρικ. Αντίστοιχη (έξτρα) δουλειά γίνεται και στις αμυντικές στατικές φάσεις του “τριφυλλιού”, όπου είναι αλήθεια πως υπήρξαν “θέματα” στα δύο ματς με την Ντνίπρο. Με τον Παναθηναϊκό να δέχεται γκολ από στατική φάση τόσο στο Κόζιτσε, όσο και στη Λεωφόρο, την στιγμή που πέρσι είχε δεχθεί σ’ όλη τη σεζόν μόλις ένα (!), από τον ΠΑΟΚ.

Περισσότερα θα φανούν μετά τις προπονήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, αλλά και στην ανάλυση που θα γίνει προς τους παίκτες απ’ το τεχνικό τιμ, όταν και θα τους παρουσιαστεί το τελικό πλάνο για την πρώτη μονομαχία με τη Μαρσέιγ.

 

Έφτασε πρόταση για τον Μπερνάρ στα γραφεία του Παναθηναϊκού!

Previous article

Το βάρος στα τελειώματα ενόψει Μαρσέιγ – Ενθαρρυντικά νέα για Σένκεφελντ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.