Με την απόκτηση του Γεντβάι ο Παναθηναϊκός θα τραβήξει ένα πρώτο χειρόφρενο στις μεταγραφικές του υποθέσεις εν όψει των αγώνων με την Ντνίπρο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι πράσινοι θα σταματήσουν να σκανάρουν την αγορά ή να δουλεύουν στο παρασκήνιο. Είναι ξεκάθαρο από τώρα πως ο Αύγουστος θα είναι μήνας και προσθηκών αλλά και αποχωρήσεων έτσι ώστε το ρόστερ της ερχόμενης σεζόν να είναι ταυτόχρονα και πλούσιο και ισορροπημένο.
O Παναθηναϊκός λοιπόν φτάνοντας στα μέσα του καλοκαιριού έχει πραγματοποιήσει 5 προσθήκες και παράλληλα μετράει 2 βέβαιες αποχωρήσεις και 1 αρκετά πιθανή.
Πιο συγκεκριμένα στην ομάδα ήρθαν οι Ζέκα, Μλαντένοβιτς, Τζούρισιτς, Βιλένα και Γεβντάι ενώ αυτή τη στιγμή παρελθόν αποτελούν οι Κουρμπέλης, Σάρλια και ενδεχομένως ο Πούγγουρας (εδώ ας κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη). Την ίδια στιγμή ο Αλεξί Τρουιγιέ αναμένεται να δοθεί δανεικός στον Βόλο για να πάρει χρόνο συμμετοχής.
Ως βασικό σύστημα πήραμε φυσικά αυτό το ιδιότυπο 4-3-3 που σε φάση ανάπτυξης μετατρέπεται σε 3-2-5 με τον Κώτσιρα να γίνεται τρίτος στόπερ, τον Μλαντένοβιτς να συγκλίνει στον άξονα μετατρεπόμενος σε δεύτερο χειριστή της μπάλας δίπλα στον Ρούμπεν, τον Παλάσιος και τον αριστερό εξτρέμ να παίρνουν τις δυο πτέρυγες δικές τους. Παράλληλα οι παίκτες που αγωνίζονται στο 8 και το 10 κινούνται πίσω ακριβώς από το φορ.
Ξεκινώντας από το γκολπόστ βλέπουμε ότι η παρουσία των Μπρινιόλι και Λοντίγκιν προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Ξενόπουλο να αποτελεί την τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πράσινοι διαθέτουν το καλύτερο δίδυμο τερματοφυλάκων στην Ελλάδα και με διαφορά από τους υπόλοιπους.
Στο κέντρο της άμυνας υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι Μάγκνουσον, Σένκεφελντ και Γεβντάι ενώ εκκρεμεί η απόκτηση ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού που θα πάει για μετά τα ματς με την Ντνίπρο. Παράλληλα ως back up θεωρούνται οι Σιδεράς και Φικάι με τον πρώτο να είναι πιο κοντά στην πρώτη ομάδα λόγω ηλικίας αλλά και εμπειριών. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Φικάι είναι το παιδί που έρχεται δυναμικά και θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
Στα άκρα της άμυνας τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι Μλαντένοβιτς και Χουάνκαρ θα αποτελέσουν ένα πολύ ανταγωνιστικό δίδυμο στα αριστερά και στα δεξιά οι Κώτσιρας και Βαγιαννίδης θα έχουν τον πρώτο λόγο. Ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση να δούμε και τον Γεβντάι στο ρόλο του δεξιού οπισθοφύλακα που θα συγκλίνει και θα γίνεται τρίτος στόπερ κάνοντας κινήσεις underlap. Ο Κροάτης έχει παίξει τη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα στην Μπάγερν Λεβερκούζουν και ουσιαστικά αναιρεί την ανάγκη απόκτησης ενός ακόμη ακραίου μπακ προσφέροντας ευελιξία στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Στη θέση 6 μπροστά από τα δυο στόπερ οι πράσινοι έχουν πλέον τους Πέρεθ, Τσοκάι και Ζέκα. Ο Ισπανός χαφ είναι ο εγκέφαλος της ομάδας αλλά τα χρόνια περνούν και δεδομένα θα χρειαστεί ανάσες. Ο Τσοκάι δεν έχει δείξει μέχρι ώρας ότι στο κομμάτι της ανάπτυξης μπορεί να κάνει γρήγορα τις εναλλαγές παιχνιδιού και ουσιαστικά λειτουργεί περισσότερο ως κόφτης παρά ως ένα δημιουργικό εξάρι. Ο Ζέκα από την άλλη αποτελεί ερωτηματικό όσον αφορά την κατάσταση του μετά τους δυο χιαστούς που πέρασε αν και η διαίσθηση λέει πως θα βοηθήσει μέχρι ένα σημείο γιατί το πείσμα και το πάθος του ξεχειλίζουν ακόμη. Έτσι γίνεται ξεκάθαρο πως η ομάδα έχει ανάγκη από ένα εξάρι που θα είναι πιο νέο από τον Ρούμπεν και θα έχει δημιουργικές αρετές.
Στη θέση 8 και πιο συγκεκριμένα αυτή του αριστερού εσωτερικού μέσου βρίσκονται πλέον οι Βιλένα, Τσέριν και Κλέινχεϊσλερ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ολλανδός χαφ αποτελεί ξεκάθαρη αναβάθμιση σε σχέση με τον Κουρμπέλη ενώ παράλληλα στη θέση αυτή ο Παναθηναϊκός αποκτά βάθος καθώς ο Τσέριν είναι μια πολύ αξιόπιστη και δοκιμασμένη επιλογή. Ο Ούγγρος χαφ από την άλλη τακτικά είναι σωστός, πατάει περιοχή, τελειώνει φάσεις αλλά υστερεί στην σωστή κυκλοφορία της μπάλας καθώς δεν έχει την κάθετη μπαλιά. Αν έρθει πρόταση λοιπόν μόνο απίθανο δεν θα είναι να αποχωρήσει.
Από αυτό το σημείο και έπειτα βλέποντας το μεσοεπιθετικό κομμάτι αρχίζει ένα πλήθος επιλογών με παίκτες που μπορούν να παίξουν σε περισσότερες από μια θέση.
Στη θέση 10 έχουμε τους Μπερνάρ και Τζούρισιτς. Ο Βραζιλιάνος έκανε μια πολύ καλή προετοιμασία και ο Σέρβος διδάσκει το πως πρέπει να παίζει ένα οχταροδέκαρο συνεργαζόμενο με το δεξί μπακ και το δεξί εξτρέμ. Για να μπορέσουμε όμως να δούμε και τους δυο να παίζουν μαζί τότε είναι απαραίτητο ο Μπερνάρ να μετακινηθεί στα αριστερά. Βέβαια εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Τζούρισιτς ξέρει τη θέση στα αριστερά συγκλίνοντας προς τα μέσα. Το πάντρεμα αυτών των δυο θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Όσον αφορά την αριστερή πτέρυγα τοποθετήσαμε τους Aϊτόρ και Βέρμπιτς. Ο Ισπανός προσπαθεί να επανέλθει σταδιακά από τον περσινό του τραυματισμό και μέχρι ώρας τον έχουμε δει να παίζει κυρίως στα δεξιά και όχι στη θέση που τον έχουμε γνωρίσει. Από την άλλη ο Σλοβένος δείχνει να πατάει πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τα γκολ που έχει πετύχει συγκλίνοντας από τα αριστερά και πατώντας περιοχή αλλά και από τη φυσική του κατάσταση που είναι εμφανώς βελτιωμένη.
Στα δεξιά από την άλλη βρίσκονται οι Παλάσιος και Μαντσίνι. Ο πρώτος έκανε μια πολύ καλή προετοιμασία και αναμένεται να είναι βασικός με την Ντνίπρο καθώς συνεργάζεται πολύ καλά με τους Κώτσιρα και Τζούρισιτς. Οι αδυναμίες του όσον αφορά το ένας εναντίον ενός είναι δεδομένες αλλά δεν είναι παίκτης για πέταμα σε καμία περίπτωση. Ο Μαντσίνι αντιθέτως κινήθηκε σε ρηχά νερά στην προετοιμασία και αυτή τη στιγμή είναι πιο πίσω στο rotation χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέβει. Άλλωστε μιλάμε για παίκτη που μοιράζει ασσίστ, μπορεί να παίξει και αριστερά και στον άξονα δίνοντας λύσεις.
Σχετικά με τα φορ τα δεδομένα είναι από πέρυσι συγκεκριμένα με τους Σπόραρ και Ιωαννίδη να έχουν τον πρώτο λόγο σε σχέση με τον Γερεμέγεφ. Ο Σλοβένος επιθετικός δεν έχει μπορέσει να βρει δίχτυα μέχρι ώρας και πολύς κόσμος προβληματίζεται μαζί του με τις υπερβολές να δίνουν και να παίρνουν. Η άποψη του γράφοντος είναι πως μιλάμε για έναν παίκτη σίγουρα πολύ καλύτερο του Γερεμέγεφ, ο οποίος ψάχνεται. Η βελτίωση της ομάδας μεσοεπιθετικά θα τον βοηθήσει να βρει τις ευκαιρίες που δεν είχε πέρυσι και είναι στο χέρι του να γυρίσει την ψυχολογία πετυχαίνοντας κάποια γκολ ώστε να πάρει τα πάνω του.
Ο Φώτης από την άλλη έχει κάνει μια περίεργη προετοιμασία καθώς έχει ταλαιπωρηθεί από έναν τραυματισμό. Στα φιλικά όμως που αγωνίστηκε έδειξε ότι φέτος μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερος. Ο δε Γερεμέγεφ είναι φορ παλαιάς κοπής που μπορεί να φανεί χρήσιμος σε παιχνίδια που ο αντίπαλος θα είναι ταμπουρωμένος και θα αναγκαστείς να πας στα τελευταία 20 λεπτά σε καταστάσεις 4-4-2. Σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να προσφέρει λύσεις. Κατά τα άλλα όμως είναι πολύ δύσκολο να δώσει κάτι παραπάνω.
Ολοκληρώνοντας γίνεται απόλυτα αντιληπτό πως ο Παναθηναϊκός μπαίνει στα φετινά προκριματικά με ένα ρόστερ πολύ πιο γεμάτο σε σχέση με πέρυσι που είναι βέβαια ενισχυμένο αλλά θέλει ακόμη περισσότερη ποιότητα στον άξονα και κυρίως στη θέση 6.
Έτσι η ευρωπαϊκή λίστα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον….
Comments