Ο Παναθηναϊκός ζει «εφιαλτικές» στιγμές. Ο κόσμος του έφτασε να φωνάζει «αυτό δεν είναι Παναθηναϊκός» και επίσης «είναι βαριά του ΠΑΟ η φανέλα…». Αν μη τι άλλο οι «πράσινοι» βρίσκονται σε κρίση και καλούνται να βρουν λύσεις.
Την τελευταία τριετία, ο Παναθηναϊκός έχει οδηγηθεί σε αρκετά λάθη. Πολλά περισσότερα από τα σωστά και ανάγκασε τον κόσμο του να «βράζει». Το sportday.gr αναλύει και καταγράφει το «μαύρο κουτί».
Το μοντέλο έσοδα-έξοδα έφερε ένα κάρο… παίκτες αμφίβολου ποιότητας και μια “τρύπα” 3εκ. ευρώ
Το καλοκαίρι του 2020, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποστασιοποιήθηκε. «Η ΚΑΕ πωλείται 25εκ. ευρώ» ήταν το μήνυμά του. Ουδείς εμφανίστηκε για να αγοράσει την ΚΑΕ. Ετσι στις 26 Ιουνίου του 2020 (και μετά την αποχώρηση του Μάνου Παπαδόπουλου), το μοντέλο έσοδα-έξοδα έκανε την εμφάνισή του για να μπορέσει να φέρνει ίσα βάρκα, ίσα πανιά την ομάδα και να βρει πόρους από χορηγίες, από εισιτήρια και από το στοίχημα.
Με μπροστάρη τον Τάκη Τριαντόπουλο και τους Φραγκίσκο Αλβέρτη-Δημήτρη Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός είχε στόχο το εξής. «Τίμια και Παναθηναϊκά» έχοντας στον πάγκο τον Γιώργο Βόβορα. Σε αυτή την διετία, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2020 ως τις 12/4/2022 και το ολικό «ξήλωμα» έγιναν πολλά λάθη. Αστοχίες στο μεταγραφικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός είχε μεν μικρό μπάτζετ (5εκ. ευρώ ανά χρόνο), αλλά πήρε ξένους αμφιβόλου αξίας, όπως Πιερ Τζάκσον, ο Κίφερ Σάικς, ο Σέλβιν Μακ, ο Γιόγκι Φέρελ ενώ «έκαψε» τον Στέφαν Γιόβιτς που ήταν η μόνη σωστή λογική κίνηση για οργανωτή.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός στο μοντέλο εσόδων εξόδων ενέταξε στο δυναμικό του 21(!) παίκτες και μετά από τρία χρόνια στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν μόνο 4. Ο Λευτέρης Μαντζούκας που μία παίζει και μία δεν παίζει, ο Νίκος Χουγκάζ που – αδίκως – δεν χρησιμοποιείται και οι νεαροί Νεοκλής Αβδάλας-Αλέξανδρος Σαμοντούροβ. Για ποιον κορμό μπορεί να μιλήσει κάποιος;
Ο Παναθηναϊκός είτε με τον Γιώργο Βόβορα στον πάγκο είτε με τον Οντεντ Κάτας την πρώτη του σεζόν είτε τον Δημήτρη Πρίφτη και τον Γιώργο Βόβορα ξανά (τη σεζόν 2021-2022) τα έκανε… μαντάρα στο αγωνιστικό κομμάτι. Η ομάδα αναζητούσε συνεχώς «ηλεκτροσόκ», αλλά η έλλειψη χρημάτων «εμπόδιζε» για να οδηγήσει σε αποζημιώσεις. Ο Παναθηναϊκός «βάφτιζε» τους φόργουορντ… γκαρντ τη στιγμή που ο Παπαγιάννης δεν είχε ούτε ένα στήριγμα στο «5».
Ουδείς από την διοίκηση δεν… έσπασε τα αυγά για να κάνει ομελέτα. Το… πάμε δεν πειράζει και αυτή η παθητικότητα έβγαινε στα παιχνίδια. Κυρίως στην Ευρωλίγκα όπου ο Παναθηναϊκός είχε γίνει… σάκος του μποξ. Ηρθε και ο κορονοϊός και έδεσε το… γλυκό. Με άθλιες εμφανίσεις, αποτέλεσμα κάκιστων μεταγραφικών κινήσεων, ο Παναθηναϊκός είχε 11 νίκες και 23 ήττες όταν διεκόπη η Ευρωλίγκα ενώ την επόμενη σεζόν ολοκλήρωσε με 9-19 ως απολογισμό.
Βάσει αποτελεσμάτων, ο Παναθηναϊκός είχε 0/4 στις αποφάσεις προπονητών στη διετία πριν την επιστροφή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Προφανώς δεν ήταν μοναδικοί υπαίτιοι οι Βόβορας (δις), Πρίφτης, Κάτας για το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός «μίκρυνε» στην Ευρώπη, αλλά όλος ο οργανισμός. Ο Παναθηναϊκός δεχόταν τη μία «σφαλιάρα» μετά την άλλη, αλλά δεν άνοιγε… ρουθούνι. Το πολύ… πολύ λίγες φωνές και παραπάνω προπόνηση.
Το μοντέλο έσοδα-έξοδα απέτυχε παταγωδώς και στο οικονομικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός «μπήκε» μέσα 3εκ. ευρώ. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στις μέρες μας και ειδικά στο μπάσκετ όπου οι πόροι είναι ελάχιστοι. Στις 12 Απριλίου του περασμένου έτους έγινε το… μπαμ. Δημήτρης Πρίφτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Παππάς και Τάκης Τριαντόπουλος αποτέλεσαν παρελθόν με παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Το μοντέλο απέτυχε. Ο Παναθηναϊκός είχε «πληγεί» αγωνιστικά, είχε «πληγεί» το προφίλ του στην Ευρώπη, είχε «πληγεί» και οικονομικά.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός στο μοντέλο εσόδων εξόδων ενέταξε στο δυναμικό του 21(!) παίκτες και μετά από τρία χρόνια στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν μόνο 4. Για ποιον κορμό μπορεί να μιλήσει κάποιος;
Ο Παναθηναϊκός επαναπαύθηκε από την απουσία του Ολυμπιακού και δεν δυνάμωσε ως όφειλε
Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε την περασμένη αγωνιστική σεζόν και κατά συνέπεια τα όποια προβλήματα και αστοχίες δεν μπορούσαν να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι γιατί απλά ο Ολυμπιακός είχε έναν βασικό κορμό με Ελληνες παίκτες και μπήκε δυναμικά στις εγχώριες διοργανώσεις και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο με το… καλησπέρα.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έκαναν οι «πράσινοι» εν τη απουσία του Ολυμπιακού στο ελληνικό μπασκετικό στερέωμα, ήταν το γεγονός πως επαναπαύθηκαν. Δεν προετοίμαζαν την ομάδα για την επόμενη μέρα, για να «χτίσει» έναν βασικό κορμό. Κατέκτησαν το νταμπλ, αλλά αυτό συνέβη επειδή ακριβώς δεν είχαν… αντίπαλο. Δεν επεξεργάστηκαν τη στιγμή που το αντίπαλο δέος θα επέστρεφε.
Η απώλεια του κυπέλλου στοίχισε στον Παναθηναϊκό τον περασμένο Φλεβάρη και ήταν το πρώτο γερό… καμπανάκι, αλλά ουδείς το άκουσε. Μετά από λίγους μήνες ήρθε και η «σκούπα» στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό και η εικόνα ήταν αυτή που «πόνεσε» περισσότερο τον κόσμο της ομάδας που είχε συνηθίσει στην μαχητική ψυχή.
Δεν προετοίμαζαν την ομάδα για την επόμενη μέρα, για να «χτίσει» έναν βασικό κορμό. Κατέκτησαν το νταμπλ, αλλά αυτό συνέβη επειδή ακριβώς δεν είχαν… αντίπαλο.
Ενας μεταγραφικός σχεδιασμός γεμάτο ατέλειες και ξανά… πάλι αλλαγές
Τη φετινή χρονιά το «πλήγμα» είναι μεγαλύτερο. Διότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέστρεψε μετά το… ξήλωμα του περασμένου Απρίλη, το μπάτζετ αυξήθηκε, αλλά το μοντέλο προπονητής-τεχνικός διευθυντής απέτυχε παταγωδώς. Ο κόσμος ήλπιζε ότι θα δει κάτι διαφορετικό. Μια διαφορετική εικόνα. Δόθηκε το χρίσμα σε έναν έμπειρο προπονητή που έχει δοκιμαστεί στην Ευρωλίγκα. Τον Ντέγιαν Ράντονιτς.
Όμως στο μεταγραφικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός τα έκανε πάλι… μαντάρα, όπως αποδείχθηκε και αποδεικνύεται. Πήρε τον Μάριους Γκριγκόνις και του έδωσε το χρίσμα του «ηγέτη» (μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τον Νικ Καλάθη). Όμως ο Λιθουανός γκαρντ/σμολ φόργουορντ έχει αποτύχει να συνεισφέρει. Δεν το έχει επιβεβαιώσει ενώ παρουσιάζεται αρκετά σοφτ στα παιχνίδια έχοντας και το θέμα της μέσης να τον επηρεάζει.
Ο Παναθηναϊκός πήρε το περασμένο καλοκαίρι τον Αντριου Αντριους τον οποίο πίστευε πολύ ο Ντέγιαν Ράντονιτς. Όμως εδώ και δύο μήνες αποτελεί «ξένο» σώμα ως διά μαγείας χωρίς να έχει τον χρόνο να δείξει πράγματα στο παρκέ. Εν μέσω φιλικών, ο Παναθηναϊκός κατάλαβε πως δεν έχει κορμί στην περιφέρεια. Ετσι πήρε τον Πολωνό φόργουορντ Ματέους Πονίτκα και τον… βάφτισε οργανωτή μια και ο Νέιτ Γουόλτερς έμεινε εκτός για πάνω από ένα μήνα.
Ο Ντέγιαν Ράντονιτς διατυμπάνιζε πως η σκληράδα στην άμυνα είναι το σήμα κατατεθέν, αλλά σε συλλεκτικές στιγμές είδαμε τον Παναθηναϊκό να αντλεί δύναμη από αυτό τον τομέα. Ο Παναθηναϊκός εξ’ αρχής πήρε μόνο έναν ξένο στο «4» (τον Γουίλιαμς) και έφτασε σε σημείο κόντρα στην Εφές να παίξει με ένα 4άρι και με ένα 5άρι όταν απουσίαζε και ο Αρτούρας Γκουντάιτις. Μέσα σε όλα αυτά ο Μαυροβούνιος κόουτς ήθελε τον Πετρούσεφ στο «5» δίπλα στον Παπαγιάννη, αλλά τελικά αποκτήθηκε ο Γκουντάιτις.
Ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να κλείσει τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ Τζέικ Λέιμαν, αλλά μέσα σε μια… νύκτα, τον άφησε (και δικαίως) για να πάρει τον Ντουέιν Μπέικον. Ο οποίος ήταν ελεύθερος, ήταν διαθέσιμος για την ομάδα, αλλά ο Ντέγιαν Ράντονιτς τον απέρριπτε. Εντέλει ο Αμερικανός «μπόμπερ» ήρθε στην ομάδα της έδωσε αέρα 4 νικών, αλλά ο Μαυροβούνιος κόουτς δεν τον αξιοποιεί όπως θα έπρεπε.
Ο μεταγραφικός σχεδιασμός των Ράντονιτς-Πεδουλάκη πήγε… περίπατο. Είχε αρκετές ατέλειες συν το γεγονός πως ο Νέιτ Γουόλτερς ο οποίος αποκτήθηκε για βασικός οργανωτής έχει και το δικό του ιστορικό στους τραυματισμούς ενώ ταυτόχρονα ο Πάρις Λι δίνει μεν αμυντικές λύσεις, αλλά δεν είναι ο «καθαρός» δημιουργός.
Ο Παναθηναϊκός – εξ’ αρχής – πήρε μόνο έναν ξένο στο «4» (τον Γουίλιαμς) και έφτασε σε σημείο κόντρα στην Εφές να παίξει με ένα 4άρι και με ένα 5άρι όταν απουσίαζε και ο Αρτούρας Γκουντάιτις. Μέσα σε όλα αυτά ο Μαυροβούνιος κόουτς ήθελε τον Πετρούσεφ στο «5» δίπλα στον Παπαγιάννη, αλλά τελικά αποκτήθηκε ο Γκουντάιτις.
Ο Παναθηναϊκός… ξεγελάστηκε από το σερί νικών και από την ήττα στο νήμα στο ΣΕΦ
Ο Παναθηναϊκός «παραμυθιάστηκε» από το σερί των νικών (Βίρτους, Βιλερμπάν, Ζαλγκίρις, Αρμάνι) που έκανε στην Ευρωλίγκα. Αποτελέσματα που είχαν την… αύρα του Μπέικον, αλλά δεν είχαν ένα εναλλακτικό πλάνο. Πιθανότατα να «παραμυθιάστηκε» ότι μειώθηκε η απόσταση από τον Ολυμπιακό με το -2 στο ΣΕΦ (68-66). Η ιστορία έδειξε πως δεν επένδυσε έξυπνα πάνω σε αυτές τις εμφανίσεις και δεν παρουσίασαν καν βελτίωση.
Οι «πράσινοι» έφτασαν στην «εφιαλτική» βραδιά κόντρα στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με τον κόσμο να αποδοκιμάζει έντονα για αυτό το συνονθύλευμα που παρουσιάστηκε στο παρκέ. Με παίκτες που δεν ήξεραν τι να κάνουν, με μπάσκετ… αλάνας με έναν προπονητή που ήταν αδρανής στον πάγκο και τον κόσμο να έχει θυμώσει και να έχει ξενερώσει από την κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός του Ράντονιτς δεν είναι ομάδα. Εχει παίκτες με εμπειρία και ταλέντο, αλλά δεν έχουν «κολλήσει». Ανατρέπεται η κατάσταση; Θα φανεί…
Πιθανότατα να «παραμυθιάστηκε» ότι μειώθηκε η απόσταση από τον Ολυμπιακό με το -2 στο ΣΕΦ (68-66). Η ιστορία έδειξε πως δεν επένδυσε έξυπνα πάνω σε αυτές τις εμφανίσεις και δεν παρουσίασαν καν βελτίωση.
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram
Comments