0

H αδυναμία του Παναθηναϊκού να ενισχυθεί πριν τα παιχνίδια με την Σλάβια Πράγας, δημιουργώντας στον εαυτό του μία πολύ δύσκολη ποδοσφαιρική συνθήκη.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα μία κατάσταση ή ένα πρόβλημα, θα πρέπει πρώτα να τα αναλύσουμε όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά. Το ημερολόγιο δείχνει 23 Ιουλίου, σε δέκα ημέρες ο Παναθηναϊκός παίζει στη Πράγα το πρώτο του παιχνίδι για τα προκριματικά του Conference League. Μετά τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, όπου το Τριφύλλι επέστρεψε στους τίτλους στις 23 Μαϊου, οι αναμετρήσεις με τους Τσέχους είναι τα πιο σημαντικά ματς της πενταετίας, καθώς ο σύλλογος θα διεκδικήσει την είσοδο του στους ομίλους μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης-άρα και μερικά πολύ σημαντικά εκατομμύρια ευρώ- για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2017.

Το κλαμπ ως όφειλε διατήρησε τον εξαιρετικό προπονητή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο, διατήρησε το μεγαλύτερο κομμάτι του περσινού κορμού και η συνέχεια της δουλειάς του Σέρβου τεχνικού αποτελεί το μεγαλύτερο ”όπλο” της ομάδας, όπως φανερώθηκε και στα πολύ δυνατά φιλικά επί αυστριακού εδάφους. Από την άλλη, όμως, απέτυχε να ενισχυθεί, απέτυχε να προσθέσει ποιότητα και λύσεις στο έμψυχο δυναμικό του στο σωστό timing, ώστε τα νέα πρόσωπα να είχαν ένα εύλογο χρόνο προσαρμογής στο σύνολο ενόψει των αγώνων για τον τρίτο προκριματικό.

Στις αρχές του καλοκαιριού και συγκεκριμένα στις 2 Ιουνίου αναφέραμε πως ο μεταγραφικός σχεδιασμός φέτος θα πρέπει εκτός από ευστοχία να έχει και ταχύτητα. Μετά τις πρώτες τέσσερις κινήσεις(Λοντίγκιν, Γκάνεα, Τσέριν, Μάγκνουσον) ο Παναθηναϊκός… σίγησε.

Η συνθήκη που δημιούργησε το Τριφύλλι στον ίδιο του τον εαυτό είναι αρκετά δύσκολη και ποδοσφαιρικά επίπονη, καθώς:

  • Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και δεν είχε ούτε έναν δημιουργικό μέσο. Κανέναν. Έλλειψη χαρακτηριστικών, έλλειψη αναβάθμισης, απουσία της απαιτούμενης ”χημείας”.
  • Ο Παναθηναϊκός στην Αυστρία μετά τον Αϊτόρ και τον Παλάσιος που είναι οι βασικοί του εξτρέμ, ήταν αναγκασμένος να χρησιμοποιεί τους νεαρούς Σαρδέλη και Κρυπαράκο ή τον Καμπετσή στα άκρα και σε περίπτωση που ένας από τους δύο πάθει το οτιδήποτε(τώρα χτυπάμε όποιο ξύλο είναι διαθέσιμο μπροστά μας), θα πάει στη Πράγα με τρομακτικές ελλείψεις στα άκρα της επίθεσης, καθώς ακόμη και… σήμερα να γίνει μεταγραφή winger, δύσκολα θα είναι έτοιμος σε δέκα ημέρες και φυσικά δύσκολα θα έχει μπορέσει να προσαρμοστεί στον επιθυμητό βαθμό για το παιχνίδι της ρεβάνς.
  • Ο Παναθηναϊκός και ενώ γνωρίζει από τον περασμένο Ιανουάριο πως έχει ανάγκη από έναν σέντερ φορ που να κάνει την διαφορά, ούτε στη κορυφή της επίθεσης ενισχύθηκε και πηγαίνει στα κρισιμότερα ματς της πενταετίας χωρίς έναν κεντρικό επιθετικό που θα του άλλαζε την ζωή και ενώ πέρσι πήρε πράγματα από τον Καρλίτος μόνο στο πρώτο τρίμηνο, τίποτα από τον Μακέντα που έγινε κάτοικος Τουρκίας και λίγα πράγματα από τον Ιωαννίδη των 6 τερμάτων σε 33 παιχνίδια.

Άρα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός και ενώ με την πρώτη τετράδα μεταγραφών κατάφερε να αναβαθμίσει το βάθος του, μπόρεσε δηλαδή να διατηρήσει τον ισχυρό ανταγωνισμό κάτω από τα δοκάρια(Μπρινιόλι-Λοντίγκιν), να δημιουργήσει συναγωνισμό στη θέση του αριστερού μπακ(Χουάνκαρ-Γκάνεα), να πάρει έναν στόπερ θεωρητικά καλύτερο από αυτόν που είχε(Μάγκνουσον αντί Βέλεθ) και να προσθέσει έναν έτοιμο παίκτη στη μεσαία γραμμή αντί ενός ”στοιχήματος”(Τσέριν αντί Λούντβκιστ), στο πιο σημαντικό κομμάτι της ενίσχυσής του ενόψει των προκριματικών, απέτυχε.

 

Καμία μεταγραφή δεν μπορεί να σου εγγυηθεί σίγουρη πρόκριση και επιτυχία. Μην λέμε τα ίδια. Όπως και καμία μη μεταγραφή δεν… υπογραφεί τον αποκλεισμό. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πιθανότητες. Πως αυξάνεις τις πιθανότητες σου να περάσεις; Είναι το ίδιο ο σημερινός Παναθηναϊκός με έναν Παναθηναϊκό που θα είχε δύο δημιουργικούς μέσους επιπέδου, έναν έστω εξτρέμ ακόμη και έναν σέντερ φορ κλάσης, οι οποίοι θα είχαν κάνει προετοιμασία με την ομάδα; Ρητορικά τα ερωτήματα.

Όταν ένας σύλλογος δεν εμπιστεύεται τις διαδικασίες του ποδοσφαίρου

Έχει χαθεί το μέτρημα με το πόσες φορές σε τούτη γωνιά έχουμε αναφερθεί στο πόσο λάθος λειτουργεί ο Παναθηναϊκός στο κομμάτι των μεταγραφών. Η κατάσταση είναι ”φωνή βοώντος εν τη ερήμω” αλλά τα αυτονόητα θα πρέπει να λέγονται. Μία, δύο, τρεις, εκατό φορές.

Θα έπρεπε στον σύλλογο να το είχαν καταλάβει το πρόβλημα όταν πέρσι τον Αύγουστο υπήρχε ο Παλάσιος και… μόνο ο Παλάσιος για την θέση του εξτρέμ, καθώς σε περίπτωση που η μεταγραφή δεν ολοκληρώνονταν οκτώ λεπτά πριν την λήξη της προθεσμίας, το ”τριφύλλι” δεν είχε δεύτερη επιλογή. Θα έπρεπε στον σύλλογο να το είχαν καταλάβει όταν τον περασμένο Ιανουάριο μεταγραφή μέσου(του Γκατσίνοβιτς) πιθανότατα δεν θα γινόταν αν δεν τον πρότεινε τον Σέρβο ο agent Μαλένοβιτς, δύο-τρεις μέρες πριν την λήξη της περιόδου.

Θα έπρεπε στον σύλλογο να το είχαν καταλάβει ρίχνοντας μια ματιά στο πως λειτουργούν οι κορυφαίες-και όχι μόνο- ευρωπαϊκές ομάδες στον τομέα του recruiting. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μεγάλωσε την δεξαμενή των επιλογών με την απόφαση της διοίκησης να διαθέσει σημαντικά ποσά, αλλά δεν έχει εικόνα της αγοράς, παρά μόνο από όσα προτείνουν οι ατζέντηδες.

 

Ένα μήνα πριν και χωρίς προφανώς να μπορούμε να φανταστούμε αυτό που έρχονταν, γράφαμε τα εξής, καθώς τίποτα και ποτέ δεν πρέπει να κρίνεται μόνο από το αποτέλεσμα.

”Από κει και πέρα, υπάρχει ακόμη ένας «εχθρός». Ο τρόπος που λειτουργεί ο Παναθηναϊκός ως σύλλογος στο κομμάτι των μεταγραφών. Δεν θα ξαναγράψουμε τα ίδια και τα ίδια, πράγματα αυτονόητα, ειπωμένα και ποδοσφαιρικά σωστά. 27 Ιουνίου ο σύλλογος δεν θα έπρεπε να ψάχνει παίκτες, να κοιτάζει περιπτώσεις, να αναζητά στόχους. Οι στόχοι θα έπρεπε να είναι γνωστοί, δεδομένοι και να γίνονται διαπραγματεύσεις από την επομένη του τελικού και έπειτα και ό,τι καλό προκύψει μέσα στο καλοκαίρι… ευπρόσδεκτο. Ο οργανισμός των «πρασίνων» λειτουργεί εντελώς πρόχειρα και δίχως την απαιτούμενη δομή και οργάνωση σε αυτό το κομμάτι. Χωρίς πλήρως στελεχωμένο και οργανωμένο στα πρότυπα της εποχής τμήμα scouting, χωρίς αθλητικό και τεχνικό διευθυντή που να μπορούν να βάλουν «σφραγίδα» και χωρίς εμπιστοσύνη στις διαδικασίες του αθλήματος, ο Παναθηναϊκός… πυροβολεί τα πόδια του και ας μην το καταλαβαίνει”.

Ένα μήνα, δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε ούτε ένα σημείο στίξης. Ο Παναθηναϊκός δεν εμπιστεύεται τις διαδικασίες και το ίδιο το άθλημα τον τιμωρεί σκληρά.

Οι επιλογές από το πάνω το ράφι και το ”σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια”

Χωρίς διαδικασίες, χωρίς ικανοποιητικό αριθμό επιλογών και με τον υπεύθυνο των αποφάσεων, δηλαδή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να είναι κατά δήλωσή του παρά πολύ δύσκολος στο ”αυτόν θέλω”, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει και λίγο τις συγκυρίες μαζί του για να μπορούσε να… γλιτώσει από την συνθήκη που ζει τώρα. Ούτε καν. Οι ”πράσινοι” έχουν βάλει στη διαπασών το ”σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια”, έχοντας φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις να ανταλλάξουν συμβόλαια με ποδοσφαιριστές από το πάνω ράφι και τελευταία στιγμή οι υποψήφιοι να κάνουν πίσω.

Eίτε γιατί προέκυψε πρόταση από καλύτερο πρωτάθλημα, είτε για οικογενειακούς λόγους, είτε για μια σειρά από λεπτομέρειες που μέχρι τώρα ήταν πάντα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε, γνωρίζοντας κάποιες από τις περιπτώσεις που έψαξε το Τριφύλλι και κινήθηκε για την απόκτησή τους. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα αυτή την στιγμή. Ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι πραγματικά προσπαθεί να ντύσει στα πράσινα, παίκτες που θεωρητικά πάντα θα του κάνουν μεγάλη διαφορά και θα του αλλάξουν την ζωή, παίκτες που 2-3 από αυτούς να είχαν υπογράψει σήμερα, το κλίμα στις τάξεις των φιλάθλων θα ήταν ”πάμε για πρωτάθλημα” και όχι ”ήμαρτον πάρτε κανέναν παίκτη”.

 

Ο κόσμος, όμως, είναι ο κόσμος, έχει τα δικά του δίκια, τον δικό του τρόπο σκέψης και έχει μάθει να κρίνει τα πάντα εκ του αποτελέσματος. Στο φετινό καλοκαίρι, πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι η γκρίνια δεν είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αρκεί φυσικά να μιλάμε για γκρίνια και όχι για ισοπέδωση των πάντων…

Αυτά, λοιπόν, για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, καθώς όπως είχαμε αναφέρει στις 28 Ιουνίου, θα ήταν αντιποδοσφαιρικό και άκυρο να κάναμε το πρώτο ταμείο ένα μήνα πριν. Ένα μήνα σχεδόν μετά ο Παναθηναϊκός παίρνει βαθμό κάτω της βάσης και η επόμενη ”σούμα” θα γίνει στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, με την ελπίδα να μην πληρώσει ο σύλλογος αυτή την συνθήκη στα παιχνίδια με την Σλάβια και έχοντας πάρει το μάθημα(χωρίς πάθημα) να αρχίσει να λειτουργεί ορθολογικά, σεβόμενος και εμπιστευόμενος διαδικασίες που κυριαρχούν στην συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών συλλόγων εδώ και περίπου δύο δεκαετίες…

πηγή: gazzetta.gr

Ανοιχτό για δανεισμό του Αθανασακόπουλου

Previous article

Με «οδηγό» σου την Αθλέτικ Μπιλμπάο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.