Επιστροφή στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια και ταυτόχρονα διαχείριση περιόδου με έξτρα και σημαντική διοργάνωση, ως πρωτόγνωρη κατάσταση για την πλειοψηφία του ρόστερ.
Προετοιμασία με μεγαλύτερη ηρεμία απ’ τους υπόλοιπους που θα συμμετάσχουν στην Ευρώπη. Λόγω ενός προκριματικού λιγότερου. Ρόστερ που έχει τον κορμό του, ειδικά σε επίπεδο βασικών επιλογών όπου και θα υπάρξουν σημαντικές προσθήκες, όχι όμως υπερβολικά πολλές. Ίδιος προπονητής. Στοιχεία που για κάθε ομάδα είναι στα μεγάλα συν. Έτσι και στον Παναθηναϊκό προφανώς.
Αναφορικά με το «τριφύλλι» όμως, έρχεται να μπει ένα σημαντικό «αλλά» στην κουβέντα. Σημείωση που έχει να κάνει με τη δυσκολία διαχείρισης μιας κατάστασης που θεωρητικά ήσουν άριστος γνώστης της, όμως τα τελευταία χρόνια την ξέχασες. Άρα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο τωρινός Παναθηναϊκός είναι άπειρος αναφορικά με την Ευρώπη.
Το βασικό και ο πρώτος στόχος, προφανώς και είναι η είσοδος στους ομίλους του Conference League. Ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δε δίστασε να το αναφέρει ως αναγκαιότητα κι όχι απλά στόχο. Ο τεχνικός των «πράσινων» είπε πως θα είναι μάταιη η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, αν το «τριφύλλι» δεν φτάσει τουλάχιστον στη φάση των ομίλων. Νοοτροπία που αρμόζει στον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα δείχνει το βασικό μέλημα μιας περίεργης σεζόν.
Προφανώς και είναι περίεργη, διότι μέσα σε όλα θα έχουμε τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κατά συνέπεια μια δεύτερη προετοιμασία μέσα στο χειμώνα. Ταυτόχρονα θα πιεστούν σημαντικά οι εβδομάδες πριν το Μουντιάλ. Για να βγει το πρόγραμμα με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συν τα ματς Πρωταθλήματος.
Ο Παναθηναϊκός πέντε χρόνια έχει ξεχάσει τι θα πει Ευρώπη. Οπότε η τύχη του στη σεζόν, θα κριθεί από τη συνολική διαχείριση των εκτός συνόρων υποχρεώσεων. Με το καλό να φτάσουν οι «πράσινοι» στους ομίλους φυσικά. Ακολούθως θα πρέπει να διαχειριστούν τα ματς μεσοβδόμαδα, με τη σπουδαιότητα και τη σημασία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων.
Την περασμένη σεζόν το «τριφύλλι» ανταποκρίθηκε άψογα στο τέλος της περιόδου με τα συνεχόμενα κρίσιμα ματς των play offs. Ακόμη κι έτσι όμως, η Ευρώπη είναι κάτι διαφορετικό. Παίρνει ενέργεια, οι παίκτες θέλοντας και μη δίνουν εκεί τεράστια σημασία οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να την «πατήσεις» αν δεν έχεις σωστή νοοτροπία στα ματς πριν ή μετά τα ευρωπαϊκά.
Επιπρόσθετα, εκεί που είχες μάθει να διαθέτεις την ηρεμία προετοιμασίας αγώνων Πρωταθλήματος, το διάστημα αυτό θα συρρικνωθεί στο τριήμερο. Σωματικά και πνευματικά το ρόστερ του Παναθηναϊκού θα μπει σε μια συνθήκη που δε θα αφορά κάποιες εβδομάδες όπως στα play offs, αλλά σχεδόν όλη τη σεζόν.
Εκεί ακριβώς είναι το σημείο κλειδί. Οι «πράσινοι» έχουν την ευτυχία να διαθέτουν έναν προπονητή που ξέρει καλά τι σημαίνει Ευρώπη. Αλλά και πάλι θα έχει να διαχειριστεί ένα ρόστερ το οποίο στην πλειοψηφία του δεν έχει εμπειρία σημαντική από διοργανώσεις της UEFA.
Προφανώς και πολλά θα καθοριστούν από το επίπεδο της ενίσχυσης. Τόσο ποιοτικά-ηγετικά, όσο και ποσοτικά. Αλλά ακόμη κι αυτό, δε λύνει το γρίφο σε επίπεδο νοοτροπίας. Γιατί πολλές φορές η κούραση ή η έλλειψη συγκέντρωσης, είναι κυρίως πνευματικά και όχι σωματικά.
Φαινομενικά το «τριφύλλι» μειονεκτεί σε αυτό το επίπεδο. Επαναλαμβάνουμε, μην κοιτάτε την ιστορία και το συνολικό παρελθόν. Μένουμε στην τωρινή ομάδα και τις εμπειρίες της. Οπότε όχι δεν υπάρχει εμπειρία, θα είναι καταστάσεις σχεδόν πρωτόγνωρες. Το πώς θα διαχειριστεί ο Παναθηναϊκός αυτή τη σπουδαία λεπτομέρεια, καθορίζει το σύνολο της σεζόν του.
Πρώτα και πάνω απ’ όλα, να περάσει με το καλό στους ομίλους. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσεις την απειρία σου, είναι να συλλέξεις εμπειρίες. Ακόμη κι αν αυτές μοιάζουν με αποτυχημένες απόπειρες κάποιες φορές. Αποτελούν μαθήματα από κάθε άποψη. Το περίφημο «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός» επιστρέφει και αποτελεί αιτία χαράς προφανώς. Απλά ακόμη στο τέλος της φράσης υπάρχει ένα ερωτηματικό αναφορικά με την αντίδραση της ομάδας στις απαιτήσεις των αυξημένων υποχρεώσεων. Τόσο σε όγκο αγώνων όσο και σε σημασία.
Comments