0

Αυτά είναι τα κοινά στοιχεία του ”τριφυλλιού” της σεζόν 2013-14 με φέτος.

Αν ρίξουμε μία ματιά στην ομάδα του Παναθηναϊκού το 2014 και το 2022, δηλαδή τις δύο τελευταίες φορές όπου το ”τριφύλλι” πήρε ένα τρόπαιο, θα δούμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Βάζοντας τα πράγματα σε μία σειρά και βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε αλλά και τώρα, θα βρούμε κάποιες σημαντικές ομοιότητες.

Αρχικά, ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό της τότε ομάδας με τώρα, είναι ότι και τις 2 χρονιές ο σύλλογος προερχόταν από κακές έως και τραγικές σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, και την σεζόν 2013-14, αλλά και την φετινή, ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε την χρονιά εκτός Ευρώπης. Σε περίπτωση που δεν το θυμάστε, οι ”πράσινοι” την σεζόν 2012-13, είχαν τερματίσει στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Super League. Επίδοση η οποία συνιστά μία από τις χειρότερες στην ιστορία του ”συλλόγου” από καταβολής Ελληνικού πρωταθλήματος.

Μάλιστα, το ”τριφύλλι” δεν είχε καταφέρει καν να βρεθεί στα πλέι οφ του πρωταθλήματος (τότε ο πρώτος της κανονικής διάρκειας έπαιρνε κατευθείαν το πρωτάθλημα, ενώ οι θέσεις 2-5 οδηγούσαν στα πλέι οφ). Να τονίσουμε για την ιστορία πως Πέμπτος είχε τερματίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ στην πεντάδα δεν βρίσκονταν καν οι Άρης και ΑΕΚ. Οι μεν μάλιστα, είχαν φτάσει κοντά στον υποβιβασμό, τερματίζοντας στην 13η θέση, ενώ οι δε υποβιβάστηκαν, γράφοντας την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας τους. Την πεντάδα συμπλήρωναν οι ΠΑΟΚ Αστέρας Τρίπολης και Ατρόμητος, αλλά και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός.

Φέτος, ο Παναθηναϊκός προερχόταν ξανά από καταστροφική σεζόν. Πέρυσι το ”τριφύλλι”, είχε τερματίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, χάνοντας έτσι το τρένο της Ευρώπης. Να τονίσουμε, πως σε αντίθεση με πριν 8 χρόνια, φέτος και πέρυσι έδιναν μονάχα οι πρώτες 4 θέσεις ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τότε, έβγαιναν στην Ευρώπη μόνο οι πρώτοι 5. Εδώ, να επισημάνουμε πως, και την σεζόν 2013-14, αλλά και την σεζόν 2020-21, η ομάδα είχε κάνει λανθασμένες όπως φάνηκε εν τέλη επιλογές προπονητών, αλλάζοντας τους έτσι σαν τα πουκάμισα.

Συνεχίζοντας, το δεύτερο κοινό στοιχείο της ομάδας του 2013-14 με αυτή του 2021-22, είναι ότι είχαν και οι 2 ομάδες καινούργιο προπονητή. Τότε, ο Γιάννης Αναστασίου, ήταν αυτός ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία του τεχνικού, το καλοκαίρι του 2013, με την ελπίδα να επαναφέρει σιγά σιγά τον σύλλογο εκεί που του αρμόζει. Μα πρώτα από όλα, να τον επαναφέρει στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρωπαϊκή έξοδο. Φέτος, όπως είναι γνωστό, αυτό ανέλαβε να κάνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Τέλος, το τρίτο κοινό χαρακτηριστικό, είναι πως και την σεζόν 2013-14 αλλά και φέτος, η ομάδα πέτυχε τους στόχους της. Και το πιο σημαντικό από όλα, ότι όπως και τώρα, έτσι και τότε, έδειξε πως έχει προοπτική και ελπίδα για το άμεσο μέλλον. Και τις δύο σεζόν, η ομάδα κατάφερε με σωστές επιλογές, στην θέση του προπονητή αλλά και των παικτών, να φτιάξει ένα ρόστερ το οποίο κατάφερε να επιστρέψει στην Ευρώπη, αλλά και να κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας. Τότε μάλιστα, οι ”πράσινοι”, κατέλαβαν την 2η θέση του πρωταθλήματος, εν μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ. Επίδοση φοβερή, αν υπολογίσουμε την χρηματιστηριακή αξία του τότε ρόστερ, σε σχέση με αυτή του ΠΑΟΚ για παράδειγμα ο οποίος είχε τερματίσει 3ος.

Η επιλογή του Γιάννη Αναστασίου τότε, αλλά και του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πέρυσι, ήταν λυτρωτικές για το ”τριφύλλι”. Ενώ παίκτες κλειδιά τότε, όπως ο Μάρκους Μπέργκ και ο Ντάνιελ Πράνιτς, ήρθαν και ανέβασαν ένα επίπεδο την ομάδα. Τώρα, αυτό συνέβη με ποδοσφαιριστές επιπέδου, όπως ο Σεμπαστιάν Παλάσιος και ο Ρούμπεν Πέρεθ.

πηγή: paopantou.gr

Τα πάντα για να μπει ομίλους ο Παναθηναϊκός – Να βάλει βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Previous article

Παπαπέτρου: «Πλέον βρισκόμαστε σε καλό στάδιο – Είμαστε ανυπόμονοι για τον στόχο μας»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.