O Ιβάν Γιοβάνοβιτς που ξύπνησε τον γίγαντα που λέγεται Παναθηναϊκός
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξύπνησε τον κοιμώμενο γίγαντα που λέγεται Παναθηναϊκός. Ανέλαβε το καλοκαίρι μία ομάδα άρρωστη, με παίκτες που δεν είχαν τα παραμικρό συναισθηματικό δέσιμο με την εξέδρα, που βρίσκονταν σε πολύ κακό αγωνιστικό επίπεδο και η εικόνα που έδειχναν αδικούσε τον εαυτό τους.
Ανέλαβε έναν σύλλογο βουτηγμένο στην εσωστρέφεια και στην μιζέρια. Μία ομάδα που είχε σταματήσει να χαίρεται και δεν επέτρεπε σε κανέναν να κάνει θετικές σκέψεις για αυτήν. Το απαγόρευαν οι ίδιοι της οι οπαδοί. Με έναν χρόνο σωστής και σοβαρής δουλειάς τα έφερε όλα τούμπα. Άλλαξε την πραγματικότητα του ελληνικού ποδόσφαιρου, καθώς επανέφερε στους μεγάλους τον Παναθηναϊκό και επίσημα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ.
Έπιασε τον σφυγμό του Παναθηναϊκού
Προσφέρει το δικαίωμα στον Αλαφούζο, στον άνθρωπο που τον προσέλαβε, να αισιοδοξεί πως μπορεί γυρίσει την κατάσταση, μα πάνω από όλα ένωσε ξανά τον κόσμο με την ομάδα. Τον φίλαθλο με τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού.
Μπήκε να κερδίσει τον ΠΑΟΚ παίζοντας το δικό του ποδόσφαιρο
Ο Παναθηναϊκός άξιζε να φθάσει μέχρι το τέλος, άξιζε να σφραγίσει με τίτλο, την επιστροφή του. Στον τελικό μπήκε δυνατά, με στόχο να κερδίσει την ομάδα που τον βασάνισε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας.
Το “τριφύλλι” ήθελε να νικήσει τον ΠΑΟΚ παίζοντας το ποδόσφαιρό του. Πήρε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα. Είχε την ενέργεια του παιχνιδιού, μία ασφαλή κατοχή μπάλας, έβγαζε επιθετικότητα με τα ανεβάσματα των δύο ακραίων μπακ, είχε μέσα στο παιχνίδι τον Αίτορ κρατώντας την δεξιά του πλευρά δυνατή.
Δεν δημιούργησε τις ευκαιρίες που του έδινε ο αγώνας στο διάστημα της κυριαρχίας του
Σε αυτόν τον χώρο ο Παλάσιος προσπαθούσε να παίξει στο ένας με έναμ τον Βιεϊρίνια, ενώ ο Μπίσεσβαρ δεν ακολουθούσε τα ανεβάσματα του Κώτσιρα. Ο Παναθηναϊκός δεν αξιοποίησε αυτήν την πραγματικότητα που είχε δημιουργηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Δεν βρήκε τις ευκαιρίες που θα μπορούσε στο πρώτο ημίχρονο με βάση την εικόνα του παιχνιδιού.
Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν πως πήρε δύο κίτρινες κάρτες από την τριάδα χαφ του ΠΑΟΚ, μέχρι που ήρθε το βαρίσιο πέναλτι που πήρε ο Γκατσίνοβιτς. Ασφαλώς και είναι ένα πέναλτι που δεν μπορεί να δοθεί σε πρώτο χρόνο με τα μάτια του διαιτητή, αλλά την ίδια στιγμή δεν γίνεται να μην δοθεί την εποχή του VAR. Ο Γκατσίνοβιτς, θέλει να σκοράρει και ο Βιείρίνια χτυπά το μέρος με το οποίος προσπαθεί ο Σέρβος χαφ, να εκτελέσει.
Η διακοπή ασφαλώς και δεν βοήθησε τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το μομέντουμ του τέρματος που σημείωσε. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο ΠΑΟΚ είχε την μοναδική του καλή στιγμή, με την κεφαλιά του Άκπομ που σταμάτησε ο Μπρινιόλι.
Αγχωτικό κοουτσάρισμα από τον Λουτσέσκου
Στην επανάληψη ο Λουτσέσκου έδειξε πως έχει αντιληφθεί πως υπάρχει πρόβλημα στην πλευρά που ο Παναθηναϊκός έχει τους Κώτσιρα, Παλάσιος. Προσπάθησε να την ενισχύσει βγάζοντας τον Βιεϊρίνια από το γήπεδο – κόστισε η επιλογή του, να τον ξεκινήσει – τοποθετώντας στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου τον Μπίσεσβαρ, στην θέση του επιτελικού χαφ και τον Καντουρί στα αριστερά.
Έδειξε πάντως σαν να είναι μπερδεμένος ο Ρουμάνος τεχνικός, πήγε σε ένα αγχωτικό κοουτσάρισμα και έπαιξε νωρίς όλα του τα χαρτιά. Στο 67ο λεπτό είχε συμπληρώσει όλες τις αλλαγές του, έκλεισε το παιχνίδι με τον Καντουρί στην θέση του επιτελικού χαφ, τον Μίτριτα αριστερά, τους Σβαμπ, Κούρτιτς στον άξονα. Κάπως έτσι, μην έχοντας άλλη αλλαγή, απώλεσε το δικαίωμα να παίξει στο τελευταίο κομμάτι του τελικού το χαρτί των δύο επιθετικών. Ένα τρικ για παράδειγμα που είχε φέρει το χρυσό, γκολ στην παράταση στο Καραϊσκάκης στον ημιτελικό.
Με δύο 6άρια και παιχνίδι χώρου, από το 67ο λεπτό
Την ώρα που ο Λουτσέσκου, ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, ο Γιοβάνοβιτς, άρχισε να παίζει το δικό του παιχνίδι από τον πάγκο. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση του, να αποσύρει στο 67ο λεπτό από το γήπεδο τον Βιγιαφάνιες, να πάει στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα σε καθαρό σχήμα με δύο 6άρια και να ψάξει το δεύτερο τέρμα με απομόνωση της επιθετικής τετράδας και αποκλειστικά με παιχνίδι χώρου δεν του βγήκε.
Τον κράτησε πίσω τον Παναθηναϊκό ο Σέρβος και επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει ευκαιρίες, αφού ο “Δικέφαλος” δεν είχε τίποτα να χάσει και τα έπαιξε όλα για όλα, δημιουργώντας ευκαιρίες και να έχει την μεγάλη στιγμή με την κεφαλιά του Σβαμπ, την οποία έκοψε ο Κώτσιρας πάνω από την γραμμή.
Κέρδισε η ομάδα που ήταν έτοιμη να παίξει τα πάντα
Στο τέλος κέρδισε η ομάδα που δούλεψε καλύτερα το αρχικό της σχέδιο και έδειξε πως ήταν σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αυτή την εποχή και ήθελε περισσότερο το Κύπελλο.
Ο Γιοβάνοβιτς με τον τρόπο που δούλεψε όλη την χρονιά κατάφερε στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν να δημιουργήσει έναν Παναθηναϊκό, ικανό να ακολουθήσει όλα τα συστήματα και να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες ενός αγώνα. Αυτός ήταν και λόγος που κατάφερε σε αυτό το διάστημα να πάρει ό,τι χρειαζόταν σε κάθε παιχνίδι.
Ο Σέρβος πρώτα έμαθε στην ομάδα του να κάνει το δύσκολο, το θεμελιώδες. Έμαθε στον Παναθηναϊκό να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, να στέκεται στο γήπεδο σαν μεγάλη ομάδα.
Από την στιγμή που το “τριφύλλι” είχε διδαχτεί πώς είναι να δημιουργεί, πώς να κυριαρχεί στα παιχνίδια του, η διαφορά έγινε όταν κατάφερε να περάσει μέσα στο παιχνίδι του και τον κυνισμό. Όταν κατάφερε να κάνει την ομάδα πιο σκληρή χωρίς μπάλα και πιο καπάτσα στο παιχνίδι της. Όταν έγινε αυτό το πάντρεμα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πετύχει όλους τους στόχους του.
Comments