Η κίνηση-ματ του προέδρου του Παναθηναϊκού Α.Ο. που άλλαξε τα δεδομένα για τον τίτλο κι έφερε το Τριφύλλι ξανά στην θέση όπου ανήκει, την κορυφή του βόλεϊ γυναικών για 25η φορά.
Παίκτριες, προπονητές, μέλη της ομάδας, γιορτάζουν μια τεράστια επιτυχία. Η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού, στέφθηκε πρωταθλήτρια στο κλειστό του Ρέντη, τελειώνοντας την πρωτοκαθεδρία του αιωνίου αντιπάλου μέσα στο σπίτι του. Με τρόπο εμφατικό.
Η επιτυχία πάντα πρέπει να μοιράζεται, ειδικά στα ομαδικά αθλήματα. Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι για αυτό το πρωτάθλημα, δικαιωματικά ανήκει στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Α.Ο.
Ο Τάκης Μαλακατές, πέρα απ’ την καθοριστική συμβολή στο σύνολο της πορείας της ομάδας, πήρε πάνω του και την πιο καθοριστική απόφαση της σεζόν.
Μόλις το Τριφύλλι βρέθηκε να χάνει μέσα απ’ τα χέρια του (από το +7) το πλεονέκτημα έδρας, πήρε μια δύσκολη απόφαση. Να αλλάξει προπονητή παίζοντας κυριολεκτικά «όλα για όλα».
Ο Οικονόμου έφυγε και άφησε τη θέση του στον Σέρβο Γκάιτς. Τεχνικός εγνωσμένης αξίας, με τα λόγια να περιττεύουν απ’ τη στιγμή που πήγε και πήρε το πρωτάθλημα επαναφέροντας τις Πράσινες στην κορυφή «σπάζοντας» την έδρα του Ολυμπιακού. Με παραστάσεις, ταμπεραμέντο και γνώση της ελληνικής πραγματικότητας καθώς μέχρι πρότινος ήταν στον ΑΟ Θήρας.
Όταν ο Μαλακατές έλαβε την απόφαση για αλλαγή προπονητή, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και πολύπλευρες. Ακόμη και οι φίλοι του Παναθηναϊκού φάνηκε να αντιδρούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν γνώριζαν τι συνέβαινε εντός της ομάδας. Οπότε η αντίδρασή τους έμοιαζε λογική.
Κανείς δεν ξεχνά πως ο Οικονόμου είναι αυτός που ήταν στον πάγκο στην κατάκτηση του κυπέλλου (κερδίζοντας μάλιστα μέσα στο Ρέντη τον Ολυμπιακό), ενώ είχε σημαντική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή πορεία μέχρι το άδοξο τέλος της παρουσίας του Παναθηναϊκού εκτός συνόρων. Υπήρξε φθορά και χωρίς να είναι απαραίτητα δική του ευθύνη η κατάσταση, πλήρωσε το μάρμαρο μιας αλλαγής που εκείνο το διάστημα κρίθηκε απαραίτητη από τη διοίκηση για να… πατηθεί ένα κουμπί. Της ψυχολογίας και όχι μόνο.
Πέρα απ’ τον κόσμο, έντονη αντίδραση υπήρξε και από τα ΜΜΕ που απευθύνονται στον κόσμο του Ολυμπιακού. Σε τέτοιο σημείο που λοιδορούσαν τον Γκάιτς, μιλώντας για «λευκή πετσέτα» που πέταξε το Τριφύλλι. Παράλληλα και η εσωτερική αντιπολίτευση που ακόμα και στα καλά χρόνια του συλλόγου δεν λείπει, ανοιχτά και δημόσια τάχθηκε ενάντια στην αλλαγή προπονητή. Που τελικά έκρινε το πρωτάθλημα.
Η πορεία των πραγμάτων, αποδεικνύεται το ποιος δικαιώθηκε και ποιος είχε δίκιο. Το ποιος πιστώνεται σε τεράστιο βαθμό το θρίαμβο του Παναθηναϊκού με την επιστροφή στην κορυφή. Ο Γκάιτς με άψογο τρόπο καθοδήγησε την ομάδα του, με τη Μανωλίνα Κωνσταντίνου διαγώνιο, με την Γκρόθες σεληνιασμένη. Τακτικά και ψυχολογικά άλλαξε τα δεδομένα ακριβώς στο βαθμό που χρειαζόταν για το θρίαμβο.
Έτσι ο Παναθηναϊκός επανήλθε εκεί που του αρμόζει να βρίσκεται. Πανηγυρίζοντας ξανά πρωτάθλημα, ενώ ήδη έχει πάρει και το κύπελλο. Σε μια σειρά τελικών που αν είχε το πλεονέκτημα έδρας, η «σκούπα» θα ήταν το πιθανότερο σενάριο.
Ίσως η γλύκα να είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα. Με τίτλο στην έδρα του αιωνίου. Έναν τίτλο που έχει πολλούς πατεράδες (Θάνος Αραγιάννης ως κύριος χορηγός, Δημήτρης Βρανόπουλος ως ο μεγάλος αιμοδότης του Ερασιτέχνη κ.α) αλλά κυρίως το όνομα του Τάκη Μαλακατέ. Ο οποίος παραγοντικά χειρίστηκε άψογα τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που έδειχνε να χάνεται η γη κάτω απ’ τα πόδια του Παναθηναϊκού.
Η διορατικότητα και ορθή κρίση διαχωρίζει τους παράγοντες που μπορούν να ηγηθούν μεγάλων συλλόγων. Επαναφέροντας στο σωστό timing την ηρεμία, αγωνιστική και ψυχολογική. Επαναφέροντας το Τριφύλλι στο θρόνο του.
Comments