Εδώ και λίγες ημέρες το κλειστό του ΟΑΚΑ ανήκει και επίσημα στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός και θυμούμαστε τις 10 ποιο μεγάλες και χαρακτηριστικές στιγμές των «πρασίνων»
- Το πρώτο επίσημο παιχνίδι
- Το πρώτο πρωτάθλημα
- Το Final 4 της EuroLeague
- Το πρώτο triple crown
- Για πάντα στην οροφή του ΟΑΚΑ ο εμβληματικός αρχηγός
- Η μοναδική υποδοχή στον Ομπράντοβιτς
- «Honouring Our Legacy»
- «Diamonds are forever»
- Η αποθέωση του μπάσκετ
- Στον ουρανό του ΟΑΚΑ οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος
Ποιος να το περίμενε και ποιος να το είχε φανταστεί…
Όταν στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, τη μέρα που ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έδινε το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ιστορίας του στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ότι ύστερα από 26,5 χρόνια ή αν προτιμάτε ύστερα από 9.718 μέρες θα έκανε το μεγαλύτερο γήπεδο της Ελλάδας, δικό του!
Την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι το ΟΑΚΑ πέρασε στα χέρια της «πράσινης» ΚΑΕ για τα επόμενα 49 χρόνια και ότι θα μπορεί να το εκμεταλλευτεί πλήρως με όποιον τρόπο επιθυμεί! Αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός έχει γνωρίσει μεγάλες στιγμές στο διάστημα που μεσολάβησε με αποκορύφωμα την κατάκτηση έξι ευρωπαϊκών τροπαίων, τα οποία και «παρέλασαν» από το παρκέ και τους διαδρόμους του γηπέδου.
Με αφορμή την ιστορική, αυτή, απόφαση, θυμηθήκαμε 10 χαρακτηριστικές στιγμές που έζησαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.
Το πρώτο επίσημο παιχνίδι
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, το κλειστό του ΟΑΚΑ «πρασίνισε» για πρώτη φορά, όταν και άνοιξε τις θύρες του προκειμένου να υποδεχθεί τους φίλους της ομάδας για την πρώτη ανοικτή προπόνηση με τον Ντομινίκ Ουίλκινς στο ρόστερ του. Ύστερα από τρεις εβδομάδες, ο Παναθηναϊκός «εγκαινίασε» τη νέα έδρα του μετά τη «μετακόμιση» από το κλειστό της Γλυφάδας, οταν και φιλοξένησε τον Πανιώνιο στην πρεμιέρα της Α1 την πρώτη ημέρα του Οκτωβρίου.
Το «παρών» είχαν δώσει περίπου 10.000 φίλοι της ομάδας, οι οποίοι ήθελαν να αποθώσουν δια ζώσης τα νέα αστέρια του Παναθηναϊκού και ειδικά τον «Human Highlight Film». Εκείνος από τη πλευρά τουήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το… έξω από τα νερά του, ντεμπούτο του, τρεις ημέρες νωρίτερα στο Κάουνας (9π., 0/3τρ.) κόντρα στη Ζάλγκιρις. Όπως και έγινε. Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τον αξιόμαχο Πανιώνιος με 92-86 και ο Ουίλκινς είχε αγωνιστεί 37:16 έχοντας 22 πόντους με 7/16 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 5/7 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 λάθη. Ο Νίκος Οικονόμου είχε… κλέψει τη δόξα από τον δημοφιλή συμπαίκτη του έχοντας 24 πόντους με 6/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 6/6 βολές, 5 ασίστ και 3 ριμπάουντ!
Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 11 (2/3τρ.), Παταβούκας 13 (4/4τρ.), Οικονόμου 24 (2/2τρ.), Κόρφας 2, Γιαννάκης 7 (1), Βράνκοβιτς 11 (13ριμπ.), Ουίλκινς 22 (1), Πετσάρσκι 2.
Πανιώνιος (Ίβκοβιτς): Μποσγανάς 14 (2), Καλαϊτζής 5 (1), Κικίλιας 8 (2), Γέλιτς 12 (11ριμπ.), Ντίνκινς 19 (1/6τρ., 7ασ.), Τσόπης 4, Καράγκουτης 24 (2).
Το πρώτο πρωτάθλημα
Έπρεπε να περάσουν 14 ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ. Μετά το πρωτάθλημα του 1984 και τις συνεχόμενες αποτυχίες στους τελικούς με τον Ολυμπιακό έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι «πράσινοι» πανηγύρισαν στο κλειστό του ΟΑΚΑ την κατάκτηση του τίτλου, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία μίας μοναδικής δυναστείας. Στον 5ο τελικό της σειράς είχαν νικήσει με 68-58 τον εξαιρετικό ΠΑΟΚ της σεζόν 1997-98 και με 3-2 νίκες είχαν «σκαρφαλώσει» στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Το βράδυ της 24ης Μαΐου 1998 είχαν βρεθεί στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων 20.000 φίλοι της ομάδας οι οποίοι αποθέωσαν τους παίκτες του Λευτέρη Σούμποτιτς, με τους Ράτζα, Σκοτ, Αλβέρτη, Χριστοδούλου και Οικονόμου να αποτελούσαν τα μεγαλύτερα ονόματα του -τότε- πράσινου ρόστερ. Ο Αμερικανός ΝΒΑer και άλλοτε μέλος της χρυσής ομάδας του «showtime» των Λέικερς, ήταν εκείνος που είχε «υπογράψει» τη νίκη στο παιχνίδι που χάρισε το 20ο (έως εκείνη τη χρονιά) πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού.
Παναθηναϊκός (Σούμποτιτς): Αλβέρτης 13 (1), Καλαϊτζής 7, Κοχ 2, Παταβούκας 2, Οικονόμου 5, Χούπμαν 2, Σκοτ 23, Μαρτίνεθ 1, Ράτζα 13, Βουρτζούμης.
ΠΑΟΚ (Σερφ): Νικολαΐδης 7, Μπουντούρης, Στογιάκοβιτς 14 (2), Μπαλογιάννης 7 (1), Κακιούσης, Ρόουαν 7 (1), Μοράλες 7, Μακ Ρέι 10, Σακλφορντ 6, Γιαννούλης.
Το Final 4 της EuroLeague
Τον Μάιο του 2007 το κλειστό του ΟΑΚΑ γνώρισε μεγάλες στιγμές με τη διεξαγωγή του Final 4 της EuroLeague. Ο Παναθηναϊκός ήταν «πιστός» στο ραντεβού του με την τελική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και έμελλε να κάνει παράσταση… τέταρτου αστεριού! Το τριήμερο 4-6 Μαΐου οι «πράσινοι» γνώρισαν μεγάλες στιγμές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους και τη… ρεβάνς από την Ταού Κεράμικα (σ.σ. νυν Μπασκόνια) για το αποκλεισμό από το Final 4 της Πράγας έναν χρόνο νωρίτερα.
Στον ημιτελικό είχαν νικήσει τους Βάσκους με 67-53 και στον τελικό θα αντιμετώπιζαν την άκρως φορμαρισμένη και… απόλυτη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Σ’ ένα παιχνίδι διαφήμιση του μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει με 93-91 κατακτώντας το 4ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία του και μάλιστα μπροστά σε 18.000 και πλέον φιλάθλους του, οι οποίοι… παραληρούσαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.
Το πρώτο triple crown
Δεν είχαν περάσει καλά-καλά δύο μήνες από την κατάκτηση της EuroLeague στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ήρθε να προστεθεί και το πρωτάθλημα, το οποίο θα «σφράγιζε» το πρώτο triple crown της ιστορίας του. Σε μια συγκλονιστική σειρά με τον Ολυμπιακό στους τελικούς του πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» έριξαν με τον καλύτερο τρόπο τους τίτλους τέλους μια ονειρικής χρονιάς μπροστά σε 18.000 και πλέον οπαδούς τους.
Στις 19 Ιουνίου 2007 είχε διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ ο 5ος τελικός του πρωταθλήματος. Ο νικητής θα κατακτούσε τον τίτλο καθώς στα τέσσερα παιχνιδια που είχαν προηγηθεί, οι δύο ομάδες είχαν εκμεταλλευτεί τις έδρες τους, έχοντας κάνει το 2-2 στη σειρά. Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος πραγματοποιώντας το πρώτο του triple crown στο ΟΑΚΑ καθώς είχε επικρατήσει εύκολα των «ερυθρόλευκων» με 89-76 και τον Δημήτρη Παπανικολάου να αποτελούσε τον «κρυφό άσο» στο μανίκι του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 8 (2), Διαμαντίδης 8 (1), Παπανικολάου 12 (2), Μπετσίροβιτς 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Μπατίστ 15, Χατζηβρέττας 5 (1), Ντικούδης, Τσαρτσαρής 11, Τομάσεβιτς 4, Βούγιανιτς 4
Ολυμπιακός (Γκέρσον): Πεν 8 (1), Παπαμακάριος, Ακερ 12 (1), Ματσιγιάουσκας 10 (1), Μπουρούσης 8 (1), Ντόμερκαντ 5, Χαρίσης 10 (1), Μπάρλος, Βασιλόπουλος 9 (2), Στακ 2, Ζίζιτς 12, Σχορτσιανίτης.
Για πάντα στην οροφή του ΟΑΚΑ ο εμβληματικός αρχηγός
«Και να θυμάστε πάντα… Στις χαρές και στις λύπες μαζί». Τάδε έφη Φραγκίσκος Αλβέρτης στα μεγάφωνα του κλειστού του ΟΑΚΑ την τελευταία φορά που φόρεσε τη φανέλα με το νούμερο «4» πριν αποσυρθεί για πάντα στην οροφή του γηπέδου. Εκεί όπου παραμένει έως σήμερα, εκεί όπου θα παραμείνει για πάντα. Λίγους μήνες μετά το δεύτερο «triple crown» στην ιστορία του Παναθηναϊκού με την κατάκτηση της EuroLeague, του Πρωταθλήματος Ελλάδας και του Κυπέλλου Ελλάδας, ο εμβληματικός αρχηγός των «πρασίνων» έλεγε «αντίο» από την ενεργό δράση και έδινε με… κάθε επισημότητα το χρίσμα του αρχηγού στον Δημήτρη Διαμαντίδη:
«Δεν γίνεται αλλιώς, εσύ θα είσαι για πάντα αρχηγός» ήταν το σύνθημα που «δονούσε» την ατμόσφαιρα στο κλειστό του ΟΑΚΑ στις 11 Οκτωβρίου 2009 σε μια άκρως συγκινητική και συνάμα εορταστική ατμόσφαιρα. Καλεσμένη των «πρασίνων» ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας λίγους μήνες μετά τον τελικό του Βερολίνου την οποία ο Παναθηναϊκός νίκησε… ξανά με 82-69. «Μακάρι η κόρνα της λήξης να μην ηχήσει και ο αρχηγός μας να μην σταματήσει» έγραφε ένα πανό αλλά ο Φράγκι έλεγε για πάντα το «αντίο» από την ενεργό δράση.
Η μοναδική υποδοχή στον Ομπράντοβιτς
Το βράδυ της 20ης Μαρτίου 2014 θα μείνει για πάντα χαραγμένο σε κάθε γωνιά του ΟΑΚΑ. Ήταν η στιγμή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέστρεφε για πρώτη φορά ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, έχοντας σημάνει πραγματικό… συναγερμό στους φίλους της ομάδας οι οποίοι έκαναν τα πάντα για ένα εισιτήριο του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε για το ΤΟΡ-16 της EuroLeague. Τα όσα επακολούθησαν αναμένεται να μείνουν χαραγμένα για πάντα στις αναμνήσεις όλων. Το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων «έζησε» μεγάλες στιγμές.
Οι ιαχές «γύρισε στο σπίτι σου Ζέλικο Θεέ», το πανό «King is Back» που είχε καλύψει το μισό γήπεδο, τα κλάματα του Θανάση Γιαννακόπουλου, οι αγκαλιές με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τα βουρκωμένα μάτια σε όλα τα μήκη και πλάτη του ΟΑΚΑ και τα ελληνικά του Ομπράντοβιτς εκφράζοντας την απεριόριστη αγάπη του, συνέθεσαν μια ανεπανάληπτη βραδιά. Φυσικά ουδείς ενδιαφερόταν για το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε (όσο κρίσιμο και αν ήταν για την εξέλιξη της χρονιάς) όπου οι «πράσινοι» επικράτησαν με 79-67.
«Honouring Our Legacy»
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν 2015-16, πέντε μεγάλες προσωπικότητες τόσο του Παναθηναϊκού, όσο του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ, γνώρισαν την αποθέωση στο κλειστό του ΟΑΚΑ από τους φίλους των «πρασίνων». Ήταν η στιγμή που η ΚΑΕ, ύστερα και από σχετική ψηφοφορία των φίλων του «τριφυλλιού», τιμούσε την καλύτερη πεντάδα έως εκείνη την περίοδο. Δημήτρης Διαμαντίδης, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Αντώνης Φώτσης, Φραγκίσκος Αλβέρτης και Στόγιαν Βράνκοβιτς γνώρισαν ένα απίθανο standing ovation από τους 18.000 φίλους της ομάδας οι οποίοι είχαν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου προκειμένου να αποθεώσουν τις μεγάλες, αυτές, προσωπικότητες.
Το παρελθόν είχε συνδεθεί με το -τότε- παρόν της ομάδας. Και η παρουσία των «Ντέκι» και Στόικο είχαν «ξυπνήσει» πολλές μνήμες από τις ένδοξες ημέρες των περασμένων ετών. Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν η ζωντανή σύνδεση με το κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μετονομασίας του γηπέδου σε «Παύλος Γιαννακόπουλος». Εκείνη τη στιγμή «ράγισαν» και τα τσιμέντα, με τον αείμνηστο παράγοντα της ομάδας να γίνεται και πάλι σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας.
«Diamonds are forever»
Επτά χρόνια μετά το «αντίο» του Φραγκίσκου Αλβέρτη με την απόσυρση της φανέλας του στην οροφή του ΟΑΚΑ, είχε πάρει σειρά ο Δημήτρης Διαμαντίδης προκειμένου να περάσει στο «πάνθεον» της «πράσινης» ιστορίας. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 το ΟΑΚΑ «ζούσε» σε ρυθμούς… Διαμαντίδη με την διεξαγωγή του τουρνουά «Diamonds are Forever». Λίγους, μόλις, μήνες μετά το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα με το νούμερο «13» πριν αποσυρθεί με τη σειρά της για πάντα στον ουρανό του κλειστού. Κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πιο συγκεκριμένα 1.08 πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου έκανε την εμφάνισή του στο παρκέ, μοίρασε μία ασίστ και στα συμβολικά «13» δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ημιχρόνου γνώρισε την ύψιστη τιμή!
Η φανέλα του ανέβαινε στην οροφή και η ιαχή «Διαμαντίδης» δονούσε την ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ: «Εύχομαι κάθε αθλητής να ζήσει κάτι τέτοιο. Έχω εισπράξει τόση αγάπη σε αυτή την ομάδα, αλλά το σημερινό ήταν κάτι μοναδικό. Έχω πει πολλές φορές “ευχαριστώ”, αλλά αυτή είναι η πιο σωστή λέξη. Για τους αδερφούς Γιαννακόπουλους και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, νιώθω κάτι μοναδικό. Μακάρι να ήταν εδώ και εκείνος» είχε πει στο μικρόφωνο γνωρίζοντας για πολλοστή φορά εκείνη τη βραδιά την αποθέωση!
Η αποθέωση του μπάσκετ
Στις 17 Απριλίου 2018 ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε από το κατάμεστο ΟΑΚΑ την προσπάθειά του για τη πρόκριση στο Final 4 της EuroLeague. Αντίπαλός του η Ρεάλ Μαδρίτης του Λούκα Ντόντσιτς! Η αλήθεια είναι ότι σε όλα αυτά τα χρόνια και τα εκατοντάδες παιχνίδια που έχουν δώσε οι «πράσινοι» στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, κανένα άλλο δεν θύμιζε εκείνη την αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός είχε συνδυάσει το θέαμα με την ουσία και μάλιστα σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς (σίγουρα το πιο κρίσιμο έως τότε) της σεζόν.
Όχι μόνο έκανε το 1-0 στη σειρά παίρνοντας προβάδισμα πρόκρισης (σ.σ. ασχέτως εάν στο Game 2 η Ρεάλ έκανε το break και γύρισε «τούμπα» όλη τη σειρά) αλλά έδωσε και την καλύτερη μπασκετική παράσταση των τελευταίων ετών. Το τελικό 95-67 απέναντι στην… μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης «μιλάει» από μόνο του. Φυσικά έχει μείνει από εκείνο το παιχνίδι το «εκρηκτικό» ξεκίνημα των «πρασίνων» οι οποίοι είχαν προηγηθεί με 20-0!
Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 5 (1), Τζέιμς 24 (3), Πέιν 8, Παππάς 3 (1), Ντένμον 9 (3), Γκιστ 8, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 2, Γκάμπριελ 9 (1), Λοτζέσκι 6 (2), Καλάθης 11 (1), Αντετοκούνμπο 6
Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Κοζέρ, Ραντλ 8, Ράντολφ 11, Φερνάντεθ 3, Ντόντσιτς 10 (2), Ρέγες, Αγιόν 8, Γιούστα 4, Κάρολ 4, Ταβάρες 5, Τόμπκινς 12 (1), Τέιλορ 2
Στον ουρανό του ΟΑΚΑ οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος
Αν κάποιοι άνθρωποι έπρεπε να γνωρίσουν την ύψιστη τιμή στο γήπεδο όπου έδωσαν και την ψυχή τους για τον αγαπημένο τους Παναθηναϊκό, αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο. Τους δύο «εμβληματικούς» παράγοντες στην ιστορία της ομάδας! Τους δύο αναμορφωτές του συλλόγου. Εκείνοι οι οποίοι εκτόξευσαν τον Παναθηναϊκό και τον μετέτρεψαν ως μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. O Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2018 ενώ 10 μήνες αργότερα έχασε τη μάχη με την ζωή και ο αδερφός του Θανάσης, σκορπώντας σε θλίψη την οικογένεια του Παναθηναϊκού.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε το πρώτο τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου και οι φίλοι του Παναθηναϊκού που είχαν γεμίσει το κλειστό του ΟΑΚΑ δεν σταμάτησαν να τραγουδουν τ’ όνομά του. Αποκορύφωμα η στιγμή που το λάβαρο με τη μορφή του Παύλου Γιαννακόπουλου βρέθηκε για πάντα στην οροφή του γηπέδου. Έναν χρόνο αργότερα και έχοντας μεσολαβήσει ο θάνατος του Θανάση Γιαννακόπουλου, σειρά και το δικό του λάβαρο να βρεθεί δίπλα από αυτό του αδερφού του στο δεύτερο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» .
Οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες θα κοιτούν πλέον από ψηλά την ομάδα που λάτρεψαν περισσότερο και από την ζωή τους…
Comments