Tο «ξήλωμα» των Διαμαντίδη, Πρίφτη και Παππά, αλλά και η επόμενη μέρα του Παναθηναϊκό.
Σοκ! Μόνο αυτό νιώσαμε όλοι διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που αφορούσε το τέλος 4 (+1) προσώπων του συλλόγου. Ας ξεκινήσουμε με τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που τελείωσε από το «τριφύλλι», καθώς αποπέμφθηκε από το πόστο του General Manager λόγω της κακής εικόνας της ομάδας, σε μια απόφαση που έχει την υπογραφή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Ο «Μήτσος» χρεώνεται κάποιες επιλογές (κυρίως του Πρίφτη) και το γεγονός ότι η ομάδα δεν κατέστη ανταγωνιστική. Μάλλον δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό υπό την έννοια του ότι οι «πράσινοι» δεν είχαν το ανάλογο μπάτζετ. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσία του (και μόνο) κρίνεται επιδραστική και είχε θετικά αποτελέσματα, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των Χεζόνια, Νέντοβιτς, Σαμοντούροβ.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο που λατρεύεται από τον κόσμο και βγήκε μπροστά στην πιο δύσκολη στιγμή αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που δεν του… ταιριάζει, μόνο και μόνο λόγω της αγάπης του για τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για τον μεγαλύτερο παίκτη στην ιστορία της ομάδας και έναν μύθο του συλλόγου. Τα διαμάντια (μας) όμως είναι παντοτινά και οι σημαίες δεν υποστέλλονται από τον ιστό τους: ο 3D θα έχει για πάντα μια θέση στις καρδιές και στο μυαλό των φίλων της ομάδας.
Ας το κρατήσουμε αυτό και τα υπόλοιπα θα τα δείξει η ιστορία. Μένει να δούμε τι έχει να πει και ο ίδιος, αν θελήσει ποτέ να μιλήσει. Για τον Φραγκίσκο Αλβέρτη δεν θα αναφέρουμε κάτι προς το παρόν, κυρίως διότι δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Όπως και να ‘χει και για τον ίδιο αποτελεί «υποβιβασμό» ρόλου η συγκεκριμένη εξέλιξη.
Από ‘κει και πέρα, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και πολύ σύνηθες να απολύονται μέσα σε μία ημέρα -με κοινή ανακοίνωση- ο προπονητής, ο τεχνικός διευθυντής και οι General Manager του συλλόγου, κάτι που δείχνει εν βρασμώ αποφάσεις. Συν την παραίτηση του προέδρου. Το μέλλον θα δείξει αν αυτό το ηλεκτροσόκ που τίναξε τον «οργανισμό», θα ξυπνήσει μια ομάδα που βρισκόταν σε λήθαργο.
Πάμε παρακάτω. Ο Δημήτρης Πρίφτης πλήρωσε το γεγονός ότι το σύνολο που παρουσίασε στο παρκέ δεν είχε σχέδιο, τη μαχητικότητα που υποσχόταν, αλλά και μια κάποια βελτίωση μέσα στη σεζόν. Κάπως άδικο και στην περίπτωσή του, όμως έτσι είναι η μοίρα των προπονητών. Ειδικά όταν χάνουν σε 4 συνεχόμενες αναμετρήσεις με τον «αιώνιο» αντίπαλο.
Ο 53χρονος τεχνικός έκανε τα λάθη του σε πολλά κομμάτια και τα έχουμε επισημάνει πολλά στο παρελθόν. Από το ροτέισον κατά τη διάρκεια των αγώνων μέχρι και τη στελέχωση του ρόστερ αφού δεν αξιολόγησε σωστά κάποιους παίκτες (π.χ. Ντιαλό), ενόσω «έχασε» αρκετούς από το υπάρχον ρόστερ. Σαφώς και έχει ως καλό ελαφρυντικό ότι είχε να διαχειριστεί και πάρα πολλές ατυχίες κατά τη διάρκεια της περιόδου, με συσσωρευμένα προβλήματα τραυματισμών και όχι μόνο.
Προσθέστε σ’ αυτό το κομμάτι ότι δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη σε οικονομικό επίπεδο προκειμένου να προβεί σε διορθώσεις στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας, που τόσο πολύ χρειάστηκαν. Φανταζόμαστε όλοι ότι και ο ίδιος θα προτιμούσε π.χ. τον Τζον Μπράουν από τον Οκάρο Γουάιτ ή έναν καλύτερο playmaker από τον «γυάλινο» Γιόβιτς ή τον «άγουρο» και άχρωμο Πέρι.
Μην ξεχνάμε ότι για μεγάλο διάστημα της φετινής περιόδου ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν χωρίς καθαρόαιμο πόιντ γκαρντ και δίχως δύο από τους τρεις πυλώνες του (Νέντοβιτς, Παπαπέτρου), που αντιμετώπιζαν διάφορα προβλήματα. Η άποψη του υποφαινόμενου είναι ότι ο Πρίφτης έπρεπε να κριθεί στο τέλος της σεζόν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Να συμπληρώσουμε εδώ ότι το πλάνο του συλλόγου έλεγε όταν προσελήφθη πως ο 53χρονος προπονητής έχει την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων για την επόμενη διετία τουλάχιστον…
Μέσα σ’ όλα, ο «κυκλώνας» παρέσυρε και τον τεχνικό διευθυντή Νίκο Παππά. Έκανε λάθη στον μεταγραφικό σχεδιασμό και σε κάποιες επιλογές παικτών; Προφανώς, αφού δεν βγήκαν τα «λαβράκια» που περίμενε και (κυρίως) δεν βρήκε έναν playmaker της… προκοπής εδώ και 2 χρόνια. Μήπως όμως υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις και από εκείνον; Δεδομένα, με βάση το φτωχό μπάτζετ και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε (πορεία προς το άγνωστο θα τη χαρακτηρίζαμε).
Το θέμα λοιπόν τώρα είναι αν θα αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο ιδιοκτήτης του «τριφυλλιού» επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο μετά από αρκετούς μήνες και «καρατόμησε» τους προαναφερθέντες, καθιστώντας τους υπεύθυνους για τα αγωνιστικά και μη, ζητήματα της ομάδας. Εκείνος έχει το μαχαίρι, εκείνος και το… καρπούζι.
Θυμίζουμε ότι αρχικά λειτούργησε ως «οπαδός» όταν παρέδωσε τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος στους Διαμαντίδη και Αλβέρτη (σε μια πολύ σωστή κίνηση) και δεδομένα ψάχνει να μεταβιβάσει την ΚΑΕ, παρότι δεν έχει βρεθεί για την ώρα σοβαρός αγοραστής. Είναι ένα ζήτημα ότι μέχρι τώρα δεν είχε γίνει γνωστό ότι έβαλε από την τσέπη του 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μένει να ξεκαθαρίσει αν ασχολείται ακόμα ενεργά (και κατά πόσο) με τον σύλλογο μετά τις χθεσινές αποφάσεις του.
Επιπροσθέτως, μήπως έχει κι εκείνος ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα σαφές πλάνο στον «οργανισμό» την τελευταία δεκαετία; Οι αλλαγές προπονητών είναι υπερβολικά πολλές στο διάστημα αυτό (8 αλλαγές από το 2013 και μετά) και σε αρκετές περιπτώσεις επικρατεί σύγχυση όσον αφορά την προσέγγιση που υπάρχει για το χτίσιμο του ρόστερ.
Η επόμενη μέρα περιλαμβάνει Αργύρη Πεδουλάκη, με τον «Άρτζι» να επιστρέφει σε νέο πόστο. Ο πιστός στρατιώτης των «πράσινων» αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής και καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας. Είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα. Δεδομένα έχει «μάτι» σε επιλογές ξένων παικτών και μπορεί να προχωρήσει σε ανασύνταξη δυνάμεων στο εσωτερικό της ομάδας ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν. Εδώ θα είμαστε για να δούμε τι θα προκύψει.
Υ. Γ. Μακάρι όλο αυτό να επιταχύνει τις διαδικασίες για αλλαγή σελίδας το καλοκαίρι, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό το καθεστώς «έσοδα-έξοδα», όπως αποδείχθηκε και με την «τρύπα» των 3 εκατομμυρίων ευρώ που άνοιξε.
Comments