Ο Παναθηναϊκός πήρε μεγάλη νίκη μέσα στην Πυλαία επί του ΠΑΟΚ
Η αλήθεια είναι πως προσωπικά μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Χάλκμπανκ και συγκεκριμένα μετά το 0-2, απόρησα γιατί οι «πράσινοι» δεν έχασαν το τρίτο σετ από την στιγμή που η πρόκριση στον τελικό είχε χαθεί, προκειμένου να πάνε στην Θεσσαλονίκη για το μεγάλο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ χωρίς την κούραση δύο ακόμα σετ. Κούραση που είναι μεγάλη, καθώς ήδη η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου έχει δώσει πολλά δυνατά ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, χωρίς φυσικά να διαθέτει το βάθος στο ρόστερ των υπολοίπων διεκδικητών του τίτλου.
Στην συνέχεια ωστόσο η πρώτη σκέψη που έγινε ήταν μία. Πως ο Παναθηναϊκός δεν τα παράτησε επειδή αυτό ακριβώς έχει μάθει να κάνει τα τελευταία χρόνια. Πως πλέον η νοοτροπία της ομάδας αυτής έχει αλλάξει και κοιτάζει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά χωρίς να σκέφτεται πιθανή κούραση, αλλά και περίπτωση να χαθούν τα πάντα. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η σωστή νοοτροπία, να παλεύεις όλα τα ματς με όλες σου τις δυνάμεις και στο τέλος θα κάνεις το ταμείο σου. Μπορεί να τα πάρεις όλα ή να τα χάσεις όλα, αλλά το σημαντικό είναι πως θα αντιμετωπίσει το ίδιο κάθε παιχνίδι, είτε έχεις αντίπαλο της Χάλκμπανκ, είτε τον Φίλιππο Βέροιας.
Τα παραπάνω ναι μεν γράφτηκαν για την αναμέτρηση με την Χάλκμπανκ, αλλά έχουν μεγάλη σχέση και με το ντέρμπι της Πυλαίας με τον ΠΑΟΚ καθώς και στη Θεσσαλονίκη φάνηκε αυτή η νοοτροπία. Ένα περίεργο ντέρμπι που μας πρόσφερε συγκινήσεις και σε πολλά σημεία όμορφο θέαμα, με τον Παναθηναϊκό να ξεπερνά «ασπρόμαυρους» και κούραση φτάνοντας στη νίκη. Μια εξαιρετικά σημαντική νίκη για τους «πράσινους», όχι μόνο για βαθμολογικούς λόγους, καθώς πλέον βρίσκονται στην κορυφή με +1, ενώ με ήττα (με 3-0 ή 3-1) θα ήταν πίσω με 5, αλλά και ψυχολογικούς, ειδικά μετά τις δύο ήττες από το συγκρότημα του Γιάννη Καλμαζίδη.
Από την άλλη ο ΠΑΟΚ που μέχρι τώρα έδειχνε ανίκητος μετά την ήττα στον Φοίνικα στην Σύρο, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την απουσία του Κουμεντάκη. Μια απουσία που στοίχισε στους Θεσσαλονικείς για δύο λόγους. Αρχικά γιατί μιλάμε για έναν τρομερά φορμαρισμένο ακραίο που φέτος κάνει το καλύτερο πρωτάθλημα της εν Ελλάδι καριέρας του και εν συνεχεία γιατί η μη συμμετοχή του άλλαξε τα πλάνα του προπονητή της ομάδας. Το δίλημμα ήταν ένα. Να παίξει με Σωτηρίου, Κουκλίνσκι στα άκρα και τον Μπράουν στο κέντρο ή με τον Κουκλίνσκι, Μπαρνς στα άκρα και τον Καναδό κεντρικό εκτός (4 ξένοι μπορούν να αγωνιστούν).
Τελικά προτιμήθηκε το δεύτερο πλάνο και στον Παναθηναϊκό εκμεταλλεύτηκαν την μη υπεροπλία του αντιπάλου τους στο φιλέ. Αυτό στα μπλοκ δεν φαίνεται, καθώς οι γηπεδούχοι είχαν 13 και οι φιλοξενούμενοι 9, ούτε καν από τους συνολικούς πόντους από το κέντρο, όπου η διαφορά ήταν 2 πόντοι (18-16). Φάνηκε όμως σε άλλα σημεία του ματς, όπως ας πούμε η εμφάνιση του Ούντρις. Χωρίς τον Μπράουν στο κέντρο, ο ΠΑΟΚ δεν απειλούσε με επιθέσεις πρώτου χρόνου όταν ήταν μπροστά είτε ο Γάτσης, είτε ο Τακουρίδης και το μπλοκ του «τριφυλλιού» έκλεινε τον Λευκορώσο διαγώνιο.
Ο Ούντρις είχε στο ντέρμπι 19 πόντους με 17/43 επιθέσεις, ένα ποσοστό που είναι πολύ μακριά από τα δικά του στάνταρ από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ποσοστό που σε μεγάλο βαθμό έγινε επειδή οι φιλοξενούμενοι έκλειναν εξαιρετικά στο μπλοκ, είτε σταματώντας άμεσα τον έμπειρο διαγώνιο, είτε με «σπασίματα» μπάλας και δεύτερες επιθέσεις (μεγάλο όπλο της συγκεκριμένης ομάδας όπως πολλές φορές έχουμε γράψει). Αυτή ήταν μια σημαντική παράμετρος του παιχνιδιού, αλλά φυσικά δεν ήταν μόνη της. Και θα ήταν άδικο για τους νικητές να σταθούμε σε αυτό και όχι στην δικιά τους εμφάνιση.
Οι «πράσινοι» που την Τρίτη έπαιξαν πέντε σετ με το μεγαθήριο την Χάλκμπανκ, εμφανίστηκαν στο Παλατάκι χωρίς σε κανένα σημείο να βγάζουν κούραση. Η ομάδα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου πίεσε πάρα πολύ στο σερβίς, στα όρια του λάθους πολλές φορές και μπορεί οι άσσοι να ήταν 4 όσοι είχαν και οι αντίπαλοι, αλλά δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμό τους γηπεδούχους, κλείνοντας όπως αναφέραμε σωστά στο μπλοκ. Επίσης με τον Βαν ντεν Ντρις να έχει τους 20 πόντους με κοντά στο 50% επίθεση, είχαν πλεονέκτημα και στον διαγώνιο.
Εκεί όμως που έκαναν την διαφορά και τους έδωσε τη νίκη ήταν στα άκρα. Με τον Θανάση Πρωτοψάλτη να κάνει εντυπωσιακό το ματς με 24 πόντους (19/36 επιθέσεις, 4 μπλοκ και 1 άσος) και τον Ανδρεόπουλο να έχει 11 με 11/22, κυριάρχησαν έναντι των Κουκλίνσι με 13 (10/27) και Μπαρνς με 12 (10/24) και οδήγησαν τους «πράσινους» στο σημαντικό αυτό τρίποντο. Γιατί ναι, στον αθλητισμό δεν είναι όλα αριθμοί, αλλά στο βόλεϊ σε πολλές περιπτώσεις είναι και στο ντέρμπι της Πυλαίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Πλέον με τη νίκη αυτή όλα είναι ανοιχτά. Ο Παναθηναϊκός είναι στην πρώτη θέση, με τον ΠΑΟΚ να είναι 1 βαθμό πίσω και τον Ολυμπιακό 2 (λογικά θα κερδίσει στη Νέα Σμύρνη τον Μίλωνα), ενώ πλέον και ο Φοίνικας επικρατεί της Κηφισιάς και μειώνει στους 5. Και ακολουθεί το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ στο άδειο λόγω τιμωρίας Ρέντη, ενώ την 4η αγωνιστική έχουμε ΠΑΟΚ – Φοίνικας και Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. ΧΑΜΟΣ, ένας χαμός που σε όσους αρέσει το βόλεϊ χαίρονται και με το παραπάνω. Ας απολαύσουμε τα παιχνίδια από τέσσερις εξαιρετικές ομάδες που έχουν ανεβάσει επίπεδο το πρωτάθλημα και ο καλύτερος να το πάρει…
ΥΓ: Το είχα γράψει και σε άλλο μπλογκ. Ο Παναθηναϊκός χωρίς Πρωτοψάλτη χάνει μεγάλο ποσοστό της δύναμής του. Φυσικά και σε μια ομάδα χρειάζονται όλοι, αλλά ηγέτες είναι λίγοι και ο 29χρονος είναι ο ορισμός του ηγέτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τις τρεις φετινές ήττες οι «πράσινοι» τις έχουν χωρίς αυτόν (και με ΠΑΟΚ σε Άγιο Θωμά έπαιξε τραυματίας και βγήκε). Καθόλου τυχαίο θα λέγαμε…
ΥΓ1: Κομβικότατος στη νίκη ο Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος. Όχι για τους 11 πόντους με το 50% ποσοστά στην επίθεση, αλλά γιατί στο 4ο σετ που ο ΠΑΟΚ έπαιρνε το προβάδισμα, είχε το καθαρό μυαλό να τελειώσει τις επιθέσεις που πήρε και να μην αφήσει τους αντιπάλους του να ξεφύγουν με 2 πόντους.
ΥΓ2: Προσωπικά πολλές φορές έχω εκθειάσει τον Ουόλς που πραγματικά κάνει φοβερό πρωτάθλημα. Χθες ο Καναδός πασαδόρος δεν είχε την γνωστή του απόδοση και αυτό στοίχισε στον ΠΑΟΚ. Και ο Γιάκομπσεν είχε κάποιες λανθασμένες αποφάσεις στα τέλη των σετ, αλλά οι «πράσινοι» είχαν τον Πρωτοψάλτη και δεν τους στοίχισαν.
Comments