0

Τα εύσημα στο προπονητή των «πρασίνων»

Η νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό θα μπορούσε να φέρει δύο πράγματα στους «πράσινους». Είτε χαλάρωση, είτε υπερβολικό ενθουσιασμό. Και στους δύο τομείς το να χάσεις τη συγκέντρωση σου κρέμεται από τεντωμένο σχοινί.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε την αναμέτρηση ακριβώς έτσι. Χωρίς συγκέντρωση με πολλά λάθη που μετά από μια σπουδαία νίκη κόντρα στον «αιώνιο» ήταν δεδομένο ότι θα μπορούσε να υπάρχει. Έγιναν αρκετά λάθη πάνω στην επιθετική άμυνα των Ρώσων (hedge out), ενώ στην επίθεση τους τα έβαζαν με κάθε τρόπο στο πρώτο μέρος. Φάνηκε ότι ήταν προετοιμασμένοι για τη 2-3 ζώνη του coach Πρίφτη.

Από εκεί και έπειτα έπαιξαν ρόλο αρκετοί τομείς για να επέλθει αυτή η σπουδαία νίκη από πλευράς Παναθηναϊκού και ένα κομμάτι αφορά την άμυνα πάνω στη μπάλα.

Για πολλούς η άμυνα ζώνης είναι άμυνα που κρύβει αδυναμίες και χρησιμοποιείται όταν μια ομάδα δεν είναι ικανή στην man to man. Ωστόσο οι «πράσινοι» επιβαλλόταν να γίνουν πιο σκληροί και να παίξουν καλή άμυνα στο ένας εναντίον ενός ή σε καταστάσεις close out, καθώς η Ζενίτ είναι μια ομάδα που τιμωρεί κάθε αδυναμία σε αυτό το τομέα. Το είδαμε και με τον Ολυμπιακόι που σκόραρε πολλούς πόντους μέσα από απομόνωση.

Από εκεί και έπειτα στο παρακάτω βίντεο θα δούμε ένα κομμάτι που δεν έχουμε συναντήσει πολύ στο φετινό Παναθηναϊκό και αφορά την διάθεση, την ενέργεια και τη σκληράδα σε φάσεις που μοιάζουν χαμένες.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις μια τέτοια φάση θα είχε τελειώσει πολύ εύκολα. Ωστόσο το χαμένο follow έδωσε φτερά στους δύο ψηλούς των «πρασίνων» που επέστρεψαν και θωράκισαν τη ρακέτα. Μια τέτοια φάση αν η ομάδα δεχτεί καλάθι, ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Όταν όμως καταφέρνει και κατακτιέται το αμυντικό ριμπάουντ δίνει φτερά σε κάθε ομάδα, ότι απόψε κανείς δεν θα βάλει εύκολο καλάθι.

Από εκεί και έπειτα ο Νεμάνια Νέντοβιτς μαζί με τον Μέικον έκαναν τη διαφορά σε δημιουργία και εκτέλεση και φυσικά με ταυτόχρονη παρουσία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Αμερικανός έχει αποδείξει στην Ευρώπη ότι είναι σπουδαίος σκόρερ και κατ’ αυτό το τρόπο μεγαλώνουν οι χώροι για τους υπόλοιπους, όπως για το Παπαγιάννη που σήμερα τροφοδοτήθηκε, ακριβώς επειδή η άμυνα εστίασε σε τεράστιο βαθμό στο να σταματήσει τις turnout δράσεις του Σέρβου και το iso του Αμερικανού.

O Δημήτρης Πρίφτης μπορεί να νιώθει δικαιωμένος μετά από πολύ καιρό έχοντας πάρει δύο σπουδαία παιχνίδια, ειδικά στο σημερινό έχοντας τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Το ATO playμε 0.8 στο ρολόι δίνει φτερά στους «πράσινους». Ένα χαμένο σουτ σε οδηγεί σε μια άμυνα με μεγάλη πίεση, ενώ το +4 δίνει άλλη πνοή. Καλό είναι να ακούγονται τα καλά, όταν για τον άνθρωπο έχουν ακουστεί άσχημα πράγματα αναφορικά με τα timeout plays. Ο coachπεριμένει την Ζενίτ να παίξει αλλαγές σε όλα με τόσο λίγο χρόνο στο ρολόι, καθώς δεν θέλει να δεχτεί σουτ. Ωστόσο το μικρό freeze του Νέντοβιτς οδηγεί τους Ρώσους να καταλάβουν ότι η φάση είναι του Σέρβου, ενώ στην ουσία ήταν για το Παπαγιάννη. Η αλλαγή στα screenανάμεσα σε Πονίκτα και Μίκι οδηγεί τον Έλληνα ψηλό απέναντι στο Πολωνό. Έπειτα το back screen του Μέικον που τον μαρκάρει ο Φρανκαμπ, οδηγεί το Παπαγιάννη απέναντι στο πρώην Αμερικανό του Ρεθύμνου. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ευφυέστατο ήταν το συγκεκριμένο after timeout play!

Υ.Γ Ο Παναθηναϊκός έχει μια τεράστια ευκαιρία με μια ή δύο σωστές προσθήκες να αλλάξει το momentum υπέρ του. Είναι σημαντικό πως παρά τη τεράστια νίκη έναντι του Ολυμπιακού, ότι υπάρχει κινητικότητα για βελτίωση.

Tα «reunion» με τον κόουτς Αναστασίου

Previous article

Πανάξιο διήμερο ρεπό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.