EDITORIALΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ EDITORIAL

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια: Δεν άλλαξε και τίποτα…

0

H σύγκριση του περυσινού Παναθηναϊκού με το ξεκίνημα του φετινού αναδεικνύει αρκετές ομοιότητες, παρότι το στιλ και η αγωνιστική προσέγγιση είναι -στο μάτι- διαφορετική.

Δείγμα επαρκές, δείγμα σαφές για αναζήτηση χαρακτηριστικών και διαφορών το 1/4 της σεζόν, που με συμπλήρωση 9 αγωνιστικών έχει ήδη προσεγγίσει η Super League Interwetten. Και χρονικά ακόμη, ο πιο δόκιμος πρώτος απολογισμός πάντα (ή έστω σχεδόν πάντα) γίνεται στην τρίτη κατά σειρά διακοπή των πρωταθλημάτων για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Και αυτή, για φέτος, είναι πλέον μπροστά μας.

Οι “σκληροί” δείκτες (μιλώντας με… επιδημιολογικές φράσεις) ως προς τον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να είναι απόλυτα συγκρίσιμοι, αφού υπεισέρχονται διάφοροι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την άμεση αντιπαραβολή. Σε κάθε περίπτωση όμως αναδεικνύουν (φωτογραφίζουν έστω, κάποιες) τάσεις.

Στην 8η θέση φέτος οι “πράσινοι” με 11 βαθμούς. Στην 8η θέση και πέρυσι με 9 βαθμούς. Με 4 ήττες έχουν μπει στη σεζόν φέτος, τις ίδιες είχαν κάνει και πέρυσι (όπως και πρόπερσι). Εμφανής η διαφορά στην παραγωγικότητα: 15 γκολ έναντι 7 περυσινών.

Όπως και πέρυσι όμως, έτσι και φέτος, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει μείνει χωρίς να σκοράρει σε 4 παιχνίδια της. Ανασταλτικά, 9 τα γκολ του παθητικού φέτος, 8 πέρυσι.

Λιγότερο απειλητικός, ευτυχώς είναι πιο εύστοχος

“Ξύνοντας” την επιφάνεια -και με τη βοήθεια των επίσημων στατιστικών της διοργανώτριας- προκύπτουν διάφορα αξιοσημείωτα. Φέτος ο Παναθηναϊκός είναι 11ος σε τελικές προσπάθειες. Έχει 82 συνολικά και 9.1 ανά ματς. Προσπερνάει μόνο Λαμία, Απόλλωνα και Ιωνικό. Πέρυσι, στις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός ήταν πάλι 11ος σε τελικές προσπάθειες με 216 συνολικά (9.3 δηλαδή ανά ματς), έχοντας περισσότερες μόνο από Απόλλωνα, Λαμία και Παναιτωλικό.

Πέρυσι, ο Παναθηναϊκός για να σκοράρει χρειάζονταν 8.3 τελικές, όντας πίσω σε αυτήν τη συχνότητα μόνο από Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Φέτος, οι “πράσινοι” έχουν κατεβάσει ακόμη περισσότερο αυτό το ποσοστό, πετυχαίνοντας γκολ κάθε 6.3 τελικές.

Όμως, δεν αρκεί η ευστοχία, όταν δεν απειλείς ουσιαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Opta, ο Παναθηναϊκός στην περσινή κανονική περίοδο είχε 1.09 expected goals ανά παιχνίδι, επίδοση που τον έκανε την 4η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, μακριά βέβαια από Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Στις πρώτες εννιά αγωνιστικές, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει πέσει στο 0.98 xGoals ανά αγώνα και είναι η 6η πιο απειλητική ομάδα του πρωταθλήματος, πίσω από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Άρη, ΠΑΟΚ και Βόλο.

Γεμίσματα, λάθη, κλεψίματα, ασίστ, φάουλ

Παρότι είναι εμφανής η τάση να περιοριστούν τα γεμίσματα στη φετινή σεζόν, πέρυσι ο Παναθηναϊκός είχε 6 εύστοχα ανά ματς όντας 8ος στην σχετική κατηγορία, φέτος έχει 6,6 κατά μέσο όρο (60 συνολικά), όντως 10ος στην κατάταξη, αφήνοντας πίσω Βόλο, Απόλλωνα, ΟΦΗ και Ιωνικό.

Πέρυσι, ήταν 4ος σε λάθη, υποπίπτοντας συνολικά σε 1191, 46 δηλαδή κατά μέσο όρο. Φέτος είναι 2ος, πίσω μόνο από τον Άρη, έχοντας κάνει συνολικά ως τώρα 371 λάθη, 41 δηλαδή κατά μέσο όρο.

Ίδιος ακριβώς ο μέσος όρος και αποκρούσεων ανά παιχνίδι. 3,5 πέρυσι με 91 συνολικά (10ος στην κατάταξη), 3,5 και φέτος με 32 συνολικά (και 12ος στην κατάταξη, λιγότερες έχουν μόνο ο Αστέρας και ο Ολυμπιακός).

Πολλά τα κλεψίματα φέτος, με 224 συνολικά (24,8 κατά μέσο όρο), φέρνουν τον Παναθηναϊκό στη 2η θέση της σχετικής κατάταξης, πίσω μόνο από τον Άρη, πολλά όμως και πέρυσι. Τότε, συνολικά έγιναν 595 – 22.8 ανά παιχνίδι – που έφεραν τους “πράσινους” στην 3η θέση, πίσω μόνο από ΠΑΟΚ και Αρη.

Πέρυσι, οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατέληξαν να δώσουν 17 ασίστ στα 26 γκολ που σημείωσαν χωρίς πέναλτι (πενιχρότατος απολογισμός έτσι κι αλλιώς) στην regular season, ποσοστό 65%. Φέτος, με σαφώς μεγαλύτερη παραγωγικότητα, οι “πράσινοι” έχουν δώσει 7 ασίστ στα 13 γκολ που έχουν σημειώσει, ποσοστό δηλαδή 53%.

Και τέλος, πέρυσι, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 425 φάουλ, 16.3 δηλαδή ανά ματς, ξεπερνώντας μόνο Βόλο, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Υπέπεσε σε 497, 19,1 ανά παιχνίδι, με τους Βόλο και ΠΑΣ να είναι οι μόνες ομάδες που έκαναν περισσότερα. Φέτος, οι “πράσινοι” έχουν κερδίσει 167 φάουλ, 18.5 κατά μέσο όρο, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα και έχουν κάνει 124, 13.7 ανά ματς δηλαδή, τα λιγότερα από κάθε άλλη στο πρωτάθλημα.

Πάντα ισχύει – ως προς την επισφάλεια των συμπερασμάτων από τα ευρήματα της στατιστικής, πόσο μάλλον όταν επιχειρείται σύγκριση – το απόφθεγμα για το ότι “οι αριθμοί είναι ο επιστημονικότερος τρόπος να πεις ψέματα”.

Προφανής η υποκειμενικότητα στην εξέταση, αυτό όμως που οι αριθμοί μοιάζουν να λένε είναι πως παρότι ο σεφ άλλαξε, τα υλικά διαφοροποιήθηκαν και τα πιάτα δείχνουν διαφορετικά, εν τέλει η γεύση κοντά στο… ίδια καταλήγει να είναι.

πηγή: sport24.gr

Θανάσης Γιαννακόπουλος το 2011: «Δεν πουλάμε τις μετοχές, τις χαρίζουμε!»

Previous article

“Πράσινο” Start, Bench, Cut με Τζόρνταν, Λεμπρόν και Κόμπι! (vid)

Next article

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.




Login/Sign up




×
Show




×
Show