0

Tα πεπραγμένα του Παναθηναϊκού την πρώτη διαβολοβδομάδα.

Πρώτη διαβολοβδομάδα της σεζόν τέλος, και με το ταμείο να είναι μείον και στις δυο αναμετρήσεις που έδωσε ο Παναθηναϊκός στην Ισπανία. Πρώτα απ’ όλα γιατί με τη Μπασκόνια είχε την ευκαιρία να πάρει μια νίκη που θα του έδινε ώθηση, και σε δεύτερο χρόνο γιατί κόντρα στη Ρεάλ άφησε όλες τις αδυναμίες του να φανούν.

Οι Μαδριλένοι που δεν είναι κάποιοι τυχαίοι, εμφανίστηκαν σαν πεινασμένο θηρίο αποφασίζοντας να ανεβάσουν ταχύτητα στο σημείο που εκείνοι θεωρούσαν σωστό. Με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί αλλά να μην του βγαίνει τίποτα στον απόλυτο βαθμό, κόντρα στη «βασίλισσα της Ευρώπης» σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού.

Ξέρανε από την αρχή τις δυσκολίες του συγκεκριμένου παιχνιδιού, ωστόσο δεν έβγαλαν κανένα από τα στοιχεία που θα ήθελε να δει ο κόσμος της ομάδας. Κυρίως να βγάλουν έστω μια σκληράδα στο παιχνίδι, να κερδίσουν μια προσωπική μονομαχία απέναντι σε μια ομάδα που πέρα από το μπάτζετ έχει δεδομένα περισσότερες λύσεις και ποιότητα και δουλεύεται από έναν προπονητή για πολλά χρόνια.

Κόντρα σε αυτές τις συνθήκες οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη, υπήρξαν στιγμές στο παιχνίδι κόντρα στους Μαδριλένους που δε θύμισαν σε τίποτα την ομάδα που παρουσιάστηκε στο γήπεδο της Μπασκόνια την Τρίτη και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να φύγει με διπλό.

Στα θετικά φυσικά και η εμφάνιση του Μέικον και οι προσπάθειες του, όπως και το γεγονός πως δείχνει ότι δεν έχει φόβο απέναντι σε όποιον αντίπαλο και αν έχει μπροστά του. Όπως και η χρησιμοποίηση του Μαντζούκα, στη δεύτερη σεζόν χωρίς υψηλούς στόχους στην Ευρωλίγκα καλό θα είναι να βγάλει έναν παίκτη ο Παναθηναϊκός που έχει όλα τα φόντα να αφήσει εποχή στη συνέχεια. Στα αρνητικά το γεγονός ότι φάνηκε ασυντόνιστος αρκετές φορές, αλλά και το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους παίκτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πως το επίπεδο της Ευρωλίγκα δεν συγχωρεί την παραμικρή αδράνεια.

Από δω και πέρα

Οι εκτός έδρας εξορμήσεις στην Ευρώπη συνεχίζονται με την αναμέτρηση στο Ισραήλ, κόντρα στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ζητούμενο είναι να βγάλουν από πάνω τους οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη, την παρουσία στην Ισπανία και να προσπαθήσουν να δείξουν διαφορετικό πρόσωπο απέναντι σε μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις της διοργάνωσης. Καθώς στη συνέχεια ακολουθούν οι δυο αναμετρήσεις κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές και τη Βιλερμπάν του Κώστα Αντετοκούνμπο. Ένα ροζ φύλλο η μια μάχη μέχρις εσχάτων στο Ισραήλ, θα μπορούσε να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η ομάδα έχοντας παράλληλα μια δύσκολη συνέχεια αυτή τη φορά εντός έδρας. Μπορεί το ΟΑΚΑ να δίνει στην ομάδα την ώθηση που χρειάζεται ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να φανεί στην πράξη, στην εν’ Ελλάδι διαβολοβδομάδα τη στιγμή που θα διανύουμε και το πρώτο εορταστικό τριήμερο συνολικά σα χώρα. Με τη διάθεση του κόσμου να είναι κάπως χαλαρή και τους αντιπάλους να καραδοκούν, για να πάρουν τη νίκη για τους δικούς τους λόγους. Η μεν Εφές για να αρχίσει να παίρνει τα πάνω της, μετά από το κακό ξεκίνημα και η Βιλερμπάν για να πάρει την ώθηση που χρειάζεται και να συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

Αρχίζοντας από αυτά τα δυο παιχνίδια να μειώνονται τα λάθη, ιδίως αυτά που στοιχίζουν όταν η ομάδα πάει να κάνει η να χτίσει κάτι καλό κόντρα στον οποιονδήποτε αντίπαλο. Είπαμε η ομάδα διανύει άλλη μια σεζόν χωρίς υψηλούς στόχους αυτό όμως δε σημαίνει, πως δεν πρέπει να δείχνει τη σωστή νοοτροπία στους αγώνες.

Αυτό είναι κάτι που δεν κερδίζεται σε ένα ή δύο παιχνίδια, αλλά στην πορεία μιας ολόκληρης αγωνιστικής περιόδου. Αντιμετωπίζεις σωστά μια κατάσταση όταν δεν αφήνεσαι απλά στη μοίρα σου, αλλά κάνεις τα πάντα για να την αλλάξεις. Ακόμη και αν μιλάμε για το αγωνιστικό κομμάτι, που παίζει και αυτό το ρόλο του.

Να μην απαγορεύεται η κριτική

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να κρατήσει κανείς είναι αυτό που είπε ο Δημήτρης Πρίφτης, στη συνέντευξη τύπου της Μαδρίτης. Ότι όλοι στην ομάδα είναι νέα μέλη και δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία στη διοργάνωση. Αυτό όμως είναι κάτι που θα πάψει από ένα σημείο και μετά να αποτελεί δικαιολογία, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους παίκτες της ομάδας. Αν δεν αποβληθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η συγκεκριμένη νοοτροπία, θα περάσει η σεζόν μπροστά απ’ όλους χωρίς να το καταλάβουν πράγμα που θα φέρει συνέπειες σε αγωνιστικό επίπεδο.

Καλό θα είναι λοιπόν από δω και πέρα να αντιμετωπίζονται τα παιχνίδια με το σωστό αγωνιστικό τρόπο, και όχι σα να είναι ο Παναθηναϊκός η ομάδα που κάνει την πρώτης εμφάνιση στη διοργάνωση.

Πράγματα που στα μάτια αρκετών μοιάζουν και είναι σημαντικά, ακόμη και αν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στη συγκεκριμένη αγωνιστική κατάσταση. Και για να μην βάλουμε κι’ άλλη σάλτσα θα πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής.

Αγωνιστικά η ομάδα έτσι θα ζει και έτσι θα «πεθαίνει», τουλάχιστον και για τη φετινή σεζόν γιατί αυτά τα υλικά έχει. Αν είχε καλύτερα θα κάναμε άλλη κουβέντα ωστόσο η πραγματικότητα είναι αυτή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως κριτική θα γίνεται σε όλους, χωρίς να έχει κανείς την πρόθεση της ισοπέδωσης. Η όποια προσπάθεια να στηθεί ο προπονητής και οι παίκτες στον τοίχο είναι λάθος, με αυτόν τον τρόπο.

Λέτε να μην ξέρει τις αδυναμίες του ρόστερ, η να μην έχει εντοπίσει τα λάθη που σε ορισμένα σημεία είναι και μνημειώδη. Με τη χρονιά όμως να μην έχει φτάσει ούτε καν στα μισά της, καλό θα είναι να είμαστε ρεαλιστές.

Σε κανέναν δεν αρέσουν πολλά από αυτά που βλέπει, όμως δε θα πρέπει να δίνει μια στην ομάδα και να πηγαίνει παρακάτω αντί παραπάνω που είναι και το ζητούμενο.

Ο επίλογος

Ζητούμενο πρώτο από δω και πέρα η νίκη με τον Ιωνικό για τη Basket League, πρώτα απ’ όλα για να ξεμπουκώσει η ομάδα μετά το πολύ μεγάλο από όλες τις απόψεις διάστημα που πέρασε. Ζητούμενο δεύτερο να είναι εντάξει οι Σαντ Ρος και Μποχωρίδης, από τις γονατιές των καλόπαιδών του Λάσο. Ζητούμενο τρίτο και σημαντικότερο η ηρεμία και συνειδητοποίηση, παράγοντες που όσο πιο γρήγορα έρθουν θα μπορέσουν να φέρουν τον Παναθηναϊκό στο σωστό σημείο. Ζητούμενο τελευταίο η ενσωμάτωση του Φερέλ, για να δούμε και το ρόστερ πως αποδίδει με την ενσωμάτωση του.                                                    

Το λάθος του Παναθηναϊκού στις… Ακαδημίες!

Previous article

Όταν δεν το …πιστεύεις

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.