0

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού

Το πρωτάθλημα της Super League βρίσκεται στην 5η αγωνιστική και από την εικόνα των ομάδων μπορούν να βγουν κάποια πρώτης τάξεως συμπεράσματα. Σίγουρα και ο Παναθηναϊκός όπως και άλλες ομάδες χρειάζονται χρόνο και τα πρώτα συμπεράσματα που θα βγουν δεν είναι 100% ασφαλή.

Όπως και να έχει ο Παναθηναϊκός τις πέντε πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχει πραγματοποιήσει κάποιες πολύ καλές εμφανίσεις, αποκλειστικά στη Λεωφόρο και κάποιες μέτριες προς κακές στα εκτός έδρας. Εξαίρεση φυσικά αποτελεί η εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, όπου οι πράσινοι με τα προβλήματα που είχαν κατάφεραν να ανταποκριθούν στο ματς.

Επιπρόσθετα, είναι εξίσου σημαντικό ότι το τριφύλλι έχει αρχίσει και καθαρίζει τα ματς στην έδρα του (μέχρι στιγμής πάντα) από νωρίς και δεν δίνει στον αντίπαλο καν τη δυνατότητα να σκεφτεί ότι θα φύγει με ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ήθελε περισσότερους βαθμούς, τον… πληγώνουν τα εκτός έδρας

Μετά από πέντε αγωνιστικές το τριφύλλι έχει μαζέψει συνολικά 7 βαθμούς. Η συγκομιδή δεν είναι ικανοποιητική και το πρόβλημα επικεντρώνεται στα εκτός έδρας παιχνίδια. Οι πράσινοι έχουν δώσει τρία ματς μακριά από την έδρα τους και έχουν μαζέψει μόλις έναν βαθμό και μάλιστα αυτόν τον πήραν στο πιο δύσκολο παιχνίδι.

Το τριφύλλι γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα εκτός έδρας και από τον Άρη στο «Κλ. Βικελίδης», αποτελέσματα που φυσικά το πήγαν πολύ πίσω βαθμολογικά. Από την άλλη στη Λεωφόρο οι πράσινοι εμφανίζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. «Καθαρίζουν» τα ματς γρήγορα και μάλιστα και μεγάλο αριθμό τερμάτων.

Οι πράσινοι και λόγω του κόσμου τους δείχνουν να είναι πολύ δυνατοί στην έδρα τους, ωστόσο για να καταφέρουν να φτάσουν όσο ψηλότερα γίνεται θα πρέπει να βελτιώσουν την παρουσία τους στα εκτός έδρας παιχνίδια. Αυτά τα ματς φαίνεται ότι θα κρίνουν και κατά πολύ το πόσο ψηλά θα τερματίσει το τριφύλλι φέτος. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα και τον προπονητή της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ήδη… δουλεύει πάνω σε αυτό.

Το καθιερωμένο σύστημα και η επιθετική… ανομβρία μακριά από την Λεωφόρο

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει καθιερώσει στο τριφύλλι το 4-2-3-1. Μοναδική εξαίρεση ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό, όπου οι πράσινοι αγωνίστηκαν με σύστημα 4-4-2. Ο Σέρβος προπονητής δουλεύει από το καλοκαίρι το σύστημα αυτό (4-2-3-1) και σε όλα τα παιχνίδια έχει καταφέρει να έχει τον έλεγχο του αγώνα.

Παράλληλα, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι πράσινοι στη Λεωφόρο σε μόλις δύο παιχνίδια έχουν καταφέρει να βρουν δίχτυα εννιά φορές και μάλιστα από έξι διαφορετικούς σκόρερ. Ωστόσο στα εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός σε τρία παιχνίδια δεν έχει καταφέρει να πετύχει ούτε ένα γκολ.

Μάλιστα, με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Άρη που έκανε κάποιες ευκαιρίες, το τριφύλλι δεν έχει καταφέρει να απειλήσει καθόλου τις αντίπαλες εστίες. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα, καθώς όσο λιγότερες φάσεις κάνει τόσο λιγότερα γκολ θα πετύχει. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το γνωρίζει αυτό και είναι ένα από τα θέματα που θέλει να λύσει, καθώς αν οι πράσινοι θέλουν να κυνηγήσουν κάτι παραπάνω φέτος.

Ο Καρλίτος τη διαφορά, ο Πέρεθ την… ηρεμία,ο αλλαγμένος Χουανκάρ και ο Βιγιαφάνιες που… αγνοείται

Ο Καρλίτος είναι από τους ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει εκρηκτικό ξεκίνημα στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Ισπανός επιθετικός του τριφυλλιού εμφανίζεται τελείως αλλαγμένος και μοιάζει έτοιμος να κάνει τη διαφορά. Ήδη σε πέντε ματς μετράει τέσσερα γκολ. Μάλιστα είναι ο πιο αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος. Αυτό σημαίνει ότι έχει χρειαστεί τις λιγότερες προσπάθειες για να πετύχει τα γκολ του σε σχέση με τους υπόλοιπους. Παράλληλα, αρκετά καλή εικόνα παρουσιάζουν και οι Ιωαννίδης και Πέρεθ. Ο νεαρός επιθετικός μπορεί να μην έχει πετύχει πολλά γκολ ακόμα, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στο επιθετικό πρέσινγκ του τριφυλλιού.

Όσον αφορά τον Πέρεθ, με τον Αλεξανδρόπουλο δίπλα του ειδικά, έχει δώσει στην μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού την ηρεμία που τους έλειπε. Με την μπάλα στα πόδια είναι πραγματικά αλάνθαστος. Το τριφύλλι έψαχνε καιρό έναν ποδοσφαιριστή στο κέντρο που να μπορεί να οργανώσει τόσο καλά το παιχνίδι της ομάδας. Φαίνεται ότι ο πολύπειρος από την Ισπανία μέσος είναι αυτό που έψαχνε το τριφύλλι.

Επιπρόσθετα, πολύ καλύτερος εμφανίζεται πλέον ο Χουανκάρ. Ο αριστερός μπακ του τριφυλλιού μοιάζει πιο απελευθερωμένος και με τον φαντεζί Βιτάλ μπροστά του δημιουργεί μια μόνιμη απειλή για κάθε αντίπαλη άμυνα. Ο Βραζιλιάνος από την άλλη είναι ο παίκτης που έχει κάνει τη Λεωφόρο να… σηκωθεί στο πόδι και ήδη το έχει καταφέρει.

Τέλος, απογοητευτική είναι η εικόνα του Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο Αργεντίνος έχει χάσει την θέση του στην ενδεκάδα ενώ όσο έχει αγωνιστεί δεν έχει δείξει πραγματικά τίποτα. Ανούσιος στο παιχνίδι του και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τον παίκτη που είχε αφήσει καλές εντυπώσεις στην πρώτη θητεία του με τα πράσινα. Οφείλει να βελτιωθεί για να δικαιολογήσει και σε κάποιο βαθμό τον παχυλό μισθό του.

Το πρώτο… αίμα των μεταγραφών: Ο εντυπωσιακός Βιτάλ και ο Παλάσιος που χρειάζεται χρόνο

Η καλοκαιρινή μεταγραφή που έχει ξεχωρίσει τις πρώτες αγωνιστικές είναι δεδομένα ο Ματέους Βιτάλ. Στα ματς που έχουν γίνει στη Λεωφόρο έχει κάνει πράγματα και… θάματα όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Τα περισσότερα από τα εννιά γκολ που έχει πετύχει το τριφύλλι στην ιστορική του έδρα έχουν ξεκινήσει από τα πόδια του. Μάλιστα έχει σκοράρει και ένα με τον Βόλο με πέναλτι. Σίγουρα στα εκτός έδρας πρέπει να εμφανίσει καλύτερο πρόσωπο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας παίκτης για πρώτη φορά αγωνίζεται μακριά από την πατρίδα του.

Την ίδια στιγμή, ο Ρούμπεν Πέρεθ είναι πάρα πολύ καλός. Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει διάνα με την περίπτωση του. Ήρεμος και σχεδόν αλάνθαστος στις μεταβιβάσεις του. Είναι ο ποδοσφαιριστής που έψαχνε το τριφύλλι για την μεσαία του γραμμή. Αυτό φαίνεται από τις πρώτες του συμμετοχές. Οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει τόσα χρόνια αγωνιζόμενος στη La Liga φαίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.

Ο Γιάννης Κώτσιρας, που ήρθε από τον Αστέρα Τρίπολης το καλοκαίρι, εμφανίζεται σε κάθε παιχνίδι όλο και καλύτερος. Από τη μία είναι σταθερός στα αμυντικά του καθήκοντα ενώ όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Με τις πλαγιοκοπήσεις του φαίνεται ότι είναι ικανός να δημιουργήσει προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Το ξεκίνημα είναι καλό λοιπόν και φαίνεται ότι η συνέχεια θα είναι ακόμα καλύτερη.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ήρθε από την Ιταλία για να διεκδικήσει στα ίσα τη θέση κάτω από τα γκολποστ. Στο ματς με τον Ολυμπιακό, που ο Διούδης έμεινε εκτός λόγω ίωσης, πήρε φανέλα βασικού και η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο ανταποκρίθηκε, αλλά ήταν ο MVP του τριφυλλιού. Σωστές έξοδοι, πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, ενώ παρείχε και μία σιγουριά κάτω από τα δοκάρια. Σίγουρα από ένας ματς δεν μπορούν να βγουν σίγουρα συμπεράσματα, αλλά η πρώτη εικόνα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική.

Ο Σβόνιμιρ Σάρλια μέχρι το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν είχε αφήσει καθόλου καλές εντυπώσεις. Παρόλα αυτά στο ματς του «Γ. Καραϊσκάκης» έδειξε πάρα πολύ καλή εικόνα. Σίγουρα δεν είναι παίκτης που θα σηκώσει μόνος του το βάρος της άμυνας και αυτό το γνώριζαν άπαντες από την πρώτη μέρα που ήρθε. Ο αμυντικός αυτός ήρθε ως εναλλακτική και απ΄ ότι φαίνεται μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις.

Ο Ραμόν Πασκάλ Λούντκβιστ ήρθε το καλοκαίρι με την μορφή δανεισμού από την Χρόνιγκεν. Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια του τριφυλλιού χωρίς όμως να προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Είναι πολύ πιθανό βέβαια όσο περνάει ο καιρός να προσαρμόζεται περισσότερο και να γίνεται καλύτερος.

Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος είναι ο ποδοσφαιριστής που δαπανήθηκαν τα περισσότερα χρήματα για να αποκτηθεί το καλοκαίρι. Ο Αργεντινός δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ωστόσο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι σίγουρος πως αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας παίκτης που φεύγει για πρώτη φορά από την πατρίδα του. Σίγουρα, χρειάζεται χρόνο και μένει να δούμε πως θα εμφανιστεί και στα επόμενα ματς που θα βρίσκει και ρυθμό.

Ο Γιοβάνοβιτς κάνει τον Παναθηναϊκό ξανά ομάδα, αλλά χρειάζεται και διάρκεια

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήρθε το καλοκαίρι στο τριφύλλι και αυτό που αντίκρισε δεν είχε καμία σχέση με την λέξη ομάδα. Ορισμένοι ποδοσφαιριστές δεν έκαναν ούτε τα βασικά. Από τις πρώτες προπονήσεις προσπάθησε να περάσει τη φιλοσοφία του στους παίκτες του. Θαύματα φυσικά δεν γίνονται και ο Παναθηναϊκός χρειάζεται χρόνο για να γίνει αυτό που ο Γιοβάνοβιτς θέλει. Η διαφορά με πέρυσι είναι εμφανής από το πρώτο κιόλας ματς.

Το τριφύλλι φέτος έχει αρχή, μέση και τέλος. Η ομάδα έχει ένα πλάνο και αυτό φαίνεται. Σίγουρα οι πράσινοι ακόμα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν αυτό που θέλει ο προπονητής τους. Τα πρώτα δείγματα δεν είναι τέλεια, αλλά είναι καλά σε γενικές γραμμές. Η ομάδα έχει τα πάνω της και τα κάτω της, αλλά είμαστε μόλις στην 5η αγωνιστική και σίγουρα χρειάζεται να δούμε και πως θα εμφανιστεί και στη συνέχεια του πρωταθλήματος για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα.

Το συμπέρασμα των πρώτων αγωνιστικών

Μετά από τις πρώτες αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός έχει δώσει κάποια θετικά δείγματα,αλλά δεν είναι όλα τέλεια. Η ομάδα στα εκτός έδρας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι πράσινοι σε τρία ματς έχουν πάρει μόλις ένα βαθμό. Το τριφύλλι ακόμα και στα παιχνίδια που έχει καλή παρουσία εμφανίζει κάποια ζητήματα, τα οποία πρέπει και να λύσει.

Η συνέχεια θα δείξει το πως και το τι θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός φέτος. Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς είναι ομάδα σε σχέση με πέρυσι. Έχει πλάνο και αυτό φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Το που θα φτάσει και το τι θα καταφέρει κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει από την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά το δεδομένο είναι πως το πρώτο δείγμα είναι ικανοποιητικό, αν σκεφτεί κανείς κιόλας την εικόνα της ομάδας πέρυσι.

Καραγκούνης: «Έρωτας η μπάλα, δεν θα σταματήσει ούτε στα βαθιά γεράματα»

Previous article

Με… Διαμαντίδη-Τσαρτσαρή το τελευταίο «διπλό» στη Μαδρίτη πριν από 3.130 μέρες

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.