0

Ο άψογος τακτικά Παναθηναϊκός, ο ηγέτης Ιωάννης Παπαπέτρου, αλλά και η αδυναμία στο αμυντικό ριμπάουντ που κόστισε το παιχνίδι.

Οι «πράσινοι» ήρθαν στην Ισπανία με μεγάλη συγκέντρωση, θέλοντας να αποφύγουν τα κακώς κείμενα του πρώτου εκτός έδρας παιχνιδιού στη Γαλλία. Η αλήθεια είναι πως σε όποια κατάσταση και αν είναι η Μπασκόνια, είναι μια ομάδα που ειδικά στην έδρα της θα κάνει ζημιές και όταν βρει το ρυθμό της θα είναι μια πολύ ικανή και σκληρή ομάδα όπως μα συνηθίζει.

Διαθέτει εξαιρετικά κορμιά, αθλητικότητα, ωστόσο αυτή τη στιγμή μοιάζει λίγο ασύνδετη και ανέτοιμη, όπως αρκετές νέες ομάδες στο ξεκίνημα της σεζόν. Σάμπως ο Παναθηναϊκός με τόσα νέα πρόσωπα είναι έτοιμος;

Ωστόσο στο σημερινό παιχνίδι τα είχε όλα για να κερδίσει. Τακτικά πήγε το παιχνίδι στο δικό του ρυθμό και αν κατάφερνε να κερδίσει μια από τις τελευταίες άμυνες, αυτή τη στιγμή θα είχε πανηγυρίσει ένα σπουδαίο διπλό, που θα έδινε ψυχολογία για τη συνέχεια.

Όμως, όλα αυτά αποτελούν εικασίες… Στην πράξη ο Παναθηναϊκός έχασε.

Η Μπασκόνια προερχόταν από δύο δυνατές ήττες και ήταν δεδομένο ότι θα ρεφάρει. Ο Παναθηναϊκός δεν την άφησε να «ανασάνει», ωστόσο πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, τα οποία δεν του επέτρεψαν να ελέγξει ο ίδιος το ρυθμό.

Κοιτώντας τα νούμερα οι Ισπανοί μοιάζουν ιδιαίτερα εύστοχοι, παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να τους κοιτάξει στα μάτια και να βγάλει σπουδαία ενέργεια στο αμυντικό κομμάτι ανά διαστήματα. Ωστόσο όταν φτάνεις να παίζεις τρομερή άμυνα μέχρι το 24 και εν τέλει καταφέρνεις να «χαρίζεις» τη κατοχή, τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, κάτι που είχε γραφτεί στο ματς με τη Φενέρ ήταν πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει εκείνο το σχήμα που θα του προσφέρει αρμονία και ισορροπία, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Σήμερα υπήρχαν σχήματα που μπορούσαν να παίξουν καλά στην άμυνα και άλλα σχήματα που είχαν καλύτερο επιθετικό ρυθμό. Τα καλά επιθετικά σχήματα δεν έβγαζαν την απαραίτητη ενέργεια στην άμυνα και έδιναν πολλά σουτ στους Ισπανούς με καλές προϋποθέσεις. Τα σχήματα που μπορούσαν να βγάλουν αμυντική πίεση, ωθούσαν τη Μπασκόνια σε κακά σουτ, ωστόσο δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τα defensive stop με αμυντικά ριμπάουντ. Οι «πράσινοι» επέλεξαν να αγωνιστούν με ημίψηλα σχήματα σε μεγάλο διάστημα του παιχνιδιού, αυτό τους έκανε πιο ευέλικτους επιθετικά, αλλά πιο ευάλωτους σε θέμα μεγέθους.

Τα κρίσιμα χαμένα ριμπάουντ 

https://www.youtube.com/watch?v=n–Oulhf2t8&feature=emb_title

Ο Παναθηναϊκός του τετάρτου δεκαλέπτου μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια, όσον αφορά το αμυντικό κομμάτι και βρήκε πολύ μεγάλα σουτ, δείγμα του επιθετικού ταλέντου ορισμένων παικτών(βλ. Παπαπέτρου, Μέικον). Ωστόσο η Μπασκόνια από το 73-71, μέχρι το 81-79 έχει σκοράρει με ΟΧΤΩ βολές, όλες από ΔΕΥΤΕΡΕΣ επιθέσεις. Οι «πράσινοι» μπόρεσαν να παίξουν σπουδαία άμυνα πάνω στη μπάλα, τα ημίψηλα σχήματα δούλεψαν ώστε να ματσάρουν στο ενεργειακό κομμάτι αυτά της Μπασκόνια, αλλά οι παίκτες του Παναθηναϊκού εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το τομέα, που εν τέλει τους κόστισε το παιχνίδι.

Ο ηγέτης Παπαπέτρου 

Η εξέλιξη του Ιωάννη είναι πράγματι σπουδαία. Φέτος φαίνεται ακόμη περισσότερο και η επίδραση του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ο τρόπος που σουτάρει… Αυτοπεποίθηση… Καλύτερος στο χειρισμό του… Ο τρόπος που παίζει pick-n-roll…Υπάρχουν φυσικά και τα ψυχικά αποθέματα… Το mental του… Ο τρόπος που αντιδράει στο -9 του Παναθηναϊκού, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις. Υπάρχει ορισμένη ποιότητα στους «πράσινους» που εμφανίζεται και εξαφανίζεται, ωστόσο ο Παπαπέτρου για την ώρα μοιάζει η μεγάλη σταθερά.

Παρόλα αυτά… Βλέποντας το βίντεο, τα τρία από τα τέσσερα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ είναι δική του ευθύνη. Θέμα συγκέντρωσης, θέμα κούρασης; Είναι σημαντικό να γράφουμε πόσο σπουδαίος είναι ο Ιωάννης, αλλά και φυσικά ότι σε εκείνες τις φάσεις δεν είχε την απαραίτητη ετοιμότητα.

Υ.Γ Αν ο Γιόγκι Φερέλ είναι σε καλή κατάσταση, έχει να κάνει ορισμένα σπουδαία πραγματάκια στο ένας εναντίον ενός…

Αγωνιστική δράση στην Α1 ανδρών με εξ’ αναβολής αναμετρήσεις

Previous article

Εντυπωσιακός Μήτογλου στην νίκη της Αρμάνι! (video)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.