0

Οι συνιστώσες που δημιουργούν την ανάγκη απόκτησης μέσου από τον Παναθηναϊκό στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Oπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μετά το σημερινό ρεπορτάζ του Νίκου Αθανασίου, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ουσιαστικά πρέπει να διαγράψει από το μυαλό του οποιαδήποτε σκέψη περί διαθεσιμότητας του Δημήτρη Κουρμπέλη μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό και τον αρχηγό του, ο «Κούρμπε» θα είναι εκτός αγώνων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021, εφόσον θα εφαρμόσει πρόγραμμα φυσιοθεραπείας (ούτε καν ατομικό πρόγραμμα εκγύμνασης δηλαδή) για ολόκληρο τον Οκτώβριο. Είχε συμμετάσχει για λίγα λεπτά στα φιλικά με τον Παναθηναϊκό Β’ και τον Αστέρα Τρίπολης τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία μπήκε ξανά στα πιτς, εννιά μήνες μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για τις ενοχλήσεις σε προσαγωγούς – κοιλιακούς.

Αν θα ζητηθούν ευθύνες για όποιους είχαν πει στον Γιοβάνοβιτς ότι ο «Κούρμπε» θα ήταν έτοιμος στις αρχές Αυγούστου, δεν το γνωρίζουμε. Αυτά τα ξέρει μόνο ο Γιάννης Αλαφούζος. Και επειδή εμείς «γιατροί δεν είμαστε» (έτσι δεν λένε οι γιατροί των ομάδων πάντα για τους δημοσιογράφους;), δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί και ο Κουρμπέλης πονούσε όταν δοκίμασε να αυξήσει την ένταση και τα προπονητικά φορτία του, μετά από μια ομαλή (συγκριτικά με τον περυσινό χειμώνα) εξέλιξη της σεζόν στην εκκίνηση της προετοιμασίας. Αυτό που ξέρουμε είναι πως στον παίκτη ο Γιοβάνοβιτς δεν μπορεί να υπολογίζει όχι μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά γενικώς! Διότι σε οποιονδήποτε εντός Παναθηναϊκού κι αν απευθύνει κάποιος το «πότε θεωρείς ότι μπορεί να επιστρέψει ο Κουρμπέλης;» ερώτημα, θα σου απαντήσει ειλικρινά με το λιτό «δεν ξέρω!». Ακόμα και ο ίδιος ο άτυχος παίκτης!

Η εμμονή στο απαιτητικό 4-5-1 στο οποίο «μπορούν» μόνο δύο…

Αυτό που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι ο κόουτς Γιοβάνοβιτς προς το παρόν δείχνει μια εμμονή με το «2» στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού. Αποφεύγει το 4-3-3. Δεν το εφάρμοσε ούτε στο ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού, επιλέγοντας στην αρχική ενδεκάδα τον Παλάσιος μαζί με τον Καρλίτος, σ’ ένα μπασταρδεμένο 4-4-2/4-5-1, με τον Αργεντινό εξτρέμ να κινείται ως «ελεύθερος» μαζί με τον Ισπανό στην επιθετική γραμμή. Του «βγήκε» του Γιοβάνοβιτς μόνο στο α’ ημίχρονο κι αυτό εν μέρει. Διότι ο Παλάσιος ανταποκρίθηκε στο πρέσινγκ και τα τρεξίματα που ζητούσε ο προπονητής, όμως επιθετικά ήταν ανύπαρκτος: δεν πέρασε ποτέ αντίπαλο παίκτη, έχανε πανεύκολα τη μπάλα, δεν απείλησε ποτέ την αντίπαλη εστία.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ο Γιοβάνοβιτς δεν επέλεξε το 4-3-3 για να ενισχύσει τους Πέρεθ – Αλεξανδρόπουλο, ούτε όταν έβλεπε την κατηφόρα στο β’ μέρος. Πολλές επιλογές δυστυχώς για τον ίδιο, δεν είχε, διότι ο Μαουρίσιο μπορούσε να αγωνιστεί μόνο για 15 λεπτά, προερχόμενος από εβδομάδα προβληματική, με ενοχλήσεις. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει είτε τον Λούντκβιστ είτε τον Βιγιαφάνιες ως «οκτάρι» βγάζοντας τον Παλάσιος και αλλάζοντας τη διάταξη σε 4-3-3. Δεν το έκανε. Προτίμησε ταυτόχρονη διπλή αλλαγή με Μακέντα αντί Παλάσιος και Λούντκβιστ ως δεξιό εξτρέμ (!!!) αντί του Χατζηγιοβάνη. Και η κατηφόρα έγινε… fast and furious μέχρι το… 114′.

Πέραν των ολοφάνερων λανθασμένων αποφάσεων του Γιοβάνοβιτς στο β’ ημίχρονο του ντέρμπι, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν κάποια στιγμή θα «ξεκολλήσει» και από το 4-2-3-1. Μπορεί να το κάνει σύντομα, όπως έκανε με τους Αϊτόρ, Μαουρίσιο, Σάρλια οι οποίοι έμειναν εκτός ενδεκάδας μετά τα πρώτα δύο ματς στα οποία ήταν «βασικοί» (ο Κροάτης έπαιξε στο ντέρμπι μόνο επειδή απουσίαζε ο Βέλεθ). Μπορεί να γίνει αργότερα, μπορεί να μην γίνει και ποτέ. Είτε, όμως, κάποια στιγμή δούμε να επανέρχεται η κανονικότητα σ’ ένα ισορροπημένο 4-3-3, είτε όχι, η χρονιά με δυο χαφ δεν βγαίνει στον Παναθηναϊκό!

Και λέμε «δύο χαφ», διότι είναι φανερό πως ούτε ο εφετινός Μαουρίσιο ούτε ασφαλώς ο Αγιούμπ μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που σωστά έχει ο κόουτς για την ένταση, την ενέργεια και το σύνολο των «υποχρεώσεων» που ζητά από τους μέσους του. Ισως να μπορεί ο Λούντκβιστ ως έναν βαθμό, μα δεν έχει δοκιμάσει ποτέ τον Σουηδό στο «8» για να πάρουμε μια γεύση! Μόνο στο «10», εκτός από το ντέρμπι που τον έβαλε στη θέση του Χατζηγιοβάνη και το μόνο που θυμόμαστε είναι η υπέροχη μέσα – έξω κίνηση και «ποδιά» στον Ρεάμπτσιουκ.

Πρέπει να ψάξει για μέσο με «καύσιμα» και να έχει ανοιχτά μάτια για επίθεση-άμυνα

Συνεπώς, από τώρα ο Παναθηναϊκός καλείται να ψάχνει για ένα «6-8άρι» ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Εναν αξιόπιστο μέσο, ο οποίος θα μπορεί να δίνει ανάσες στον υπερπολύτιμο Ρουμπέν Πέρεθ που ανεβάζει τις μετοχές του από παιχνίδι σε παιχνίδι και στον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος προθερμαίνεται και για το επίσημο ντεμπούτο του στην εθνική Ελλάδας εναντίον της Γεωργίας, το Σάββατο. Να ψάχνει για έναν χαφ που θα έχει γεμάτο το ντεπόζιτο των καυσίμων του, δεν θα είναι αργός και μαλθακός, αλλά δυναμικός και γρήγορος. Εναν μέσο με τον οποίο ο Γιοβάνοβιτς θα έχει ήσυχο το κεφάλι του. Είτε ως εναλλακτική των δυο βασικών σε 4-2-3-1, είτε ακόμα και ως επιλογή ενδεκάδας σε 4-3-3.

Εκτός από τη συγκεκριμένη θέση, θα πρέπει – δια παν ενδεχόμενο – ήδη να αναζητεί επιλογές και στη θέση του στόπερ και στη θέση του επιθετικού. Αν, δηλαδή, δεν είναι έτοιμος να παίξει ο Σένκεφελντ εντός του Νοεμβρίου ή αν βρεθεί αξιόλογη προσφορά για τον Μακέντα που είναι πλέον η τρίτη επιλογή στην επίθεση. Ολα αυτά πρέπει να «ψήνονται» από τώρα: τα χειμερινά ψώνια είναι πάντα λιγότερα και το ποσοστό ευστοχίας πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερο αν θες ουσιαστική διόρθωση στις (όποιες…) ανορθογραφίες έχεις κάνει το καλοκαίρι! Αυτή την προετοιμασία πρέπει να την κάνει από τώρα ο Παναθηναϊκός, ειδικά όταν έχει αποδειχθεί ότι ο κόουτς είναι πολύ επιφυλακτικός και αναποφάσιστος για να ανάψει το πράσινο φως μιας μεταγραφής!

πηγή: gazzetta.gr

Μήπως έγινε λάθος εκτίμηση…

Previous article

Ο Τζόρτζεβιτς επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ύστερα από 1.997 ημέρες

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.