Καμία ειλημμένη απόφαση δεν υπάρχει για τη χρήση τού «Απόστολος Νικολαΐδης» τη νέα σεζόν, στα εγχώρια ματς, από το Τριφύλλι. Η βασική προϋποθέση ενδεχόμενης επιστροφής, η προσέλευση ρεκόρ με την Τσέλσι, τα έργα αποκατάστασης του στεγάστρου Καλατράβα και η αποτελεσματικότητα στο ΟΑΚΑ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο οι διοικούντες τον Παναθηναϊκό επεξεργάζονται μία ακόμα επιστροφή, τα τελευταία χρόνια, στην ιστορική έδρα της αθηναϊκής ομάδας. Δεν προκύπτει απόφαση η οποία να έχει ληφθεί και να δρομολογείται, ενόψει της νέας σεζόν, ωστόσο μία τέτοια πιθανή κίνηση θα δρομολογηθεί ή όχι στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2024/25. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο εύκολη, διότι οι παράμετροι που πρέπει να προσμετρηθούν είναι κάμποσοι. Δίχως να αφορούν μόνο την προφανή διαπίστωση της χαμηλής προσέλευσης φιλάθλων, στην πλειοψηφία των εντός έδρας αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η επέκταση της προσωρινής άδειας λειτουργίας
Δεν αποτελεί και μακρινό γεγονός η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση δύο διαφορετικών εδρών, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 2023 ο Παναθηναϊκός έδωσε δύο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, με την Μπράγκα (0-1) για τα προκριματικά του Champions League και με τη Βιγιαρεάλ (2-0) για τους ομίλους του Europa League, ενώ στις εγχώριες διοργανώσεις χρησιμοποιούσε ως έδρα το «Απόστολος Νικολαΐδης». Το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, λόγω της στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα, οδήγησε το Τριφύλλι στην επιστροφή στη φυσική του έδρα και για τα ευρωπαϊκά ματς. Με την UEFA να αποδέχεται, για λόγους ανωτέρας βίας, την εξέλιξη και να επιτρέπει αυτή τη συνθήκη. Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον οι Πράσινοι αποφασίσουν την επιστροφή στη Λεωφόρο, αυτό θα ισχύει μόνο για το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Όχι για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μια και δεν πληρούνται τα κριτήρια της UEFA αναφορικά με την εγκατάσταση.

Η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας στη Λεωφόρο έως τις 31/12/2025.
Η διαχείριση εισιτηρίων, μεμονομένων και διαρκείας, με την αθηναϊκή ομάδα να χρησιμοποιεί δύο έδρες, άλλη στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη, έχει γίνει ξανά και δεν αποτελεί εμπόδιο. Αυτό που θα πρέπει να «τρέξει» ο Παναθηναϊκός, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, είναι να επεκταθεί η υπάρχουσα, προσωρινή, άδεια που έχει χορηγηθεί για τη χρήση της εγκατάστασης. Από τον περασμένο Μάρτιο, η Λεωφόρος έχει λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας έως τις 31/12/2025. Πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη διαδικασία, η οποία θα πρέπει, όμως, να ολοκληρωθεί επιτυχώς για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ο Παναθηναϊκός (ή άλλη ομάδα, όπως φέτος η Athens Καλλιθέα) τη Λεωφόρο.
Τα δικαιολογητικά είναι τρία και αφορούν την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), τον προσεισμικό έλεγχο και την επικαιροποιημένη βεβαίωση στατικής επάρκειας της εγκατάστασης. Η λογική λέει, επειδή η διαδικασία έχει επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Επομένως, αν το Τριφύλλι αποφασίσει να έχει έδρα, στο Πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, το «Απόστολος Νικολαΐδης», θα εξασφαλίσει από το Τμήμα Αδειοδότησης Αθλητικών Εγκατάστασεων και Αγώνων της Περιφέρειας Αττικής τη χρονική επέκταση της παρούσας προσωρινής άδειας λειτουργίας της Λεωφόρου.
Η αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα
Μέσα στο 2025 αναμένεται να εκκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο. Αποκατάσταση, αναφορικά τουλάχιστον με το ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ που αφορά τον Παναθηναϊκό, η οποία έχει να κάνει με τη στατικότητα και τη λειτουργικότητα της κατασκευής. Στην Τεχνική Έκθεση και την περιγραφή του έργου, είχε προβλεφθεί ο ανάδοχος που θα οριζόταν να εκπονήσει πλάνο εκτέλεσης έργου με παράλληλη χρήση των υποδομών.
Εφόσον τέτοια πρόβλεψη εφαρμοστεί, παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης το Τριφύλλι θα μπορεί να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση. Στα χαρτιά γίνεται, στην πράξη δεν είναι σαφής ο βαθμός δυσκολίας. Ίσως μία ενδεχομένη απόφαση του Παναθηναϊκού στο άμεσο μέλλον, για επιστροφή στη Λεωφόρο τουλάχιστον για τη σεζόν 2025/26, να περιλαμβάνει και την αξιολόγηση αυτής της συνθήκης. Πόσο λειτουργικό, δηλαδή, θα μπορεί να είναι το ΟΑΚΑ, τη στιγμή που θα «τρέχουν» βελτιωτικές εργασίες και ένα κομμάτι του θα είναι εργοτάξιο.
Το ρεκόρ στο Conference, το αήττητο και ο λίγος κόσμος
Στο φετινό Conference League, ο Παναθηναϊκός διατηρεί το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων, με 59.742 εισιτήρια στον εντός έδρας αγώνα με την Τσέλσι. Με δεύτερο το ματς Μπέτις – Γιαγκελόνια (56.442). Προφανώς και αν δημιουργηθούν οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες, η αθηναϊκή ομάδα μπορεί να τιγκάρει το αχανές ΟΑΚΑ. Και σε άλλα παιχνίδια φέτος, όπως με τον Άγιαξ εντός, τη Λανς εντός, τον Ολυμπιακό εντός ενδεικτικά, ο Παναθηναϊκός μάζεψε κόσμο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι προσελεύσεις αυτές αποτέλεσαν, όμως, τις εξαιρέσεις και όχι τον κανόνα.
Στα δύο πρόσφατα βαθμολογικά ντέρμπι, τα οποία συνοδεύτηκαν με νίκες 3-1 για τους Πράσινους, απέναντι σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ο κόσμος, αθροιστικά, με το ζόρι ξεπέρασε τις 25.000. Προφανώς τέτοιες προσελεύσεις μπορούν να υποστηριχτούν στη Λεωφόρο και να δημιουργήσουν συνθήκες καυτής έδρας. Στο ΟΑΚΑ, όχι. Ενδεχομένως, από το μυαλό των διοικούντων τον σύλλογο να περνάει, ως προϊόν αξιολόγησης, αυτή η συνθήκη. Κάτι που θα φανεί, πόσο θα μετρήσει, τους επόμενους μήνες.
Αγωνιστικά, πάντως, ακόμα και το «κρύο» ΟΑΚΑ αποτελεί αρωγό αποτελεσμάτων για το Τριφύλλι. Με τον Ρουί Βιτόρια στον πάγκο το εντός έδρας αήττητο, σε όλες τις διοργανώσεις, έχει φτάσει τα 16 ματς (14-2-0), με τις συνεχόμενες νίκες να είναι οκτώ. Μάλιστα, πάλι ανεξαρτήτως θεσμού, ο Παναθηναϊκός φέτος μετράει, μόλις, τρεις εντός έδρας ήττες. Τις δύο συνεχόμενες, με 0-1, από Άγιαξ και Αστέρα AKTOR (με τη… βοήθεια της διαιτησίας) και το 1-4 από την Τσέλσι, όλες με τον Ντιέγκο Αλόνσο στον πάγκο. Αγωνιστικά, δηλαδή, η χαμηλή προσέλευση κόσμου στο ΟΑΚΑ, σε μέσο όρο, δεν έχει κοστίσει σε καμία περίπτωση.