Τα τρία πράγματα που χρειάζεται να κάνει ο Παναθηναϊκός στα εναπομείναντα παιχνίδια προκειμένου να κλειδώσει την δεύτερη θέση.
- Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας
- Η καλή ανασταλτική λειτουργία
- Κατάλληλη πνευματική ετοιμότητα
Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε καλά τα φετινά Play Off της Stoiximan Superleague, αφού γνώρισε την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 4-2 από την Ολυμπιακό. Στην συνέχεια έβγαλε μια κάποια αντίδραση κερδίζοντας την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 3-1, αλλά όχι με ικανοποιητική απόδοση.
Την 3η αγωνιστική έκανε την καλύτερη του εμφάνιση επικρατώντας με 3-1 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ έχοντας αρκετά καλή απόδοση και ξεφεύγοντας έτσι στο +3 από την ΑΕΚ και στο +4 από τον ΠΑΟΚ, ενώ με τον δεύτερο εξασφάλισε και την ισοβαθμία.
Κάπως έτσι πάει στο δεύτερο μισό του μίνι πρωταθλήματος των Play Off έχοντας μεν προβάδισμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, αλλά και μόλις ένα ματς εντός έδρας κι αυτό την τελευταία αγωνιστική.
Θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τον ΠΑΟΚ εκτός, την ΑΕΚ εκτός και τον Ολυμπιακός εντός, οπότε για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της δεύτερης θέσης, που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League θα πρέπει να επιδείξει κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο χορτάρι.
Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας
Ένας παράγοντας που είναι κομβικός στα μεγάλα παιχνίδια, στα οποία συνήθως οι ευκαιρίες που θα δημιουργήσει μία ομάδα για να σκοράρει είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα ματς κόντρα στους λεγόμενους μικρομεσαίους.
Για τον Παναθηναϊκό δε είναι ακόμα πιο σημαντικός, αφού πρόκειται για μία ομάδα που ταλαιπωρήθηκε πολύ στην κανονική διάρκεια της σεζόν, την οποία ολοκλήρωσε έχοντας σκοράρει 12 γκολ λιγότερα του αναμενομένου.
Ο ίδιος ο Ρουί Βιτόρια παραδέχθηκε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ πως η αναποτελεσματικότητα που ακολουθούσε την ομάδα όλο αυτό το διάστημα ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την θέση στην οποία τερμάτισαν οι «πράσινοι».
«Δεν έχω αμφιβολία πως ένας σημαντικός παράγοντας που επηρέασε την βαθμολογική μας θέση ήταν και τα γκολ που έπρεπε να πετύχουμε και δεν το κάναμε. Βέβαια το ποδόσφαιρο είναι έτσι πολλές φορές».
Και όντως συμβαίνει και είναι κάτι για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις, παρα να συνεχίσεις να δημιουργείς μέχρι να γυρίσει η κατάσταση αυτή. Όπως και συνέβη με το ξεκίνημα των Play Off όπου το «τριφύλλι» δημιούργησε τελικές που άξιζαν 4,63xG στους πρώτους τρεις αγώνες και κατόρθωσε τελικά να σκοράρει 8 γκολ, δηλαδή 3,37 περισσότερα απ’ όσα του αναλογούσαν.
Ο Παναθηναϊκός έκανε οκτώ τελικές με τον Ολυμπιακό (αξίας 1,4xG) κι έβαλε δύο γκολ, εννιά τελικές με την ΑΕΚ (αξίας 1,84xG) κι έβαλε τρία γκολ κι έντεκα κόντρα στον ΠΑΟΚ σκοράροντας κι ενάντια σ’ αυτόν τρία τέρματα.
Είναι λογικό οι παίκτες να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση ψυχολογικά αναφορικά με το κομμάτι αυτό, αφού βλέπουν πλέον πως τα καταφέρνουν παραπάνω από καλά σ’ έναν τομέα που τους «πλήγωσε» πολύ μέσα στην σεζόν.
Η καλή ανασταλτική λειτουργία
Ο Ρουί Βιτόρια έχει πει με κάθε ευκαιρία που του έχει δοθεί πως οι δικές του ομάδες έχουν ως βάση την καλή αμυντική λειτουργία. Πρώτα φροντίζει να απειλείται η ομάδα του όσο λιγότερο γίνεται κι έπειτα μπαίνουν τα κομμάτια της ανάπτυξης και της δημιουργίας, τα οποία διευκολύνονται πρακτικά, αλλά και πνευματικά, αφού οι παίκτες δρουν με αυτοπεποίθηση και χωρίς άγχος, όταν γνωρίζουν πως πίσω τους έχουν μία συμπαγής ομάδα και δεν θα κοστίσει το κάθε λάθος που μπορεί να κάνουν.
Προσοχή δεν λέμε πως οι ομάδες του παίζουν… άμυνα, αλλά πως φροντίζουν με διάφορους τρόπους, ανάλογα και το παιχνίδι, να δέχονται όσο το δυνατόν λιγότερο απειλή.
Ο ίδιος έθιξε το θέμα αυτό και στην τελευταία συνέντευξη τύπου μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ, όπου ο Παναθηναϊκός είχε μία υποδειγματική αμυντική λειτουργία, «απαγορεύοντας» στην ουσία στον «δικέφαλο του βορρά» να φτιάξει μεγάλη ευκαιρία, με εξαίρεση εκείνη του γκολ του Κωνσταντέλια που προήλθε από ένα λάθος του Σιώπη, το οποίο είναι απ’ αυτά που γίνονται πολύ σπάνια.
«Η βάση για τα καλά μας αποτελέσματα στα ματς αυτά είναι η βελτίωση της αμυντικής μας λειτουργία. Η άμυνα είναι αυτή που σου δίνει τα παιχνίδια. Καταφέραμε να βελτιωθούμε έχοντας και πάλι κάποιες συγκεκριμένες σταθερές (τερματοφύλακας, στόπερ, μπακ., αμυντικός χαφ)».
Εξήγησε ουσιαστικά πως το κακό διάστημα που πέρασε η ομάδα, βασικό της πρόβλημα ήταν πως έλειπε η αμυντική ασφάλεια, κάτι που προέκυψε και εξαιτίας των μαζεμένων τραυματισμών, αλλά και του κακού «φεγγαριού» που είχε ο Ντραγκόφσκι. Τώρα που όλα τα κομμάτια έχουν μπει πάλι στην θέση τους, αρχίζει η κατάσταση να φτάνει και πάλι στα επιθυμητά επίπεδα.
Ακόμα και στο ματς με την ΑΕΚ, που προφανώς οι «πράσινοι» δεν τα πήγαν καλά στον τομέα αυτόν, δεχόμενοι 22 τελικές που έφταναν τα 3,26xG, ο βασικός λόγος που αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα ήταν η τραγική απόδοσή τους στις στατικές φάσεις και τα γεμίσματα της «Ένωσης» απ’ όπου προήλθαν σχεδόν αποκλειστικά οι τελικές της. Δεν δέχθηκαν φάσεις από κάθετες πάσες και συνδυαστικό ποδόσφαιρο.
Κατάλληλη πνευματική ετοιμότητα
Μία βασική πληγή του Παναθηναϊκού σε όλο το κακό του διάστημα μέχρι και το πρώτο ματς των Play Off κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν η κακή πνευματική κατάσταση των ποδοσφαιριστών από την οποία προέκυπταν και πολλά ατομικά λάθη, τα οποία «πλήρωνε» η ομάδα.
Το λάθος του Ντραγκόφσκι με τον Ολυμπιακό κι εκείνο του Μαντσίνι με την Λαμία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από μία σειρά λαθών, τα οποία δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο την ζωή των «πρασίνων», επιμηκύνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με κάποια μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα.
Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει προφανώς τον προπονητή, που είναι υπεύθυνος για την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία της ομάδας για το κάθε παιχνίδι, όμως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι παίκτες, αφού ό,τι κι αν κάνει ένας τεχνικός, δεν μπορεί να τους βοηθήσει, αν εκείνοι δεν είναι 100% συγκεντρωμένοι.
Τόσο στο παιχνίδι με την ΑΕΚ όσο και σε κείνο με τον ΠΑΟΚ στα Play Off, το «τριφύλλι» έδειξε να έχει αφήσει πίσω την εύθραυστη ψυχολογία που είχε στα προηγούμενα παιχνίδια. Οι παίκτες του βγήκαν στο γήπεδο απόλυτα συγκεντρωμένοι κι έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.
Στο ματς με την «Ένωση», παρά την πίεση που δέχθηκαν και την εικόνα κυριαρχίας που είχε εκείνη στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μείνει δυνατός πνευματικά και να περιμένει τις στιγμές του.
Θα μπορούσαν αυτές να μην είχαν αποφέρει κάποιο γκολ, ωστόσο το βασικό ήταν πως οι ποδοσφαιριστές του, όταν έπαιρναν την μπάλα στα πόδια τους, ήταν ανεπηρέαστοι απ’ ότι συνέβαινε κι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν στιγμές τους.
Στο δε ματς με τον «δικέφαλο του βορρά», οι «πράσινοι» επέβαλλαν την κυριαρχία τους, χωρίς καν να έχουν την κατοχή της μπάλας. Φρόντιζαν την αμυντική τους λειτουργία και κάθε φορά που πήγαιναν σε μία αντεπίθεση ή άμεση επίθεση σκορπούσαν… τον τρόμο στην άμυνα του ΠΑΟΚ.