0

«Λίγες φορές έχω εντυπωσιαστεί από ποδοσφαιριστή. Αυτό το παιδί είναι καλλιτέχνης: έχει το μυαλό του Κρόιφ και το άγγιγμα του Κακά»! Το πιστεύετε ότι αυτά τα λόγια τα είπε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν για τον Φίλιπ Τζούρισιτς; Κι όμως. Η δήλωση αυτή έγινε τον χειμώνα του 2012, όταν ο Ολλανδός βρισκόταν στον πάγκο της Χέρενφεν και είχε υπό τις οδηγίες του τον 33χρονο σήμερα μεσοεπιθετικό του Παναθηναϊκού.

Όταν σε εκθειάζει ολόκληρoς Φαν Μπάστεν, μάλιστα χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος, το μέλλον σου είναι προδιαγεγραμμένο. Ο Τζούρισιτς έκανε και μεγάλες μεταγραφές, έπαιξε σε σημαντικές ομάδες, όμως η γενική αίσθηση είναι ότι δεν εκπλήρωσε όλες τις προσδοκίες, όσα τα εξωπραγματικά που λέγονταν κι ακούγονταν γι’ αυτόν στα νιάτα του.

Αν τον ρωτήσετε, θα σας απαντήσει ότι για όλα φταίει η… εμπιστοσύνη. Όταν είσαι παίκτης παλιάς κοπής, με κύρια χαρακτηριστικά την τεχνική και το μυαλό και όχι τη δύναμη και το τρέξιμο, πρέπει να βρεις τέτοιους προπονητές που να σε χρησιμοποιήσουν με τρόπο τέτοιο που να σε αξιοποιήσουν. Δεν είναι σύμπτωση ότι ο Τζούρισιτς την καλύτερη μπάλα του την έπαιξε έχοντας στον πάγκο προπονητές που εκτιμούν το ποδοσφαιρικό ταλέντο περισσότερο από το τρέξιμο. Και οι περισσότεροι υπήρξαν παικταράδες στο παρελθόν: Φαν Μπάστεν, Στόικοβιτς, Κούμαν, Μιχάιλοβιτς. Και Ντε Τσέρμπι, φυσικά.

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.

Με πατέρα που στα νιάτα του είχε φτάσει μέχρι την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου σάλας και θείο επίσης ποδοσφαιριστή, η μπάλα δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι. Και η εξέλιξή του η ποδοσφαιρική υπήρξε ραγδαία, αν και όχι πάντα ήρεμη. Το Ομπρένοβατς, η γειτονιά που γεννήθηκε, είναι ο πιο δυτικός από τους δήμους που χωρίζεται το Βελιγράδι. Η παλιά ονομασία της περιοχής ήταν «Πάλεζ», δηλαδή… εμπρησμός, επειδή σ’ εκείνη την περιοχή είχαν γίνει οι πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία της σερβικής πρωτεύουσας. Τα παιδιά που βγαίνουν από εκείνη την περιοχή είναι σκληρά, και ο Φίλιπ το βίωσε από πολύ μικρός.

Η πρώτη του επαφή με την οργανωμένη μπάλα ήταν στην ομάδα της γειτονιάς του, τη Ζαμπρέζιε. Σε λίγους μήνες, όμως, μετακόμισε στην Ομπρένοβατς, πιο σοβαρή ακαδημία, επειδή είχε… διαλύσει τον ανταγωνισμό. Στα επτά του χρόνια ντρίμπλαρε συνεχώς 11χρονους και 12χρονους…

Πολύ γρήγορα έγινε ντόρος γύρω από το όνομά του και μετακόμισε στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα, ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόταν. Το 2001 ο σύλλογος γιόρταζε τα 10 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σε μια εκδήλωση όπου τιμήθηκαν όλοι οι παικταράδες εκείνης της ομάδας. Το τελετουργικό ξεκίνησε με ένα φιλικό ματς ανάμεσα στην ομάδα Κ12               του Αστέρα (όπου συμμετείχε κι ο 9χρονος Φίλιπ) με μια ομάδα παιδιών από το Κόσοβο.

Ενώπιον 50.000 θεατών (!) στο Μαρακανά ο μικρούλης Φίλιπ τρέλανε κόσμο. Κι ο ίδιος τρελάθηκε με την ατμόσφαιρα, έβγαλε φωτογραφίες με τα ινδάλματά του (Σαβίτσεβιτς και Στάνκοβιτς) και πλέον έγινε φανατικός με τη μπάλα και με τους ερυθρόλευκους. Τόσο φανατικός, που αργότερα, όταν με την οικογένειά του έβλεπαν ότι ο Αστέρας δεν προωθεί παιδιά της ακαδημίας του στην πρώτη ομάδα, δεν σκέφτηκε σοβαρά την πρόταση της Παρτίζαν να τον αποκτήσει, κι ας είχαν αναλάβει εκεί φίλοι του πατέρα του σε προπονητικές θέσεις.

Η οικογένεια έψαξε την μετακόμιση στο εξωτερικό και πρώτος σταθμός ήταν ο Πειραιάς. Ο Φίλιπ μετακόμισε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, έπαιξε σε κάποια φιλικά, όμως δεν φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα σε επίσημο ματς. Επέστρεψε σ’ ένα εξάμηνο στο πατρικό του, αφού δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Στα 17 του προτίμησε να μην ενταχθεί και πάλι στον Αστέρα, αλλά έπαιξε στη Ραντνίτσκι Ομπρένοβατς, άλλη ομάδα της γειτονιάς του, που αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία της Σερβίας. Ενώ προετοίμαζε την φυγή του για το εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2009 η εθνική ομάδα Κ21 της Σερβίας (στην οποία συμμετείχε και ο 17χρονος Τζούρισιτς!) έδωσε αγώνες με Γερμανία, Τουρκία και Ισραήλ. Στα ματς βρέθηκαν και σκάουτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σε λίγες μέρες στα γραφεία της Ραντνίσκι Ομπρένοβατς έφτασε ένα φαξ υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Άλεξ Φέργκιουσον, με το οποίο «καλούσε» τον Φίλιπ στην ομάδα! Το χαρτί αυτό κοσμεί ακόμα τα γραφεία του συλλόγου…

Ο Τζούρισιτς όντως ταξίδεψε στο Μάντσεστερ και δοκιμάστηκε από τη Γιουνάιτεντ, ωστόσο και η οικογένειά του θεώρησε ότι ήταν πολύ μεγάλο το βήμα γι’ αυτόν να πάει σ’ έναν τέτοιο σύλλογο, οπότε προτιμήθηκε η λύση της Ολλανδίας. Οι αρχικές επαφές έγιναν με τον Άγιαξ, αλλά η Χέρενφεν έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τον απέκτησε τελικά, με το που συμπλήρωσε τα 18 του χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2010.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η επαγγελματική του καριέρα, η ιστορία του και οι επιδόσεις του ήταν άμεσα συνυφασμένες με το πρόσωπο που έδινε οδηγίες από τον πάγκο. Όπου έβρισκε εμπιστοσύνη και τον άφηναν κάπως ελεύθερο να δημιουργεί, έπαιξε μπαλάρα. Όπου υπήρξε δυσπιστία, πέρασε και δεν ακούμπησε. Στη Χέρενφεν με τον Φαν Μπάστεν έκανε… παπάδες την τελευταία του χρονιά εκεί (2012-13) και εκείνο τον Φεβρουάριο, προς γενική κατάπληξη, η πορτογαλική Μπενφίκα ανακοίνωσε ότι τον απέκτησε «πακέτο» με τον Μιραλέμ Σουλεϊμάνι (του Άγιαξ) από το ερχόμενο καλοκαίρι!

Μάλιστα γι’ αυτή την μετακίνηση κυκλοφορεί και μια πικάντικη ιστορία. Η οικογένεια του Τζούρισιτς έψαξε να βρει από πού προέκυψε το ενδιαφέρον της Μπενφίκα, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένας σκάουτ της σε αγώνες του, ούτε πριν από τα συμβόλαια είχε μιλήσει κάποιος μαζί τους. Ο Ρουί Κόστα είπε ότι ειδοποιήθηκε για τον ταλαντούχο Σέρβο από τον… διαιτητή του ευρωπαϊκού αγώνα της Χέρενφεν με τη Ραπίντ Βιέννης, τον επίσης Πορτογάλο Ζόρζε Σόουζα! Η Μπενφίκα δεν δίστασε καθόλου να πληρώσει 6,5 εκ. ευρώ για τον νεαρό και του έβαλε αμέσως ρήτρα αποχώρησης 40 εκ. ευρώ!

Με το που έφτασε στη Λισαβώνα, πάντως, φάνηκε εξαρχής ότι δεν έχαιρε της εμπιστοσύνης του Ζόρζε Ζεσούς. Στα τρία χρόνια που έμεινε θεωρητικά παίκτης των αετών έκανε μόλις 12 ματς. Και ξεκίνησε μια διαδικασία συνεχόμενων δανεισμών, που τον έφεραν στη Μάιντς, στη Σαουθάμπτον και την Άντερλεχτ. Το 2016 η Μπενφίκα τον πούλησε στη Σαμπντόρια, όπου για 1,5 χρόνο εμφανίστηκε μόλις σε 20 ματς. Το’ χε καταλάβει από την αρχή ότι δεν θα κολλούσε, όταν στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας ο προπονητής Μάρκο Τζιαμπάολο τον ρώτησε «πώς είπαμε ότι σε λένε εσένα»;

Η απόφαση που του έσωσε την καριέρα θεωρήθηκε το απόλυτο… πισωγύρισμα. Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι τον πίεσε τον χειμώνα του 2017 να μεταγραφεί στη Μπενεβέντο, που τότε πάλευε για την παραμονή της στη Serie A. «Μαζί μου θα ξαναγαπήσεις το ποδόσφαιρο και θα παίξεις Μουντιάλ», του είπε. Ήταν τα λόγια που ήθελε να ακούσει. Η Μπενεβέντο υποβιβάστηκε στο τέλος της σεζόν, όμως ο Ντε Τσέρμπι ανέλαβε τη Σασουόλο και φυσικά πήρε μαζί του τον Τζούρισιτς. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν παρών στον μετασχηματισμό της ομάδας από αμελητέα δύναμη σε σημαντικό παράγοντα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Κι έπαιξε, μάλιστα, και στο Μουντιάλ του Κατάρ με τη Σερβία.

Το 2022, με τον Ντε Τσέρμπι φευγάτο τον τελευταίο χρόνο, ο Τζούρισιτς μετακόμισε και πάλι στη Γένοβα και τη Σαμπντόρια. Ο Τζιαμπάολο τον θυμήθηκε αυτή τη φορά, η σεζόν ήταν καλή (32 ματς με 3 γκολ), όμως ήταν φανερό ότι έψαχνε κάτι άλλο.

Το καλοκαίρι του 2023 υπέγραψε για δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό. Για τις εμφανίσεις του και την προσφορά του ο καθένας έχει την άποψή του, ωστόσο αν το δει κανείς αριθμητικά είναι οι πιο… γόνιμες σεζόν του από πλευράς σκοραρίσματος. Σε συνολικά 43 ματς φέτος για όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει 10 γκολ και 5 ασίστ. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα γκολ ήταν αυτό που λέμε «κομβικά», άνοιξαν το δρόμο για βαθμούς και αποτελέσματα.

 

Από 10 ευρώ τα εισιτήρια για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Previous article

Αποκάλυψη από Παπαθεωδορου: “Ο Παναθηναϊκός ψάχνει προπονητή-ηγέτη”! (Vid)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.