0

Ο Παναθηναϊκός έκανε το κόλπο γκρόσο και ανανέωσε τον Κέντρικ Ναν, ως το καλοκαίρι του 2028, βγάζοντας και το NBA out.

Σίγουρα μια πολύ μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο γιατί κράτησε τον καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη, αλλά γιατί τον έβγαλε από την αγορά πολύ νωρίς. Έτσι δεν θα χρειαστεί το καλοκαίρι να υπάρχει άγχος, αν θα έρθει πρόταση από το ΝΒΑ ή όχι, οπότε και ο προγραμματισμός για την επόμενη σεζόν μπορεί να γίνει υπολογίζοντας τον από τώρα.

Είναι πολύ σπάνιο, να έρχεται ένας παίκτης από την Αμερική και να έχει τόσο γρήγορη προσαρμογή στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς στον Αμερικανό πήρε μόλις έναν μήνα για να κυριαρχήσει. Πλέον είναι πολύ γερά στην κουβέντα για τον MVP της κανονικής περιόδου και όλοι οι οπαδοί ανά την Ευρώπη παραδέχονται την ποιότητα και την αξία του. Τι έχει κάνει όμως ο Ναν σε αυτόν τον 1.5 χρόνο, πόσο έχει ωριμάσει, τι έχει αλλάξει στο παιχνίδι του και πόσα ακόμα περιθώρια εξέλιξης έχει; Όλα αυτά θα τα δούμε παρακάτω.

Η σύγκριση του πέρσι με φέτος

Πολλοί έλεγαν ότι μετά την περσινή του φανταστική σεζόν, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ποιότητα και τέτοιο mindset, που σε τέτοιους παίκτες τίποτα δεν είναι αρκετό. Οι 16 πόντοι μέσο όρο πέρσι, εκτοξεύτηκαν στους 20.3 φέτος. Πέρα από τα ξερά νούμερα όμως, σημασία έχει ότι έγινε αυτό αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την ευστοχία του.

Τα δίποντα από το 46.6%, πήγαν στο πολύ καλό 57.1%. Αν το αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτό, θα δούμε ότι πέρσι τα rim finishes του Ναν ήταν στο 40%, προσπαθώντας πολλές φορές να τρυπήσει τοίχους. Φέτος, αυτό έχει εκτοξευτεί στο 52%, γιατί είναι προφανές ότι πλέον έχει μάθει να διαβάζει τις άμυνες, να είναι πιο υπομονετικός και να πηγαίνει σε ντράιβ όταν υπάρχουν καλές προϋποθέσεις. Οι επιθέσεις του μέσα στην ρακέτα από 9.3% των κατοχών του πέρσι, μειώθηκαν στο 5%, σκοράροντας όμως τον ίδιο αριθμό πόντων, ακριβώς γιατί είναι πιο εύστοχος.

Μια άλλη πολύ μεγάλη διαφορά στο παιχνίδι του, είναι τα σουτ τριών πόντων. Ο Ναν όταν ήρθε στην Ευρώπη, είχε την φήμη του mid-range σκόρερ, με το τρίποντο να είναι δευτερεύον στο ρεπερτόριο του. Πέρσι σούταρε με ένα πολύ καλό ποσοστό, της τάξεως του 41% εκτελώντας 4.2 προσπάθειες ανά αγώνα. Φέτος, μειώνοντας τις παρουσίες του μέσα στην ρακέτα, έχει επιλέξει να εκτελεί περισσότερο από την περιφέρεια, σουτάροντας 7.2 φορές ανά αγώνα, δηλαδή τρεις εκτελέσεις παραπάνω από πέρσι. Παρόλα αυτά το ποσοστό του, παραμένει στα ίδια επίπεδα (40.5%) κάτι που είναι σπάνιο και βέβαια πάρα πολύ σημαντικό. Οι βολές του παρουσιάζουν μία πτώση, καθώς το αδιανόητο 95.9% πέρσι, πήγε απλά στο πάρα πολύ καλό 84% φέτος.

Όλα αυτά, έχει σημασία να τονίσουμε, ότι τα κάνει με μικρότερο usage την φετινή χρονιά σε σχέση με την περσινή, δείγμα και των καλύτερων σουτ που επιλέγει. Ένα σημαντικό κομμάτι, είναι και οι πόντοι που παράγει (σκορ και ασίστ), καθώς από τους 23.1 πέρσι, έχει πάει στους 29.8 ανά αγώνα, όντας δεύτερος στην Ευρωλίγκα, πίσω μόνο από τον φοβερό και τρομερό Σορτς.

Στο κομμάτι της δημιουργίας, υπάρχει εμφανής βελτίωση που καταγράφεται και από τα νούμερα. Πέρσι όσο βρισκόταν στο παρκέ, έδινε το 21.4% των ασίστ της ομάδας, κάνοντας όμως το 17.5% των λαθών της. Φέτος, έχει αυξηθεί το ποσοστό των ασίστ σε 22.7%, ταυτόχρονα όμως μείωσε τα λάθη του σε μόλις 14.5%. Δηλαδή δημιουργεί καλύτερα, έχοντας την μπάλας τα χέρια, ενώ κάνει και λιγότερα λάθη.

Για να δούμε και με νούμερα το αυξημένο του efficiency φέτος, μπορούμε να παρατηρήσουμε τους πόντους ανά κατοχή στις βασικές κατηγορίες σκοραρίσματος του Ναν. Η κυρίαρχη επιλογή του, που είναι η επίθεση μετά από πικ εν ρολ, έχει ανέβει από 0.88 σε 0.96 πόντους ανά κατοχή φέτος, παρόλο που έχει μειώσει τις προσπάθειες του, από 6.5 κατοχές σε 5.7. Το παιχνίδι ένας εναντίον ενός, παραμένει σε καλά επίπεδα, ανεβάζοντας λίγο την αποτελεσματικότητα σε 0.85 πόντους ανά κατοχή, ενώ και οι καταστάσεις catch n shoot παραμένουν σε τρομερά νούμερα. Η τεράστια διαφορά όμως του Ναν, σε σχέση με πέρσι, βρίσκεται στις off screen δράσεις, που οι κατοχές του φέτος όχι μόνο διπλασιάστηκαν αλλά και η αποτελεσματικότητα του εκτοξεύτηκε. Το πολύ φτωχό, 0.32 ppp πέρσι, έφτασε σε ένα ελίτ νούμερο, της τάξεως του 1.2ppp. Αυτό εξηγεί φυσικά και την αύξηση στον αριθμό των τριπόντων του, αλλά και την μεγάλη αποτελεσματικότητα που έχει.

Μπορεί να βελτιωθεί άλλο;

Βλέποντας όλα αυτά τα νούμερα, καταλαβαίνει κανείς, ότι ο Ναν, όχι μόνο είναι βελτιωμένος φέτος, αλλά είναι πάρα πολύ καλύτερος και ατομικά αλλά και ως συμπαίκτης. Το φοβερό όμως είναι ότι έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Τα δίποντα του, μπορούν να φτάσουν στο 60% ευστοχία, με ακόμα καλύτερες επιλογές. Οι βολές του μπορούν να επιστρέψουν στο 90+%. Οι ασίστ μπορούν να πλησιάσουν το 25% και τα λάθη του να μειωθούν στο 13% και όλα αυτά με ένα usage σταθερά κάτω από 30%.

Ο Κέντρικ Ναν, είναι ένα πυρηνικό όπλο για την Ευρωλίγκα και ο Παναθηναϊκός έχει εξασφαλίσει για τα επόμενα τρία χρόνια, ότι θα τον έχει στην σύνθεση του. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν του χρόνου, έχει 23 πόντους, με 90% βολές, 60% δίποντα και 43% τρίποντα, απογειώνοντας το efficiency του και αυτό είναι ίσως το πιο τρομακτικό για τους αντιπάλους του.

 

Όταν λείπει ο Τετέ, όλα γίνονται πιο δύσκολα

Previous article

Για το διπλό και το πλεονέκτημα έδρας στο Πριγκιπάτο ο Παναθηναϊκός

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.