0

Η νέα συνθήκη στη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού και η ανάγκη για καινούρια «χημεία» και ηρεμία την οποία θα βρει μόνο αν η Βίκινγκουρ δεν γίνει «Καμπάλα».

Εχει σημειωθεί πολλάκις ότι αμιγώς ποδοσφαιρικά, χωρίς να εξετάζεται από… πού έρχεται και προς τα πού πηγαίνει καθένας από τους τέσσερις ανταγωνιστές για την κατάκτηση του τίτλου, η μεγάλη διαφορά του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ συγκριτικά με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ εντοπίζεται στη μεσαία γραμμή τους. Στην ταχύτητα, στην ένταση, στη χημεία, στο pressing, στους συνδυασμούς, στην αναχαίτιση του αντιπάλου. Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, παρεμπιπτόντως, είναι – διόλου τυχαία – και οι ομάδες που έως τώρα απολαμβάνουν και τους περισσότερους καρπούς της μεταγραφικής τους ενίσχυσης. Πολύ καλά έκανε ο Ολυμπιακός και απέκτησε Ορτα, Πάλμα, Μπρούνο, προφανώς προσπάθησε να αποκτήσει κάποιους ικανότερους εξτρέμ, αλλά παρόντος Μεντιλίμπαρ, οι μεταγραφές… έξι – επτά παικτών ανά μεταγραφική σεζόν, μάλλον θα αποτελέσουν παρελθόν για τους Ερυθρόλευκους. Ειδικά για τον Παναθηναϊκό που έχει από την αρχή της σεζόν σημαντικά προβλήματα με τα τρεξίματα στη μεσαία γραμμή του, η παρουσία του Μανώλη Σιώπη σ’ αυτή την περίοδο της απουσίας του Αράο, είναι καταλυτική!

Ο φοβικός Βιτόρια και η πιο ταιριαστή τριάδα

Θα ρωτήσει κάποιος απολύτως λογικά: «Θα έπαιζε ως «βασικός» ο Σιώπης αν ο Αράο ήταν υγιής»; Σίγουρα θα αγωνιζόταν ως αλλαγή. Ως βασικός; Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά με τον Βιτόρια, ο οποίος όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο «φοβικός» αποδεικνύεται στις αλλαγές της ενδεκάδας του: πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την αγκύλωση του Μαξ στον πάγκο ακόμα και στο ματς με το Βόλο (και με την Βίκινγκουρ ο Μλαντένοβιτς θα παίξει ασφαλώς), δεν υπάρχει. Μπορεί να «καμουφλάρεται» αυτή η ανασφάλεια του Πορτογάλου κόουτς αυτές τις μέρες λόγω των πολλών απουσιών οι οποίες υποχρεωτικά «στέλνουν» στην ενδεκάδα κάποιους αναπληρωματικούς, όμως σίγουρα παίκτες όπως ο Κώτσιρας, ο Πελίστρι και ο Μαξ θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο σε προηγούμενους αγώνες ώστε να μην «κλατάρουν» ο Βαγιαννίδης, ο Τετέ και ο απίστευτος Μλαντένοβιτς.

Η τριάδα η οποία συγκυριακά αγωνίστηκε με το Βόλο μοιάζει αυτή την περίοδο ως η πιο ταιριαστή για τη μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού βάσει των χαρακτηριστικών Σιώπη – Τσέριν – Ουναϊ, με εναλλακτική τον Μαξίμοβιτς, ο οποίος υστερεί πάρα πολύ στο κάθετο παιχνίδι και στην ταχύτητα, αλλά σαφώς είναι πολύ χρήσιμος ως αλλαγή. Τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή του Αράο για τον οποίο ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά αν θα μπορέσει ξανά εφέτος να παίξει σε σερί παιχνίδια λόγω της τενοντίτιδας, ο Βιτόρια καλείται να δουλέψει εντατικά στη χημεία αυτής της τριάδας που συνδυάζει και ένταση (Σιώπης – Τσέριν) και ποιότητα (Ουναϊ). Εχοντας, μετά το μίνι restart με το Βόλο, ως βασικό στόχο την ηρεμία του. Αυτή που βρήκε ο Ολυμπιακός μετά το μέσον του πρώτου γύρου διότι ο «Μέντι» δεν μπορούσε να βγάλει άκρη με τις μεταγραφές. Αυτή που βρήκε η ΑΕΚ μετά το σίριαλ Αλμέιδα. Αυτή που βρίσκει ο ΠΑΟΚ μετά τον εφιάλτη του πάρκινγκ. Και για να την βρει, πρέπει κατ’ αρχήν να μην γράψει η ιστορία την Βίκινγκουρ όπως είχε γράψει την Καμπάλα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εναντίον της Βίκινγκουρ

Προφανώς, βέβαια, στο ματς με την Βίκινγκουρ το μεγαλύτερο πρόβλημα του Βιτόρια εντοπίζεται στο κέντρο της άμυνας. Ναι, του λείπει πολύ ο Αράο, αλλά ο Σιώπης με τα διαφορετικά του χαρίσματα, δεν θα επιτρέψει να φανεί «κενό» στη θέση του αμυντικού μέσου. Ναι, του λείπει ο Βαγιαννίδης. Αλλά ο Γιάννης Κώτσιρας απέδειξε και με το Βόλο ότι ήταν και παραμένει ένας αξιοπρεπής δεξιός μπακ, ένας αποτελεσματικός αμυντικός, ένας εξαιρετικός αθλητής. Ναι, θα του λείχουν ως εναλλακτικές επιλογές ο Πελίστρι και ο Μπακασέτας. Ομως αναμφίβολα ο δυσεπίλυτος γρίφος είναι ποιος θα παίξει δίπλα στον Ινγκι Ινγκασον. Κι επειδή ο Γεντβάι με τον Πάλμερ – Μπράουν δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα, αυτός ο γρίφος θα ισχύει και για τα επόμενα ματς. Γιατί; Διότι σίγουρα ο Αράο, πιθανώς και ο Μαξίμοβιτς που έχει αποδείξει την ικανότητά του στις εναέριες μονομαχίες, να είναι ικανότεροι στόπερ αυτή την περίοδο από τον Μπαρτ Σένκεφελντ. Ο Ολλανδός είναι εκτός «ευρωπαϊκής» λίστας, όπως και οι Ζέκα, Λημνιός, Νίκας. Ποιος θα παίξει την Πέμπτη λοιπόν;

Ο Ελτον Φίκαϊ, γιατί όχι; Αν δεν παίξει και σ’ αυτό το ματς o 20χρονος αριστεροπόδαρος Αλβανός στόπερ, πότε θα παίξει; Κι ας είναι κρίσιμο το ματς! Αν ο Παναθηναϊκός είχε εναλλακτικές επιλογές στον πάγκο του για τη μεσαία γραμμή, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο Μαξίμοβιτς κι αυτό παραμένει μια πιθανότητα (όπως και του Αράο) αν ο Βραζιλιάνος προλάβει. Ο Βιτόρια άφησε πολύ μικρή χαραμάδα για τη διαθεσιμότητα του Αράο και του Βαγιαννίδη, αλλά η περίπτωση του Ουναϊ στο ματς με το Βόλο, έδειξε ότι μερικές φορές εξαρτάται και από τον παίκτη, αν βέβαια δεν υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Ο Μαροκινός έπαιξε με… μισή προπόνηση και για τους παροικούντες την πράσινη Ιερουσαλήμ αυτή η θέλησή του ήταν τόσο σημαντική όσο και η προσφορά του στην τελική νίκη των Πρασίνων…

Πηγή: gazzetta.gr

 

Χειρουργήθηκε η Σταμολάμπρου

Previous article

Παναθηναϊκός για Χουάντσο: «Είναι τιμή μας που έχουμε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή στην ομάδα μας»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.