Ο Παναθηναϊκός που δεν κατάφερε να διεκδικήσει -βάσει συνθηκών- περισσότερα πράγματα απ’ όσα εντέλει πήρε στο φαληρικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η ψυχραιμία του Βιτόρια, αυτά που ξεχνούν ορισμένοι και η συνέχεια ως το φινάλε της regular season της Stoiximan Super League.
Όχι, δεν ήταν καθόλου καλή ούτε η εκκίνηση του Παναθηναϊκού στο clasico του Φαλήρου, όπου για 20-25 λεπτά είχε πολλά ζητήματα και υπέφερε απ’ την ένταση με την οποία μπήκε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι, ούτε πήρε -ή για να ακριβολογώ- κατάφερε να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα απ’ όσα εντέλει πήρε με την ισοπαλία, έχοντας ένα ημίχρονο μπροστά του με αριθμητικό πλεονέκτημα.
Και το γεγονός πως άπαντες στον Παναθηναϊκό -απ’ τον προπονητή, μέχρι τους… φροντιστές- έφυγαν συνοφρυωμένοι απ’ το “Γ. Καραϊσκάκης” προσωπικά το θεωρώ ως σωστό δείγμα νοοτροπίας, διότι άπαντες κατανόησαν πως με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο ματς, έχασαν μία καλή ευκαιρία για να διεκδικήσουν (με μεγαλύτερη ένταση) ένα πολύ μεγάλο διπλό.
Κοινώς, ουδείς έψαξε για δικαιολογίες ή καλλωπισμούς στις δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι, ούτε κρύφτηκε πίσω απ’ το αήττητο σερί με τον Ολυμπιακό, που πλέον έφτασε τα 8+1 ντέρμπι (μαζί μ’ αυτό που κρίθηκε στις δικαστικές αίθουσες για την κροτίδα στο χώρο προθέρμανσης του Χουάνκαρ τον Οκτώβριο του ’23).
Θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει διεκδικήσει περισσότερα πράγματα ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο, ιδίως στο τελευταίο εικοσάλεπτο με τις καθυστερήσεις, όταν είχε φέρει πλέον το ματς στα ίσα. Δεν το έκανε, έμεινε το 1-1, αλλά σαφώς πρέπει να υπάρχει κάπου κι ένα μέτρο. Κι όχι να παρουσιάζονται καταστάσεις κι εντυπώσεις πως θα πρέπει να… ντρέπεται κιόλας που ήρθε “Χ” το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Ντέρμπι ήταν κι ένα παιχνίδι όπου -ειδικά έτσι όπως πήγε- κάθε λεπτομέρεια μπορούσε να κρίνει τα πάντα. Το μόνο που δεν έκαναν (κακώς) οι “πράσινοι” ήταν να πιέσουν περισσότερο την κατάσταση στο φινάλε για να διεκδικήσουν κι ένα δεύτερο γκολ και στο τέλος η ισοπαλία έμοιαζε πιο “συμβιβαστική” ως συνθήκη.
Τα “κακά νέα” ήταν πως ο Παναθηναϊκός δεν μπήκε καθόλου καλά στις απαιτήσεις του αγώνα. Πιέστηκε πολύ απ’ τον Ολυμπιακό, έχανε όλες τις δεύτερες μπάλες, δεν κρατούσε κατοχή για να χτίσει παιχνίδι κι έπεσε σ’ όλες τις παγίδες που του σέρβιραν οι “ερυθρόλευκοι”, οι οποίοι απολύτως φυσιολογικά επένδυσαν στο πρώτο ημίωρο, όπου και οι δυνάμεις τους θα ήταν περισσότερες για να βρουν γκολ.
Το δεύτερο “κακό νέο” για τον Παναθηναϊκό ήταν πως είχε ζητήματα στις αμυντικές στατικές φάσεις. Σ’ ένα κομμάτι που έχει διορθώσει/βελτιώσει σε απόλυτο βαθμό ο Βιτόρια σ’ αυτό το τρίμηνο που έχει τα ηνία της ομάδας, ο Παναθηναϊκός “πληγώθηκε” απ’ τον Ολυμπιακό και στη φάση του 1-0 και λίγο έλειψε να το πληρώσει και στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αν κι ο Ελ Κααμπί που έκανε το τελείωμα άουτ ήταν οφσάιντ και λογικά δεν θα μετρούσε και γκολ να έμπαινε. “Θέματα” όμως στις στατικές φάσεις υπήρξαν κι αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να γίνει… refresh στις προπονήσεις στο Κορωπί.
Καταλυτική η εσωτερική παρέμβαση του Βιτόρια
Το “καλό” νέο για τον Παναθηναϊκό ήταν πως δεν πανικοβλήθηκε με το γρήγορο προβάδισμα του Ολυμπιακού. Ο Βιτόρια διατηρώντας την ψυχραιμία του (κάτι που μετέφερε και προς τους παίκτες), παρενέβη καταλυτικά απ’ τον πάγκο και με την εντολή για να παίξουν πολύ πιο κοντά κι εσωτερικά οι εξτρέμ στους κεντρικούς χαφ, άρχισε να παίρνει κατοχή μπάλας και να βρίσκει συνδυασμούς κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού.
Το μόνο που έλειπε ήταν τα καλύτερα τελειώματα απ’ τους Ιωαννίδη, Μπακασέτα και Τζούριτσιτς, όμως η εικόνα μετά το 25’ είχε αλλάξει. Κι αυτό το πιστώνεται ο Πορτογάλος με την εσωτερική οδηγία του, με τον Παναθηναϊκό να βγάζει αντίδραση σε καθοριστικό σημείο, διότι με το 1-0 στην πλάτη και την ένταση που είχε το ματς, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θέλει πολύ για να σε “καταπιεί” το γήπεδο. Έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν, δεν συνέβη όμως χθες (26/1) βράδυ…
Το πέναλτι που κέρδισε ο Ιωαννίδης με μία σούπερ-σόλο ενέργεια (και καταλογίστηκε σωστά με το κάλεσμα του VAR Μπόροσακ προς τον Βίντσιτς), ήρθε στο κατάλληλο τάιμινγκ για τον Παναθηναϊκό για να ηρεμήσει και να μην πάει σε καταστάσεις “πανικού” στο φινάλε, όπου το άγχος δεν είναι πάντα κι ο καλύτερος… φίλος.
Αυτό που μπορεί να ξεχνούν ορισμένοι…
Το clasico έμεινε εντέλει στο “Χ”, απ’ την στιγμή που δεν υπήρχε καθαρό μυαλό απ’ τους “πράσινους” για να ψάξουν με πιο ορθολογικό παιχνίδι για δεύτερο γκολ. Σε ένα βράδυ, μάλιστα, που τούτη τη φορά δεν τον βοήθησε ο πάγκος του, όπως έχει γίνει σε άλλα παιχνίδια του τελευταίου τριμήνου, καθώς με εξαίρεση τον Ουναΐ και την σταθερή εικόνα ανασταλτικά του Κώτσιρα, δεν πήρε πράγματα ο Παναθηναϊκός απ’ τις υπόλοιπες αλλαγές του.
Σε κάθε περίπτωση, ο σούπερ απαιτητικός Γενάρης έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο για τον Παναθηναϊκό (με εξαίρεση το “Χ” κι έτσι όπως ήρθε στις Σέρρες) που στον πρώτο γύρο μετρούσε μόλις δύο ισοπαλίες απέναντι στους ανταγωνιστές του (χωρίς να έχει σκοράρει μάλιστα) και σ’ αυτή τη σοδειά έβαλε 7 βαθμούς στο σακούλι.
Απλά το υπενθυμίζω, επειδή ορισμένοι μπορεί και να ξεχνούν σε τι κατάσταση ήταν ο Παναθηναϊκός και βαθμολογικά κι αγωνιστικά μέχρι πριν από 3 μήνες και τώρα υπάρχει μία μόνιμη προσμονή για να “καλλιεργηθεί” γκρίνια για το παραμικρό. Πολύ περισσότερο δε, σε βράδια που δεν έχει παίξει πολύ καλά, όπως έγινε χθες (26/1) βράδυ στο Φάληρο.
Τίποτα δεν θα είναι “εύκολο”, αλλά…
Κι αυτά στο γενικότερο… παιχνίδι είναι, απ’ την στιγμή που ο Παναθηναϊκός παραμένει διεκδικητής του τίτλου. Και μολονότι έχασε μία καλή ευκαιρία στο Φάληρο, έχει πλέον μπροστά του μία άλλη ως το φινάλε της regular season, να φέρει την κατάσταση στα δικά του… πόδια.
Προς Θεού, κανένα απ’ τα έξι παιχνίδια που μένουν ως την 9η Μαρτίου (ΟΦΗ, Βόλος, Παναιτωλικός εντός – Άρης, Λαμία, Ατρόμητος εκτός), δεν θα είναι εύκολα. Κάθε άλλο… Και σωστά το επισήμανε αυτό πρώτος όλων ο Βιτόρια στο flash interview μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με την ατάκα “...αν σκεφτόμαστε πως έχουμε εύκολα ματς θα έρθει η… καταστροφή. Θα αντιμετωπίζουμε τα ματς με σοβαρότητα και θα παλέψουμε για κάθε βαθμό για να πάμε στα playoffs να κατακτήσουμε αυτό που θέλουμε…“.
Έχει, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός την ευκαιρία να πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται (παρά τη φθορά που ήδη αρχίζει να μεγαλώνει κι απ’ τις κάρτες – Τζούριτσιτς, Μαξίμοβιτς και τώρα Ίνγκασον εκτός με τον ΟΦΗ, ενώ συμπλήρωσαν κάρτες και οι Ιωαννίδης, Βαγιαννίδης και θα χάσουν ένα ματς με Βόλο ή Λαμία), την ώρα που οι ανταγωνιστές του θα αρχίσουν απ’ την επόμενη κιόλας εβδομάδα να τρώνε τα… δικά τους “μουστάκια” ως το φινάλε της κανονικής περιόδου μέσα απ’ τα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Αρκεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά του και να είναι το ίδιο σταθερός στην εξάδα των αγώνων που ακολουθούν στη Stoiximan Super League.
Αυτός είναι ο ρόλος του VAR, να διορθώνει
Τέλος, μία επισήμανση σχετικά με τη διαιτησία του ντέρμπι. Τα γεγονότα και η εικόνα “μιλούν” από μόνα τους. Στις δύο απ’ τις τρεις “βαριές” περιπτώσεις του clasico ο Βίντσιτς (ήτοι στην αποβολή του Κοστίνια και στο πάτημα-πέναλτι του Κάρμο στον Ιωαννίδη, διότι στην πτώση του Ελ Κααμπί στο πρώτο μέρος λειτούργησε σωστά) ο Σλοβένος πήρε λάθος αποφάσεις, οι οποίες διορθώθηκαν από το VAR. Που στο τέλος της ημέρας αυτός είναι κι ο ρόλος του κι ο λόγος που ήρθε στην Ελλάδα. Για να διορθώνονται οι λάθος αποφάσεις που μπορεί να έχει “χάσει” ένας διαιτητής. Αυτό…
Comments