0

Όποιος γουστάρει τη σημειολογία, θα βρει μπόλικη στην φετινή πορεία του Τζεντί Οσμάν. Για παράδειγμα, λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η πρώτη του εμφάνιση σε εγχώριο αγώνα της φετινής περιόδου έγινε στο ΣΕΦ εναντίον του Ολυμπιακού στις 27 Οκτωβρίου. Ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 78-71, με τον Τούρκο φόργουορντ να περνάει απαρατήρητος: 3 πόντοι (με 1/6 σουτ, εκ των οποίων τα 5 τρίποντα) , ένα ριμπάουντ και μία ασίστ σε 9 λεπτά συμμετοχής.

Από το ναδίρ αυτό μέχρι το ζενίθ της αρχηγικής του εμφάνισης εναντίον του ίδιου αντιπάλου το βράδυ της Δευτέρας στο 78-72 του ΟΑΚΑ (18 πόντοι, 6 ριμπάουντ σε 33 λεπτά συμμετοχής) ημερολογιακά έχουν περάσει λιγότεροι από τρεις μήνες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα ο Τούρκος φόργουορντ άκουσε πολλά και διάβασε ακόμα περισσότερα. Όπως συνήθως γίνεται στην τοξική και διαδικτυακά ανελέητη Ελλάδα με όποιον δεν αποδεικνύει πόσο παικταράς είναι από την πρώτη ημέρα και για κάθε μέρα, λες και παίζουμε NBA 2K στο Playstation. Δεν είναι κάτι που έγινε μόνο γι’ αυτόν, ούτε φυσικά θα σταματήσει.

Αποτελεί, όμως, ένα διδακτικό παράδειγμα: Ότι μέσα σε διάστημα 8 μηνών αγωνιστικής δράσης υπάρχουν διάφορα ζενίθ και ναδίρ. Και ότι οι ομάδες που θέλουν να λέγονται «μεγάλες» συμφωνούν με πολλούς «μεγάλους» παίκτες όχι για να παίζουν όλοι καλά πάντα, αλλά για να υπάρχει πάντα κάποιος υποψήφιος για το step up όταν κάποιοι άλλοι δεν παίζουν καλά.

Ο Τζεντί Οσμάν και τα… πεπραγμένα του με το που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό. Σ’ αυτούς τους 3,5 μήνες, πάντως, είχε μια όχι αλματώδη, αλλά φυσιολογική εξέλιξη για το ταλέντο και την εμπειρία του. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί στον πίνακα, όπου καταγράφουμε τις επιδόσεις του ανά μήνα σ’ όλα τα ματς που συμμετείχε, εγχώρια και διεθνή, με την πράσινη φανέλα:

ΜΗΝΑΣ

ΑΓ Λ.Σ. ΠΟΝΤΟΙ ΡΙΜΠ ΑΣΙΣΤ ΔΙΠ ΤΡΙΠ ΒΟΛ ΑΞΙΟΛ
ΟΚΤ 7 15,7 5,4 2,1 0,4 5/14 8/21 4/4 5,1
ΝΟΕ 8 17,0 6,4 2,5 1,4 7/14 9/25 10/14 6,4
ΔΕΚ 11 16,2 8,0 2,6 0,6 14/26 12/38 24/34 7,3
IAN 7 25,1 15,4 3,4 1,0 20/26 14/33 26/35 15,1

 

Τα νούμερα μπορεί να είναι ενδεικτικά, αλλά ενδεχομένως να μην αποτυπώνουν επακριβώς την επιδραστικότητά του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Η ικανότητά του να τρέχει στο transition και παράλληλα το μυαλό του να επεξεργάζεται ένα ρεπερτόριο αποφάσεων (ντράιβ, πάσα, σουτ) είναι κάτι που δύσκολα το συναντάς στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κύριο χαρακτηριστικό του, που του έδωσε και το… αμερικανικό του παρατσούκλι, μια παράφραση του ονόματός του: Jedi.

Το γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί αρέσκονται στο να κολλάνε παρατσούκλια στους αθλητές τους. Το «Τζεντί» άλλαξε σε «Τζεντάι» ήδη από την πρώτη χρονιά του στο Κλίβελαντ και τον εμβληματικό announcer των Καβαλίερς Φρεντ Μακλέοντ. Οι επελάσεις του Τούρκου του θύμισαν τις επιθέσεις των ιπποτών Τζεντάι στον μαγικό «Πόλεμο των Άστρων» του Τζορτζ Λούκας…

Εξίσου σημαντικό είναι και ότι βρίσκει τρόπους να είναι χρήσιμος και εκτός των «αρμοδιοτήτων» που λογικά περιμένει κάποιος από έναν παίκτη με 496 ματς στο ΝΒΑ. Για παράδειγμα, βάζει κορμί και χέρια στην άμυνα με πάθος νεαρού και λόγω σωματοδομής μπορεί να μαρκάρει διαφορετικούς τύπους αντιπάλων.

Το αν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, αν θα υποχωρήσει ή αν θα ανέβει ακόμα παραπάνω ο Τζεντί Οσμάν μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι πλέον έχει αφήσει πίσω του την αμφισβήτηση. Και πολύ κράτησε.

Για το τέλος, μια αποσαφήνιση… γλωσσική.

Το επώνυμό του είναι Οσμάν. Τονίζεται, δηλαδή, στη λήγουσα. Τελεία και παύλα. Κι όποιος αμφισβητεί, δεν έχει παρά να ακούσει πώς τον αποκαλούν οι Τούρκοι σχολιαστές στα ματς της εθνικής ομάδας του.

Τρομερό σκίτσο του Χουάντσο από φίλη της ομάδας, το παρέλαβε στο ΟΑΚΑ ο Ισπανός

Previous article

You may also like