0

Το μπάσκετ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τις σταθερές του. Ο… μονάρχης Μπερτομέου δεν υπάρχει πλέον, τα έσοδα έχουν αυξηθεί, όμως ακόμη κι έτσι είναι σε μεταβατική περίοδο. Εν αναμονή του όποιου πλάνου του ΝΒΑ για είσοδο στην γηραιά ήπειρο, κάτι που σαφώς ηχεί συναγερμό. Παράλληλα, το Άμπου Ντάμπι φέρνει έσοδα που επίσης είναι ικανά να λειτουργήσουν ως νέες βάσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, η εμπορικότητα και η δυναμική των ομάδων, παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Η εκμετάλλευσή της έρχεται να λειτουργήσει ως το καλύτερο διαφημιστικό για το ευρωπαϊκό προϊόν. Εκεί λοιπόν, η τύχη του αθλήματος είναι τεράστια για την ισοπεδωτική –όχι απλά δυναμική– επιστροφή του Παναθηναϊκού. Ενός… κοιμώμενου γίγαντα που πλέον ξύπνησε για τα καλά και με διάθεση να μεγαλώσει σημαντικά περισσότερο!

Με την απουσία της ΤΣΣΚΑ, έτσι κι αλλιώς ο Παναθηναϊκός μαζί με την Ρεάλ ήταν τα δύο πιο ισχυρά brand name της μπασκετικής Ευρώπης. Οι «πράσινοι», όμως, το πάνε αρκετά βήματα παραπέρα με τις κινήσεις τους που απλά δεν σταματούν πουθενά. Ήδη έχουν «τρέξει» το γήπεδο, τις χορηγίες, στοιχεία εντελώς νέα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήδη διαφήμισαν το άθλημα με τις εικόνες τόσο απ’ τα εντός έδρας παιχνίδια της περασμένης και της φετινής σεζόν, όσο και με τα όσα έγιναν στο Final Four του Βερολίνου. Ακολούθησε φυσικά και το «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Καταστάσεις που η Ευρώπη δεν έχει ξαναζήσει και σημεία αναφοράς που συναντάμε κάθε 10-20 χρόνια στην ήπειρό μας. Οι «πράσινοι» τα έκαναν σε λίγους μήνες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ξέχωρα από τα αποτελέσματα, το «τριφύλλι» με το καλύτερο γήπεδο στην Ευρώπη –δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη να φανταστείτε– τις χορηγίες που ακολουθούν (βασικότερη την ονοματοδοσία του γηπέδου σε «Telekom Arena»), δεν δείχνει διατεθειμένο να «χορτάσει». Ψάχνει διαρκώς νέους τρόπους ανάπτυξης που θα καθιστούν ακόμη πιο σαφές αυτό που πλέον μόνο οι εμπαθείς δεν παραδέχονται: Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή είναι το Νο.1 brand name στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Εκεί που είχε κακές σχέσεις με άλλες ομάδες, με την Euroleague, εκεί που ήταν στην 17η θέση, ξαφνικά δείχνει λες και όλα εκείνα ήταν απλά το βήμα πίσω για να πάρει φόρα. Γιατί ήξερε πως το επόμενο άλμα είναι το πιο αποφασιστικό από όλα. Και το πέτυχε με ακρίβεια και ζηλευτή αποτελεσματικότητα. Τόσο αναφορικά με το σήμερα, όσο και για το αύριο του συλλόγου.

Δείτε την άνεση με την οποία ο Παναθηναϊκός συζήτησε, συμφώνησε και πόσο γρήγορα απέκτησε με buy out τον Γκάμπριελ. Από την ΜακάμπιΤελ Αβίβ, ομάδα με την οποία οι σχέσεις έμοιαζαν να έχουν φτάσει στα άκρα στη διάρκεια των περσινών πλέι οφ. Αποκαταστάθηκαν όμως και πλέον είναι ξανά σε εξαιρετικό επίπεδο.

Είχαμε προ ημερών και τις δηλώσεις του Χόρχε Γκαρμπαχόθα. Σημαντικό μπασκετικό στέλεχος ως τέωςπρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας και νυν πρόεδρος της FIBA Europe. Ο οποίος ανέφερε το όνομα του Παναθηναϊκού ως… πετράδι σπουδαιότητας στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στέμμα, αναφερόμενος στο ενδιαφέρον του ΝΒΑ να κάνει άνοιγμα στην Ευρώπη:

«Πιστεύουν πως υπάρχει μία ευκαιρία στην Ευρώπη. Με ένα σπουδαίο προϊόν, εξαιρετικές ομάδες, μεγάλοι οργανισμοί όπως η Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός ή η Φενέρ με βιωσιμότητα».

Μια δήλωση που –ανεξάρτητα από τις προθέσεις του «τριφυλλιού»
– φανερώνει το που κατατάσσει το ίδιο το άθλημα τους «πράσινους». Αναφορικά με το τώρα, με το πόσο  βιώσιμοι είναι, ξέχωρα δηλαδή απ’ το legacy που δεν αμφισβητείται. Οι «πράσινοι» πλέον αποτελούν παράδειγμα για την Ευρώπη, σε τομείς όπως η εμπορικότητα, η εκμετάλλευση του brand name, η διαχείριση και ο επαγγελματισμός. Κάτι που μοιάζει έως άθλος. Διότι μην ξεχνάμε από ποια αγορά προέρχεται ο Παναθηναϊκός. Την ελληνική δηλαδή. Κόντρα σε brand names που έχουν και εκατομμύρια κόσμο από πίσω τους σε επίπεδο χώρας προέλευσης (π.χ. Φενέρμπαχτσε), ή έχουν ως όχημα πέρα απ’ τη μεγάλη αγορά και την οικονομική ώθηση που δίνει το ποδοσφαιρικό τμήμα (π.χ. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου).

Με τις απίστευτα γρήγορες και επιτυχημένες κινήσεις του, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε όλους αυτούς τους σκοπέλους. Βγαίνοντας… στον αφρό και αναγκάζοντας τα «γυαλισμένα» ονόματα να τον κοιτούν μην μπορώντας να καταλάβουν πώς τα έχει καταφέρει. Για αυτό και τώρα παρατηρούμε το φαινόμενο να προσπαθούν να ακολουθήσουν ομάδες που είναι πάνω κάτω στα ίδια στάνταρ, χωρίς φυσικά το ίδιο brandname. Όπως η Παρτιζάν.

Οι Σέρβοι μέσω των δηλώσεων του προέδρου τους, ήρθαν να επιβεβαιώσουν το SDNA αναφορικά με την κοινή παρουσία με τον Παναθηναϊκό στην Αυστραλία για το «Παύλος Γιαννακόπουλος» και μια συνολική παρουσία σε αυτή την τεράστια και ταυτόχρονα ανεξερεύνητη αγορά για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι «πράσινοι» κοινώς, πάνε να ανοίξουν δρόμους εκεί που κανείς έως τώρα δεν είχε σκεφτεί πως μπορεί να υπάρξουν. Παίρνοντας μαζί και την Παρτιζάν, η οποία δικαίως θέλει να ακολουθήσει το μακράν του δευτέρου πιο επιτυχημένο πρότζεκτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια.

«Ένα ακόμη σημαντικό νέο είναι ότι Παρτιζάν και Παναθηναϊκός θα παρουσιάσουν ένα κοινό έργο. Δεν έχουμε ακόμη λεπτομέρειες, αλλά είναι σίγουρα ιντριγκαδόρικη είδηση ​​ότι ασπρόμαυροι και πράσινοι θα δημιουργήσουν μια βαθύτερη συνεργασία. Κάναμε και ένα κοινό έργο με τον Παναθηναϊκό, θα αναγνωρισθούμε διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάιλοβιτς.

Για τον κόσμο είναι προφανές πως μετρά αυτό που βλέπει στο γήπεδο, η ομάδα, συν το γήπεδο που δεδομένα είναι στολίδι και το αναγνωρίζουν όλοι. Όμως ακόμη κι αυτά που μοιάζουν λεπτομέρειες για τον φίλαθλο, είναι μια τεράστια επιτυχία που έρχεται να διασφαλίσει πως ο Παναθηναϊκός θα έχει αυτή τη δυναμική και αυτές τις δυνατότητες, σχεδόν πηγαίνοντας με… αυτόματο πιλότο από εδώ και πέρα. Σε όλους αυτούς τους τομείς το «τριφύλλι» έχει ξεπεράσει τους πάντες στην Ευρώπη και δε δείχνει καμία διάθεση να… κόψει ταχύτητα. Ίσα-ίσα αυξάνει τη διαφορά του κιόλας.

Εντός των συνόρων αυτό «βαφτίζεται» αθέμιτος ανταγωνισμός, ενώ θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Στην Ευρώπη φυσικά κανείς δεν βγήκε να μιλήσει για αθέμιτο ανταγωνισμό και ήδη βλέπουμε μια αποδοχή αναγνώρισης και διάθεση να ακολουθηθεί αυτό που κάνει ο Παναθηναϊκός τόσο επιτυχημένα και αποτελεσματικά.

Πηγή: sdna.gr

Στη λίστα του Βιτόρια και ο Μοσταφά Μοχάμεντ της Ναντ

Previous article

Ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να περάσει στο επόμενο επίπεδο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.