0

Τα πρώτα δέκα ματς του Ρουί Βιτόρια στον πάγκο του Παναθηναϊκού, τα θετικά και τα αρνητικά και η επιστροφή της συσπείρωσης και της ελπίδας.

Δέκα ματς είναι στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Ρουί Βιτόρια. Οκτώ νίκες, μία ισοπαλία στο 90’ φεύγα και μία ήττα στη Σουηδία απ’ την Τζουργκάρντεν, το λες και καλό ξεκίνημα για τον Πορτογάλο προπονητή, με δεδομένη την πρότερη κατάσταση και τα επιτεύγματα του προκατόχου του, Ντιέγκο Αλόνσο.

Ο Βιτόρια έδειξε από την αρχή ότι και έμπειρος είναι όσον αφορά τον πρωταθλητισμό, έχοντας κουμαντάρει επιτυχημένα κοτζάμ Μπενφίκα και μάλιστα παίρνοντας τη σκυτάλη από τον τεράστιο προπονητικά, Ζορζ Ζεσούς, αλλά και οξυδερκής ως άνθρωπος και κόουτς.

Επιβεβαιώθηκε από τις πράξεις του. Ξεκίνησε από τη συνοχή των γραμμών και την αμυντική λειτουργία, χαμήλωσε το ρυθμό και επέστρεψε στο positional play. Τρεις βασικούς τομείς, για να υπάρχει έλεγχος και ισορροπία.

Παρότι δεν διάλεξε αυτός το υλικό του, προσαρμόστηκε σαν να το επέλεξε και κατάφερε αρκετά πράγματα σε αυτό το σύντομο διάστημα της παρουσίας του στον πράσινο πάγκο.

Σε αυτά τα δέκα πρώτα του ματς στον Παναθηναϊκό, οι πράσινοι πετυχαίνουν 1.62 γκολ ανά αγώνα και δέχονται 0.62 σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο δε πρωτάθλημα έχει κατακτήσει πέντε συνεχόμενες νίκες εκτός έδρας, πέντε νίκες στα έξι τελευταία ματς στη Λίγκα, ενώ μία φορά η ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ, στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο για το Κύπελλο, και έκανε ανατροπή.

Στο πρωτάθλημα έχει μόλις δύο γκολ παθητικό σε έξι ματς. Ενα απ’ τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο κι ένα από τον Ατρόμητο στις καθυστερήσεις στο ΟΑΚΑ. Δέχεται μόλις 0.33 γκολ ανά αγώνα και πετυχαίνει 1.16 γκολ. Επί Αλόνσο ο Παναθηναϊκός είχε δεχθεί 7 γκολ στο πρωτάθλημα σε 9 ματς (μέσος όρος 0.77 γκολ) και είχε πετύχει 8 σε 9 ματς (μέσος όρος 0.88). Οι διαφορές είναι ευδιάκριτες.

Προφανώς και δεν είναι όλα ιδανικά άπαξ και ανέλαβε ο Βιτόρια. Θα ήταν αδύνατο να συμβαίνει ούτως ή άλλως.

Το τριφύλλι σπαταλά πολλές υποσχόμενες ευκαιρίες με συνέπεια σε πολλούς αγώνες του να «παίζει με τη φωτιά». Το ένα γκολ διαφορά αποτελεί κάτι σαν άγραφο κανόνα όσον αφορά το πρωτάθλημα, διότι υπάρχει η εξαίρεση του πρόσφατου αγώνα με την TNS στο Κόνφερενς Λιγκ. Δεν θέλει και πολύ να (ξανα)καείς, όπως συνέβη με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Υπάρχουν ακόμα «θέματα» προς επίλυση στο αμυντικό τρανζίσιον, υπάρχει έλλειψη ταχύτητας και γρήγορων επιστροφών στην άμυνα, τακτικά ζητήματα όπως φάουλ που πρέπει να γίνονται πριν αυξηθούν οι κίνδυνοι σε αντεπιθέσεις. Καλύτερες τοποθετήσεις στα αμυντικά στημένα.

Η αριστερή πλευρά, επίσης, δεν έχει την ίδια ισορροπία με τη δεξιά και στη θέση του πλάγιου μπακ δεν βγαίνουν τα… κουκιά όσο ο Μαξ είναι ωσεί παρών παρότι ο Μλαντένοβιτς κάνει καλή σεζόν ως τώρα. Ενα κρυοπάγημα να πάθει, είτε αυτός είτε ο Βαγιαννίδης, θα υπάρχει ανασφάλεια.

Στην κορυφή της επίθεσης με τον Σπόραρ… αλλού, είσαι μείον ένας παίκτης από την αρχή της σεζόν και είναι απαραίτητη η ενίσχυση, αλλά αυτό αφορά τον αρχικό σχεδιασμό, τις παραλείψεις, τον εντοπισμό τους και την έγκαιρη διευθέτησή τους από τον τεχνικό διευθυντή και τη διοίκηση… χθες.

Με τη σοβαρότητα και την εμπειρία του Βιτόρια, φωτίζεται ξανά η ελπίδα. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και το δείχνει στην πράξη. Περισσότεροι από 2.000 στη Λιβαδειά. Το ίδιο στην Τρίπολη και στο Σριούσμπερι.

Εντυπωσιακή παρουσία. Στήριξη στην ομάδα απ’ το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Οταν ο Παναθηναϊκός αρχίζει και συσπειρώνεται να τον φοβάστε.

Πηγή: sdna.gr

Αρμάνι: Η προαναγγελία της αναμέτρησης κόντρα στον Παναθηναϊκό, ο Γκάλης και…«ένα μέρος που δεν υπάρχει αλλού»

Previous article

Σούπερ επιλογή ο Μπετανκόρ αρκεί να μην του δοθεί ο λάθος ρόλος… Αξίζει την ευκαιρία;

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.