Η εξαιρετική σχέση που διατηρεί ο Γιάννης Αλαφούζος με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην άρση του σημερινού «αδιεξόδου» και στη λύση για την τελική χρηματοδότηση της ανέγερσης των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στο Βοτανικό!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο άνδρες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και άμεσα αναμένονται εξελίξεις, ώστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να βρεθούν τα συνολικά 30-33 εκατ. ευρώ που πλέον απαιτούνται για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων της «Μάνας του πράσινου Λόχου».
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται χωρίς πια καθυστέρηση οι εκσκαφές για το γηπεδικό του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού με βασικό στόχο αυτό που ανέφερε πρόσφατα στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας: Τη θεμελίωση του γηπέδου έως το τέλος του 2024.
Όμως εδώ και καιρό το μεγάλο «αγκάθι» είναι το κονδύλι που απαιτείται για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, το οποίο έχει εκτοξευθεί στα 30-33 εκατ. ευρώ! Εγκαταστάσεις οι οποίες υποτίθεται ότι με βάση την υπάρχουσα σύμβαση θα είχαν παραδοθεί έως το τέλος του 2024 αλλά ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για να πέσει το πρώτο τούβλο!
Γεγονός που έχει εξοργίσει τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Θυμίζω πως 1708 εξ αυτών έχουν υπογράψει και ζητούν από τη διοίκηση του κ. Μαλακατέ άμεση σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με στόχο «την καταγγελία της σύμβασης για τη Διπλή Ανάπλαση»
Το αρχικό πρότζεκτ που είχαν εγκρίνει –και ενσωματώσει στον προϋπολογισμό τους- το Κομσόρτσιουμ των τραπεζών, ήταν της τάξης των 13 εκατ. ευρώ. Από τότε όμως, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ Παναγιώτης Μαλακατές είχε επιχειρηματολογήσει ότι τα χρήματα δεν επαρκούν και θα απαιτηθεί ποσό τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε η αλματώδης αύξηση των υλικών με αποτέλεσμα σήμερα να απαιτείται κονδύλι 30-33 εκατ. ευρώ! Το αδιέξοδο παραμένει εδώ και μήνες, καθώς οι Τράπεζες αρνούνται να βάλουν… ένα ευρώ παραπάνω από το αρχικό.
Συζητήθηκε αρκετά το σενάριο να δοθεί το υπόλοιπο ποσό από την Περιφέρεια Αττικής, όμως αυτό είτε δεν προχώρησε είτε κάπου «κόλλησε». Για την ώρα τουλάχιστον.
Φθάσαμε λοιπόν σήμερα, όπου χτύπησε «καμπανάκι» και έτσι ξεκίνησαν συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζο για να δοθεί λύση. Δηλαδή να βρεθούν τα συνολικά 30-33 εκατ. ευρώ που αφορούν την ανέγερση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη οι οποίες, φυσικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Χωρίς το ένα δεν μπορεί να γίνει το άλλο.
Τρεις δρόμοι πλέον υπάρχουν «μπροστά» όμως μάλλον ο τρίτος φαίνεται πιο ρεαλιστικός ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
– 1. Να βάλουν τα παραπάνω (17-20 εκατ. ευρώ) χρήματα οι Τράπεζες. Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ετών κάτι τέτοιο μάλλον πρέπει να αποκλειστεί. Εκτός κι αν ο πρωθυπουργός τους… αλλάξει άποψη.
– 2. Να περιορίσει τα «θέλω» των Εγκαταστάσεών του ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ. Κάτι που (ορθότατα) δεν συζητάει ο πρόεδρός του κ. Μαλακατές ούτε ο κόσμος του τριφυλλιού.
– 3. Η πρόταση που έχει ρίξει στο τραπέζι των συζητήσεων ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Δηλαδή να βρεθεί ένας «καινούργιος παίκτης» ο οποίος θα μπει ως «βασικός» πια στην «ΑΕΠ Ελαιώνας». Συζητείται έντονα ότι αυτός θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία (μη λησμονούμε πως τρεις εξ αυτών έχουν ήδη αναλάβει με τη μορφή Κοινοπραξίας την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου).
Αυτός ο «βασικός παίκτης» (που ενδέχεται να προκύψει μετά τις συζητήσεις Μητσοτάκη-Αλαφούζου) να αναλάβει είτε εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση είτε τα 17-20 εκατ. ευρώ που δεν θέλουν να πληρώσουν οι τράπεζες. Σε μία τέτοια περίπτωση, φυσικά, ο «νέος παίκτης-μέτοχος της ΑΕΠ Ελαιώνα» θα πάρει και τη βασική εκμετάλλευση στο «κουφάρι κτιρίου Βωβού». Κάτι που προφανώς διόλου θα… χαροποιήσει το Κονσόρτσιουμ των Τραπεζών.
Οπως αντιλαμβάνεστε οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. Κι όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά το πρότζεκτ «δεν γίνεται να χαλάσει ένα τεράστιο έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ επειδή σήμερα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 17-20 εκατ».
Ίδωμεν…