0

Οι διαρροές από τον Παναθηναϊκό υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται θέμα Ντιέγκο Αλόνσο, μετά την ήττα από την ΑΕΚ.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι ο Ουρουγουανός έφτασε σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Και με το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται προ των πυλών, πολλοί λένε ότι ίσως παίζει το κεφάλι του στο ματς με τους ερυθρόλευκους.

Έτσι κι αλλιώς είναι ένα μάλλον παράξενο ξεκίνημα σεζόν και για τους τρεις προπονητές των ομάδων του τέως ΠΟΚ. Στον Ολυμπιακό φαίνεται πως πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν τα περσινά επιτεύγματα του Μεντιλίμπαρ με το Conference League, και πρόεκυψε γκρίνια για τον Βάσκο. Ο Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ ήρθε αντιμέτωπος με καχυποψία μετά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από τη Νόα. Και ο Αλόνσο τελεί υπό καθεστώς αμφισβήτησης σχεδόν από την πρώτη μέρα.

Υπόθεση Αλόνσο

Ο Ουρουγουανός βρίσκεται σε πολύ πιο δυσχερή θέση σε σχέση με τους άλλους δύο συναδέλφους του, για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το παρελθόν. Ο Μεντιλίμπαρ και ο Αλμέιδα έχουν στην εν Ελλάδι παρουσία τους τίτλους. Ο ένας μάλιστα ευρωπαϊκό και ο άλλος ένα νταμπλ που συνοδεύτηκε με πολλή… αλεγκρία. Αντίθετα ο Ντιέγκο Αλόνσο όχι μόνο δεν διαθέτει τέτοιο… λίπος να κάψει, αλλά ήρθε στην Αθήνα και… ολίγον καμένος. Υπό την έννοια ότι όλοι γνώριζαν ότι ο Μαουρίτσιο Σάρι ήταν ο εκλεκτός της διοίκησης και το δικό του όνομα προέκυψε αφού πρώτα ο Ιταλός είχε εξάψει τη φαντασία όλων.

Κι εάν κερδίσει την Κυριακή ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο;

Ο δεύτερος λόγος –και πιο καυτός- είναι η εικόνα της ομάδας, σε συνδυασμό με τα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Έχοντας τις γκέλες των πρώτων αγωνιστικών (ήττα από Αστέρα, ισοπαλία με Καλλιθέα) η επόμενη τριάδα-φωτιά, φάνταζε πολύ επικίνδυνη αποστολή. Ο ίδιος και οι παίκτες του γνώριζε πως από τα ματς με ΠΑΟΚ (έξω), ΑΕΚ (έξω), Ολυμπιακό (μέσα) θα κριθούν πολλά. Μετά τα πρώτα δύο ντέρμπι ο Παναθηναϊκός μάζεψε ένα βαθμό, αυτόν της Τούμπας. Και κάπως έτσι, έφτασε την 6η αγωνιστική να βρίσκεται ήδη στο -6 από την κορυφή και στην 8η θέση του πρωταθλήματος.

Τα μαθηματικά του… Αλόνσο

Αυτά τα πενιχρά νούμερα δεν είναι τα μόνα… μαθηματικά που επιβαρύνουν την θέση του. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει όλα κι όλα 6 γκολ… Με μέσο όρο ένα γκολ ανά παιχνίδι πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές του έχουν σχεδόν τα διπλάσια. Από 11 η πρωτοπόρος ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και 10 ο Ολυμπιακός, τον οποίο θα φιλοξενήσουν τώρα οι πράσινοι.

Όμως η ξεκάθαρη επιθετική δυστοκία δεν είναι το μόνο πρόβλημα που βγάζει μάτι. Και στην άλλη πλευρά του γηπέδου τα πράγματα είναι εξίσου… ζόρικα. Έξι γκολ έχει προλάβει να δεχθεί το τριφύλλι, ενώ η ΑΕΚ έχει δει μόλις μια φορά τα δίχτυα της να κουνιούνται και ο Ολυμπιακός τρεις.

Κι εάν κερδίσει την Κυριακή ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο;

Οι συγκρίσεις είναι αμείλικτες και οι ευθύνες του Ντιέγκο Αλόνσο μεγεθύνονται όταν βάλεις κάτω και ακόμη μία παράμετρο. Αυτή του ρόστερ. Η αφλογιστία μπροστά έρχεται σε μια σεζόν που η μεσοεπιθετική γραμμή έχει ονόματα-φωτιά. Φανταστείτε να είχε ο Γιοβάνοβιτς ας πούμε τον Ιωαννίδη (που σε κάποιο βαθμό είναι και δικό του δημιούργημα) πλαισιωμένο από παίκτες της αξίας του Τετέ, του Πελίστρι, του Ουναΐ, του Μπακασέτα…

Και την ίδια ώρα η άμυνα μπάζει αν και συνήθως σχεδόν σε κάθε ματς ο Ντραγκόφσκι είναι από τους κορυφαίους της ομάδας…

Στριμωγμένος ο Ουρουγουανός

Αν και το ημερολόγιο, λοιπόν, μετά την ήττα από την ΑΕΚ έγραφε μόλις 29 Σεπτεμβρίου, ο Αλόνσο μοιάζει να είναι υπ’ ατμόν. Από την διοίκηση διαρρέεται ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει θέμα προπονητή, αλλά ο κόσμος μάλλον έχει χάσει ήδη την υπομονή του. Δεν αποκλείεται στα επόμενα δύο ματς κιόλας να κριθεί η παρουσία του.

Κι εάν κερδίσει την Κυριακή ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο;

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει διαδοχικά την Μπανια Λούκα εκτός έδρας για το Conference League την Πέμπτη και… καπάκι τον αιώνιο στο ΟΑΚΑ. Ακόμη και μετά τη στήριξη, είναι κανείς που να πιστεύει ότι αν υπάρξουν νέα ανεπιτυχή αποτελέσματα, ο Ουρουγουανός θα κουνήσει μαντίλι;

Το πραγματικό ερώτημα πάντως είναι τι θα αλλάξει, αν τελικά οι πράσινοι τα καταφέρουν. Θα έχει αποδείξει ο Ντιέγκο Αλόνσο την αξία του; Θα αλλάξει η γνώμη σχετικά με τις ικανότητές του; Η αλήθεια είναι πως απλά θα κερδίσει λίγο παραπάνω χρόνο, τον οποίο καλά θα κάνει να χρησιμοποιήσει σωστά. Προς όφελος δικό του και της ομάδας.

Έχει ελαφρυντικά

Ο Ντιέγκο Αλόνσο φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα βλέπουμε (ή δεν βλέπουμε) από τον Παναθηναϊκό. Βάσει θέσης αυτός είναι ο υπεύθυνος για το αγωνιστικό κομμάτι. Ωστόσο έχει και κάποια ελαφρυντικά. Με βασικότερο το γεγονός ότι μιλάμε για έναν φρέσκο προπονητή σε μια καινούρια ομάδα, με πολλές προσθήκες το καλοκαίρι. Άκρως ποιοτικές μεν, αλλά πολλές.

Κι εάν κερδίσει την Κυριακή ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο;

Το ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα δίχως αυτοματισμούς και ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο είναι εμφανές. Μήπως όμως είναι περισσότερο θέμα χρόνου το να δούμε μια ουσιαστική εξέλιξη; Το ερώτημα δεν ψάχνει άμεση απάντηση. Απλά κατατίθεται εδώ, μαζί με μια μικρή σύγκριση με το μπασκετικό κομμάτι. Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή, ο Εργκίν Αταμάν έβλεπε τον τότε «εξάστερο» να ξεκινά τη χρονιά με ήττα στον τελικό του Σούπερ Καπ από τον Ολυμπιακό και άλλες δύο εντός έδρας αποτυχίες στην Euroleague. Η μία μάλιστα επίσης από τον αιώνιο.

Το πώς εξελίχθηκε η σεζόν όταν έδεσε τελικά το σύνολο των πολλών αλλαγών, το θυμόμαστε όλοι. Και ιδιαίτερα όσοι χαμογέλαγαν χαιρέκακα αρχές Οκτώβρη και στο τέλος της σεζόν είδαν το τριφύλλι να γίνεται «επτάστερο» στην Ευρώπη και να παίρνει και με μυθική ανατροπή το πρωτάθλημα την ώρα μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού…

 

Όλοι βλέπουν τα λάθη που γίνονται… εκτός από τον Αλόνσο

Previous article

Αθανασίου: «Μονόδρομος το 2Χ2 για Παναθηναϊκό – Να αυξήσει τις φάσεις από κάθετο ποδόσφαιρο και επιτέλους να προηγηθεί»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.