0

Tο μονοπάτι που ακολούθησε ο αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Τι μπορεί κανείς να πετύχει σε 150 συμμετοχές; Εξαρτάται, περί ου ο λόγος. Ο Φώτης Ιωαννίδης, έχει καταφέρει φτάνοντας τον συγκεκριμένο αριθμό των φορών, που φόρεσε το τριφύλλι στο στήθος, να κάνει την Ευρώπη να… παραμιλάει. Ομάδες από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, να στρώνουν χαλί εκατομμυρίων στα πόδια τόσο τα δικά του, όσο και του Παναθηναϊκού.

Στο μυαλό, μα και στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού (μιας και έχει γίνει και σύνθημα), δεν είναι πια ο Φώτης Ιωαννίδης. Είναι ο Φωτάρας. Είναι ο άνθρωπος το όνομα του οποίου ζητούν τα μικρά (αλλά και τα μεγαλύτερα) παιδιά, να έχει από πίσω, η φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Αλήθεια, το αντιληφθήκατε πως ο Έλληνας επιθετικός, έφτασε σε αυτό το σημείο; Αν θέλετε να φρεσκάρετε λίγο την μνήμη σας, πάμε να ξετυλίξουμε παρέα το κουβάρι.

Το ντεμπούτο και… οι συστάσεις ανήμερα των Φώτων

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2020, όταν ένα παιδί προερχόμενο από τον Λεβαδειακό, γινόταν μέλος της πράσινης οικογένειας. Η αλήθεια είναι, πως ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει σε μία άτυπη μονομαχία, αφού για τον ποδοσφαιριστή είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν και ο «αιώνιος» αντίπαλος. Ο Ιωαννίδης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το τριφύλλι στις 28 Σεπτεμβρίου του 2020, περνώντας στις καθυστερήσεις ως αλλαγή στην ισόπαλη εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΛ στον Κάμπο.

Για την ιστορία εκείνο ματς είχε λήξει με σκορ 1-1. Ήταν εκείνο το πολύ κακό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στη σεζόν που έφερε γρήγορα και την αποπομπή του Ντάνι Πογιάτος από τον πράσινο πάγκο. Για αρκετά παιχνίδια ο Ιωαννίδης έμεινε εκτός αποστολής. Με τον Λάζλο Μπόλονι πια στον πάγκο, επέστρεψε στη δράση και πάλι για ελάχιστα λεπτά κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, στην επιστροφή της ομάδας στην ιστορική της έδρα, στις 12 Δεκεμβρίου.

fotis2

Στο κοινό έμελλε να συστηθεί επίσημα ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. «Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμός», έψελναν τα παιδιά το πρωί της προηγούμενης. «Σήμερα είναι η μέρα του Φώτη», έμοιαζε να λέει ο Ιωαννίδης στο ματς της Ριζούπολης κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης στις 6 Γενάρη του 2021. Ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα και νικητήριο γκολ, σε έναν συνδυασμό που έμοιαζε να μαρτυρά πως «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται». Ο Ρουμάνος τεχνικός τον εμπιστεύθηκε σε αρκετά ματς εκείνης της περιόδου και μέχρι το φινάλε, πέτυχε δύο ακόμα γκολ κόντρα σε Βόλο και ΠΑΟΚ.

Η πρώτη σεζόν με Ιβάν και τα γκολ στο Κύπελλο

fotis3

Την πρώτη σεζόν με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πράσινο πάγκο, πραγματοποίησε συνολικά 33 συμμετοχές, στις 20 εκ των οποίων, βρέθηκε στο βασικό σχήμα. Έξι γκολ ο απολογισμός του, με τα δύο συνολικά κόντρα στη Λαμία (ένα στη Λεωφόρο και ένα στο ΔΑΚ) στους ημιτελικούς του Κυπέλλου, να ξεχωρίζουν. Άλλωστε, αυτά άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στα τρόπαια, με το νικηφόρο τελικό κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Η έλευση του Σπόραρ και τα πρώτα… ηχηρά μηνύματα!

Το καλοκαίρι του 2022, ο Παναθηναϊκός έχοντας αποχαιρετήσει τον Φεντερίκο Μακέντα, αποκτά τον Αντράζ Σπόραρ. Ο Σλοβένος ήρθε για να πάρει… σπίτι του τη φανέλα με το νούμερο «9». Μα τα πράγματα, εξελίχθηκαν διαφορετικά. Όχι, εξ’ αιτίας όσων… δεν έκανε ο Σπόραρ, αλλά όσων έμελλε να κάνει ο Ιωαννίδης. Σε 42 συμμετοχές τη σεζόν 2022/23, πέτυχε επτά τέρματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπερπολύτιμα γκολ, που χάρισαν στον Παναθηναϊκού σημαντικούς βαθμούς στην πορεία πρωταθλητισμού που έκανε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

Στις 9 Νοεμβρίου του 2022, ήταν αυτός που πέτυχε το μοναδικό τέρμα στην απόδραση με 1-0 του Παναθηναϊκού από την έδρα του Παναιτωλικού. Στις 28 Δεκεμβρίου έσωσε στο έβδομο λεπτών των καθυστερήσεων τον βαθμό απέναντι στον ΟΦΗ στη Λεωφόρο, ενώ στις 12 Μαρτίου του 2023 πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του στη νίκη επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι. Με ψυχραιμία, παρά την κρισιμότητα της στιγμής, ευστόχησε στο πέναλτι με το οποίο ο Παναθηναϊκός έφυγε νικητής από την Τούμπα στο ντέρμπι των play offs, στις 24 Απριλίου. Στο φινάλε εκείνης της σεζόν, ήταν πια βέβαιο πως ο Ιωαννίδης διεκδικούσε επί ίσοις όροις, τη θέση του βασικού σέντερ φορ της ομάδας.

Η χρονιά της εκτόξευσης

Οι προσδοκίες είχαν πια γεννηθεί στον κόσμο του Παναθηναϊκού, μα τα όσα θα ακολουθούσαν, δύσκολα μπορούσε κάποιος να τα προβλέψει. Η σεζόν 2023/24 έμελλε να… εκτοξεύσει τις μετοχές του Φωτάρα. Τα όσα απίστευτα έκανε εντός των τεσσάρων γραμμών, έμελλε να στρέψουν πάνω του όλα τα βλέμματα. Να τον κάνουν, με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο, το πιο hot όνομα Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στις καθυστερήσεις στο Βελοντρόμ, στην ιστορική πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ, έντυσε ουκ ολίγα desktops φίλων του τριφυλλιού και άνοιξε την αυλαία. Με εξαίρεση την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μακάμπι Χάιφα, στην οποία το τριφύλλι έμεινε στο 0-0, ο Ιωαννίδης σκόραρε σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου του Europa League. Tο υπέροχο τελείωμα απέναντι στη Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ, ενδεχομένως και να ήταν το highlight αυτού του ευρωπαϊκού ταξιδιού. Το βέβαιο, πάντως, ήταν πως το όνομά του συζητιόταν στα γραφεία πολύ μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

fotis3

Στις εγχώριες διοργανώσεις, οι επιδόσεις του ήταν, επίσης, εντυπωσιακές. Από τα 16 γκολ που πέτυχε σε 32 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις κάποια. Όλα καθοριστικά, πολλά από αυτά σπάνιας ομορφιάς. Ενδεχομένως, η βραδιά του στο Φάληρο με τα δύο τέρματα, όταν ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα των play offs, να είναι μία από τις καλύτερές του. Όσο και αν έψαχνε αντίδοτο η άμυνα των ερυθρόλευκων σε εκείνο το ματς, δεν έβρισκε. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο Ιωαννίδης «έγραψε» αυτά τα νούμερα, ενώ ταλαιπωρήθηκε και από έναν τραυματισμό στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Η τρέχουσα σεζόν ξεκίνησε για τον Φωτάρα με ένα γκολ… όνειρο κόντρα στη Λανς. Μα ποιος αμφιβάλει, πλέον, πως τα καλύτερα είναι μπροστά; Το μέλλον του ανήκει και αυτό το γνωρίζουν άπαντες!

Αταμάν: «Είμαστε έτοιμοι για το back to back» (pic)

Previous article

Η επιθετική ανάπτυξη του Παναθηναϊκού και το… ψευτοδίλημμα Μπακασέτας ή Ουνάι

Next article

You may also like