0

Αυτός ο αριθμός δεν έχει προηγούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Συνηθισμένη η γκρίνια των Ευρωπαίων μπασκετόφιλων κάθε καλοκαίρι. Το ΝΒΑ με τα πολλά λεφτά και την λάμψη του παραμονεύει για να δελεάσει ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ (λέγε με Euroleague) και με συνοπτικές διαδικασίες το βάζει στη μηχανή του. Λίγοι είναι αυτοί που στύλωσαν τα πόδια και είπαν όχι σε μια προοπτική καριέρας στο πιο απαιτητικό επαγγελματικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Υπάρχει, βεβαίως, και η… αντίθετη φορά. Οι ομάδες της Euroleague που προσπαθούν κάθε καλοκαίρι να φέρουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ παίκτες από το ΝΒΑ, εκμεταλλευόμενες κάθε συγκυρία που μπορεί να προκύψει. Και ειδικά αυτό το καλοκαίρι τα κατάφεραν καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Στο pre-season διάστημα μετακινήσεων, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι 18 μονομάχοι έδωσαν… ρέστα καταφέρνοντας να συμφωνήσουν με 13+5 παίκτες, οι οποίοι πέρυσι φόρεσαν τη φανέλα ομάδων του ΝΒΑ. Αναφέρουμε «13+5» και όχι 18 επειδή οι 13 αγωνίζονταν κανονικά στο ΝΒΑ και οι 5 στη G-League, έχοντας βέβαια συμβόλαιο και με μια από τις 30 ομάδες του επαγγελματικού πρωταθλήματος των ΗΠΑ.

Αυτός ο αριθμός δεν έχει προηγούμενο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κι έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα. Αυτό το καλοκαίρι οι ομάδες (με μπροστάρηδες τις δύο ελληνικές) πήραν παίκτες που θα μπορούσαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο ΝΒΑ, ωστόσο επέλεξαν να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Οι κινήσεις του Παναθηναϊκού με τον Τζεντί Οσμάν και τον Ομέρ Γιούρτσεβεν και του Ολυμπιακού με τον Σάσα Βεζένκοφ και τον Εβάν Φουρνιέ μπορούν να θεωρηθούν τα «κερασάκια» σ’ αυτή την μεταγραφική καλοκαιρινή τούρτα, μαζί με την επιστροφή του Ουσμάν Γκαρούπα και του Αλεξέι Ποκουσέφσκι.

Ας θυμηθούμε, όμως, χρονικά τις 18 κινήσεις μέχρι τώρα:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΘΕΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ
7/9/2024 Τζεντί Οσμάν G/F Σαν Αντόνιο Σπερς Παναθηναϊκός
2/9/2024 Εβάν Φουρνιέ G/F Ντιτρόιτ Πίστονς Ολυμπιακός
30/8/2024 Ομέρ Γιούρτσεβεν C Γιούτα Τζαζ Παναθηναϊκός
20/8/2024 Ουσμάν Γκαρούμπα C Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς Ρεάλ Μαδρίτης
19/8/2024 Αλεξέι Ποκουσέφσκι F Σάρλοτ Χόρνετς Παρτίζαν Βελ.
19/8/2024 Ντουέιν Ουάσιγκτον Τζρ. G Νιου Γιορκ Νικς (G) Παρτίζαν Βελ.
14/8/2024 Τεό Μαλεντόν G Μαϊάμι Χιτ (G) Βιλερμπάν
8/8/2024 Τρεντ Φόρεστ G Ατλάντα Χοκς Μπασκόνια
7/8/2024 Φουρκάν Κορκμάζ G Φιλαντέλφια Σίξερς Μονακό
5/8/2024 Τζόρνταν Νουόρα F Τορόντο Ράπτορς Αναντολού Εφές
5/8/2024 Λούκα Σάμανιτς F Γιούτα Τζαζ Φενέρμπαχτσε
30/7/2024 Τσιμέζιε Μέτου F/C Ντιτρόιτ Πίστονς Μπαρτσελόνα
25/7/2024 Σάσα Βεζένκοφ F Τορόντο Ράπτορς Ολυμπιακός
4/7/2024 Στάνλεϊ Τζόνσον F Σακραμέντο Κινγκς (G) Αναντολού Εφές
2/7/2024 Σακίλ Χάρισον G Λος Άντζελες Λέικερς (G) Βιλερμπάν
28/6/2024 Άντμιραλ Σκόφιλντ F Ορλάντο Μάτζικ Βιλερμπάν
20/6/2024 Φρανκ Ντιλικινά G Σάρλοτ Χόρνετς Παρτίζαν Βελ.
19/6/2024 Άρμονι Μπρουκς G Λος Άντζελες Κλίπερς (G) Αρμάνι Μιλάνο

Τη σεζόν 2016-17 οι μετακινήσεις που θεωρήθηκαν επιτυχίες ήταν αυτές του Άντριου Γκούντελοκ (από τους Χιούστον Ρόκετς στη Μακάμπι Τελ Αβίβ) και του Ιταλού Αντρέα Μπαρνιάνι από τους Μπρούκλιν Νετς στη Μπασκόνια.

Την περίοδο 2017-18 οι 16 τότε μονομάχοι έφεραν συνολικά 14 παίκτες (7+7), αριθμός σημαντικός, πλην όμως τα «ονόματα» περιορίζονταν στον Ισπανό Σέρχι Ροντρίγκεζ (από τους Σίξερς στη Ρεάλ Μαδρίτης) και τον Βραζιλιάνο Μαρσελίνο Χουέρτας (από τους Λέικερς στη Μπασκόνια), που ήδη θεωρούνταν μεγάλος σε ηλικία τότε…

Η σεζόν 2018-19 είχε θέσει (μαζί με την επόμενη) το «αριθμητικό» ρεκόρ μέχρι αυτό το καλοκαίρι, με συνολικά 12 παίκτες να μετακινούνται στο pre-season διάστημα από το ΝΒΑ στην Euroleague. Αν ρίξουμε, βεβαίως, μια ματιά στα ονόματα θα βρούμε μέσα τους τον Σέιν Λάρκιν (από Σέλτικς σε Εφές) και τον Άλεκ Πίτερς (από Σανς στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας) μέχρι τον Γιώργο Παπαγιάννη (από Πόρτλαντ σε Παναθηναϊκό).

Η τραυματική αγωνιστική περίοδος 2019-20, όπου η Euroleague δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19, είχε ξεκινήσει με πολλές ποιοτικές μεταγραφές από το ΝΒΑ, κυρίως Ευρωπαίων παικτών. Η μετακίνηση του Νίκολα Μίροτιτς από τους Μπακς στη Μπαρτσελόνα θεωρήθηκε μια σημαντική «νίκη» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως και η επιστροφή του Άλεξ Αμπρίνες. Μεταξύ άλλων μετακινήθηκαν τότε και ο Κώστας Κουφός (Σακραμέντο σε ΤΣΣΚΑ) και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (από Μέμφις σε Μακάμπι Τελ Αβίβ).

Μοιραία η επόμενη σεζόν είχε τις λιγότερες μετακινήσεις, λόγω οικονομικής στενότητας και αβεβαιότητας. Μόλις τρεις παίκτες έκαναν το δρομολόγιο NBA-Euroleague το καλοκαίρι. Η κατάσταση βελτιώθηκε το χειμώνα, όταν και σημειώθηκαν άλλες 6+1 τέτοιες μετακινήσεις, μεταξύ άλλων και αυτές του Τζανάν Μούσα (Πίστονς σε Εφές), του Μάριο Χέζονια (Πόρτλαντ σε Παναθηναϊκό) και του Πάου Γκασόλ (Μπακς σε Μπαρτσελόνα).

Λίγα πράγματα έγιναν και την επόμενη σεζόν 2021-22. Η τελευταία χρονικά μετακίνηση, του Τζαρέλ Μπάντλεϊ (από Γιούτα Τζαζ σε ΟΥΝΙΚΣ Καζάν) θεωρήθηκε ότι μπορεί να παίξει ρόλο. Τότε είχαμε και τη μετακίνηση του Κώστα Αντετοκούμπο από τους Λέικερς στη Βιλερμπάν και του Τζέιμς Νάναλι (από Πέλικανς στη Μακάμπι Τελ Αβίβ).

Η σεζόν 2022-23 είχε ενδιαφέρον κυρίως για τις mid-season μετακινήσεις της (Λουβαβού-Καμπαρό στην Ολίμπια Μιλάνο, Καμπάτσο από Ντάλας σε Ερυθρό Αστέρα, Μονέκε από Σακραμέντο σε Μονακό), αλλά από pre-season… ησυχία. Οι μετακινήσεις του Νεμάνια Μπιέλιτσα και του Κάρσεν Έντουάρντς στη Φενέρ έκαναν την περισσότερη αίσθηση.

Την προηγούμενη σεζόν (2023-24) οι μετακινήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο ήταν τριών Ισπανών, των αδελφών Ερνανγκόμεθ (Γουίλι στη Μπαρτσελόνα και Χουάντσο στον Παναθηναϊκό) και του Σέρζ Ιμπάκα στη Μπάγερν Μονάχου. Το μεγαλύτερο όνομα ήταν, βέβαια, ο Κέμπα Γουόκερ (από το Ντάλας στη Μονακό), όμως υπήρξαν εξαρχής αμφιβολίες για το αν ήταν σε θέση να κάνει τη διαφορά, και δικαιώθηκαν. Η μετακίνηση που άλλαξε τις ισορροπίες, όπως αποδείχτηκε, ήταν αυτή του Οκτωβρίου, όταν ο Κέντρικ Ναν άφησε τους Γουίζαρντς για τον Παναθηναϊκό.

Συνοπτικά οι μετακινήσεις παικτών από το ΝΒΑ (και την G-League) σε ομάδες της Euroleague από τη σεζόν 2016-17, την πρώτη που έγινε με “ενιαία” κανονική περίοδο (υπενθυμίζουμε ότι στον πίνακα καταγράφονται μόνο οι pre-season μεταγραφές, αυτές δηλαδή που έγιναν πριν την έναρξη της κανονικής περιόδου):

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΒΑ G LEAGUE ΣΥΝΟΛΟ
2016-17 16 5 3 8
2017-18 16 7 7 14
2018-19 18 12 1 13
2019-20 18 12 5 17
2020-21 18 3 1 4
2021-22 18 8 1 9
2022-23 18 9 5 14
2023-24 18 8 3 11

* Στη λίστα των παικτών δεν συμπεριλαμβάνεται ο Γουένιεν Γκέιμπριελ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο οποίος πράγματι την περασμένη περίοδο αγωνίστηκε για λίγο στους Μέμφις Γκρίζλις. Πριν συμφωνήσει με την ομάδα του Ισραήλ, όμως, είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα από μια ομάδα του Πουέρτο Ρίκο (Βακέρος ντε Μπαγιαμόν), οπότε “τυπικά” δεν ήλθε απευθείας από το ΝΒΑ. Επίσης, ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς που βρίσκεται στα πρόθυρα της συμφωνίας με τη Φενέρμπαχτσε δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, οπότε (ακόμα) δεν αποτελεί μέρος της λίστας.

Τράμπα στα φιλικά του Παναθηναϊκού στην Τουρκία κόντρα σε Γαλατασαράι και Εφές

Previous article

To post του Kώστα Σλούκα με το χρυσό badge στη φανέλα του Παναθηναϊκού (pic)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.