Μεγάλο φαβορί ο Παναθηναϊκός!
Ισως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στα χαρτιά είναι τα γκράντε φαβορί για την Ευρωλίγκα. Το γιατί είναι φαβορί μάλλον δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε και ιδιαίτερα υπό την έννοια ότι βλέπουμε τους λόγους καθημερινά. Και οι πρωταθλητές Ευρώπης και οι Πειραιώτες ενισχύθηκαν τρομερά και στο τέλος των μεταγραφών τους είχαν και οι δύο από ένα σπέσιαλ…γλυκό με τους «πράσινους» να παίρνουν τον Τσεντί Οσμάν και τον Ολυμπιακό τον Εβάν Φουρνιέ.
Θα έλεγε κανείς με μεγάλη δόση υπερβολής ότι οι «αιώνιοι» έχουν ρόστερ ομάδων ΝΒΑ, το σίγουρο είναι ότι αμφότεροι έχουν τον πρώτο λόγο για το φάιναλ-φορ, που προς το παρόν δεν ξέρουμε που θα γίνει. Ναι, αλήθεια είναι: η θεωρία δεν παίζει μπάσκετ. Αλήθεια επίσης είναι ότι πέρυσι τον Νοέμβρη με την Ρεάλ να έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά οι περισσότεροι έλεγαν «μην συνεχιστεί η Ευρωλίγκα, δώστε το από τώρα στην Ρεάλ».
Παρόλα αυτά δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς πίσω από το δάκτυλο του και ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό είναι πρώτοι στην κούρσα, που ξεκινάει σε περίπου 25 μέρες.
Ποιοι είναι οι μεγάλοι τους αντίπαλοι; Ποιες είναι οι ομάδες, που έχουν την μεγαλύτερη τύχη να διακριθούν; Ποια ομάδα μπορεί να είναι η έκπληξη; Και ποιες ομάδες δεν υπολογίζονται καθόλου; Πάμε να κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση, επαναλαμβάνοντας ότι τα λόγια είναι εύκολα και οι πράξεις είναι εκείνες, που μετράνε.
Οι ομάδες πίσω από τους «αιώνιους»
Οι ομάδες, που -πάντα θεωρητικά- είναι κοντά στους «αιώνιους» δεν είναι άλλες από τις δύο ισπανικές, τις δύο τούρκικες και την Μονακό.
ΡΕΑΛ: Η «βασίλισσα» θα ήταν μία χαρά τώρα αν δεν υπήρχαν Ολυμπιακοί αγώνες. Και δεν έπαιζε τόσο καλά ο Γκέρσον Γιαμπουσελέ με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι σειρήνες του ΝΒΑ και ο Γάλλος να επιστρέψει σε αυτό, πηγαίνοντας στους Σίξερς.
Είναι μία μεγάλη απώλεια ο Γάλλος, που μένει αν δούμε πως θα καλυφθεί (ακούγεται το όνομα του Τζόρνταν Μίκι). Από κει και πέρα στους Μαδριλένους δεν υπάρχουν πλέον οι Σέρχι Ροντρίγκεθ, Κοζέρ και Ρούντι Φερνάντεθ στην περιφέρεια. Οι δύο Ισπανοί το έκοψαν, ο 37χρονος Γάλλος πήγε στο Μιλάνο. Στις θέσεις τους πήγαν ο Δομινικανός Αντρέ Φελίζ από την Μπανταλόνα και ο κάποτε παίκτης της ΑΕΚ, Εξέβιερ Ρέιθαν-Μέις, που ήταν στην Ενισέι.
Στους ψηλούς πέρα από τον Γιαμπουσελέ είχαμε τέλος χρόνου για τον Βενσάν Πουαριέ, που έχει πλέον ρόλο βασικού στην Εφές. Στον αντίποδα προστέθηκαν ο σπουδαίος Σέρχι Ιμπάκα, που ήταν στην Μπάγερν και ο Ουσμάν Γκαρούμπα, που επέστρεψε από το ΝΒΑ, αλλά για 2 μήνες θα είναι εκτός καθώς τραυματίστηκε.
Η φανέλα της Ρεάλ είναι βαριά, αυτό δεν αλλάζει με όσες μετακινήσεις και αν γίνουν, ο Καμπάτσο με τον Ταβάρες είναι στις θέσεις τους, όπως και οι επίσης σπουδαίοι Χεζόνια, Μούσα και Ντεκ.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ο Ρότζερ Γκριμάου είχε δύσκολο έργο πέρυσι, που τελικά δεν κατάφερε να το φέρει εις πέρας. Ακούστηκαν πολλά ονόματα για την διαδοχή του, τελικά ανέλαβε ο Χοάν Πεναρόγια, που μένει να μας δείξει αν μπορεί να κουβαλήσει τέτοιο μεγάλο φορτίο.
Από κει και πέρα δεν έφυγε κάποιος παίκτης από την Μπάρτσα, που να χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο. Δεν το κάνεις αυτό για Κάλινιτς, Γιοκουμπάιτις, Ρούμπιο και ΝταΣίλβα.
Από την άλλη πλευρά αποκτήθηκαν παίκτες, από τους οποίους περιμένεις αρκετά έως πολλά. Όπως από τον πρώην παίκτη του ΝΒΑ, Τσιμέζι Μετού, τον Τζάστιν Αντερσον, πρώην της Βαλένθια, τον Χουάν Νούνιεζ, τον Γιουσουφά Φαλ και κυρίως τον Κέβιν Πάντερ.
ΕΦΕΣ: Η τουρκική ομάδα έριξε και πάλι πολύ χρήμα στην αγορά, ποντάροντάς το πάνω στον Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς, που πέρυσι κάποια στιγμή ανέλαβε στην θέση του Ερντέμ Τσαν και συνεχίζει. Αυτός πάνω από όλα είναι το «κλειδί» για τους Τούρκους. Γιατί το υλικό είναι και πάλι ξεχωριστό με τον Λάρκιν να δεσπόζει, τον Μπομπουά να είναι πάντα δίπλα του, τον Πουαριέ να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια και τους Νουόρα, Στάνλεϊ Τζόνσον να φέρνουν την ποιότητά τους από το ΝΒΑ.
ΦΕΝΕΡ: Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έφτασε πέρυσι στο φάιναλ-φορ αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Αυτή θα προσπαθήσει να την υλοποιήσει φέτος με τις σπουδαίες μεταγραφές, που έκανε, όπως είναι οι Μπόλντγουϊν, Κόλσον, Σάμανιτς, Μέλι και Ντέβον Χολ. Μένει να φανεί αν θα γίνει μία ακόμη κίνηση στη φροντ-λάιν. Χέιζ-Ντέιβις, Γκούντουριτς και Ουίλμπεκιν παραμένουν οι μεγάλες κολώνες των Τούρκων.
ΜΟΝΑΚΟ: Η Μονακό έχει ανέβει επίπεδο για τα καλά, φέτος θέλει να φτάσει στο απόλυτο. Για αυτό και έκανε μεταγραφές ουσίας αλλά και λάμψης. Όπως είναι ο Τούρκος πρώην παίκτης του ΝΒΑ, Φουρκάν Κορκμάζ. Ο Μάικ Τζέιμς παραμένει στο πόστο του και θα έχει δίπλα του τον Νικ Καλάθη, ο νεαποκτηθείς Βίτο Μπράουν θα κάνει ζημιές με το σουτ του, ο Γιώργος Παπαγιάννης θα δώσει ύψος, εμπειρία, αλλά και μακρινό σουτ στους Μονεγάσκους, που συνεχίζουν να έχουν στον πάγκο τους τον Σάσα Ομπράντοβιτς.
Οι Ιταλοί και η αλλαγμένη Μακάμπι
Η Μακάμπι δεν ήθελε και πολύ πέρυσι να πάει στο φάιναλ-φορ. Ο Παναθηναϊκός, όμως, είπε την τελευταία κουβέντα. Τα πολεμικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα η Μακάμπι να μην είναι πλέον η Μακάμπι, που ήταν. Οι τέσσερις παικταράδες έφυγαν (Νίμπο, Κόλσον, Μπόλντγουϊν και Λορένζο Μπράουν), οι παίκτες, που αποκτήθηκαν είναι καλοί, όχι, όμως, σαν τους προηγούμενους. Και ο λόγος γίνεται για τους Τζόρνταν Λόιντ, Ντάριλ Μέικον, Ρόκας Γιοκουμπάιτις, Λέβι Ράντολφ, Τζέιλεν Χόαρντ και Ουέινιεν Γκέιμπριελ. Από την περυσινή ομάδα έφυγαν και οι Κλίβελαντ, Ουέμπ.
Όπως και να έχει, πάντως, μιλάμε για τη Μακάμπι με την βαριά φανέλα και ιστορία και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς.
Όπως κανείς επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει, τουλάχιστον για την οκτάδα, την Βίρτους Μπολόνια και την Αρμάνι.
Η ηχηρή μεταγραφή της Βίρτους είναι ο Ουίλ Κλάιμπερν, οι «άγνωστοι» παίκτες, από τους οποίους περιμένει πράγματα είναι οι Ματ Μόργκαν και Ρέιτζον Τάκερ. Ο Λούκα Μπάνκι παραμένει στην θέση του όπως και οι Κορντινιέ, Μπελινέλι, Χάκετ και Σενγκέλια.
Στην Αρμάνι συνεχίζει κανονικά ο Ετόρε Μεσίνα όπως και οι Μίροτιτς και Σιλντς. Εφυγαν πολλοί και καλοί παίκτες, το ίδιο έγινε και στην αντίθετη διαδρομή.
Ο Ζακ ΛεΝτέι επέστρεψε στο Μιλάνο, οι Ντιμιτρίεβιτς και Μπολμάρο καλούνται να σηκώσουν μεγάλο βάρος, ο Αρμόνι Μπρουκς έφερε από το ΝΒΑ το «καυτό» του σουτ.
Η Βίρτους γεμίζει πιο πολύ το μάτι από την Αρμάνι, αλλά ας αφήσουμε να μιλήσει η πράξη.
Μία κατηγορία μόνη της
Η Μπασκόνια είναι όπως λέει ο τίτλος: μία κατηγορία μόνη της. Ο Χοσεάν Κερεχέτα τις περισσότερες φορές βρίσκει τρόπους να πρωταγωνιστεί η ομάδα του, αυτό ελπίζει και φέτος. Εδωσε τα ηνία στον Πάμπλο Λάσο, ελπίζει να του βγουν τα πλέι-μέικερ, που πήρε, ο Τρεντ Φόρεστ από το ΝΒΑ και ο Καμάρι Μπόλντγουϊν από την Τρέντο.
Ο Μάρκους Χάουαρντ με τον Τσίμα Μονέκε παραμένουν κανονικά στο πόστο τους, όπως και ο Νίκος Ρογκαβόπουλος.
Νέα προσθήκη στην φροντ-λάιν είναι ο πρώην της Μονακό, Ντόντα Χολ.
Η…ανάσταση των Σέρβων
Η Παρτίζαν δεν τα πήγε καθόλου καλά πέρυσι για αυτό και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς άλλαξε σχεδόν όλο το ρόστερ. Εχει πάρει παίκτες για όλα τα γούστα, από Κάρλικ Τζόουνς και Ποκουσέφσκι μέχρι Λούντμπεργκ και Μπράντον Ντέιβις και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να πάει χειρότερα από πέρυσι.
Ο Ερυθρός Αστέρας στην Ευρωλίγκα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα πέρυσι, αλλά κυριάρχησε της Παρτίζαν στα εγχώρια. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα ήταν ευτυχισμένος αν είχε στο «4-5» έναν εκ των Πετρούσεφ-Σενγκέλια, αλλά γενικώς έχει φτιάξει ένα ρόστερ ικανοποιητικό, που μπορεί να μπει στην οκτάδα.
Οι νεαποκτηθέντες Κόντι Μίλερ-Μακ Ιντάιρ, Κάνααν, Κάλινιτς και Ντόμπριτς είναι τύποι, που την ξέρουν καλά την δουλειά. Όπως και οι «παλιοί» Τεόντοσιτς, Νέντοβιτς, Γκεντράιτις, Μίτροβιτς και Μπολομπόι.
Ζαλγκίρις, Μπάγερν και οι άλλοι
Και μένουν ακόμη πέντε ομάδες, λοιπόν, με τις οποίες δεν ασχολείσαι πολύ. Ή μάλλον ασχολείσαι κάπως ή κάτι παραπάνω από κάπως με Ζαλγκίρις και Μπάγερν. Με την Ζαλγκίρις λόγω Τρινκιέρι και παράδοσης, με την Μπάγερν λόγω κυρίως Γκόρντον Χέρμπερτ.
Η Ζαλγκίρις υποδέχθηκε πίσω τον Ιγκνας Μπραζντέικις και πήρε κάποιους παίκτες, που ελπίζει να της βγουν (Τάιρον Ουάλας, Ματ Μίτσελ, Ντεϊβίντας Σιρβίντις).
Η Μπάγερν έκανε γερή κίνηση τώρα τελευταία με τον Σαμπάζ Νέιπιρ, ενώ πιο πριν ξεχώρισε η απόκτηση του Γιόχαν Βόιγκτμαν.
Βιλερμπάν, Αλμπα και Παρί δύσκολα θα μας απασχολήσουν. Μόνο ίσως με κάποιες νίκες επί μεγάλων αντιπάλων.
Η Βιλερμπάν πήρε δύο παίκτες από το ΝΒΑ (Χάρισον και Σκόφιλντ) ενώ επέστρεψε από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου ο Τεό Μαλεντόν.
Η Αλμπα έχει να επιδείξει την απόκτηση του Τρέβιον Ουίλιαμς που εντυπωσίασε πέρυσι στο Eurocup με την Ουλμ.
Τέλος η Παρί έχει τον κοντορεβυθούλη Τι Τζέι Σορτς, που θα θέλει να αποδείξει ότι μπορεί και στην Ευρωλίγκα, κάτι, που ισχύει και για τον επίσης αριστερόχειρα Ναντίρ Χίφι. Στον πάγκο, όμως, δεν είναι ο δημιουργός αυτής της ομάδας, ο Φινλανδός Τουόμας Ισαλο, ο οποίος είναι πλέον ασίσταντ κόουτς στους Μέμφις Γκρίζλις. Στην θέση του ανέλαβε ο σπουδαίος Βραζιλιάνος σέντερ του παρελθόντος, Τιάγκο Σπλίτερ, που, όμως, είναι πρωτάρης.
Comments