0

Τώρα; Τι γίνεται τώρα;

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόκτηση του Λορένζο Μπράουν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες όλοι αναρωτιόντουσαν τι γίνεται στον Παναθηναϊκό στη θέση του σέντερ. Οι «πράσινοι» έλεγαν σε όλους τους τόνους ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι η ομάδα θα κάνει την κίνησή της την κατάλληλη στιγμή.

Όπερ και εγένετο. Ο Εργκίν Αταμάν μελέτησε προσεκτικά όλες τις λύσεις που είχε στα χέρια του και κατέληξε ότι η καλύτερη λύση για το ρόστερ των πρωταθλητών Ευρώπης ήταν ο Ομέρ Γιουρτσεβέν. Αποτέλεσμα, σε χρόνο dt η διοίκηση των «πράσινων» να αποδείξει και πάλι πως ξέρει να παίζει το παιχνίδι καλύτερα από τον καθένα. Ο Τούρκος σέντερ ανακοινώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να χάσει χρόνο βρέθηκε στη Σλοβενία.

Και αν και όλοι θεώρησαν πως το ρόστερ έκλεισε, πως ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε το παζλ του, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Εργκίν Αταμάν τους έπιασαν όλους στον… ύπνο.

Πρωί… Σαββάτου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε τον δρόμο για το Σούνιο και πέταξε τη «βόμβα». Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν, ταράζοντας τα ήρεμα… ύδατα της Euroleague αλλά και του ΝΒΑ.

Το αφεντικό… τρελάθηκε και μετά τους Σλούκα, Ναν, Μπράουν και «σκόρπισε» τον τρόμο με μία ακόμα κίνηση. Και για να μη θεωρείτε ότι λέμε υπερβολές, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τα δημοσιεύματα στην άλλη άκρη της Αμερικής ήθελαν τον Οσμάν να παίρνει πίσω την απόφασή του για επιστροφή στην Ευρώπη και να παραμένει στο ΝΒΑ λόγω του ενδιαφέροντος των Λος Άντζελες Λέικερς του Λεμπρόν Τζέιμς.

Τελικά, ούτε Λέικερς, ούτε Ρεάλ, ούτε Εφές, ούτε τίποτα. Παναθηναϊκός και ξερό ψωμί. Ο Οσμάν είδε το project του Παναθηναϊκού, είδε ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης έχουν ως το μεγάλο τους στόχο να παραμείνουν στη θέση τους για μία ακόμα χρονιά, είδε όλα όσα γίνονται στον σύλλογο και φυσικά ο Εργκίν Αταμάν έπαιξε και τον δικό του ξεχωριστό και άκρως κομβικό ρόλο.

Ένας πραγματικός NBAer και μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει μιλάμε για έναν παίκτη ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία (29 ετών) και μετράει 7 σεζόν στο ΝΒΑ. Έχει στο ενεργητικό του 476 συμμετοχές με Καβαλίερς και Σπερς, ενώ την περυσινή σεζόν αγωνίστηκε σε 72 παιχνίδια με την ομάδα του Σαν Αντόνιο μετρώντας κατά μέσο όρο 6.8 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ σε 17:30 λεπτά συμμετοχής.

Ο Οσμάν ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο της ομάδας, καθώς ο Εργκίν Αταμάν έχει ένα αδιανόητο σύνολο σε όλες τις θέσεις. Από την εξαιρετική περιφέρεια, την εντυπωσιακή σύνθεση των ψηλών στο «4» και στο «5» και πλέον μια μοναδική τριάδα στη θέση «3». Εκεί όπου βρίσκονται οι Ιωάννης Παπαπέτρου, Μάριους Γκριγκόνις και Τσεντί Οσμάν.

Αξίζει και πρέπει να σημειωθεί πως ο Τούρκος φόργουορντ σε 476 παιχνίδια συνολικά είχε 9.3 πόντους μέσο όρο, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ και είναι ο ορισμός του «κυριαρχικού» τριαριού που μπορεί να κάνει άμεσα τη διαφορά.

Τι θα πάρει ο Αταμάν από τον Οσμάν

Ο Αταμάν βάζει στη «φαρέτρα» του ένα τριάρι που μπορεί να κάνει τα πάντα. Να σκοράρει με όλους τους τρόπους μιας και είναι εξαιρετικός σουτέρ (36% τρίποντο σε όλη την καριέρα του), αλλά και με την ίδια ευκολία μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να πάει μέχρι μέσα.

Παράλληλα είναι εξαιρετικός στο πικ εντ ρολ και έχει τη δυνατότητα μέσα από πικ εντ ρολ καταστάσεις να δημιουργήσει και για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμπαίκτες του. Το size του του δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσει πάρα πολύ στα ριμπάουντ και με την άνεση που έχει στον χειρισμό της μπάλας να βοηθήσει το ίδιο και στο tranzision. Το size του επίσης του δίνει τη δυνατότητα να παίξει κοντά στο καλάθι (είτε με πλάτη, είτε με πρόσωπο) και να τελειώσει φάσεις είτε από τα δικά του χέρια, είτε να βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Και αυτό έχει να κάνει και με το πολύ υψηλό μπασκετικό I.Q.

Το αμυντικό κομμάτι δεν ήταν το καλύτερό του στο ΝΒΑ, αλλά στη Euroleague τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εδώ μπορεί να κάνει τη διαφορά άμεσα, μιας και το «μυαλό» του και το κορμί του του δίνουν τη δυνατότητα να δώσει λύσεις.

Δύο ακόμα πολύ σημαντικά στοιχεία. Δε θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής μιας και ξέρει πολύ καλά τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού, ενώ η παρουσία του Αταμάν μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ – πολύ πιο εύκολα. Και όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί.

ΥΓ: Είναι δεδομένο ότι θα δούμε αρκετές φορές μέσα στη σεζόν τον Οσμάν σε θέση «4». Αν οι «πράσινοι» την ίδια στιγμή παίζουν με 3 γκαρντ (διαλέξτε εσείς ποιους) τότε ο Αταμάν θα έχει στο παρκέ 4 παίκτες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν τη μπάλα ό,τι… θέλουν. Κρατήστε το αυτό!

Παρασκήνιο: Το ποσό που συμφώνησε ο Οσμάν δείχνει την τρέλα του να παίξει στον Παναθηναϊκό!

Previous article

Σήμερα κρίνεται του Βέρμπιτς σε ΑΠΟΕΛ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.