0

Εκεί που όλοι πίστευαν ότι το ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει κλείσει, αφού ήταν πλήρες, ήρθε η «βόμβα» με τον Τσεντί Οσμάν για να δείξει ότι εχθρός του καλού είναι μόνο το καλύτερο.

Οι πράσινοι, υπέγραψαν έναν υπέροχο παίκτη σε μια θέση που ναι μεν είχαν ποσοτικά πληρότητα, αλλά τα χαρακτηριστικά που φέρνει ο Τούρκους ανεβάζουν το δείκτη της ποιότητας στο ταβάνι.

Στα τοπ τριάρια της Ευρωλίγκας

Ο Οσμάν μετά από 7 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ, έξι με του Καβαλίερς και έναν με τους Σπερς, επιστρέφει στην Ευρώπη, αλλά σε μια λίγκα που την ξέρει καθώς έχει αγωνιστεί για τρία χρόνια με την Εφές. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η μετάβαση ενός παίκτη από την Αμερική στην Ευρώπη, σημαίνει και αλλαγή ρόλου, αλλαγή στάτους. Ο Οσμάν για το ΝΒΑ, ήταν ένας average αθλητής, χρήσιμος για τις ομάδες του, που έπρεπε να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Πλέον στον Παναθηναϊκό και την Ευρωλίγκα, θα είναι ένας σταρ που όμως το παιχνίδι του θα είναι πολύπλευρο και θα βοηθήσει σε πολλούς τομείς.

Καταρχάς, πρόκειται για ένα κορμί που στα δεδομένα της Ευρώπης ξεχωρίζει, τόσο με την αθλητικότητα του, όσο και με το physicality του. Ένας πολύ επιθετικός παίκτης, που στο μπροστά μέρος του παρκέ μπορεί να κάνει τα πάντα, σε πολύ καλό επίπεδο. Στο ΝΒΑ, σχεδόν το 33% των κατοχών του ερχόταν από catch n shoot δράσεις, καθώς περίμενε στην περιφέρεια κάποια ασίστ για να εκτελέσει, ενώ άλλο ένα 10% ερχόταν από close out επιθέσεις που είναι και από τα πολύ καλά του στοιχεία.

Αντίθετα στην Τουρκία του Εργκίν Αταμάν, είχε άλλο ρόλο, καθώς ο προπονητής του Παναθηναϊκού τον χρησιμοποιούσε ως secondary ball hander. Μία στις πέντε κατοχές του, λειτουργούσε ως χειριστής πικ εν ρολ, έτσι ώστε να εκτελέσει ο ίδιος.

via GIPHY

Εκτός όμως από το σκορ, είναι και ένας εξαιρετικός πασέρ, έχει πολύ υψηλό μπασκετικό IQ και μπορεί να βλέπει πολύ άνετα κοψίματα και πάσες, ως ένας point forward. Αυτό τι μας δείχνει; Ότι μπορεί να είναι το ίδιο ωφέλιμος είτε παίζει με την μπάλα στα χέρια, είτε μακριά από αυτή, καθώς έχει αυτό το versatility, να μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους. Υπάρχει ένα ερωτηματικό για την θέση του και που θα παίξει στον Παναθηναϊκό. Στην Αμερική, στα 7 χρόνια που βρέθηκε εκεί, το 60% του χρόνου του, το πέρασε ως τριάρι, το 31% ως τεσσάρι και ένα 9% ως δυάρι, σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις. Στον Παναθηναϊκό, είναι ξεκάθαρο ότι προορίζεται βασικά για την θέση τρία και από εκεί και πέρα, μπορεί πολύ άνετα να παίξει και μέσα στην ρακέτα.

Τι φέρνει στον Παναθηναϊκό

Ο Οσμάν είναι ένα εξαιρετικό φιτ για τον Παναθηναϊκό, καθώς φέρνει κάτι που του έλειπε, ενώ οι δικές του αδυναμίες μπορούν να καλυφθούν από το παιχνίδι της ομάδας. Τι σημαίνει αυτό όμως. Ο Τούρκος είναι ένα πυρηνικό όπλο στο ανοικτό γήπεδο. Μπορεί είτε να πάρει το ριμπάουντ και να τρέξει μόνος του να τελειώσει την φάση, είτε με το που πάει η μπάλα στον γκαρντ, ο ίδιος να έχει φύγει στο φτερό πολύ γρήγορα για να υποδεχτεί την μπάλα και να σκοράρει.

via GIPHY

Έχει μεγάλη σημασία αυτό το κομμάτι για τον Παναθηναϊκό, καθώς οι πράσινοι είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες στο σετ παιχνίδι. Την προηγούμενη χρονιά όμως, ήταν τελευταίοι σε κατοχές στο transition σε όλη την Ευρωλίγκα, καθώς δεν διαθέτουν παίκτη με την αθλητικότητα και την ταχύτητα του Οσμάν, αλλά ούτε και τα δυνατά πατήματα που έχει πριν την εκτέλεση. Φανταστείτε λοιπόν τον Παναθηναϊκό, να συνεχίσει να έχει αποτελεσματική επίθεση στο 5on5, ειδικά με την προσθήκη του Μπράουν και να την εμπλουτίσει με πόντους στο transition από τον Οσμάν.

Όπως είπαμε παραπάνω, ο Τούρκος μπορεί πολύ εύκολα να παίξει ως χειριστής της μπάλας και να δώσει playmaking. Στους πράσινους όμως, με ήδη τέσσερα γκαρντ που τα δύο από αυτά είναι πολύ dominant, να μην χρειαστεί σε μεγάλο βαθμό. Μοιάζει πάρα πολύ με τον ρόλο του Ελάιζα Μπράιαντ στην Εφές, που είχε Μίσιτς και Λάρκιν, αλλά κάποιες φορές έπαιζε με την μπάλα στα χέρια και αποφάσιζε ο Αμερικανός. Όπως και να έχει, επειδή θα… φορεθεί πολύ ένα σχήμα με τρία γκαρντ και τον Οσμάν στο ‘4’, είναι τρομερή πολυτέλεια για έναν προπονητή να ξέρει ότι μπορεί να πάρει δημιουργία από τέσσερις θέσεις.

Ένα ακόμη στοιχείο, που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του, θα είναι η ευστοχία του στα σποτ σουτ. Ο Παναθηναϊκός ήταν στις 3 κορυφαίες ομάδες δημιουργίας σποτ σουτ, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει καλά και ποιοτικά σουτ. Επειδή όμως δεν είναι κλασικός σουτέρ, έχει μια αστάθεια σε αυτό το κομμάτι, έχει σημασία πως θα εκτελεί. Έρχεται από την καλύτερη του σεζόν εκτελεστικά, με 38.9% στο τρίποντο, όμως στην καριέρα του έχει σουτάρει και με το χαμηλό 30%, όπως και με 35%. Άρα, αν πιάσει νούμερα πάνω από 36-37% σε μια επίθεση που θα δημιουργεί, τότε θα είναι πολύτιμος. Ακόμα όμως και να είναι άστοχος ένα βράδυ, έχει το κάθετο παιχνίδι και την ικανότητα να πάει μέχρι το καλάθι.

Το pullup από μέση και μακρινή απόσταση, δεν ήταν ποτέ το φόρτε του, ούτε πρόκειται να γίνει, αφού για αυτά τα σουτ, ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες όπως ο Σλούκας, ο Ναν και ο Γκραντ που είναι η σπεσιαλιτέ τους. Για αυτό αναφέραμε, ότι τα στοιχεία που φέρνει, κουμπώνουν ιδανικά με το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ενώ τα μειονεκτήματα του, μπορούν να κρυφτούν.

Τώρα όσον αφορά, το αμυντικό κομμάτι, θα πρέπει να ξαναπούμε ότι άλλο ΝΒΑ, άλλο Ευρώπη. Δεν έχει καμία σχέση το επίπεδο αθλητικότητας των δυο αυτών κόσμων, για αυτό ο Οσμάν στην Ευρώπη θα είναι κάτι παραπάνω από average αμυντικός. Μπορεί στο ένας εναντίον ενός να μην μπορεί να ακολουθήσει «πυρηνοκίνητα» γκαρντ, να τον περνάνε στα πρώτα βήματα, αλλά είναι τόσο μακρύς που μπορεί να ακολουθήσει και να κόψει στο τελείωμα. Γενικά ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του, κάνει μια ένεση αθλητικότητας και ενέργειας, ειδικά σε μια θέση που δεν είχε κάτι από αυτά. Πιθανές πεντάδες με Γκραντ, Οσμάν και Χουάντσο, θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, καθώς θα έχουν μέγεθος, ευελιξία, ταχύτητα και άνεση στις αλλαγές. Όπως όλοι οι παίκτες που έρχονται από Αμερική, ερωτηματικό θα είναι οι αντιδράσεις του στην άμυνα μακριά από την μπάλα, οι περιστροφές του και οι αλληλοκαλύψεις του.

Πλέον το μπαλάκι πάει στον Αταμάν, καθώς έχει ένα υπερπλήρες ρόστερ, με τρομερή ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Αναγκαστικά, κάποιοι θα πρέπει να μείνουν πιο πίσω στο ροτέισον και όπως και στον Ολυμπιακό, αυτό θα προξενήσει ανακατατάξεις. Ο Αταμάν έχει δείξει ότι δεν έχει κόλλημα σε πρόσωπα, αρκεί να του κάνουν την δουλειά που θέλει, αλλιώς… ο πάγκος περιμένει.

Πολλοί προπονητές «πρώτης» γραμμής παραμένουν στο ταμείο ανεργίας!

Previous article

«Μίλησαν και με Γιοβάνοβιτς για Βέρμπιτς οι άνθρωποι του ΑΠΟΕΛ»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.