0

Ο Παναθηναϊκός δήλωσε χθες την ευρωπαϊκή του λίστα και μένει να δούμε αν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου όταν και ολοκληρώνεται η μεταγραφική περίοδος ή έως το τέλος του μήνα που κλείνει και η προθεσμία για τους ελεύθερους, θα πραγματοποιήσει άλλη μια κίνηση.

Υπάρχει ένας αστερίσκος: Ο επιθετικός. Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να αποκτήσουν ένα φορ με την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει ο Άντραζ Σπόραρ. Δε συνέβη ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ας αφήσουμε, όμως, ένα «παράθυρο» για μια τελευταία «πινελιά». Αν, εν τέλει, το «τριφύλλι» πάρει φορ, τότε θα τον έχει μόνο για την Ελλάδα και θα μπορεί να τον δηλώσει στην αλλαγμένη ευρωπαϊκή λίστα σε περίπτωση πρόκρισης στην επόμενη φάση του Conference League.

Ας κάνουμε, λοιπόν, τη μεταγραφική… σούμα του Παναθηναϊκού για φέτος που, δίχως αμφιβολία, ήταν εντυπωσιακή:

-Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε και απέκτησε τελικά ποδοσφαιριστές υψηλής ποιότητας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανάλογα τις θέσεις. Για την άμυνα ντύθηκε στα πράσινα ο Ιγνκασον, ένας εξαιρετικός στόπερ, ενώ από νωρίς έγινε παίκτης της ομάδας ο Μπάλντοκ για μια ακόμη λύση στα δεξιά, με δεδομένο ότι ο Κώτσιρας θα έχει τον ρόλο «μπαλαντέρ». Στα χαφ ήρθε ο Μαξίμοβιτς, ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και πολλές παραστάσεις στην καριέρα του. Επίσης, οι «πράσινοι» ενισχύθηκαν στους εξτρέμ με τους Τετέ και Πελίστι, παίκτες που ανεβάζουν την ποιότητα στα «φτερά» και δίνουν επιπλέον ταχύτητα. Για τη θέση του αριστερού ακραίου επιλέχθηκε ο Γερμανός Φίλιπ Μάξ. Επίσης, η ομάδα είδε ότι υπήρχε πρόβλημα στη θέση “8” και έκανε δικό της τον Ουναϊ. Ο Μαροκινός χαφ έρχεται για να αναβαθμίσει τη μεσαία γραμμή, να δώσει ένταση και ταχύτητα στο παιχνίδι της ομάδας και φυσικά έχει τη δυνατότητα να παίξει και στο “10”. Αγοράστηκαν οι Γεντβάι και Ντραγκόφσκι, ενώ η ομάδα απέκτησε το 100% των δικαιωμάτων του Ιωαννίδη και δεν ενέδωσε στις… ευρωπαϊκές πιέσεις για πώληση του διεθνούς φορ. Οι μεταγραφές που έγιναν κρίνονται top. Θα φανούν, βέβαια, όλα στο χορτάρι.

-Δαπανήθηκαν πολλά χρήματα σε ένα «τρελό» καλοκαίρι για το «τριφύλλι». Ο Γιάννης Αλαφούζος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη με στόχο την ουσιαστική και ποιοτική ενίσχυση της ομάδας. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τους «πράσινους» να κινούνται έτσι στο μεταγραφικό παζάρι. Για την ακρίβεια από την εποχή της πολυμετοχικότητας. Το κλαμπ ανέβασε κατά πολύ το μπάτζετ, δόθηκαν πάνω από 20 εκατ. ευρώ για αγορές και η χρηματιστηριακή αξία της ομάδας αυτή τη στιγμή στο transfermarkt είναι στα ύψη. Συγκεκριμένα, το πράσινο market value του Παναθηναϊκού ανέρχεται στα 106,58 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 94,65. Ο ΠΑΟΚ είναι στα 92 εκατ. ευρώ και η ΑΕΚ στα 72.88!

-Καλύφθηκαν κενά με σημαντικούς ποδοσφαιριστές και ο κάθε ένας έβαλε το λιθαράκι του σε αυτό. Από τη διοίκηση μέχρι τον προπονητή. Ο ιδιοκτήτης έσπρωξε χρήμα, ο Γιάννης Παπαδημητρίου πιστώνεται τις διαπραγματεύσεις με τις επιλογές και ο Ντιέγκο Αλόνσο τις επαφές που είχε, όπως για παράδειγμα με τον Πελίστρι. Εξ’ αρχής οι αποφάσεις ήταν δεδομένες: Να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές με ποιότητα, με ένταση στο παιχνίδι και με ταχύτητα για να αλλάξει το στιλ του «τριφυλλιού» και φυσικά να γεμίσει το ρόστερ.

– Αν μπορούμε να πουμε δυο ακόμα θέσεις στις οποίες θα μπορούσε η ομάδα να έχει αποκτήσει ποδοσφαιριστές είναι αυτή του σέντερ φορ και του αριστερού εξτρέμ. Για το θέμα επιθετικού και τον αστερίσκο αναφερθήκαμε παραπάνω. Προσπάθεια για αριστερό ακραίο έγινε με τον Βάργκας να είναι η κορυφαία επιλογή, αλλά ο ίδιος δεν πήρε ποτέ την απόφαση να μετακομίσει στην Ελλάδα. Ο Αλόνσο θεωρεί ότι ο Πελίστρι μπορεί να παίξει εκεί και θα το δοκιμάσει αρκετά, ενώ θα δούμε σε αυτόν τον ρόλο και τον Τζούριτσιτς.

– O μέσος όρος ηλικίας πέφτει κι αυτό οφείλεται στις επιλογές που έγιναν. Ο Τετέ είναι 24 χρόνων, ο Πελίστρι 22, ο Ουναϊ 24. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε είναι ο Μπάλντοκ στα 31 και ακολουθεί ο Ίνγκασον στα 30.

Ρόστερ γεμάτο ποιότητα, ζητούμενο το «δέσιμο»

Κάνοντας τον μεταγραφικό απολογισμό και έχοντας πάντα ως κανόνα ότι ο καθρέφτης είναι ο αγωνιστικός χώρος και όλα εκεί θα κριθούν, ο Παναθηναϊκός κινήθηκε πάρα μα πάρα πολύ καλά. Απέκτησε ποδοσφαιριστές ποιοτικούς και με τα χαρακτηριστικά που έψαχνε σε θέσεις που είχε ανάγκη. Κάλυψε τα κενά του σε μεγάλο βαθμό. Θα μπορούσε, όπως αναφέραμε παραπάνω, να αποκτήσει σέντερ φορ και αριστερό εξτρέμ. Ωστόσο, η κάθε ομάδα είναι ζωντανός οργανισμός και πάντα κοιτάζει να εξελίσσεται και να ενισχύεται. Συνεπώς, αυτά μπορεί να συμβούν είτε τις επόμενες ημέρες, είτε τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

Το βέβαιο είναι ότι το «τριφύλλι» έχει, πλέον, ένα γεμάτο ρόστερ με πολλές και ποιοτικές λύσεις κι αυτό οφείλεται στη δουλειά που έγινε φέτος από διοίκηση και επιτελείο του κλαμπ. Τι απομένει; Αυτό το σύνολο των ποδοσφαιριστών να αποκτήσει χημεία και ταυτότητα, κάτι που είναι ευθύνη του προπονητή. Οι… ποδοσφαιριστές μπαγκέτες είναι, πλέον, στα χέρια του Ντιέγκο Αλόνσο…

Αταμάν: «Μας λείπουν σημαντικοί παίκτες, Σλούκας και Αντετοκούνμπο έκαναν τη δική τους προετοιμασία» (Vid)

Previous article

Συνάντηση Αταμάν – Μιγιάτοβιτς: «Σας περιμένω στον τελικό της Euroleague»! (Pic)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.