0

Must το να αλλάξει ταχύτητα και να βελτιώσει το δημιουργικό κομμάτι το «τριφύλλι»

Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια κάποιες φορές. Ο Άντραζ Σπόραρ ενώ – θεωρητικά ακόμη – βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από το «τριφύλλι», ήταν εκείνος που λύτρωσε τελικά τον Παναθηναϊκό στις καθυστερήσεις, βγάζοντας τον από πολλούς μπελάδες.

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν στο πρωτάθλημα με το αριστερό, με τα ντέρμπι να έπονται. Χτες κέρδισαν αλλά προβλημάτισαν με την χλωμή εικόνα τους, βάζοντας αχρείαστη πίεση στη ζωή τους.

O προβληματισμός, έγκειται περισσότερο στο σύνολο… Δεν είδαμε κάποιον παίκτη ντεφορμέ. Όλη η ομάδα όμως, σε μια περίοδο λεπτών ισορροπιών, δεν είχε ενέργεια, στα τρεξίματα και τις ιδέες της. Στην εν γένει απόδοση της και αυτό αποτελεί ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Δεν πρόκειται μόνο για το πρωτάθλημα, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Καθώς όπως τόνισε ο σκόρερ του ματς: «Πρέπει να ανέβουμε 2-3 επίπεδα παραπάνω, ώστε να αποκλείσουμε την Λανς».

Βέβαια τα δυο παιχνίδια δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Παρά μόνο αναφορικά με τον ομφάλιο λώρο της ψυχολογίας. Πάρα ταύτα, χωρίς περιστροφές, ο χτεσινός Παναθηναϊκός δεν ενέπνευσε αγωνιστικά. Και είναι κάτι περισσότερο από προφανές, ό,τι πρέπει να αλλάξει ταχύτητα αγωνιστικά μέχρι την διακοπή, αν θέλει να μην χάσει έδαφος στην Super League.

Kαι το κυριότερο σε αυτή τη φάση να κερδίσει την πρόκριση κόντρα στην επικίνδυνη Λανς, που έκανε εύκολα το καθήκον της στην Ligue 1. Γιατί δεν τράβηξε το τριφύλλι; Όχι ένας αλλά πολλοί λόγοι υπάρχουν. Τα εναλλάξ ματς, ανάμεσα στην Ευρώπη, δεν ήταν ποτέ το φόρτε των ελληνικών ομάδων.

Ο νέος προπονητής που μαθαίνει ακόμη την ομάδα. Παίκτες τύπου Πελίστρι που δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη. Οι τρεις επιθετικοί, στην ουσία είναι μείον ένας, αφού (μάλλον) θα φύγει ο Σπόραρ. Ο Φώτης επέστρεψε μόλις από τραυματισμό. Από τον Γερεμέγεφ υπάρχουν σαφώς μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Υπάρχουν επίσης παίκτες κουρασμένοι χωρίς ξεκούραση από το Euro, βλέπε Τσέριν. Η ενέργεια που καταναλώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη, η χημεία, ακόμη δεν έχει δέσει μια ομάδα που κάνει συνεχώς νέες προσθήκες. Όλα αυτά έχουν μια λογική. Όμως η ανάγκη αποτελεσμάτων, σε αυτή τη φάση, υπερτερεί της λογικής.

Από την Αυστρία της προετοιμασίας, μέχρι το ΟΑΚΑ και από την Γαλλία μέχρι το Άμστερνταμ, εάν κάτι εντοπίζω που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αλλάξει είναι η ψυχολογική προετοιμασία πριν από τα κρίσιμα ματς. Αυτό όμως είναι δουλειά του κόουτς και μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος. Αν κρίνω πάντως από την εμφάνιση στο Άμστερνταμ μπορεί να το κάνει!

Εάν κάτι με προβληματίζει περισσότερο – για να είμαι ειλικρινής – είναι το κομμάτι της δημιουργίας. Η διοίκηση έχει διαθέσει εξωπραγματικά νούμερα, για να φέρει – και θα φέρει ξανά – ποιοτικούς παίκτες. Όμως η παραγωγή φάσεων είναι δυσανάλογη με την αξία του ρόστερ.

Στην προετοιμασία υπήρχε η αιτιολογία του νέου ξεκινήματος και το «περίμενε» των μεταγραφών. Στη συνέχεια το αυτονόητο δέσιμο της ομάδας που χρειάζεται κάποιο Χ χρόνο. Ακόμη και το σταδιακό μοντάρισμα που απαιτεί χρόνο και έχει ποδοσφαιρική λογική. Από εκεί όμως μέχρι το να μην βγαίνουν αυτοματισμοί, συνεργασίες και να βγαίνει στο χόρτο τέτοια εικόνα, έχει μεγάλη απόσταση.

Ο Τάσος Μπακασέτας έχει παίξει σερί, όλα τα δύσκολα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Χτες μπήκε στην εξίσωση και ο Τζούρισιτς. Υπενθυμίζω ότι ο «Τζούρο» ήρθε ως δεκάρι στους «πράσινους». Στην Ιταλία έχει παίξει κάποιες φορές ως εξτρέμ φυσικά. Στον Παναθηναϊκό κάλυψε το κενό των εξτρέμ, Μέχρι να έρθει ο Τετέ και ο Πελίστρι. Ενδεχομένως και ο επόμενος. Όμως ήρθε η ώρα να αγωνιστεί στη θέση του. Το έκανε χτες δίνοντας ταχύτητα στη ομάδα. Άλλωστε δεν είναι λογικό να παίζει μόνο ο Μπακασέτας λες και δεν υπάρχει άλλος παίκτης. Δεν έχει χάσει λεπτό συμμετοχής ως τώρα ο έμπειρος μέσος του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, σε αυτή τη λογική, κινείται για ένα ποιοτικό 8άρι. Όμως δείχνει πως η απόκτηση δημιουργικού παίκτη είναι must. Εάν πάρει προσεχώς παίκτη στο 8 θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα δημιουργικά χαρακτηριστικά, να παίζει κάθετο ποδόσφαιρο.

Ο Βιλένα δείχνει να μην μπορεί να το υποστηρίξει. Ο Τσέριν είναι τρεχαντήρι αλλά δεν είναι master στη δημιουργία. Για τον Μαξίμοβιτς θα χρειαστεί να περιμένουμε. Σε αυτή τη φάση πάντως, στη συνολική εικόνα, ο Παναθηναϊκός δείχνει ό,τι χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση , τον αντι – Μπερνάρ του στον άξονα. Έναν παίκτη με περισσότερο δημιουργικά χαρακτηριστικά. Το εάν θα το καλύψει ο Μπακασέτας ή ο Τζούρισιτς ή κάποιο οκτάρι περιωπής, μικρή σημασία έχει. Απλά πρέπει να γίνει!

Πελίστρι: «Ας επικεντρώσουμε όλη μας την ενέργεια στο ματς της Πέμπτης» (Pic)

Previous article

Athletic: «Η Λέστερ θα χρειαστεί περισσότερα από 30 εκατ. για Ιωαννίδη»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.